TOP výběr 10 destinací v Asii pro příštích 12 měsíců

©

Sníte o cestě do Asie? Autoři průvodců Lonely Planet prozkoumali celý kontinent, historická území, rozvíjející se města i nádherné ostrovy, aby našli ta nejúžasnější místa, která by v průběhu následujících 12 měsíců rozhodně neměla uniknout vaší pozornosti.

1. Gānsù, Čína

Gānsù (v českém přepisu Kan-su) je čínská provincie s horskými vrcholy pokrytými sněhem, s jasnou oblohou a s dějinami spjatými s Hedvábnou stezkou. Fantaskní krajina se proměňuje od vyprahlých hor v okrese Xiàhé (Sia-che) po fotogenickou duhovou poušť v hornatém národním geoparku Danxia. Kromě této magické podívané je oblast proslulá svou místní kuchyní – zejména lánzhōuskými ručně taženými nudlemi.

Provincie má díky vysokorychlostní železnici a kvalitním dálnicím vynikající dopravní spojení a dopravu v provinčním městě Lánzhōu (Lan-čou) usnadní nové metro, jež bude letos uvedeno do provozu. Zajímavosti, jako je obrovská socha Buddhy v komplexu jeskynních chrámů Bingling (Ping-ling), si však stále zachovávají svou nadpozemskou atmosféru. Skutečným klenotem oblasti Gānsù a jednou z nejúchvatnějších buddhistických kulturních památek na světě jsou jeskyně Mògāo (Mo-kao), které v roce 2015 prošly rozsáhlou rekonstrukcí, a přesto zůstávají – jako celý region – nedoceněné a stranou zájmu davů turistů.
Best in Asia 2017_Čína
Prozkoumejte pestrou lunární krajinu Zhangye Danxia National Geopark© MelindaChan / Getty Images

2. Oblast jižně od Tokia, Japonsko

Během jakékoli návštěvy Japonska byste si rozhodně měli vyhradit čas na dvě velká města ležící na jih od Tokia. Jokohama je druhé největší město v Japonsku, k němuž se z Tokia dostanete vlakem za pouhých 20 minut. Díky své poloze na pobřeží, rozmanité architektuře, minipivovarům a báječné kuchyni má nesmírnou přitažlivost. Od 4. srpna do 5. listopadu 2017 se v něm koná Yokohoma Triennale, jež tuto směsici ještě obohatí o kreativní současné umění.

Můžete se také toulat mezi uctívanými chrámy a svatyněmi v kopcích pokrytých bujnou vegetací, jež obklopují Kamakuru, první feudální hlavní město Japonska. Toto nádherné přímořské město leží méně než hodinu cesty od Tokia. Je proslulé svou surfařskou scénou, ale nabízí také lákavý výběr poklidných kaváren a restaurací a charakteristickou obří sochu Buddhy.
Best in Asia 2017_Japonsko
Venture na jih od hlavního města Japonska vidět likes umění Yokohama© SeanPavonePhoto / Getty Images

3. Sever Kéraly, Indie

Cestovatelé, kteří navštíví Kéralu, obvykle zamíří přímo na jižní pláže, zatímco severní polovina Kéraly zůstává již dlouhá léta stranou pozornosti turistů a jen pomalu odhaluje dosud skryté kouzlo odlehlé oblasti, jako když nádherný motýl vylézá z kukly.

V roce 2017 slaví Indie sedmdesáté výročí nezávislosti a otevření nového mezinárodního letiště v Kannúru – největšího v Kérale –, které nabídne snadnou dopravu na sever. Podél panenských pláží v okolí Kannúru, Thottady a Bekalu se vyrojila řada soukromých penzionů a rekreačních středisek, jež cestovatelům s jakýmkoli rozpočtem nabízejí výhled na pláž, nad kterým by hoteliéři z Góy bledli závistí. Ve východních kopcích najdete Vájánad (anglicky Wayanad), jednu z nejopomíjenějších kéralských přírodních rezervací, v níž žijí divocí sloni.
Best in Asia 2017_Indie
Nechte si pláže u sebe v méně známé severní Kerala© Neil Mcallister / Getty Images

4. Keong Saik, Singapur

Keong Saik Road, kdysi zločinem prolezlá čtvrť červených luceren, se proměnila na typický módní „Nový Singapur“. Za překrásnými koloniálními domy a budovami ve slohu art deco objevíte nejlepší restaurační scénu Singapuru, kde v podnicích, jako je Meta, tvoří nabídku nápaditá jídla smíšené asijské kuchyně. Báječný výhled ze střešních teras a vybroušené koktejlové bary jako Potato Head Singapore přitahují davy lidí. Večer můžete složit hlavu v některém z butikových hotelů, například v elegantním hotelu Naumi Liora, který sídlí v překrásném historickém domě.

Přilehlé ulice Neil Road a Tek Lim Road také naskočily na módní vlnu a vytvořily si svůj vlastní osobitý styl. Tuto příjemnou malou část Singapuru by si proto neměl nechat ujít žádný návštěvník tohoto ostrovního státu.
Best in Asia 2017_Singapur
Hip hangouts, jako je bramborová hlava, proměnily Keong Saik Road© Potato Head Family

5. Astana, Kazachstán

Když poletíte nad zdánlivě nekonečnou, pustou kazašskou stepí, náhle se uprostřed této nehostinné oblasti objeví zářící velkoměsto. Jako fata morgána se vynoří skleněná pyramida, zlatavé mrakodrapy a největší stan na světě. Astana je město postavené ze zisku ropného průmyslu a součást futuristické vize prezidenta Nazarbajeva.

Od poloviny června do poloviny září 2017 Astana pořádá Světovou výstavu (Expo) na téma udržitelné energie. A počínaje rokem 2017 mohou Kazachstán navštívit občané 45 zemí (včetně občanů Evropské unie, USA, Kanady a Austrálie) bez víza na dobu až 30 dnů. Navíc je návštěva tohoto moderního, kosmopolitního města ještě snazší díky zahájení provozu lehkého metra (LRT) a zdokonalení existující sítě autobusových linek.
Best in Asia 2017_Kazachstan
Astana nabízí letecký pohled jako žádné jiné město na Zemi© evgenykz / Shutterstock
 

6. Takajama, Japonsko

Od 17. století se Takajama příliš nezměnila. Každé ráno deši (deshi; učedníci) „chrámového města“ zametají, uhrabávají kamení a otvírají šodži (shoji; posuvné dveře), aby vpustili dovnitř sluneční paprsky, řemeslníci a kupci zdraví zákazníky na asaiči (asaichi; ranních trzích) a rozesmátí školáci peláší přes starodávné lávky, jež se klenou nad líně plynoucí Mijagavou. Takajama macuri, jedny z největších japonských slavností, se pořádají na jaře a na podzim a hýří barvami stejně jako tato roční období.

Takajama se však mění: její kouzelně zchátralé nádraží bylo nahrazeno zářivě šedou krabicí. Ve starobylých uličkách zní hlasy turistů z dalekých krajin. Nekonečně zdvořilý hostinský nejistě hledá v konverzační příručce španělštiny. Jakási milovnice japonského anime si dělá selfie u pouličního stánku. Právě nastal ten pravý čas Takajamu navštívit.
Best in Asia 2017_Takajama
Vychutnejte si historii a kulturu v okouzlení Takayamy© Urban Napflin / Shutterstock

7. Xi’an, Čína

Kde jinde se v Číně můžete projet na kole po městských hradbách z období dynastie Ming, a dokonce je celé objet? Xi’an (v českém přepisu Si-an), kdysi nejimpozantnější čínské město z dob dynastie Táng (Tchang) a východní začátek Hedvábné stezky, vás nadchne svým úžasným historickým dědictvím: najdete zde živou muslimskou čtvrť, mýty opředené vrcholy hory Huà shān (Chua-šan), císařské hrobky, jimiž jsou poseté okolní pláně, a nejlepší sbírka pagod dynastie Táng v Číně. Zlatým hřebem je však nejznámější čínská památka: Terakotová armáda, jež v roce 2017 slaví 30. výročí zařazení na seznam světového dědictví UNESCO.

Xi’an je rozlehlý, ale panuje v něm pohodové, klidné tempo. V poslední době vznikla spousta nových možností ubytování, otevřela se řada nových barů a kaváren a cestovní ruch podpořila politika 72hodinového bezvízového tranzitu pro občany řady zemí (včetně Česka). Ještě nikdy nebyla tak vhodná doba k návštěvě.
Best in Asia 2017_Xia'an
Projděte městské hradby a pozdravte Xianovu armádu terakotových bojovníků© Nikada / Getty Images

8. Vysočina, Šrí Lanka

Projeďte se vlakem malebnou krajinou na idylickou šrílanskou vysočinu, kde si báječně odpočinete od parného pobřeží. Ideální úvod do oblasti nabízí město Kandy (v českém přepisu ze sinhálštiny Mahanuvara) na břehu malebného jezera, v němž můžete obdivovat posvátné buddhistické památky a botanickou zahradu. Okolní svahy kopců pokrývají čajové plantáže – navštivte Muzeum cejlonského čaje, které nabízí spoustu informací o nejproslulejším vývozním artiklu země.

K dalším zajímavostem oblasti patří město Nuvara Elija, (anglicky Nuwara Eliya; „Město světla“), někdejší britské středisko, kde se v majestátních hotelech a nostalgických čajovnách přenesete v čase do koloniálního období. Rychle se rozrůstajícím centrem pro milovníky pěší turistiky je vesnička Ella s jedinečnými možnostmi pěších túr a úzkou hlavní ulicí, posetou soukromými kavárnami a restauracemi. 
 
Best in Asia 2017_Šrí LankaNemůžete vzít teplo? Na vrchol Srí Lanky se vydáte na čaj, chrámy a pěší túry© alex_aladdin / Shutterstock

9. Malakka, Malajsie

V roce 2008 bylo historické jádro města Malakka (Melaka) zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO a pevně zakotvilo na turistických mapách jihovýchodní Asie. Od té doby prošly mnohé historické budovy rekonstrukcí a proměnily se na butikové hotely, restaurace a galerie.

Nedávno se pozornost přesunula na řeku Malakku. Oblíbené jsou výletní plavby po této meandrující řece a brzy budou spojení mezi autobusovým nádražím Melaka Sentral a centrem města zajišťovat vodní taxíky. Na nábřeží si prohlédněte galerii umění Zheng He Duo Yun Xuan, jež sídlí v prostorách dvou přestavěných skladů, nebo si najděte suvenýry na bleším trhu Trash & Treasure, který se pořádá každý víkend na nábřeží. Pak se vydejte do luxusního nákupního centra Shore Shopping Gallery, kde se ze střešní terasy Sky Tower otvírá panoramatický výhled na tuto přitažlivou metropoli.
Best in Asia 2017_Malajsie
Příliv řeky v městečku Melaka odhaluje tvůrčí poklady © Frans Sellies / Getty Images

10. Raja Ampat, Indonésie

Raja znamená „král“ a tento majestátní titul má své opodstatnění: ti, kteří toto exotické indonéské souostroví znají, ho popisují jako jedno z nejúchvatnějších v Asii. Raja Ampat se vyznačuje řadou pláží s bílým pískem, svěží džunglí, bohatou podmořskou faunou a flórou a neobvyklými ostrůvky ve tvaru hub.

Když zde nedávno najela na mělčinu loď a zničila část útesu, vzedmula se vlna pobouření. Region však stále oplývá úžasným množstvím korálových útesů, jež patří k nejbohatším a nejrozmanitějším na celé planetě. V současné době je zde více než 200 nedotčených potápěčských lokalit. Tato skutečnost spolu s rostoucí nabídkou ekoturistiky znamená, že Raja Ampat nepochybně zůstane králem ostrovů.
Best in Asia 2017_Indonesie
Potápěči jsou táhni k vodám bohatým na korály tohoto indonézského souostroví© Jones/Shimlock-Secret Sea Visions / Getty Images

 

Back-up. Nar Phu, Nepál

Lákají vás himálajské vrcholy, ale rádi byste se vyhnuli davům na oblíbeném nepálském treku okolo Annapurny? Pak se jako Alenka propadněte králičí norou do říše divů, plné divokých řek, rozeklaných hor, klášterů na vrcholcích útesů a hlubokých tibetských tradic.

Tato panenská, nepřístupná oblast, do které se dostanete z hlavního okruhu úzkou skalní rozsedlinou, nemá silnice ani wi-fi a ještě donedávna nenabízela ani možnost ubytování. Dnes je však s cenově dostupným povolením a průvodcem možné spojit několik prostých vesnic a klášterů, v nichž lze přenocovat, do sedmidenního treku plného dobrodružství, který zahrnuje i horské sedlo v nadmořské výšce 5 300 metrů, než se vrátíte zpět do země tuňákových burritos. V období letních monzunových dešťů tvoří Annapurna ochrannou bariéru a vy budete dostatečně daleko od hlučícího davu.Best in Asia 2017_NepálUtečte davy na tento alternativní himálajský trek© Travel Stock / Shutterstock

Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Únik před moderním životem na moldavském venkově

Další článek

Stanování na poušti Dun zpívajícího písku

Související články

Články

TOP video výběr 10 destinací, kde získáte nejvíc pro rok 2017

Stalo se již tradicí, že Lonely Planet vytipuje a představí kolekci trendů, destinací a zážitků pro příští rok. Best in Travel 2017 prezentuje 10 destinací, kde získáte nejvíc a které odborníci Lonely Planet doporučují pro rok 2017.

Články

TOP 10 nejzajímavějších regionů pro rok 2017

Stalo se již tradicí, že Lonely Planet vytipuje a představí kolekci trendů, destinací a zážitků pro příští rok. Je jen na vás, kam se vydáte, ale rádi vám vybrané destinace postupně představíme. Jako další Best in Travel 2017 prezentuje 10 regionů, které odborníci Lonely Planet doporučují pro rok 2017. CHOQUEQUIRAO, PERU Choquequirao, ukryté za hlubokým údolím řeky Apurímac, bylo poslední útočiště, kam se inkové uchýlili před conquistadory (španělskými dobyvateli). Naleziště vyhledává stále více cestovatelů. V roce 2017 (nebo později kvůli byrokratickým překážkám) by měla začít fungovat kabinová…

Články

TOP 10 nejzajímavějších zemí pro rok 2017

Stalo se již tradicí, že Lonely Planet vytipuje a představí kolekci trendů, destinací a zážitků pro příští rok. Je jen na vás, kam se vydáte, ale rádi vám vybrané destinace postupně představíme. Nejprve Best in Travel 2017 prezentuje 10 zemí, které odborníci Lonely Planet doporučují pro rok 2017. KANADA Druhá největší země na světě, posílená vlnou pozitivity, kterou spustil energický premiér Justin Trudeau, s dynamickými městy, jež vévodí světovým žebříčkům kvality života, a s pověstí vše zahrnující a dokonale kultivované země, oslaví v roce 2017 stopadesáté výročí získání nezávislosti v dobrém…

Články

Best in Travel 2017 video

Best in Travel 2017 postupně prezentuje 10 zemí, 10 měst, 10 regionů a 10 zajímavých míst, které odborníci Lonely Planet doporučují pro rok 2017.