Top 10 zemí dle Lonely Planet pro rok 2024

LP

Při příležitosti 50. výročí Lonely Planet přinášejí naši experti své tipy, jak tuto událost oslavit návštěvou některých z top 10 zemí.

TOP ZEMĚ

Mongolsko

Cestovatelům, kteří hledají otevřené prostory, dobrodružství a kulturu, má Mongolsko rozhodně co nabídnout. Hlavní město je plné protichůdných kontrastů, je rozlehlé, plné lidí a jedinečných zajímavostí. Mongolsko, vměstnané mezi Rusko a Čínu, může vzhledem k současné geopolitické situaci v těchto dvou velkých sousedních zemích působit jako obtížná destinace. Avšak země je turistům otevřená a díky kampani na podporu turismu budou do roku 2025 zmírněny vízové požadavky.

  • Zaposlouchejte se do magických zvuků souboru Tumen Ekh Ensemble, který v létě v Ulánbátaru každý večer hraje tradiční hudbu.
  • Ochutnejte s rodinou kočovníků ve stepi tradiční večeři v podobě knedlíků připravených v páře.
  • Sledujte zblízka dění na venkovském festivalu Nádam, kde účastníci soutěží o ceny v jízdě na koni, lukostřelbě a zápasu.
  • Vzhůru do sedla a vyjeďte do hor na mongolském koni, což je plemeno, které Čingischánovi pomohlo dobýt většinu Eurasie.

Indie

Nové letecké spoje umožňují snadný přístup z Evropy do velmi oblíbených uzlů, jako je Dillí, Bombaj, Goa a Kérala, a k novým dopravním trasám v severovýchodních státech. Indické železnice procházejí modernizací a po místních tratích začínají jezdit elegantní nové vlaky. Pro cestovatele toužící po dávce dosy a prohlídce dalších chrámů je ideální čas vrátit se do nejbarevnější země světa.

  • Navštivte indické chrámy, od erotických reliéfů Khadžuráha po pestrobarevně vyzdobené gópury (vstupní věže) jihu.
  • Himálajská setkání – severní Indie je svět korunovaný horami, posetý horskými stanicemi a protkaný turistickými stezkami.
  • Pochutnejte si na kuchyni, která je stejně rozmanitá a odlišná jako indická kultura, čerpající z nejextravagantnější palety koření na světě.
  • Nechte se ohromit tržišti – bazary jako Čándní čauk (Chandni Chowk) v Dillí jsou intenzivním úvodem do památek, zvuků a pachů Indie.

Maroko

Nic se nevyrovná toulkám Saharou na velbloudu, hledání výhodných cen na marrákešském tržišti a prozkoumávání okouzlujícího modrého města Šafšawán (Chefchaouen). Tato severoafrická země se však na náš seznam pro rok 2024 dostala kromě jiného také díky jejímu historickému vystoupení na fotbalovém mistrovství světa, vzestupu na úroveň světového surfařského okruhu a znovuzrozenému hudebnímu festivalu Mawazine. I pokud jste v Maroku již byli, bude rok 2024 tou správnou dobou na případnou další návštěvu.

  • Vystoupejte na nejvyšší horu severní Afriky, Džabal Tubkal (Jebel Toubkal) ve Vysokém Atlasu, na jejíž vrchol v nadmořské výšce 4167 metrů vás dovede sedmidenní okruh.
  • Projeďte na velbloudu duny Erg Chebbi pouště Merzouga a nocujte pod hvězdami.
  • Ponořte se do nekonečných nákupů oblečení, řemeslných výrobků a koření v labyrintu súqů Marrákeše, Fésu či Tetuánu.
  • Projděte se uličkami mediny Šafšawánu s modrými stěnami a zažijte typické marocké ulice v jiné barvě.

Chile

Rozšířené parky, ambiciózní nový prezident a plány na novou ústavu zajišťující spravedlnost – tyto a další změny prostupují celé Chile, zemi solných plání, deštných pralesů, sopek, ledovců a fjordů. Kuchaři v Santiagu odkrývají potenciál endemických surovin. Vinaři objevují přirozenější způsoby výroby vína. Rapa Nui (Velikonoční ostrov) představuje udržitelnou budoucnost a snahy o opětovné zavedení přírodního prostředí v Patagonii vedou k obnově biologické rozmanitosti.

  • Vydejte se na pětidenní pěší túru zvanou „W Trek“ v Torres del Paine a vychutnejte si epickou krajinu předního národního parku Patagonie.
  • Ochutnejte charakteristické chilské víno odrůdy Carmenere v honosných vinařstvích v údolí Colchagua.
  • Vystoupejte na sopky nebo pronikněte deštnými pralesy mírného pásma a pak se vykoupejte v horkých pramenech v Pucónu, hlavním městě chilských dobrodružství.
  • Toulejte se strmými a pestrobarevnými uličkami Valparaísa, odvážného přístavního města plného pouličního umění.

Benin

Benin je možná zastíněný sousední Nigérií na východě, ale tato drobná a okouzlující západoafrická země svou malou rozlohu víc než vynahrazuje svým charismatem, historií a kulturou. Kdysi se zde rozkládalo starověké Dahomejské království, je to také duchovní domov vúdú, fascinujícího a často nepochopeného náboženství. Zasvěcení cestovatelé si razí cestu k beninským plážím lemovaným palmami a k některým z nejlepších národních parků v této části kontinentu.

  • Připojte se 10. ledna ke každoročnímu velkolepému festivalu Ouidah Voodoo Festival, což je slavnost plná tance, barev a fetišů.
  • Zblízka poznejte lidskou houževnatost ve vesnici Ganvié postavené na kůlech v jezeře Nokoué, které se říká „Africké Benátky“.
  • Toulejte se savanou v Národním parku Pendjari, kde vám budou dělat společnost takové hvězdy západní Afriky, jako jsou lvi, sloni, gepardi a levharti.
  • Navštivte centrum kdysi mocného Dahomejského království v Abomey, proslulého ikonickými ženským bojovnicemi.

Mexiko

Co má společného nová železnice, epický astronomický zážitek a nově budovaná dálnice vedoucí na pobřeží? Všechno to jsou pádné důvody k návštěvě Mexika. A zároveň jsou přitažlivé svým jedinečným způsobem. Cesta nově vybudovanou železnicí vedoucí na pláže Karibiku a ke starověkým mayským památkám. Jedinečné zatmění Slunce pozorované ze zlatého písku pláže v Mazatlánu. Nebo jízda do bohémských plážových měst podél drsně krásného pobřeží Oaxacy.

  • Pozorujte nádherné zatmění slunce ve Starém Mazatlánu a potom se zastavte na čerstvé plody moře v restauraci El Presidio v malebném historickém centru.
  • Dramaticky usazené mayské ruiny v Tulúmu a nedaleké cenoty (zatopené vápencové závrty vhodné ke koupání) jsou skutečně ohromující.
  • Nekonečný bazén usazený ve svahu a pokoje s výhledem na oceán v hotelu Casa Kalmar vás možná přivedou k myšlence, že letovisko Zipolite je to nejkrásnější místo na světě.
  • Vydejte se po železnici Tren Maya prozkoumat tajuplné mayské ruiny v Palenque, které vyrůstají k nebi z mlžné džungle plné vřešťanů. 

Uzbekistán

Moderní turisté cestují po Uzbekistánu po staletí starých obchodních cestách vedoucích od jedné oázy ke druhé. Vysokorychlostní železnice a pohodlná vnitrostátní letecká síť nahradily velbloudí karavany, které kdysi spojovaly prosperující opevněná města, ale starobylá kulturní centra Samarkand, Buchara a Chiva stále evokují éru Hedvábné stezky. Iniciativy komunitního turismu v pohoří Nuratau umožňují návštěvníkům poznat život místních pastevců.

  • Nechte se ohromit velikostí medres Registánu v Samarkandu, bývalého centra Tímúrovské říše.
  • Popíjejte čaj s bucharskými stařešiny v čajovnách oblasti Lyabi Hauz nebo smlouvejte s obchodníky v krytých bazarech.
  • Vystoupejte na vrchol minaretu Islama Chodži v Chivě za úžasnými výhledy na pevnost Ičan Kala a do daleka se rozkládající poušť.
  • Vydejte se na túru do málo navštěvovaného pohoří Nuratau prozkoumat starodávné pastevecké stezky a pochutnat si na jídle připraveném místními rodinami.

Pákistán

Neohrožení dobrodruzi udržovali cestovní plamínek pro Pákistán naživu, připraveni na den, kdy povstane, aby znovu získal své právoplatné místo na nejvyšších příčkách žebříčku cestovních destinací. Ten den by už mohl být blízko – s uvolněním politického napětí se agentury pořádající dobrodružné zájezdy vracejí do rušných pákistánských bazarů, mešit z doby Mughalů, vysokohorských údolí a sněhem zaprášených himálajských průsmyků. Každá rupie, kterou zde utratíte, pomůže v obnově země zdevastované povodněmi z roku 2022.

  • Toulejte se po Láhauru, správním centru Paňdžábu, které je bludištěm mughalských bazarů a plné mešit a kouzelné atmosféry.
  • Projeďte se po Karákóramské dálnici, což je dechberoucí silnice spojující Pákistán a Čínu, vybudovaná vysoko v Himálaji.
  • Přibližte se k horám ve vysoko položených údolích Hunza a Skardu, ze kterých se naskýtají jedny z nejkrásnějších výhledů na planetě.
  • Absolvujte pěší túru v Národním parku Pohádkové louky – trasa do horolezeckého základního tábora pod horou Nanga Parbat je cestou ticha a poklidu.

Chorvatsko

Chorvatsko, s pobřežím zalitým sluncem, bezpočtem ostrovů, dramatickými horami a historickými opevněnými městy, je pevně usazené na seznamech nejlepších turistických destinací. Cestování do této turisty oblíbené země se nedávno stalo ještě snadnějším. Pokud se k návštěvě Chorvatska chystáte, v roce 2024 to bude ještě jednodušší než kdykoli dříve.

  • V Chorvatsku najdete desítky opevněných měst, ale nejúchvatnější z nich je Dubrovník, s medově zbarvenými hradbami tyčícími se nad azurovým mořem.
  • Prozkoumejte pozoruhodně zachovalý starořímský palác, který se nachází v centru města Split na pobřeží.
  • Využijte rozsáhlou síť přívozů na pobřeží a poznejte některé z mnoha idylických chorvatských ostrovů.
  • Pokud k vašim kulinářským fantaziím patří lanýže několikrát denně, nechte se jejich vůní zavést na sever do měst Motovun a Buzet na Istrii.

Svatá Lucie

Sluncem zalité pláže, jemný bílý písek a blankytně modrá voda jsou, to je přesný popis ostrova, který je dlouhodobě označován jako nejlepší světová destinace pro svatební cestu. Nedávno však představitelé cestovního ruchu ze Svaté Lucie vědomě přesunuli pozornost na bohaté dědictví ostrova, jedinečné tradice a kreativitu, což představuje ideální zážitek pro milovníky Karibiku, kteří hledají něco, co přesahuje typický pobyt all-inclusive.

  • Nejlepší zmrzlinu na Svaté Lucii dostanete v sídle rodiny Charlesů v osadě Fond Gens Libre v oblasti Au Poye Park.
  • Podle neoficiální tradice si cestou přes Dennery kupte v místní pekárně Thomazo Local Bread několik kusů pečiva plného sýra v kreolském stylu nebo lančmít.
  • Pestrobarevná plážová oáza Irie Bar ve vesnici Gros-Islet na severním cípu ostrova je pohodovým odpočinkem nabízejícím studené nápoje, chutná jídla a příjemnou atmosféru.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Best in Travel 2024

Další článek

Best in Travel 2024

Související články

Články

Top 10 cenově nejvýhodnějších destinací dle Lonely Planet pro rok 2024

Při příležitosti 50. výročí Lonely Planet přinášejí naši experti své tipy, jak tuto událost oslavit návštěvou některých z top 10 cenově nevýhodnějších destinací. TOP CENOVĚ NEJVÝHODNĚJŠÍCH DESTINACÍ Středozápad USA Americký Středozápad rozkvetl městy, která jsou pohodovější, než byste si mysleli, jsou plná kreativity, rozmanitosti a jídla tak dobrého, že se vyrovná všemu, co ochutnáte na obou pobřežích. Během posledního desetiletí byli kuchaři, umělci a…

Články

Top 10 udržitelných destinací dle Lonely Planet pro rok 2024

Při příležitosti 50. výročí Lonely Planet přinášejí naši experti své tipy, jak tuto událost oslavit návštěvou některých z top 10 udržitelných destinací.   TOP UDRŽITELNÝCH DESTINACÍ Španělsko Sluncem zalité Španělsko, jedna z nejoblíbenějších destinací na světě, dělá obrovské pokroky v podpoře mimosezonního cestování, jež má povzbudit turisty k příjezdu po celý rok a také k návštěvě přehlížených destinací. Nové cyklostezky, elektrické autobusy…

Články

Top 10 regionů dle Lonely Planet pro rok 2024

Při příležitosti 50. výročí Lonely Planet přinášejí naši experti své tipy, jak tuto událost oslavit návštěvou některých z top 10 regionů. TOP REGIONY Cyklostezka Trans Dinarica, západní Balkán Stezka Trans Dinarica, která bude uvedena do provozu v roce 2024, je první cyklotrasou spojující západní Balkán. Středně obtížná trasa dlouhá 3 364 kilometrů se vine Slovinskem, Chorvatskem, Bosnou a Hercegovinou, Černou Horou, Albánií, Severní…

Články

Top 10 měst dle Lonely Planet pro rok 2024

Při příležitosti 50. výročí Lonely Planet přinášejí naši experti své tipy, jak tuto událost oslavit návštěvou některých z top 10 městech. TOP MĚSTA Nairobi, Keňa Keňské hlavní město se hlásí o svůj nárok jako globální centrum kultury, které je plné nezapomenutelných cestovatelských zážitků. Město již nedbá na koloniální pohledy a je hrdé na svůj jedinečný rytmus, dynamickou řadu restaurací, vozíků s jídlem a kaváren a neustále se…