TOP 10 evropských destinací pro rok 2019

Hlavní evropské destinace, které byste si letos neměli nechat ujít. Experti na cestování z našeho týmu Lonely Planet prozkoumávali vzdálená pobřeží, bzučící města a neobjevené regiony Evropy, aby pro vás našli ta nejlepší místa k návštěvě v tomto roce. Od lesů s medvědy až po města s vinicemi patří těchto deset destinací, které jsme vybrali, k nejvíce vzrušujícím místům na našem kontinentu. Máme pro vás směsici osvědčených favoritů i méně známých zázraků, které se pro rok 2019 nachází v centru pozornosti. Jediné, v čem se musíte rozhodnout, je kam vyrazit jako první.

V drsné krajině slovenských Vysokých Tater se daří medvědům hnědým. © vencavolrab / Getty Images

1. Vysoké Tatry, Slovensko

Existuje něco mýtického ohledně krajiny Vysokých Tater na Slovensku - vznešená říše křivolakých vrcholů a hlubokých vodopádů, kde sněhová deka přikrývá půdu a kde děsivá zvířata hlídají lesy. Medvědi hnědí jsou z velké části Evropy už vymýceni, tato divoká a drsná oblast Tater jim však prospívá a zahlédnout některého z nich je tu snazší, než byste čekali. Rostoucí počet cestovních kanceláří navádí dobrodruhy pěšky k medvědím stopám, přičemž křížujete lesy, kde se také potulují rysové, vlci a v Tatrách jedineční kamzíci.
Kromě pozorování divoké zvěře je tu toho spousta, co cestovatele zabaví. Například výlet na nejvyšší slovenský vrchol, 2655 metrů vysoký Gerlach (známý také jako Gerlachovský štít), plavba na ledovcovém jezeře Štrbské pleso a tradiční pohostinství v horských chatách, ze kterých se nebudete chtít vrátit zpátky na zem.

Proslulé Museo del Prado slaví v roce 2019 své dvousté výročí © Rodrigo Garrido / Shutterstock

2. Madrid, Španělsko

Madridu se podařilo ustát klopýtnutí během celostátního hospodářského úpadku a opět se mu vrací jeho jiskrný temperament a vydává se k novým krokům s nabitou silou. Noční život ve městě, který se vždy řadil mezi ty nejlepší v Evropě, se stále zlepšuje - Calle de Ponzano, pás tapasových barů na stojáka a minimalistické koktejly dělají z tohoto místa nyní jednu z nejpopulárnějších nočních ulic kontinentu. 
Ale nejenom noční sovy budou ti, kdo si v Madridu povšimnou změn. Důraz na udržitelné bydlení vedl k rozšíření pěší turistiky, vznikly nové jízdní pruhy pro kola a místa k jejich půjčování, rozšířily se chodníky a nově zavedené kontroly emisí zcela mění město. Dokonce i historické Museo del Prado má nový rozměr, a to díky řadě speciálních výstav - od ukázek méně známých děl až po představení uměleckých přehlídek - po celou dobu 2019 na oslavu dvoustého výročí muzea.

The Arctic Coast Way je nejnovější cestovním tipem Islandu. © WanRu Chen / Getty Images

3. The Arctic Coast Way, Island

Ačkoliv Island už desetiletí vládne cestovatelským itinerářům, nyní vytahuje další eso z rukávu. Z milionů lidí, kteří ho navštíví každý rok, se nejvíce z nich zaměřuje na Reykjavík a slavný Zlatý kruh. Nějaké neohrožené duše se už dokonce vydaly i na západ, nebo na vzdálený východ, ale vzácně málokdo na sever - až dosud.
Nyní se v oblasti otevírá nová cesta, která se rozpíná na osmi stech kilometrech od Hvammstangi na západě až na východ k Bakkafjörður. The Arctic Coast Way se vine mezi jednadvaceti vesnicemi a čtyřmi ostrovy podél živelného severního pobřeží Islandu, kde budete žasnout nad přírodními zázraky, pro které je Island především proslulý - bouřlivé vodopády, kolosální ledovce, syčící vulkány a nekonečné příležitosti pro sněhové sporty, pozorování divoké zvěře a dobrodružství v divočině. Stručně řečeno, je to to nejlepší z Islandu a navíc bez davů! 

Vydejte se až za Mostar, abyste odkryli další zajímavosti Hercegoviny. © Anna Gorin / Getty Images

4. Hercegovina, Bosna and Hercegovina

Zkuste se chvíli zamyslet nad Hercegovinou… co se vám vybaví? Historická oblast, která geograficky nese na svých zádech protějšek Bosnu a určitě se vám před očima rozprostře i velkolepý Starý most v Mostaru. Na co však zřejmě nepomyslíte, jsou davy turistů, které sem přijíždějí každé léto, aby se na svých aparátech pomocí moderních filtrů pokusily o dokonalé zachycení zmíněného úchvatného kamenného útvaru. 
Rozšiřte své poznání Hercegoviny v roce 2019 o další zajímavosti! Jednou z nich je cyklostezka CIRO na bývalé rakousko-uherské železniční trati, která protéká krajinou z Mostaru do Dubrovníku a spojuje některé z nejlepších památek regionu. Ubytování na této trase v atmosféře starých vlakových nádraží nabízí možnost zamknout kola a prozkoumat širší okolí. Potkáte přitom hrnčíře na ulicích středověké vesničky Počitelj, poznáte větrné tunely z krasu v jeskyni Vjetrenica, nebo vám můžeme doporučit výlet do tradiční horské vesnice Lukomir. Všechna tato místa vám zaručeně poskytnou nový pohled na tento dokonale malebný region. 

Znovuotevřené divadlo Teatro Margherita je jednou z ústředních změn v rámci omlazení italského města Bari. © Dimitar Chobanov / Alamy Stock Photo
 

5. Bari, Itálie

Nenazývejme to přímo comebackem, ale přístavní město Bari, které dlouho sloužilo jako odrazové místo pro turisty, kteří se dál vydávali na do kopcovitých měst regionu Puglia, má pro nás novinku - město, které geograficky vyčnívá z italské Achilleovy paty, se těší renesanci, na které se po desetiletí dlouze pracovalo.
Znovu oživené staré město teď udává tón. Například dříve dřevěné boudy obchodů nahrazují rodinné provozovny, kde babičky připravují talíře těstovin orecchiette ve tvaru ucha na pěkných náměstích. Změny, které tu nastaly, jsou však více než kosmetické: lidem se znovu otevírají kulturní prostory, od vyzdobeného divadla Teatro Piccinni až po kdysi odsouzené dědictví hotelů jako je Oriente. Nezapomeňte ani na secesní divadlo Teatro Margherita, bývalá scéna, která byla přeměněna jako pozoruhodný umělecký prostor na podstavcích tyčících se nad mořem. Polepšil si i noční život (dá si někdo koktejl v bývalé pokladně s jízdenkami?). Na ulicích je bezpečněji a okolní pláže jsou čistší, Bari o sobě dává zkrátka opět vědět.

Ohromující scenérii Shetland musíte vidět, abyste uvěřili. © Peter Burnett / Getty Images

6. Shetlandy, Skotsko

Není mnoho cestovatelů, kteří by se vydali na nejsevernější bod Spojeného království, na Shetlandské ostrovy, asi sto sedmdesát kilometrů od pobřežní pevniny Skotska. Dálka zanechává toto větrem šlehané souostroví odlehlé v Severním moři jen těm nejtvrdším dobrodruhům, jejichž snaha je však odměněna úžasnými pobřežními stezkami, pozorováním divoké zvěře a legendárními obchody s fish and chips, plus přísný jeden či dva doušky zdejší whisky na znamení zdvořilosti s některými z místních přátelských obyvatel.
Pravda, musíte vynaložit trochu úsilí na návštěvu Shetland počínaje nočním trajektem z Aberdeenu, což už je dobrodružství samo o sobě, ale jakmile dorazíte na místo, rozprostře se vám kouzlo zdejšího života: můžete pozorovat vydry a velryby ze skalnatých mysů a následně se až do večera uvolnit v jedné z místních hospod v Lerwicku. Když budete mít štěstí, zastihnete i Vikingy inspirovaný festival Up Helly Aa plný ohňových show, který se tu koná každoročně v lednu. 

V roce 2019 na sebe Lyon stáhne globální pozornost. © kavalenkava / Shutterstock

7. Lyon, Francie

Lyon, který je dlouhodobě ve stínu hlavního města na severu, možná nemá tak velkou pověst jako Paříž ani tak obrovské davy turistů, nicméně některé vítězné rysy má přece jen společné: Lyon je překrásný, za což vděčí dvěma nábřežím řek Rhony a Saony, která jsou obě doslova posedlá jídlem. Narazíte tu na městská bistra, pekařství, typické francouzské restaurace i pestrá kulturní místa od muzeí Confluences po Gadagne.
V roce 2019 však Lyon rozhodně vstoupí do globálního centra pozornosti, je to přece jen místo narození francouzské kinematografie, a tudíž už má se slávou co dočinění, ale navíc letos v červenci hostí finále Světového poháru žen FIFA. Spojte si tuto nákladnou velkou akci s přikývnutím Evropské unie k lyonskému úsilí o zpřístupnění a udržitelnost cestovního ruchu a dá vám to dokonalý obrázek nové etapy tohoto francouzského města, aby se stalo miláčkem zahraničních návštěvníků.

Hrad Vaduz je domovem knížete Lichtenštejnska. © Boris Stroujko / Shutterstock

8. Lichtenštejnsko

Libá procházka okolo celé země za jeden víkend? To je víc než lákavá nabídka v malém, ale roztomilém Lichtenštejnsku. Jako součást oslav ke třísetletému výročí od doby, kdy se stalo suverénním národem, otevře země Lichtenštejnskou stezku - pětasedmdesát kilometrů dlouhou malebnou turistickou túru, která se vine nad štítem a pastvinami a protíná všech jedenáct zdejších obcí.
I když necháte pohorky doma, Lichtenštejnsko pro vás bude i tak fascinujícím místem k vidění: venkovský, ale bohatý stát, v němž vládne kníže, který sídlí na hradním kopci nad hlavním městem Vaduz. 
Výročí zároveň podněcuje k tomu, abyste navštívili i řadu speciálních výstav, včetně zajímavostí Knížecí sbírky v Muzeu výtvarných umění, a večírků - s největší oslavou na Národní den země 15. srpna.

Pretty Vevey se připravuje na obří párty v roce 2019. © Scott Wilson / Alamy Stock Photo

9. Vevey, Švýcarsko

Ve Vevey bude v roce 2019 létat do vzduchu více korkových zátek než kdykoli jindy, protože město v červenci hostí festival  Fête des Vignerons. 
Tento třítýdenní vinařský festival, pořádaný jen jednou za dvacet let od osmnáctého století, je celý o nádherných kostýmních přehlídkách, přehlídkách kravských zvonků, koncertech na hudební nástroj alphorn, a pokud najdete čas, nepropásněte šanci ochutnat některé božské místní rulandské šedé a chrupku bílou na stáncích a v otevřených sklepích. 
Není to jen rodokmen vína, který činí toto švýcarské město tak opojným. Malé staré město, posazené na okraji Ženevského jezera, je plné kvalitních restaurací, které nabízejí vše od ochutnávkového menu o dvaceti chodech až po levné a radostné fondue. Vychutnejte si kromě jídla i plavání v jezeře nebo procházku okolními vinicemi, kde budete potřebovat velkou odvahu, abyste odolali všem ochutnávkám číhajícím po cestě.

Pláže, historie a skvělá kuchyně - Istrie má pro každého něco. © Enrico14 / Shutterstock 

10. Istrie, Chorvatsko

Ať už se jedná o vápencovou riviéru ve tvaru srdce, velkolepé památky nebo náklonost k dobrým jídlům (a slabost pro víno!), je tu cosi královsky vznešeného ohledně Istrie v severním Chorvatsku – možná právě proto se tato oblast stala takovým objektem touhy už pro Římany, Benátčany a Habsburky, kteří zdejší krásnou a úrodnou půdou procházeli už po staletí.
Dnes tento poloostrov patří přímo vám a je mnohem dostupnější, protože se sem rozšiřují evropské letové spoje. Začněte váš výlet historií a prohlédněte si impozantní římský amfiteátr v Pule a mozaiky v Poreči zaznamenané na listině Unesco. Dál se přemístěte na pláž Mulini pro typickou atmosféru nebo na Felsen Strand pro odpočinek v ústraní a korunujte výlet s novějšími hity, ke kterým patří například gurmánské cykloturistické výlety na jaře, na podzim přicházejí hudební festivaly a v létě jsou aktuální výlety na lov lanýžů.

Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět vic a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Na Slovensku zalezte pod zem - Zalezte do Zlej diery!

Další článek

Central Park – americký příběh

Související články

Články

Top 10 cenově nejvýhodnějších destinací podle Best in Travel 2019

10 míst, která nabízejí cenově dostupné dobrodružství 1. Jižní část Údolí Nilu, Egypt Jižní část Nilského údolí je doslova vlajkovou lodí Egypta při návratu do žebříčků popularity mezi cestovateli a jeho s máločím srovnatelná historická hodnota představuje vynikající cestovní plán pro rok 2019. Pro začátek stojí za zmínku, že významné starověké památky,…

Články

Top 10 regionů podle Best in Travel 2019

10 regionů, které očekávají vaši návštěvu 1. Piedmont, Itálie Tento vnitrozemský, severozápadní kout Itálie - bývalá ochranná pevnost z období savojské dynastie, jedna ze základen italského vlastenectví a oblast, ze které vzešel pokrok italského průmyslu 20. století - je schopen upozornit na své silné stránky, ale ne vždy je tak úspěšný také…

Články

Top 10 měst podle Best in Travel 2019

10 měst, na která se zaměřit tento rok 1. Kodaň, Dánsko Dánské hlavní město je stále trendy a jednoduše nezastavitelné ve svém rozvoji. Restaurace Noma, pyšnící se dvěma michellinskými hvězdami a nabízející tradiční severskou kuchyni v moderním hávu, má gurmánské šéfkuchaře, kteří neustále přicházejí s novými a neotřelými nápady, vlastní…

Články

Top 10 zemí podle Best in Travel 2019

10 států připravených upoutat pozornost cestovatelů 1. Srí Lanka Srí Lanka rozhodně prožívá svou chvíli na (rovníkovém) výsluní a změny se tu dějí v rychlém sledu. Nezávislí cestovatelé Srí Lanku dávno znají a obdivují její neskutečný mix náboženství a kultur, chrámy, které čas jen málo poznamenal, bohatou a dobře dostupnou divokou přírodu, a v posledních…