Top 10 regionů dle Lonely Planet pro rok 2024

LP

Při příležitosti 50. výročí Lonely Planet přinášejí naši experti své tipy, jak tuto událost oslavit návštěvou některých z top 10 regionů.

TOP REGIONY

Cyklostezka Trans Dinarica, západní Balkán

Stezka Trans Dinarica, která bude uvedena do provozu v roce 2024, je první cyklotrasou spojující západní Balkán. Středně obtížná trasa dlouhá 3 364 kilometrů se vine Slovinskem, Chorvatskem, Bosnou a Hercegovinou, Černou Horou, Albánií, Severní Makedonií, Kosovem a Srbskem a zaměřuje se na pohoří, Jaderské moře a hojnost jezer a řek a zároveň upřednostňuje udržitelné poznávání památek UNESCO, národních parků a vesnic.

  • Než svou cestu ve Slovinsku zahájíte, poznejte dějiny regionu v Muzeu Kobaridu, zasvěceném bitvám na Soči z první světové války.
  • Největší zajímavostí v chorvatském Splitu je Diokleciánův palác, vila římského císaře na odpočinku pocházející z roku 305 našeho letopočtu.
  • V Mostaru v Bosně a Hercegovině sledujte odvážlivce vrhající se do hlubin z vrcholu proslulého mostu z doby osmanské nadvlády, který byl obnoven v roce 2004.
  • Ochridské jezero, rozkládající se na pomezí Albánie a Severní Makedonie, je přírodní i kulturní památkou světového dědictví UNESCO.

Klokaní ostrov, Jižní Austrálie

Klokaní ostrov (Kangaroo Island), který místní nazývají zkratkou „KI“, působí jako z jiného světa a oslňuje, okouzluje a omamuje. Třetí největší ostrov Austrálie je překvapivě odlehlý, přestože leží pouhých 40 minut letu z Adelaide. Ostrov, ošidně rozlehlý a s neuvěřitelně dlouhým nádherným pobřežím, láká návštěvníky svými jedinečnými místními produkty, možnostmi setkání s rozkošnými zvířaty a jedněmi z nejlepších pláží v zemi.

  • Zúčastněte se kurzu míchání ginu na špičkové úrovni v nejstarší australské specializované palírně ginu KI Spirits a odejděte s vlastním malým pikantním nebo sladkým výtvorem.
  • Protáhněte se úzkým jeskynním systémem v zálivu Stokes Bay, který slouží jako odvážný vstup na jednu z nejlepších „tajných“ pláží Austrálie.
  • Připojte se k prohlídce pláže s průvodcem v Seal Bay Conservation Park, jedné z největších a nejvíce páchnoucí chovných kolonií ohrožených lachtanů šedých. Pokud budete mít štěstí, spatříte jejich mláďátka, kterým neodolají ani ta nejtvrdší srdce.

Toskánsko, Itálie

Jenom málo míst oslavuje pomalý způsob života nebo ztělesňuje la dolce vita jako Toskánsko. Ať už budete prozkoumávat nové turistické stezky, nebo znovu objevovat selskou kuchyni (cucina contadina), zůstanou toskánské zážitky nové generace v dokonalé symbióze s krajinou. V Toskánsku je asi 50 vesnic, kde můžete spatřit etruské dědictví, a ve venkovském údolí Valdichiana archeologové odkrývají minulost, aby proměnili mantry všímavosti vytvořené starověkými lidmi v moderní představy o péči o sebe sama.

  • Obdivujte jedinečné umění od středověku po renesanci v katedrále Duomo a v Museo Civico ve městě Siena usazeném na kopci.
  • Odhalte nekonečné kouzlo Arezza při passeggiatě (odpolední procházka) a aperitivu (nápoje) na pohlednicově krásném náměstí Piazza Grande.
  • Vychutnejte si bezkonkurenční výhled na Valdichianu při západu slunce nad sklenkou Vino Nobile v kavárně Caffè Poliziano z 19. století v Montepulcianu.
  • Dne 29. června 2024 můžete sledovat, jak z Florencie vyjíždí Tour de France, nejslavnější cyklistický závod světa.

Donegal, Irsko

V hrabství Donegal, které má z celého Irska nejdelší pobřeží a víc než 100 pláží, můžete být na opuštěném pruhu písku u moře naprosto sami. Toto nejsevernější irské hrabství je čistou divočinou s velkým srdcem. Zde najdete nejvyšší mořské útesy v Evropě a kilometry nedotčených pobřežních turistických pěších stezek podél turistické trasy Wild Atlantic Way. Zvídavým návštěvníkům se budou líbit také starobylé pevnosti, hudební tradice a bohaté dědictví irského jazyka.

  • Nejvyšší mořské útesy Irska v Sliabh Liag (Slieve League), označované jako nejlépe střežené tajemství na trase Wild Atlantic Way, jsou úchvatně krásné. Jsou to také nejvyšší dostupné mořské útesy v Evropě, převyšují Eiffelovu věž a turisty více navštěvované útesy Moher. 
  • Nenechte si ujít šanci na koupání v krásné zátoce Silver Strand ve tvaru podkovy poblíž vsi Malin Beg u Gleann Cholm Cille (Glencolmcille).
  • Žádná návštěva Donegalu není úplná bez výletu na nejsevernější bod Irska, skalnatý mys Malin Head, ze kterého lze někdy vidět polární záři.

Baskicko, Španělsko

Oblast País Vasco (baskicky nazývaná Euskadi) na severním pobřeží Španělska omývaném příbojem hraničí s jihozápadní Francií a je nekonečně okouzlující. Bezkonkurenční místní gastronomie je jen jedním z charakteristických znaků bohaté kultury tohoto regionu, spolu s euskarou (baskičtinou) a vírem osobitých fiest. Celá oblast prosazuje udržitelné iniciativy cestovního ruchu s pozitivním dopadem a probíhá zde také výstavba vysokorychlostní vlakové trati AVE.

  • Ponořte se do gastronomie San Sebastiánu v podobě barů podávajících pintxo (Casa Urola, Borda Berri, Bergara, Tamboril) i vinařských prohlídek (mimo.eus).
  • Chytit legendární levou vlnu na Mundace je snem zkušených surfařů. K dalším prvotřídním lokalitám patří Zarautz a Sopelana.
  • Obdivujte sochy a nástěnné malby pod širým nebem v Bilbau při procházce podél řeky Nervión nebo se připojte k výletu na kole s agenturou Tourné (tournebilbao.com).
  • Vydejte se na túru po členitých vrcholcích Anboto a Aizkorri nebo po pobřežních trasách, jako je stezka kolem útesů ze San Sebastiánu do Pasaie.

Jižní Thajsko

Vítejte v jiném Thajsku, se zdobenými mešitami a mystickými svatyněmi, kde melodické volání k modlitbě souzní se zvukem chrámových zvonů. Tato oblast je místem kilometrů opuštěných pláží, tradičních rybářských vesnic a ohromujících národních parků zahalených džunglí a její historie sahá několik století zpět. Zde po staletích vzájemných kontaktů thajských, malajských a indicko-perských vlivů vznikla jedinečná halal kuchyně a místní kultura.

  • Připojte se ke společné hostině iftár – přijeďte v době ramadánu a zažijte vřelost společného ukončení půstu s thajsko-muslimským jídlem v jižním stylu.
  • Projděte se nezkrotnou džunglí v okrese Singha Nakhon a hledejte ruiny ztraceného sultanátu Singora.
  • Ochutnávejte na nočním jídelním trhu ve městě Nakhon Si Thammarat, který překypuje lahodnými místními muslimskými pokrmy.
  • Lehněte si na opuštěnou pláž zátoky Ao Khanom a čekejte, až zahlédnete plaché a krásné růžové delfíny. 

Svahilské pobřeží, Tanzanie

V minulosti návštěvníci dorazili na svahilské pobřeží Tanzanie po obchodních trasách řízených monzuny, které vedly do Arábie, Indie a Číny. Minulost se zde proplétá se současností a vedle mechem porostlých ruin stojí moderní hotely. Rybáři v dřevěných lodích ngalawa pádlují ve stínu rychlých trajektů. Prodejci nabízejí kešú u kanceláří, kde se uzavírají velké obchody. Region pod vedením své první prezidentky sebevědomě hledí do budoucnosti.

  • Přeneste se zpět v čase v místě světového dědictví Kilwa Kisiwani, dávného sídla rozlehlého obchodního impéria.
  • Pochutnejte si na voňavém pilau nebo kokosovém kari v jedné z mnoha úžasných restaurací v zanzibarském starém městě Stone Town.
  • Vyhraďte si čas na Mafii, přenocujte v jedné z ekologických chat na ostrově a užijte si poklidný místní rytmus.
  • Šnorchlujte u nedotčené písečné kosy nebo se projděte po palmami stíněných plážích poblíž staré svahilské obchodní osady Pangani.

Montana, USA

Velký stát Montana je domovem jedněch z nejmajestátnějších scenerií v USA s rostoucím důrazem na ochranu přírody, kulturu, jídlo a pití. Můžete zde chodit dlouhé kilometry v zapadlé divočině, poznávat bohatou historií domorodé kultury nebo se vydat do ulic oblíbených horských měst Bozeman a Missoula. Montana je správnou destinací pro každého v každém ročním období.

  • Hlavními lákadly Montany jsou horké prameny a lyžování. Oboje si můžete užít v jednom dni v lyžařském středisku Showdown a v motelu Spa Hot Springs ve městě White Sulphur Springs.
  • Vydejte se na túru s agenturou Sun Tours, jejíž zkušení průvodci domorodého národa Černonožců představí kulturu svých předků a historii Národního parku Glacier.
  • Dopřejte si zmrzlinu v podniku Big Dipper, který má pobočky ve městech Helena, Billings a Missoula a zaslouženě si získal pozornost celého národa.
  • Prozkoumejte skutečný důl v muzeu těžby World Museum of Mining ve městě Butte, kde jsou budovy jako z filmu plné artefaktů z 19. století.

Saalfelden Leogang, Rakousko

Ať už budete sledovat ohnivý západ slunce žhnoucí přes vápencové vrcholy, projíždět dráhu pro horská kola vinoucí se borovými lesy, poslouchat Bachův koncert na vrcholku hory, nebo půjdete na sněžnicích v čerstvém prašanu, příroda regionu Saalfelden Leogang vás jistě ohromí. V roce 2024 se toto horské středisko posune k udržitelnější budoucnosti s novou zelenou sedačkovou lanovkou, fantasticky stylovým spa a spoustou horských aktivit s průvodcem.

  • Pronajměte si elektrokolo a vyjeďte na projížďku s jídelní tematikou, k jejímž hlavním lákadlům patří například farma rodiny Wölflerů, kde se pěstuje šafrán, a prodejna HPH anno 1905.
  • Prosvištěte nad údolím rychlostí až 130 km/h na lanovém skluzu agentury Flying Fox XXL v Asitzu, kdy budete mít pocit, že skutečně letíte.
  • Proklouzněte zpět do přírody v novém spa areálu Atmosphere hotelu Krallerhof, který téměř dokonale splývá s okolní horskou krajinou.
  • Vydejte se na túru na horské pastviny a k rustikální chatě Lindlalm, kde Resi vaří taková oblíbená jídla, jako jsou Pinzgauer Kasnock’n (miniaturní sýrové knedlíčky).

Severní Skotsko

Davy ve Skotsku instinktivně proudí k opevnění Edinburského hradu, ke břehům jezera Loch Lomond a k vrcholům Glencoe. Relativně málo turistů směřuje dál na sever. Nicméně rok 2024 by snad pro tento region měl přinést nové uznání, neboť si klade za cíl dosáhnout statusu světového dědictví UNESCO. Nyní je tedy ideální čas udělat si výlet na daleký sever Skotska a prozkoumat jeho neopěvované bažinaté vnitrozemí a pobřeží úchvatné krásy.

  • Vystoupejte na Ben Hope, nejsevernější skotský Munro (vrchol vyšší než 914 m, což je 3 000 stop) s úžasnými výhledy na region Flow Country.
  • Prozkoumejte zdobné sídlo Dunrobin Castle, jež patří mezi největší domy ve Skotsku, a objevte jeho temnou roli během kampaně označované jako „vyklízení Vysočiny“.
  • Projeďte velkolepou část vyhlídkové trasy nazvané North Coast 500 jižně od Durness a přejeďte nádherný most Kylesku Bridge.
  • Vydejte se na pozorování ptáků do Přírodní rezervace Forsinard Flows, kterou navštěvují druhy jako kulík zlatý a moták pilich.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Best in Travel 2024

Další článek

Best in Travel 2024

Související články

Články

Top 10 cenově nejvýhodnějších destinací dle Lonely Planet pro rok 2024

Při příležitosti 50. výročí Lonely Planet přinášejí naši experti své tipy, jak tuto událost oslavit návštěvou některých z top 10 cenově nevýhodnějších destinací. TOP CENOVĚ NEJVÝHODNĚJŠÍCH DESTINACÍ Středozápad USA Americký Středozápad rozkvetl městy, která jsou pohodovější, než byste si mysleli, jsou plná kreativity, rozmanitosti a jídla tak dobrého, že se vyrovná všemu, co ochutnáte na obou pobřežích. Během posledního desetiletí byli kuchaři, umělci a…

Články

Top 10 udržitelných destinací dle Lonely Planet pro rok 2024

Při příležitosti 50. výročí Lonely Planet přinášejí naši experti své tipy, jak tuto událost oslavit návštěvou některých z top 10 udržitelných destinací.   TOP UDRŽITELNÝCH DESTINACÍ Španělsko Sluncem zalité Španělsko, jedna z nejoblíbenějších destinací na světě, dělá obrovské pokroky v podpoře mimosezonního cestování, jež má povzbudit turisty k příjezdu po celý rok a také k návštěvě přehlížených destinací. Nové cyklostezky, elektrické autobusy…

Články

Top 10 zemí dle Lonely Planet pro rok 2024

Při příležitosti 50. výročí Lonely Planet přinášejí naši experti své tipy, jak tuto událost oslavit návštěvou některých z top 10 zemí. TOP ZEMĚ Mongolsko Cestovatelům, kteří hledají otevřené prostory, dobrodružství a kulturu, má Mongolsko rozhodně co nabídnout. Hlavní město je plné protichůdných kontrastů, je rozlehlé, plné lidí a jedinečných zajímavostí. Mongolsko, vměstnané mezi Rusko a Čínu, může vzhledem k současné geopolitické…

Články

Top 10 měst dle Lonely Planet pro rok 2024

Při příležitosti 50. výročí Lonely Planet přinášejí naši experti své tipy, jak tuto událost oslavit návštěvou některých z top 10 městech. TOP MĚSTA Nairobi, Keňa Keňské hlavní město se hlásí o svůj nárok jako globální centrum kultury, které je plné nezapomenutelných cestovatelských zážitků. Město již nedbá na koloniální pohledy a je hrdé na svůj jedinečný rytmus, dynamickou řadu restaurací, vozíků s jídlem a kaváren a neustále se…