TOP 10 regionů podle Best in Travel 2020

Tipy na ta nejlepší místa - regiony, cesty i možnosti zodpovědného cestování pro příští rok.

1. Středoasijská část Hedvábné stezky

Region, který zbohatl zejména díky čilému obchodu a obchodníkům, kteří za ním tudy cestovali, se opět vrací do centra celosvětového zájmu. Starověká města, rušné bazary a divoká krajina střední Asie lákají stále více návštěvníků, kteří hledají dobrodružství na jedné z nejvíce opěvovaných, dávných, obchodních stezek. Kyrgystán, Tádžikistán a Uzbekistán jsou nyní pro většinu světa dostupnější díky zavedení elektronických víz, případně úplnému zrušení vízové povinnosti. Země, které si víza ještě drží, navíc pomalu směřují ke konceptu univerzálních “víz pro země Hedvábné stezky”. A masivní investice do rozvoje dopravy a infrastruktury obecně – z většiny pod záštitou čínského mohutného plánu Belt and Road Initiative – stále více zjednodušuje cestování oblastmi novodobé Hedvábné stezky.

Náměstí Registán v uzbeckém Samarkandu obklopuje fantastická sbírka architektonických skvostů © efesenko/Getty Images

2. Marche, Itálie     

Vypadá to, že tento region je konečně připraven zaútočit na světovou pozornost a dostat se na výsluní. Ačkoli většinu zájmu obvykle sebere jeho supersoused, Toskánsko, region Marche v Itálii dokáže nabídnout stejně široký repertoár. Možná to dělají rozházená městečka v kopcích, úžasně opulentní food festivaly, blyštivé renesanční paláce, zvlněná krajina a lákavé pláže s puncem letních prázdnin, ovšem hlavním bonusem Marche je fakt, že jeho atrakce jsou (zatím) mnohem méně známé. V roce 2020 se v záři reflektorů ocitne zejména Urbino, nejmalebnější město regionu, kde se budou odehrávat mohutné oslavy k 500. výročí úmrtí velkého renesančního malíře - a místního rodáka - Raffaella.

Úchvatné město Urbino má původ již v 15. století © Stefano_Valeri / Shutterstock

3. Tóhoku, Japonsko

V roce 2020, kdy se celý svět sjede do Tokia na letní Olympijské hry, bude Japonsko skutečně rušnou destinací, a snad žádný jiný region v zemi netouží víc ukousnout si z koláče návštěvnosti, než Tóhoku. Toto nyní téměř neturistické území funguje od roku 2011, kdy jej poničilo zemětřesení a následná vlna tsunami, v režimu obnovy, a lidé zde odvedli skutečně těžkou práci při opravách dopravních spojení, rozvoji nových dálkových turistických stezek a přestavování a zlepšování turistických zařízení. Tóhoku je mezi Japonci známé svou dramatickou krajinou, kulturním dědictvím, historickými festivaly, dobrým jídlem a vřelostí. A i pro ostatní návštěvníky, unavené přelidněnými městy a toužící po odpočinku v přírodě, může působit jako nadechnutí se čerstvého vzduchu. Zvlášť, když vás od něj při pobytu v hlavním městě dělí jen několik hodin jízdy vlakem na severovýchod.

Towada-ko je obrovské jezero v sopečné kaldeře, které je následkem dávné erupce © Photos from Japan, Asia and othe of the world / Getty

4. Maine, USA

Největší stát Nové Anglie, americký Maine, byl vždy velmi hrdý, ovšem v roce 2020 dosáhne jeho hrdost vrcholu, jelikož země oslaví 200 let od svého vzniku. Města velká i malá, napříč celým regionem, budou pořádat speciální výstavy, koncerty a festivaly k připomenutí 200leté mainské státnosti. Samozřejmě, že Maine je zajímavou destinací k návštěvě, i pokud zrovna neslaví žádný z historických milníků. Kulinářská scéna tu v posledních letech zažila opravdový boom – po celé zemi najdete restaurace založené na lokální produkci, pražírny kávy, domácky vedené pekárny a minipivovary. A navzdory rostoucí popularitě Maine, je velmi jednoduché uniknout davům a ztratit se v ohromné rozloze hlubokých lesů či dramatického pobřeží střeženého starými majáky.     

Maják střežící záliv Bass Harbor v národním parku Acadia © AppalachianViews / Getty Images

5. Ostrov lorda Howea, Austrálie

Ohromující ostrov, který vám už při prvním pohledu doslova vyrazí dech svou krásou zapsanou na seznamu světového dědictví, leží 600 km od australského pobřeží, zdánlivě ztracen uprostřed ničeho. Na ostrově se tyčí dvě lesem porostlé hory, které shlížejí na dokonalou lagunu a nejjižnější korálový útes světa. Možnosti outdoorových aktivit ještě zvyšují pláž ve tvaru půlměsíce a nádherné turistické stezky vedoucí skrze bujné lesy. Izolované sopečné prostředí zde vytváří útočiště pro mnoho endemických druhů a hojnost ptáků. Ostrov je zářným příkladem trvale udržitelného cestovního ruchu; povoleno je zde pouze 400 návštěvníků najednou, kterým jsou navíc nabízeny další možnosti účasti na místních ekologických projektech. Díky své odlehlosti a velikosti přiměřené udržitelnému rozvoji, je Ostrov lorda Howea naprosto idylickým únikem z civilizace.

Pohoří lorda Howa jakoby vyrůstalo přímo z laguny © Southern Lightscapes-Australia / Getty Images

6. Provincie Guizhou, Čína

Guizhou je provincie na vrcholu sil. Její hlavní město, Guiyang, má více než 36 milionů obyvatel. Ulice lemují stánky s pouličními jídly, hlavně tedy na večer, a miska ostrých rýžových nudlí stojí pár korun, nicméně kolem centra se začínají otevírat i řemeslnické dílny, příjemné kavárny a pivní bary. Na venkově potkáte dřevěné vesničky s cukrárnami, které zůstávají po staletí téměř beze změny, ale začaly se věnovat rozvoji vybavení pro cestovatele. To všechno je propojené novými, vysokorychlostními železnicemi, což znamená, že z Guiyangu se dostanete třeba do Chongqingu nebo Kunmingu během pár hodin. A pokračující čínské inženýrské úsilí vyústilo také ve vybudování nových dálnic a mostů, díky nimž se cestování do mystických hor Guizhou stává hodným 21. století.

Starobylé město Zhenyuan na březích řeky Wuyang © 4045 / SHUTTERSTOCK 

7. Provincie Cádiz, Španělsko

Provincie Cádiz se díky řadě gastronomických triumfů také pomalu dostává do centra pozornosti. Královna oblasti proslulé produkcí sherry, město Jerez de la Frontera, přivítalo prostřednictvím restaurace LÚ, Cocina y Alma, šéfkuchaře Juana Luise Fernándeze, první Michelinskou hvězdu již v roce 2018. Díky novým, podnikavým majitelům se zde obnovuje tradice tabancos, malých barů specializovaných na podávání sherry. A sherry je dokonce opět v módě! Restaurace Aponiente patřící Ángelu Leónovi, kterou byste našli ve městě El Puerto de Santa María, je jednou ze dvou tříhvězdičkových, michelinských restaurací v celé Andalusii. Dobře nakročeno má i další Leónův podnik, Alevante v Sancti Petri. Vejer de la Frontera zase prohlásilo samo sebe za centrum kulinářské scény i luxusního ubytování, a je pravdou, že jeho moderní kavárny, restaurace a hotely vnášejí čerstvou energii do původem fénického Cádizu. Přihoďme ještě zbrusu nové letecké spojení do Jerezu a tento region je akorát tak zralý pro objevitelskou cestu.

Katedrála v Cádizu se tyčí vysoko nad střechami města © © KAVALENKAVA / SHUTTERSTOCK

8. Severovýchodní Argentina

Severovýchodní Argentina, s nejpůsobivějšími vodopády celé Jižní Ameriky, bohatou místní historií a výjimečnými možnostmi pozorování divoké zvěře, by neměla chybět ani na vašem bucket listu. Samozřejmě tu máme Iguazú, jeden ze sedmi přírodních divů světa, ale i zbytek tohoto drsného, ale poklidného regionu vás může zavést na mnohá, málo frekventovaná místa. Čerstvě zřízený (2018) národní park Iberá je zcela připraven k tomu, aby se stal jednou z největších atrakcí Argentiny. Je to inspirativní příběh toho, jak může mít obnovená divočina pozitivní dopad i na sousední komunity. Návrat k divoké přírodě sem přivádí původní druhy jako je ara zelenokřídlý, jelenec pampový a jaguáři. Země si tak drží stále svou vysokou hodnotu na cestovatelských žebříčcích.

Dunící nádhera vodopádů Iguazú, největších na světě © ALEX BERGER / VIRTUALWAYFARER.COM / GETTY IMAGES

9. Kvarnerský záliv, Chorvatsko

Tato méně vyhlášená část chorvatského pobřeží, tak trochu skrčená mezi touristy zbožňovanou Dalmácií a Istrií, si v posledním desetiletí potichu budovala svou vlastní pozici z hlediska kulinářské scény i ochrany životního prostředí. Nyní je Kvarnerský záliv zcela připraven na svůj oficiální vzestup, který by mu mělo zajistit největší místní centrum, energické přístavní město Rijeka, které se příští rok ujme role evropského hlavního města kultury 2020. Zdejší nablýskané novinky zahrnují například architektonicky přepracované prostory pro muzea a kulturní centra. Lehce v ústraní, ale připravené si kdykoli ukrást svůj díl vaší pozornosti, čekají blízké ostrovy v zálivu a jejich nestárnoucí krása, historická, opevněná města plná architektury z benátské éry, četné pláže a neoddiskutovatelný přímořský šarm.

Kamenné domky ve Volosku pokrývají svahy stoupající od přístavu úzkými uličkami © PANTHER MEDIA GMBH / ALAMY STOCK PHOTO

10. Amazonka v Brazílii

Oblast Amazonky na území Brazílie je přírodním rájem ve své nejčistší podobě - starobylé místo, které se svými mnohobarevnými zvířaty a chaotickými, zauzlovanými rostlinami vypadá tak trochu jako produkt mysli posilněné nějakým halucinogenem. Tato mlžná džungle je domovem některých z vůbec nejvzácnějších rostlin a zvířat světa, a také pro tradiční společenství, která zůstávala po staletí správci tohoto velkého a zeleného území. S tím, jak se mění klima naší planety, se stala ochrana brazilské Amazonie prvořadým úkolem. Vše je naplánované tak, aby byl veškerý turismus již v roce 2020 promyšlený, podporoval udržitelný způsob cestování a současně prospíval místním komunitám i národní ekonomice, a také stále zdůrazňoval význam ochrany amazonského pralesa.

Ranní mlhy převalující se nad Amazonkou © BRASIL2 / GETTY IMAGES

Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět vic a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

TOP 10 podle Best in Travel 2020

Další článek

TOP 10 podle Best in Travel 2020

Související články

Články

TOP 10 cenově nejvýhodnějších destinací podle Best in Travel 2020

Tipy na ta nejlepší místa - cenově nejvýhodnější destinace, cesty i možnosti zodpovědného cestování pro příští rok. 1. Východní Nusa Tengarra, Indonésie                            Tento často přehlížený region Indonésie je odměnou pro ty, kteří se příliš nezdržují na Bali, ale pokračují stále dál a dál. Ostrovy nabízejí nedotčené pláže, které jsou klidnější než ty dále na západ, a jedna z nejlepších indonéských…

Články

TOP 10 zemí podle Best in Travel 2020

Tipy na ta nejlepší místa - země, cesty i možnosti zodpovědného cestování pro příští rok. 1. Bhútán Tucet národů soupeří o titul skutečné Shangri-La, ale jediný Bhútán se zdá, že se charakteristice pozemského ráje přibližuje nejvíc. Tento maličký kousek himalájského ráje provozuje systém turismu popsaný jako ‘high-value, low-impact’ (tedy něco jako silný cestovatelský zážitek s co nejmenším…

Články

TOP 10 měst podle Best in Travel 2020

Tipy na ta nejlepší místa - města, cesty i možnosti zodpovědného cestování pro příští rok. 1. Salcburk, Rakousko Fanfáry, prosím: Salcburský festival v příštím roce oslaví 100 let trvání a tento zloděj srdcí milovníků umění se zdá být právě na vrcholu sil. Festival je jednou z největších událostí světa klasické hudby a je vždy nespoutaným svátkem opery, klasické hudby a dramatu - a v roce…

Články

TOP 10 podle Best in Travel 2020

Tipy na ta nejlepší místa, cesty i možnosti zodpovědného cestování pro příští rok. Jsou to ty nejlepší z nejlepších. Destinace přehlížené většinou cestovatelů i místa již známá, ale natolik lákavá, že se na ně rádi vrátíte. Právě vychází Best in Travel 2020 - seznam těch nejzajímavějších tipů od samotných tvůrců Lonely Planet. Požádali jsme o spolupráci naše přední autory a editory, oslovili svou online rodinu bloggerů a influencerů, a vyvolali bouřlivou debatu, na jejímž konci vznikl smysluplný seznam 10 zemí, 10 regionů, 10 měst a 10 tipů na místa s nejlepším poměrem cena – zážitek. Každé místo bylo vybráno díky své tématičnosti,…