TOP 10

© Lonely Planet

Best in Travel 2019 je každoroční očekávané uvedení doporučených destinací z celého světa pro následující rok, které by se měly objevit na seznamu přání každého cestovatele. Lonely Planet jako přední cestovatelská autorita představuje svůj výběr nejlepších deseti zemí, měst, regionů a destinací, které odborníci cestovatelům doporučují navštívit v roce 2019. Lonely Planet tímto představuje svou unikátní každoroční sbírku těch nejlepších destinací, trendů, tipů na výpravy i zážitky pro příští rok, akorát v tak dlouhém předstihu, abyste si své cesty mohli v klidu naplánovat.

Neuvěřitelně pestrý ostrov Srí Lankaje zde označen za číslo jedna mezi vyhledávanými cestovatelskými cíli pro rok 2019, vedle toho Německo se umístilo na druhé příčce, a v těsném závěsu je pak Zimbabwe na místě třetím. Dánská "metropole pohody" Kodaň, je oceněna prvním místem mezi městy, neboť se může pochlubit svět uchvacující kulinářskou scénou, stejně jako se stala významným centrem různých designerských hnutí. Následuje ji "čínské Silicon Valley" Shēnzhèn a srbské hlavní město Novi Sad, patřící mladé energii a kultuře.

Top regionem se stává Piemont v Itálii, domov Leonarda Da Vinci a mnoha památek nově zařazených na seznam UNESCO. Druhé v pořadí je pohoří Catskills ve státě New York, které v roce 2019 oslaví 50. výročí legendárního festivalu Woodstock, a následuje zatím ne tak známá oblast severního Peru. V seznamu cenově výhodných míst najdeme jižní část údolí Nilu v Egyptě, polské město Łódź nebo například americký národní park Great Smoky Mountains.

Top 10 zemí podle Best in Travel 2019

1. Srí Lanka

2. Německo

3. Zimbabwe

4. Panama

5. Kyrgyzstán

6. Jordánsko

7. Indonésie

8. Bělorusko

9. Svatý Tomáš a Princův ostrov

10. Belize 

Srí Lanka

Top 10 měst podle Best in Travel 2019

1. Kodaň, Dánsko

2. Shēnzhèn, Čína

3. Novi Sad, Srbsko

4. Miami, USA

5. Káthmándú, Nepál

6. Mexico City, Mexiko

7. Dakar, Senegal

8. Seattle, USA

9. Zadar, Chorvatsko

10. Meknès, Maroko 

Kodaň

Top 10 regionů podle Best in Travel 2019

1. Piemont, Itálie

2. Pohoří Catskills, USA

3. Severní Peru

4. Rudý střed, Austrálie

5. Skotská vysočina a ostrovy

6. Ruský Dálný východ

7. Gudžarát, Indie

8. Manitoba, Kanada

9. Normandie, Francie

10. Údolí Elqui, Chile

Piedmont, Itálie

Top 10 cenově nejvýhodnějších destinací podle Best in Travel 2019

1. Jižní část údolí Nilu, Egypt

2. Łódź, Polsko

3. Národní park Great Smoky Mountains, USA

4. Maledivy

5. Houston, USA

6. Argentina

7. Bangladéš

8. Albánie

9. Ekvádor

10. Slovinsko

Jižní část údolí Nilu, Egypt

Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět vic a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Dům na stromě - netradiční ubytování uprostřed laoského pralesa

Další článek

Top 10 zemí podle Best in Travel 2019