TOP 10 cenově nejvýhodnějších destinací pro rok 2018

©

Nejlepší destinace, zážitky a cestovatelské trendy pro následující rok. Experti z Lonely Planet prozkoumali celý svět, aby vám nabídli nejlákavější destinace, nezapomenutelné zážitky a trendy, o kterých byste měli vědět. Deset míst, která lákají šetrné cestovatele.

1. Tallinn, Estonsko

Estonské hlavní město je kompaktní, pohledné a neuvěřitelně výhodné. Zdarma a po svých můžete prozkoumávat jedno z nejpůvabnějších historických center ve východní Evropě, levně se ubytovat v hostelu, penzionu či v soukromí a vychutnávat si výhled na Balt a nádherné městské panorama z ploché střechy mohutné stavby Linnahall (což je jedna z nejlepších věcí, které lze v Tallinnu provozovat zdarma). Město, do nějž létá řada nízkonákladových aerolinií z celé Evropy, není tajemstvím, ale chcete-li mít kus Tallinnu pro sebe, zamiřte do rychle se měnící čtvrti Kalamaja, kde sídlí Telliskivi Creative City. Najdete tu pojízdné restaurace, jež nabízejí lákavé jídlo, které vám rozhodně peněženku nezruinuje.

Tallinn, Estonsko
Okouzlující tallinnské Staré Město má pohádkovou atmosféru © SeanPavonePhoto / iStockphoto / Getty Images

2. Lanzarote, Kanárské ostrovy, Španělsko

V posledních deseti letech míří informovaní nezávislí cestovatelé na Lanzarote čím dál častěji. Čeká je tu rozvinutá infrastruktura, díky níž je snadné najít dostupné ubytování, stravování i pronájem auta. Prázdninové zábavy si tu můžete užít dosyta, ale Lanzarote spoléhá také na svou jedinečnost. Ty, kdo sem vyrážejí za něčím víc, než je každoroční dovolená, odmění měsíční krajina národního parku Nacional de Timanfaya, panenské pláže Órzoly či vinohrady na černé půdě v La Gerii. Můžete obdivovat umění architekta Césara Manriquea, vydat se na krásné pěší stezky a kochat se nečekanými úchvatnými výhledy během vyjížděk po ostrově, to vše v jednom úhledném balíčku. 

Lanzarote, Kanárské ostrovy, Španělsko
Vápencové útvary poblíž pláže El Golfo na Lanzarote © Fernando Tatay / Shutterstock

3. Arizona, USA

Chcete-li zažít dostupné dobrodružství v Arizoně, zaměřte se na prosté motely u dálnic, věnujte se pěší turistice a táboření. Z Tucsonu si udělejte celodenní výlet do národního parku Saguaro, kde můžete přenocovat. V rezervaci UNESCO Organ Pipe Cactus National Monument (pojmenované podle kaktusu Stenoceresu thurberi) se o nádherný výhled nebudete dělit skoro s nikým. Vedlejší sezona má báječně výhodnou nabídku: jižní okraj (South Rim) Velkého kaňonu navštivte od března do května či od září do října, kdy je tu chladněji a méně návštěvníků. Na méně vyhledávaný severní okraj zamiřte v květnu či říjnu. Od července do srpna se vydejte do lázní a na golfová hřiště Scottsdale. Ano, přes den je tu vedro, ale vždy tu najdete bazén, v němž se můžete zchladit. 

Arizona, USA
Mohutná řeka Colorado vyhloubila v měkkém arizonském pískovci meandr zvaný Koňská podkova © FilippoBacci / E+

4. La Paz, Bolívie

Delší pobyt v La Pazu, efektně usazeném ve výšce 3660 metrů, patří k nejvýhodnějším v Jižní Americe, ať už vám jde o aklimatizaci, studium španělštiny, či vychutnávání barvitého pouličního života a andského prostředí. Šetrní cestovatelé tu dokáží žít za necelých 30 dolarů denně: stravují se v příjemných tržnicích a vyrážejí na pěší či cyklistické výlety. La Paz nabízí i rychle se rozvíjející luxusnější, leč stále dostupné služby, k nimž patří vynikající restaurace jako Gustu, již založil slovutný Claus Meyer. Objevují se i butikové hotely a elegantní kavrány a všechny nabízejí ceny nesrovnatelně nižší než konkurence kdekoli jinde. Spěchejte: La Paz je na vzestupu. Na lapazské mezinárodní letiště El Alto – v 4061 metrech nejvýše položené na světě – vás dopraví linky z Miami a Washingtonu DC. 

La Paz, Bolívie
La Paz je úchvatný v každém směru © Matyas Rehak / Shutterstock

5. Polsko

Polsku se nějakým způsobem daří zůstat dostupné a zároveň nepříliš navštěvované. Samozřejmě v Krakově narazíte na davy, ale užijete si tu levněji než v Praze nebo Berlíně. Kromě Krakova tu je však obrovské množství dalších zajímavostí, které patří k nejvíce přehlíženým v Evropě. Na severu můžete poznat Gdaňsk se zrenovovaným starým městem a nádherným pobřežím. Historickou krásu Lublinu, Toruně a Tarnówa (kde mnoho návštěvníků nepotkáte) můžete poznávat během jednoho krásného týdne. Máte-li času víc, zvažte horský výlet u Zakopaného, což je město mimořádně vstřícné šetrným cestovatelům, nebo se vydejte za zubry do Bělověžského národního parku. Celkový obrázek dokresluje levné vlakové a autobusové spojení, přívětivé ceny jídla a piva i dostatek levných ubytovacích podniků. 

Polsko
Davy návštěvníků přitahuje krásný Krakov, ale Polsko má nabídku mnohem bohatší © Mark_and_Anna_Wilson / Shutterstock

6. As-Sawíra (Essaouira), Maroko

Zamilovali jste si Maroko? Byli jste v Marrákéši? My také. Hledáte-li další dostupné místo v tomto bezpečném koutu severní Afriky, mohla by pro vás být tím pravým As-Sawíra. Do oblíbeného cíle celodenních výletů z Marrákéše dnes létají z Británie a Francie přímé linky nízkonákladových dopravců. Úzké uličky obezděného města, tradiční lázně (hammámy) a medína líbezně útočí na všechny smysly. Díky větru se tu dá báječně provozovat wind- a kitesurfing, ale i vyrážet na procházky podél pláží. Cenově dostupné je i ubytování v překrásných stylových rijádech, zvláště cestujete-li s rodinou či ve skupině. A nejlepší ze všeho je, že i to nejlevnější jídlo je božské, což se týká zvláště čerstvě vylovených plodů moře. 

As-Sawíra (Essaouira), Maroko
Přístav plný modrých rybářských loděk v As-Sawíře © Matej Kastelic / 500px

7. Velká Británie

Zatímco má britská vláda plné ruce práce s brexitem, cestovatelé mohou slízávat smetanu. Okamžitě po ohlášení výsledku referenda v roce 2016 následoval pokles libry vůči téměř všem měnám: to je dobrá zpráva pro ty, kdo plánují výlet do Londýna, který tradičně není pro šetrné cestovatele ráj. Směnné kurzy ještě výhodněji využijete, zamíříte-li do hrabství jako Devon či Cornwall a do vyhledávaných měst, jako je Bath, York a Edinburgh (které jsou levnější mimo školní velikonoční a letní prázdniny). Sledujte pohyby měnových kurzů, ale pravděpodobný scénář je ten, že pro zahraniční návštěvníky zůstane Velká Británie dostupnější – minimálně do doby, než se projeví reálný dopad brexitu.

Velká Británie
Pulteney Bridge z 18. století v historickém Bathu, který je pro šetrné cestovatele jen jednou z mnoha lákavých britských destinací
© bento42894 / Shutterstock

8. Baja California, Mexiko

Je to druhý nejdelší poloostrov na světě, ale pro mnohé je Baja California jen ztělesněním Tijuany či Tecate hned za hranicemi USA – a to znamená, že tu zůstává 1200 km méně prozkoumaných oblastí. Je pravda, že díky relativní izolovanosti poloostrova tu ceny mohou být vyšší než v jiných částech Mexika, ale pokud sem míříte ze Spojených států, vyjde vás tu cestování levněji. Vinařská stezka ve Valle de Guadalupe je jako výrazně levnější Napa. Navíc města jako Todos Santos, Loreto, San Ignacio, Mulegé a La Paz jsou autenticky mexická a nabízejí nesmírně výhodné ubytování.

Baja California, Mexiko
Surfař na vlně u příjemného poloostrova Baja California © Javier Garcia / Shutterstock

9. Jacksonville, USA

Jax, jak mu říkají místní, nemá mezinárodní proslulost ostatních floridských destinací, a to přestože nabízí 35 km pláží, surfing, umění i živou hudbu. Pěšky, na kole a nejlépe v rámci kajakářské výpravy s průvodcem se tu dají prozkoumávat dlouhé úseky řeky St Johns River, dopravní cesty Intracoastal Waterway i nejrozsáhlejší systém městských parků v Americe. Grily a plážové kavárny vycházejí vstříc rodinám a nabízejí cenově výhodné stravování, za pintu piva z jednoho z osmi zdejších minipivovarů dáte už od 3,50 USD. I ubytování v Jacksonvillu je dostupné (s nejnižšími cenami hotelů ve státě) a navíc se tu budete cítit, jako byste objevovali cosi zcela nového.

Jacksonville, USA
Pohled na půvabné jacksonvillské pobřeží z ptačí perspektivy © TraceRouda / iStockphoto / Getty Images 

10. Chu-nan, Čína

Chu-nan (Húnán) nabízí obrovské množství zajímavostí jednu za druhou. V prefektuře Čang-ťia-ťie překlenuje nádherný pískovcový kaňon s téměř 250 bizarně tvarovanými vrcholy nejdelší skleněný most na světě, zprovozněný roku 2016. Dalším lákadlem, které byste neměli vynechat, je Feng-chuang, úchvatné historické město, jehož domy na pilotách doslova visí nad řekou Tuo. Pokud nemáte dost, navštivte hlavní město provincie, Čchang-ša, v němž chodil do školy Mao Ce-tung. A protože jste v Číně, náklady tu mohou být opravdu velmi nízké: levné stravování a ubytování pořídíte za ceny do 10 USD a ani v nejluxusnější restauraci v Čchang-ša nedáte za vynikající ohnivou chunanskou krmi víc než dvojnásobek.

Chu-nan,ČínaÚchvatná krajina Wu-ling-jüan v chunanské prefektuře Čang-ťia-ťie, Čína © JekLi / Shutterstock

Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět vic a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

TOP 10 zemí pro rok 2018

Další článek

Spaľovač mŕtvol z indického Váranasí

Související články

Články

TOP 10 regionů pro rok 2018

Nejlepší destinace, zážitky a cestovatelské trendy pro následující rok. Experti z Lonely Planet prozkoumali celý svět, aby vám nabídli nejlákavější destinace, nezapomenutelné zážitky a trendy, o kterých byste měli vědět. Deset regionů, které se nám objevily na seznamu přání. 1. Belfast a Causeway Coast, Severní Irsko Za poslední dvě desetiletí se Belfast výrazně změnil. Město, které kdysi hlídali těžkooděnci a sužovalo je sektářské násilí, je plné módních čtvrtí přetékajících bary, restauracemi a vůbec podniky, z nichž si vybere každý. Ze sešlých doků je dnes živá čtvrť…

Články

TOP 10 zemí pro rok 2018

Nejlepší destinace, zážitky a cestovatelské trendy pro následující rok. Experti z Lonely Planet prozkoumali celý svět, aby vám nabídli nejlákavější destinace, nezapomenutelné zážitky a trendy, o kterých byste měli vědět. Deset zemí, které byste měli v roce 2018 navštívit. 1. Chile Chile je šlachovitý pás země, oddělené od zbytku Jižní Ameriky (a světa vůbec) mohutnými Andami na východě, nekonečným Pacifikem na západě, vyprahlou pouští Atacama na severu a neprostupnou divokou krajinou Patagonie na jihu. Obyvatelé země, ať už žijí v nejextrémnějších podmínkách, nebo…

Články

TOP 10 měst pro rok 2018

Nejlepší destinace, zážitky a cestovatelské trendy pro následující rok. Experti z Lonely Planet prozkoumali celý svět, aby vám nabídli nejlákavější destinace, nezapomenutelné zážitky a trendy, o kterých byste měli vědět. Deset měst, která slibují báječné zážitky. 1. Sevilla, Španělsko Během posledních deseti let se Sevilla proměnila. Metropole, dříve proslulá dopravními zácpami, spala na velmi zašlých vavřínech, ale pozvolna rozkvetla ve velkoměsto plné jízdních kol a tramvají a snaží se oživit svého uměleckého ducha. A proměna neproběhla bez povšimnutí. Andaluské…

Články

Nejlepší cestovatelské destinace Lonely Planet pro rok 2018

Best in Travel 2018 z Lonely Planet je napjatě očekávané uvedení doporučených destinací z celého světa pro příští rok, jež by se měly objevit na seznamu přání každého cestovatele. Přední cestovatelská autorita na světě představuje svůj výběr nejlepších deseti zemí, měst, regionů a destinací, které odborníci Lonely Planet cestovatelům doporučují navštívit v roce 2018. Vytouženou nejvyšší příčku na seznamu nejlepších zemí pro rok 2018 zaujímá Chile, zatímco Sevilla byla oceněna jako nejlepší město na světě, které byste v příštím roce měli navštívit. Tomuto španělskému městu šlape na paty americký Detroit a často přehlížené australské hlavní město Canberra. Z regionů…