TOP 10 nejzajímavějších měst pro rok 2017

©

Stalo se již tradicí, že Lonely Planet vytipuje a představí kolekci trendů, destinací a zážitků pro příští rok. Je jen na vás, kam se vydáte, ale rádi vám vybrané destinace postupně představíme. Jako další Best in Travel 2017 prezentuje 10 měst, které odborníci Lonely Planet doporučují pro rok 2017.

BORDEAUX, FRANCIE

Městu Bordeaux se dříve říkalo „Spící kráska“, ale – přestože párkrát zamáčklo budík – již je vzhůru a připravené k akci. Nová vysokorychlostní železniční trať LGV Sud-Oest (LGV Sud Europe Atlantique), jež má být dokončena v polovině roku 2017, bude spojovat město s evropskou sítí vysokorychlostních tratí a zkrátí cestu z Paříže na pouhé dvě hodiny. Její načasování je dokonalé. Nedávno otevřené Cité du Vin je součástí působivé renovace nábřeží řeky Garonny a s využitím nejmodernější techniky poskytuje milovníkům vína jedinečné zážitky. Gastronomická revoluce města se rozvíjí na základě svých vlastních úspěchů. Chystá se přeskočit snídani: všichni na palubu na bordeauxské grande bouffe!

Bordeaux, Francie

KAPSKÉ MĚSTO, JIŽNÍ AFRIKA

Zdánlivě uvolnění obyvatelé Kapského Města tvrdě pracují, aby k proslulým přírodním krásám „Mother City“ (Mateřského města) přidali dobré jméno kulturní a kulinářské scény. Upevňují tak jeho pověst afrického města s celosvětovými postoji. Místní gastronomie je stejně působivá jako plochý vrchol Stolové hory, s historickými vinařstvími v každém směru, s oblíbenými trhy prodávajícími ovoce z úrodné oblasti Kapského Města a s nápaditými, originálními restauracemi, jež ve světě sklízejí samou chválu. Uměleckou a designérskou scénu oživí v září otevření Zeitz Museum of Contemporary Art Africa (MOCAA), největšího muzea současného afrického umění na světě a postindustriálního architektonického zázraku, který zabírá staleté obilné silo.

Kapské město, Jižní Afrika

LOS ANGELES, USA

I přes svou pověst města celebrit, fanatiků propagujících zdravý životní styl a všudypřítomného pozlátka, Los Angeles je významnou kulturní destinací, jež je dostupnější než kdykoli předtím. Díky rozšíření metra v roce 2016 je doprava z Downtownu do města Santa Monica a dalších míst na trase mnohem snazší, městská iniciativa Car Free L. A. pomáhá turistům prohlédnout si Los Angeles bez aut a připravuje se otevření přibližně 50 hotelů. Není to jen plážové město, je to i hlavní město obchodu, kde se filmoví producenti a finančníci mísí nad sašimi a saláty z kadeřávku. Lidé z východního pobřeží se sem houfně stěhují za sluncem a udržitelnějším životním stylem.

Los Angeles, USA

MÉRIDA, MEXIKO

Kulturní nabídka Méridy nemá na poloostrově Yucatán konkurenci (omlouváme se Cancúnu, který má překrásné pláže, ale party se nepočítají). Kterýkoli den zde najdete závratnou nabídku živé hudby, výstav umění i tanečních představení a nesmírné oblibě se těší vzkvétající kulinářská scéna. V letošním roce byla Mérida vyhlášena Americkým hlavním městem kultury, a tak mohou návštěvníci očekávat velkolepou kulturní scénu s řadou obrovských kulturních akcí v průběhu roku 2017. A pořadatel, tzv. „Bílé město“ (La Ciudad Blanca), se řadí mezi nejbezpečnější místa v dnešním Mexiku.

Merida, Mexiko

OHRID, MAKEDONIE

Ohrid má úžasnou polohu s výhledem na průzračně modrou vodu stejnojmenného jezera. Při plavbě po Ochridském jezeře uvidíte terakotové střechy domů přerušované staletými kostelními věžemi a věžičkami (podle tvrzení města jich kdysi bylo 365), na které z vrcholku kopce shlíží majestátní hradby Samuleovy pevnosti. Ohrid se proměnil z náboženského centra Makedonie na její nejživější rekreační středisko a jeho pláže jsou v této vnitrozemské zemi zdaleka nejlepší. Nicméně toto ospalé městečko zřejmě navždy promění plánovaná nová výstavba na břehu jezera, a tak je dnes nejlepší čas k návštěvě.

Ohrid, Makedonie

PISTOIA, ITÁLIE

Lidé Pistoii občas říkají „malá Florencie“ kvůli koncentraci umění a architektury. Přestože je toto toskánské město okouzlující, navštěvuje ho jen zlomek počtu turistů, kteří jezdí do Florencie. To by se mělo změnit v roce 2017, kdy Pistoia přijde na řadu jako Italské hlavní město kultury. Pistoia titul získala jako projev uznání za působivé kulturní renomé a věrnost svým tradicím a místní podnikatelské činnosti. Na oplátku ocenění nabízí příležitost ukázat alternativní stránku Toskánska: místo velkolepých památek úspěšná menší města plná osobité atmosféry a živé, dynamické kultury.

Pistoia, Itálie

SOUL, JIŽNÍ KOREA

Více než deset let se korejské hlavní město snaží stát zelenější, přitažlivější a přívětivější metropolí. Po úspěšných projektech, jako byla revitalizace oblasti Cheonggyecheon v centru města, kde byla stržena vyvýšená magistrála a nahrazena parkem podél řeky, představí město ve druhé polovině roku 2017 projekt Seoul Skygarden. Stará estakáda – 938 metrů dlouhý a 17 metrů vysoký nadjezd vedle dopravního uzlu Seoul Station – se promění v promenádu se stromy, keři a květinami, jež vytvoří arboretum místních druhů.

Soul, Korea

LISABON, PORTUGALSKO

Lisabon má památky, kulturu i báječnou kuchyni, přesto je jen vzácně zmiňován vedle vyhledávaných jihoevropských měst, jako je Barcelona nebo Řím. Pokud tento nepochopitelný nedostatek uznání pomáhá hlavnímu městu Portugalska udržet ceny nízko, ať ještě dlouho pokračuje. Přidejte k tomu slabé euro a pochopíte, jak nepřekonatelně cenově výhodnou destinací Lisabon je. Jestliže jsme vás dosud nepřesvědčili, vzpomeňte si na lisabonská muzea: od egyptských artefaktů v Museu Calouste Gulbenkian po pop-art v Museu Colecção Berardo, Lisabon oplývá nepřeberným množstvím muzeí, ale stále jimi není přesycený: ve čtvrti Alfama bude v roce 2017 otevřeno muzeum věnované dějinám judaismu v Portugalsku.

Lisabon, Portugalsko

MOSKVA, RUSKO

Rusko zatím možná neodhalilo všechny své plány na oslavu stoletého výročí VŘSR, ale je stejně jasné jako hradby Kremlu, že Moskva projde radikální proměnou. V roce 2017 bude město hostit Konfederační pohár FIFA a v roce 2018 Mistrovství světa ve fotbale (FIFA World Cup), a tak se horečně pracuje na vytvoření zdání supermoderní metropole proslulé svou bombastickou architekturou. Díky významnému rozšíření Mezinárodního letiště Moskva-Domodědovo a nové lince metra se výrazně zlepší dopravní spojení a Moskva získá jedinečnou atrakci v podobě budovy Polytechnického muzea a vzdělávacího centra na Vrabčích horách (Vorobjovy góry).

Moskva, Rusko

PORTLAND, OREGON, USA

Portland se nesnaží na nikoho zapůsobit, a proto zapůsobí na každého. Je to americké město budoucnosti: přátelské, udržitelné, etické město, jež upřednostňuje vhodné podmínky k životu a trávení volného času před nenasytností a ctižádostí. Rozložené na březích řeky Willamette a obklopené vrcholy, je také mimořádně přitažlivé. Jaké lepší místo byste mohli najít na pozorování tak velkolepé přírodní podívané, jakou je zatmění slunce 21. srpna 2017. Přestože bude v Portlandu zatmění jen částečné, sjeďte několik kilometrů na jih do údolí Willamette nebo si vyšlápněte na Mt Hood. Měsíc zakryje Slunce mezi 9.06 a 11.38 (Pacific Daylight Time). 

Portland, Oregon, USA

Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět vic a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Co umí jedině Švýcarsko aneb proč lyžovat právě tam? - II. část

Další článek

Moře, které nebude brzy existovat?

Související články

Články

Lisabon – tramvaje, kopce a surf

Co si průměrný Čech vybaví při vyslovení názvu Lisabon? Půjčku od EU? Slunce? Fado? Ať je to cokoli, já už si navždycky budu vybavovat krásné výhledy, nekonečné množství kopců a mé zmrzlé kotníky při „surfování“ (surfování to nebylo, ale tak to nazýval instruktor, když jsem mu za lekci platila 25 eur). Teplo. Tak strašně očekávané a skvělé teplo. Příslib toho, že se tohohle luxusu brzy dočká i Česká republika, ne jen Portugalsko. To je to, na co jsem se těšila, a vypadalo to i nadějně – slunce svítilo, slabá klimatizace na letišti slibovala úpal. Všechno dobré, pak ale kde se vzal, tu se vzal, vítr…

Články

Národní parky na jihozápadě USA

Spojené státy nejsou známé pouze svými moderními velkoměsty, obdivované mohou být právě především pro své národní parky. Jedny z nejkrásnějších parků se nacházejí na hranici čtyř států – Kalifornie, Utah, Arizona a Nevada. A svou diversitou mohou nabídnout každému návštěvníkovi něco významného a nevšedního. NP Grand Canyon Představte si krajinu plnou překrásných luk, hájů a květin, lesů s voňavými obrovskými jehličnany obklopující hory a skály, které se tyčí až do nebes, ale také vyprahlé pouště a pláně, kde přežijí jenom ti nejpřizpůsobivější. Kaňony staré miliony let, krátery, nezvyklé barevné kamenné…

Články

TOP 10 destinací v Asii pro příštích 12 měsíců...

Nedokážete se rozhodnout, do které části Asie se v následujících dvanácti měsících podívat? Autoři průvodců Lonely Planet navštívili nejúžasnější asijská města, putovali parnými, vlhkými džunglemi a koupali se v četných asijských mořích, aby našli místa, která by rozhodně neměla uniknout vaší pozornosti. Byl to obtížný úkol, ale… Výsledkem je seznam nejlepších klasických destinací, jež cestovatelům nabízejí osvěžující změnu, oblastí, v nichž se stále něco děje, stejně jako míst ležících stranou vyšlapaných cest, o kterých jste pravděpodobně dosud neslyšeli. Pokračujte tedy ve čtení, abyste zjistili, kam byste se měli vypravit. 1. Hokkaidó, Japonsko  I když se Hokkaidó dostalo na světové mapy hlavně kvůli svému dokonalému prašanu, má návštěvníkům co nabídnout po celý rok. Na tomto nejsevernějším ostrově Japonska vás okouzlí úchvatná horská krajina, jež láká k cestování pěšky, na kole nebo na motocyklu, horské vesnice, v nichž…

Články

TOP 10 nejzajímavějších zemí pro rok 2017

Stalo se již tradicí, že Lonely Planet vytipuje a představí kolekci trendů, destinací a zážitků pro příští rok. Je jen na vás, kam se vydáte, ale rádi vám vybrané destinace postupně představíme. Nejprve Best in Travel 2017 prezentuje 10 zemí, které odborníci Lonely Planet doporučují pro rok 2017. KANADA Druhá největší země na světě, posílená vlnou pozitivity, kterou spustil energický premiér Justin Trudeau, s dynamickými městy, jež vévodí světovým žebříčkům kvality života, a s pověstí vše zahrnující a dokonale kultivované země, oslaví v roce 2017 stopadesáté výročí získání nezávislosti v dobrém…