TOP 10 měst podle Best in Travel 2020

Tipy na ta nejlepší místa - města, cesty i možnosti zodpovědného cestování pro příští rok.

1. Salcburk, Rakousko

Fanfáry, prosím: Salcburský festival v příštím roce oslaví 100 let trvání a tento zloděj srdcí milovníků umění se zdá být právě na vrcholu sil. Festival je jednou z největších událostí světa klasické hudby a je vždy nespoutaným svátkem opery, klasické hudby a dramatu - a v roce 2020 jistě ještě daleko víc, než kdy dříve. Salzburg (a speciálně jeho historické centrum) bude zcela naplněn nejrůznějšími eventy k oslavám stého výročí festivalu - zvláštními výstavami, koncerty, divadelními hrami, autorským či uměleckým čtením, Mozartovými matiné (koncerty během dne). Nejlepší zážitek již tradičně slibuje hra Kdokoli (Jedermann) Huga von Hofmannsthala, jež je založena na původně středověké moralitě a bude se hrát v celé své kráse na náměstí Domplatz. Právě toto představení každoročně celý festival zahajuje. Takže odprašte či zapůjčte stylový dirndl nebo lederhosen, rezervujte si lístky (nejlépe několik měsíců dopředu) a připravte se na bujarý začátek léta pod Alpami. 

Mohutná pevnost Hohensalzburg střeží celé město © JAKOBRADLGRUBER /GETTY IMAGES Popis

2. Washington DC, USA

Rok 2020 také upře velkou pozornost na město Washington, kde proběhnou oslavy 100. výročí tzv. 19. dodatku - zákona, který ženám udělil hlasovací právo. Kultovní muzea jako Národní portrétní galerie (National Portrait Gallery), Národní muzeum amerických dějin (National Museum of American History) a Národní muzeum žen v umění (National Museum of Women in the Arts) nabídnou zvláštní výstavy související s tímto významným mezníkem v oblasti lidských práv. Pokud k tomu přidáte ještě ruch kolem prezidentského postu ve volebním roce, DC bude jistě jedním z nejdynamičtějších amerických měst. Politiku ale nechme stranou a věnujme se raději čím dál tím více obnovené kráse samotného Washingtonu – má revitalizované nábřeží, mnoho nově otevřených muzeí a rychle se rozvíjející nabídku gurmánských zážitků. Zelené střechy, stovky nově vysazených stromů a inovativní systém umělých mokřadů navíc dělají město nádherně zelené.

Jeffersonův památník na břehu jezera Tidal Basin je oslavou třetího prezidenta Spojených států © SHARKSHOCK / SHUTTERSTOCK

3. Káhira, Egypt

Když Egypt v roce 2018 zamával na rozloučenou Tutanchamonovým pokladům, které se rozjely na celosvětové “turné”, prohlásil zároveň, že se stalo naposledy, aby faraónova pohřební kořist opustila jeho břehy. Chcete ale i vy spatřit bohatství starověkého Egypta? Pak se budete muset vypravit do Velkého egyptského muzea v Káhiře. A rok 2020 je k tomu předurčen – muzeum totiž po dlouhých přípravách a několikrát odloženém startu konečně otevře své brány návštěvníkům. Budete moci navštívil největší muzeum světa věnované a kompletně pojímající jednu historickou civilizaci. Pro turisty mířící k Rudému moři a do Luxoru se také pyramidy a Velké egyptské muzeum stanou snadno přístupné díky nově zprovozněnému letišti v Gíze, které bude provozovat vnitrostátní lety.

Nekonečně tajemná Velká Sfinga a Velká (Cheopsova) pyramida © ANTON BELO / SHUTTERSTOCK

4. Galway, Irsko

Brilantně bohémský Galway je patrně nejsympatičtějším městem Irska. Pestře malované hospody se tu snoubí s tóny živé hudby a kavárny nabízejí místa v přední řadě, ze kterých můžete sledovat představení pouličních umělců. V příštím roce toto tvůrčí nadšení dostane nový rozměr – Galway totiž obdrží titul Evropského města kultury pro rok 2020. Kalendář je už nyní nabitý akcemi stejně, jako jsou zdejší bary nacpané lidmi v sobotu večer. Očekávejte pouliční představení, živé i digitální umění a prvotřídní hudbu, divadlo a tanec. Spánek asi bude muset počkat - v Galway hrají dokonce i buskeři dlouho do noci. Galway, živý a zářivý, pohybující se na okraji fantazie, bude zkrátka domovem velkého, celoročního a celoměstského večírku. A vy jste také zváni.

Buskeři (pouliční umělci) předvádějí svůj talent v ulicích města Galway © HELIOSCRIBE / SHUTTERSTOCK

5. Bonn, Německo

Když se v roce 1990 nová vláda přesídlila do Berlína, bývalé hlavní město Západního Německa Bonn jakoby na čas zmizelo z map. S velkou pompou se ale vrací do centra pozornosti pro rok 2020, protože se zde chystají mohutné oslavy k 250. výročí narození Beethovena. A co můžete očekávat? Chystá se na vás celoroční proud koncertů, na kterých budou vystupovat světoznámé orchestry, sólisté a dirigenti (mezi nimi Sir Simon Rattle a Daniel Barenboim). Divadlo Bonn uvede hru Fidelio, jedinou Beethovenovu operu. Kromě toho vzniknou různé instalace a soutěže vyladěné podle Beethovenova hudebního génia, budou se konat “pikniková” představení v parcích a „domácí koncerty“, kdy místní hudebníci doslova otevírají své dveře veřejnosti. 

Staré a nové věže Bonnu © TRAVELVIEW / SHUTTERSTOCK

6. La Paz, Bolívie

Barevné kabinky nejdelší lanovky na světě, hladce a plynule klouzající nad střechami města La Paz, jsou pravděpodobně nejvýraznějším znakem jeho nově objevených ambicí. V roce 2014 zde začínaly pouze tři trasy, zatímco do roku 2020 je jich plánovaných už 11! Také město pod lanovkou, které bývalo šedivé a fádní, se stále více snaží přiblížit oslnivé a inspirativní budoucnosti. Prosperují zde všichni – od okázalého architekta-samouka po začínající kuchaře, kteří právě opustili nové vzniklé kulinářské školy – nejenom kvůli některým vypůjčeným nápadům a globálním trendům, ale spíše kvůli obnovené hrdosti na původní, domorodé, bolívijské kořeny. Není divu, že se stále více turistů v La Paz na chvíli zdrží předtím, než pokračují na další místa.

Calle Jaén, nejzachovalejší koloniální ulička v La Pazu © JESS KRAFT / SHUTTERSTOCK 

7. Kočin, Indie

Toto pěkné a poklidné město v jižní Indii se na výsluní dostalo již před časem – vždyť jde o jedno z nejvíce navštěvovaných měst celé země. Kočin se rozkládá na tropickém Malabarském pobřeží ve státě Kerala a v posledních letech se stal zářným příkladem využívání energie z obnovitelných zdrojů. Důvodem je zejména otevření prvního letiště na světě, které je napájené čistě solární energií, což mu již vyneslo ocenění Spojených národů UN Champions of the Earth Award 2018. A to je jen špička ledovce… Kočin oplývá stylovými kavárnami, příjemně intimním bydlením v homestayích, které se téměř schovávají v malých uličkách koloniální čtvrti, i  řadou pokrokových galerií. Toto město pevně třímá a spravuje své bohaté dědictví a zároveň pečlivě dbá také o svou novodobou atraktivitu. V roce 2020 se zde uskuteční festival streetartu Kochi-Muziris Biennale, který jednak vyzdvihne místní skvělou scénu pouliční tvorby, a jednak zajistí Indii místo na celosvětové mapě akcí moderního umění.

Představení klasiky státu Kerala – výrazového tance Kathakali © SMARTA / SHUTTERSTOCK

8. Vancouver, Kanada

Toto přírodně založené město - usazené mezi modrými vodami Tichého oceánu a zalesněnými vrcholky hor Severního pobřeží – se stalo rodištěm hnutí Greenpeace, takže je velice příhodné, pokud se Vancouver snaží být světovým lídrem v oblasti městské udržitelnosti. Pro návštěvníky má vancouverský dlouhodobý rozvojový plán Greenest City 2020 samé výhody, které mohou zpříjemnit váš pobyt. Využijte například rozsáhlou síť pěších a cyklostezek, které zahrnují i naprosto úchvatný úsek podél pláží a pobřeží, dlouhý 28 km. Nebo poznejte, jak se dá jednoduše přemisťovat mezi jednotlivými památkami, díky modernizovanému systému veřejné dopravy. A když by vám během objevování města bylo příliš horko, odpočiňte si ve stínu jednoho ze 102 000 mladých stromů, které zde jsou průběžně nově vysazovány již od roku 2010.

Úchvatné, hluboké lesy má Vancouver doslova za humny © MICHAEL WU / EYEEM / GETTY IMAGES 

9. Dubaj, Spojené arabské emiráty

Dubaj se nyní stává synonymem pro “budoucnost”, protože tento emirát, toužící po samých superlativech, má do roku 2020 zahájit hned několik vlajkových projektů, které by měly posouvat hranice v různých oblastech. Na jejich vrcholu bude samozřejmě stát půl roku trvající World Expo 2020, kdy na 190 zemí předvede své nejnovější vize udržitelné budoucnosti a dopravy (představte si třeba létající auta) v pavilonech, které budou samy o sobě architektonickými skvosty. Očekává se také otevření Muzea budoucnosti, unikátní sbírky hypermoderních divů, jejímž domovem se stane budova ve tvaru oka, zdobená kaligrafickými motivy. Zároveň také dva kilometry od pobřeží, na uměle vytvořeném souostroví s názvem The World, vyrůstá jeho “evropská čtvrť” – fantastické letovisko, které již brzy přivítá první návštěvníky a nabídne jim něco, co mohou zažít zatím pouze v Dubaji – podmořské ubytování i celoroční sníh.

Oproti Burj Khalifa působí zbytek Dubaje jako skupinka trpaslíků © ILONA IGNATOVA / SHUTTERSTOCK

10. Denver, USA

Vysoká pozice Denveru na žebříčku nejkrásnějších amerických měst se stále vylepšuje, a nedávno město vstoupilo do zatím poslední fáze svého růstu – díky dávce kreativní energie a zatraceně dobrého jídla. Stavební jeřáby stojí rozeseté po celém horizontu lemovaném horami, a prázdné pozemky se zdánlivě přes noc mění na nové hotely. Nové tržnice a food courty jako například Milk Market, mají snahu uspokojit ty nejnáročnější chutě s pomocí pestré nabídky farmářských a bio produktů i mezinárodních pokrmů. Rok 2020 přivítá v Denveru unikátní výstavu Meow Wolf, okouzlující umělecký zážitek ze Santa Fe, která zde bude trvale instalována, zatímco fascinující Muzeum výtvarného a dekorativního umění Kirkland se přestěhuje do budovy architekta Olsona Kundiga, sídlící ve čtvrti, které se říká Golden Triangle Creative District.

Skalnaté hory lemují panorama Denveru © ERKAN GUNES | EYEEM | GETTY IMAGES

Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět vic a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

TOP 10 podle Best in Travel 2020

Další článek

TOP 10 podle Best in Travel 2020

Související články

Články

TOP 10 cenově nejvýhodnějších destinací podle Best in Travel 2020

Tipy na ta nejlepší místa - cenově nejvýhodnější destinace, cesty i možnosti zodpovědného cestování pro příští rok. 1. Východní Nusa Tengarra, Indonésie                            Tento často přehlížený region Indonésie je odměnou pro ty, kteří se příliš nezdržují na Bali, ale pokračují stále dál a dál. Ostrovy nabízejí nedotčené pláže, které jsou klidnější než ty dále na západ, a jedna z nejlepších indonéských…

Články

TOP 10 regionů podle Best in Travel 2020

Tipy na ta nejlepší místa - regiony, cesty i možnosti zodpovědného cestování pro příští rok. 1. Středoasijská část Hedvábné stezky Region, který zbohatl zejména díky čilému obchodu a obchodníkům, kteří za ním tudy cestovali, se opět vrací do centra celosvětového zájmu. Starověká města, rušné bazary a divoká krajina střední Asie lákají stále více návštěvníků, kteří hledají dobrodružství na…

Články

TOP 10 zemí podle Best in Travel 2020

Tipy na ta nejlepší místa - země, cesty i možnosti zodpovědného cestování pro příští rok. 1. Bhútán Tucet národů soupeří o titul skutečné Shangri-La, ale jediný Bhútán se zdá, že se charakteristice pozemského ráje přibližuje nejvíc. Tento maličký kousek himalájského ráje provozuje systém turismu popsaný jako ‘high-value, low-impact’ (tedy něco jako silný cestovatelský zážitek s co nejmenším…

Články

TOP 10 podle Best in Travel 2020

Tipy na ta nejlepší místa, cesty i možnosti zodpovědného cestování pro příští rok. Jsou to ty nejlepší z nejlepších. Destinace přehlížené většinou cestovatelů i místa již známá, ale natolik lákavá, že se na ně rádi vrátíte. Právě vychází Best in Travel 2020 - seznam těch nejzajímavějších tipů od samotných tvůrců Lonely Planet. Požádali jsme o spolupráci naše přední autory a editory, oslovili svou online rodinu bloggerů a influencerů, a vyvolali bouřlivou debatu, na jejímž konci vznikl smysluplný seznam 10 zemí, 10 regionů, 10 měst a 10 tipů na místa s nejlepším poměrem cena – zážitek. Každé místo bylo vybráno díky své tématičnosti,…