TOP 10 cenově nejvýhodnějších destinací podle Best in Travel 2020

Tipy na ta nejlepší místa - cenově nejvýhodnější destinace, cesty i možnosti zodpovědného cestování pro příští rok.

1. Východní Nusa Tengarra, Indonésie                           

Tento často přehlížený region Indonésie je odměnou pro ty, kteří se příliš nezdržují na Bali, ale pokračují stále dál a dál. Ostrovy nabízejí nedotčené pláže, které jsou klidnější než ty dále na západ, a jedna z nejlepších indonéských potápěčských lokalit se nachází ve vodách Alorského souostroví. Na těchto místech se budete stále ještě cítit jako průkopník a objevitel a určitě vás tu nebudou obtěžovat davy ostatních turistů tak, jako na Bali, Lomboku a Gili Islands. Pokud byste rádi viděli na vlastní oči “komodské draky” varany, zamiřte v příštím roce na ostrov Rinca, jelikož nejznámější Komodo se bude turistům na čas uzavírat, aby se populace pověstných ještěrů mohla v klidu obnovovat. Kamkoli pak pojedete, můžete se vždy spolehnout, že méně “profláklé” oblasti a nezávislý způsob cestování vám ušetří spoustu peněz. 

Pokud hledáte bílý písek, nádherné potápění a málo lidí, pak je pro vás Nusa Tenggara to pravé © AFRIANDI / GETTY IMAGES 

2. Budapešť, Maďarsko

Ze všech slavných měst střední Evropy je Budapešť jedním z nejpříjemnějších pro vaši peněženku, a přitom nabízí památky dostatečně zajímavé na to, aby se díky nim umisťovala trvale na vysokých pozicích různých evropských, objevitelských žebříčků. Zamiřte sem především do méně navštěvovaných termálních lázní, kde si za pár korun odpočinete v teplých a léčivých vodách, kterými je město proslulé. V celém městě najdete rušné vinárny, avantgardní „ruin bary“ zřízené po příchodu nového milénia ve starých budovách, a nelze opomenout ani proslulou kavárenskou kulturu Budapešti. Procházka mezi mnoha secesními divy města, včetně vlakového nádraží Keleti (které je stále nejlepším místem pro příjezd nebo odjezd do/z Budapešti), nestojí nic a naplní váš telefon zásobou snímků pro veselé instagramování i dlouho po skončení vaší cesty.

Budapešť nabízí dramatickou historii, okázalou architekturu a léčivé termální prameny © ZGPHOTOGRAPHY / SHUTTERSTOCK

3. Madhjapradéš, Indie

Pozorování divoké zvěře je v tomto indickém státě trochu odlišné od jiných takových lokalit. Zaprvé jde o cenu - výpravy za pozorováním divokých zvířat tu stojí mnohem méně, než třeba v Africe. V přírodních rezervacích státu Madhjapradéš, včetně Bandhavgarh Tiger Reserve a Pench National Park, samozřejmě žije kromě několika málo tygrů i spousta dalších zajímavých zvířat; můžete spatřit divoká prasata, indické jeleny axisy nebo krásné opice hulmany. Je to trochu jiný zážitek než africké safari – pátrání po tygrech je tak trochu tajemné - snažíte se aspoň koutkem oka zahlédnout povědomé pruhování mezi lesním porostem; a není neobvyklé, že z největší kočkovité šelmy neuvidíte vůbec nic. Ale vaše šance se pomalu zvyšují s tím, jak se populace tygrů zlehka rozrůstá a obnovuje... Jinak všude v tomto státě najdete slavné památky, jako jsou chrámy Khajuraho nebo malá, historická města Orchha a Mandu, která přitahují daleko méně návštěvníků než populární lokality v sousedním Rádžastánu.

Vaše šance spatřit tygra bengálského jsou ve státě Madhjapradéš prakticky stejné, jako ve zbytku Indie © NIMIT VIRDI / GETTY IMAGES

4. Buffalo, New York, USA

Oživení Buffala z posledních let stále pokračuje. Naplánujte si návštěvu již nyní a využijte výhod rozšiřujících se leteckých tras a rychle rostoucí nabídky ubytování a restaurací. Pro rok 2020 je plánované otevření superinteraktivního Dětského muzea, a nedávno zrenovované domy realitní společnosti Graycliff Estate, které jsou dílem architekta Franka Lloyda Wrighta, a také Martin House Complex jsou další zajímavostí Buffala. Návštěvníci se mohou pustit do objevování místní kuchyně v moderní jídelně EXPO Market, nebo vyzkoušet degustaci v Resurgence Brewing Company, menším pivovaru, který vznikl v bývalé továrně na motory. Dunící vody Niagary jsou vzdálené jen hodinu jízdy vlakem nebo autobusem a jsou proto skvělou volbou pro celodenní výlet. Zároveň vám ponechají výhodu možnosti pěkného ubytování v samotném Buffalu.

Radnice v Buffalu je umělecké dílo ve stylu art deco © PAUL BRADY / ALAMY STOCK PHOTO

5. Ázerbajdžán

Ázerbájdžán je téměř ojedinělá destinace s nízkými náklady na návštěvu, pokud jde o kvalitu ubytování, jídla a nabízených zážitků. Baku je se svou promenádou na pobřeží Kaspického moře místem, kde se prosadila ambiciózní architektura, moderní muzea a všeobecně velmi kosmopolitní atmosféra. Ano, stále se nacházíte v Evropě, i přesto, že pokud se vydáte mimo centrum Baku, zapsané na seznamu UNESCO, ocitnete se uprostřed záhadné krajiny bahenních sopek a hořící země. Pak se můžete vydat do vnitrozemí, kterému vládnou rychle se měnící města a vesničky, kde se původní život naopak jakoby zcela zastavil. Na severu a západě země vás bude doprovázet všudypřítomný pohled na mohutný Kavkaz na obzoru, daleko od davů cizinců, ale vždy blízko k místní vřelé pohostinnosti. 

Baku se může pyšnit řadou architektonických skvostů jako je třeba mešita Heydar © ALEXANDER MELNIKOV / 500PX

6. Srbsko

A co je toto? Autentická, charakteristická, evropská země, která slibuje odměnu za pomalé objevování, jehož se doposud zúčastnilo jen málo cestovatelů? A o Srbsku rozhodně nelze tvrdit, že by se před světovou pozorností snažilo nějak schovávat – jeho hlavní město Bělehrad fungovalo po staletí jako významná křižovatka obchodních cest. Dnes si můžete vychutnat jeho kavárenský styl přes den, nebo ekonomicky přívětivé párty kolem Dunaje na večer. A jakmile se jednou dostanete z města, budete mít celou zemi téměř sami pro sebe. Outdoorové aktivity, lázně a vinařství, starobylé monastýry i kamenné památníky z doby spojené Jugoslávie už tam na vás čekají…

Přírodní krásy Srbska jsou jako stvořené pro nízkonákladová dobrodružství © ALEKSANDAR TODOROVIC / SHUTTERSTOCK

7. Tunisko

Tunisko je skvělým místem pro vaši první exkurzi do severní Afriky, navíc za přiměřenou cenu. Zatímco takové Maroko nabízí podobné zážitky v okamžité a intenzivní podobě, Tunisko se ve své snaze obnovit zájem turistů uchyluje k přístupu ekonomicky výhodných nabídek a zdůrazňuje to, co dělá tuto zemi jedinečnou. Medina (staré město) v Tunisu, pozůstatky starověkého Kartága a dokonce i plážová rezortní oblast Sidi Bou Said nabízejí kulturní variantu programu ke zdánlivě nekonečnému výběru plážové, tedy válecí dovolené. A pak má Tunisko několik zajímavostí, které jinde nenajdete - snadno dostupné saharské duny, kde Luke Skywalker poprvé spatřil dvojí slunce, a tradiční venkovské penziony, které nabízejí pestré a stylové ubytování.

Bílá mešita se třpytí v Chenini, opevněné berberské vesnici v okrese Tataouine © Leonid Andronov/Getty Images

8. Vinařská oblast kolem Kapského města, JAR

Jihoafrická republika často figuruje na cestovatelských seznamech díky tomu, že nabízí stále poměrně slušný poměr cena/kvalita pro ty, kdo touží po prvotřídním, africkém safari a pozorování divokých zvířat. Hlavní oblastí je národní park Kruger a další oficiální rezervace, ale i mnoho zcela nenápadných míst. Jen kousek od Kapského Města, vyhlášeného mezi gurmány, začíná ohromná vinařská oblast Cape Winelands, jejímiž centry jsou historická města Franschhoek a Stellenbosch. Hlavní atrakcí jsou samozřejmě vinařství a báječné restaurace, které jsou jakoby rozházené po nádherné, kopcovité krajině. Tady nepotkáte slony, kteří by číhali na zralé hrozny, ale najdete levné degustační “tours”, které se skládají nejenom z ochutnávky prvotřídních vín, ale i příjemně líných obědů, doplněných – jak jinak – dalšími lahodnými víny. Dokonce i ubytování tu můžete najít v rozumné cenové hladině – zdejší špičkové penziony nabízejí služby, za které byste kdekoli jinde zaplatili mnohem víc.

Šikovní kuchaři zaměstnaní ve vinařstvích nabízejí klasickou jihoafrickou kuchyni © QUALITY MASTER / SHUTTERSTOCK

9. Athény, Řecko

Ty nejlepší věci v Athénách jsou zdarma. Ano, třeba úžasné Muzeum Akropole si účtuje skromný poplatek, ale užít si pohled na samotný Parthenon z různých vyhlídkových míst můžete úplně zadarmo. Je pravdou, že pohled na zářící Akropoli v noci je jedním z nejkrásnějších zážitků v Evropě, o Řecku ani nemluvě. Pomineme-li Parthenon, jsou Athény vlastně jedním obrovským muzeem pod širým nebem. Narazíte tu na byzantské kostely a neoklasicistní budovy, včetně Národní knihovny a Athénské univerzity. V centru, přizpůsobeném hlavně pro pěší návštěvníky, vládne mnohem uvolněnější atmosféra, než byste čekali, a stravování je tu poměrně levné. Pláže začínají hned za městem a jednodenní výlety do Poseidonova chrámu na konci mysu Sounion nebo na ostrov Aegina nabízejí rychlou a snadnou ochutnávku toho, jaké zázraky se ukrývají ve zbytku Řecka.

Atény se stále točí kolem centra Akropole © MATTEO COLOMBO / GETTY IMAGES

10. Zanzibar, Tanzánie

Už samotný název “Zanzibar” evokuje blížící se dobrodružství – a to ještě dřív, než na tomto ostrově vůbec přistanete. Pokud přijedete trajektem z pevninské Tanzánie, dostanete jeden neobvyklý bonus – extra razítko do pasu! Projděte si starobylé uličky města Stone Town a užijte si kouzelný západ slunce předtím, než se pustíte do objevování zdejší skvělé nabídky levného jídla na večerním trhu nebo v mezinárodních kavárnách. Budete nadšení z toho, kolik čerstvě grilovaného jídla můžete sníst za tak málo peněz. Na severním a západním pobřeží ostrova můžete vyzkoušet ubytování u pláží za ceny, které byste v Karibiku nebo na tichomořských ostrovech hledali jen stěží.

Pláže Zanzibaru už se nějakou dobu řadí mezi ty nejkrásnější na světě © E X P L O R E R / SHUTTERSTOCK

Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět vic a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

TOP 10 podle Best in Travel 2020

Další článek

TOP 10 podle Best in Travel 2020

Související články

Články

TOP 10 regionů podle Best in Travel 2020

Tipy na ta nejlepší místa - regiony, cesty i možnosti zodpovědného cestování pro příští rok. 1. Středoasijská část Hedvábné stezky Region, který zbohatl zejména díky čilému obchodu a obchodníkům, kteří za ním tudy cestovali, se opět vrací do centra celosvětového zájmu. Starověká města, rušné bazary a divoká krajina střední Asie lákají stále více návštěvníků, kteří hledají dobrodružství na…

Články

TOP 10 měst podle Best in Travel 2020

Tipy na ta nejlepší místa - města, cesty i možnosti zodpovědného cestování pro příští rok. 1. Salcburk, Rakousko Fanfáry, prosím: Salcburský festival v příštím roce oslaví 100 let trvání a tento zloděj srdcí milovníků umění se zdá být právě na vrcholu sil. Festival je jednou z největších událostí světa klasické hudby a je vždy nespoutaným svátkem opery, klasické hudby a dramatu - a v roce…

Články

TOP 10 zemí podle Best in Travel 2020

Tipy na ta nejlepší místa - země, cesty i možnosti zodpovědného cestování pro příští rok. 1. Bhútán Tucet národů soupeří o titul skutečné Shangri-La, ale jediný Bhútán se zdá, že se charakteristice pozemského ráje přibližuje nejvíc. Tento maličký kousek himalájského ráje provozuje systém turismu popsaný jako ‘high-value, low-impact’ (tedy něco jako silný cestovatelský zážitek s co nejmenším…

Články

TOP 10 podle Best in Travel 2020

Tipy na ta nejlepší místa, cesty i možnosti zodpovědného cestování pro příští rok. Jsou to ty nejlepší z nejlepších. Destinace přehlížené většinou cestovatelů i místa již známá, ale natolik lákavá, že se na ně rádi vrátíte. Právě vychází Best in Travel 2020 - seznam těch nejzajímavějších tipů od samotných tvůrců Lonely Planet. Požádali jsme o spolupráci naše přední autory a editory, oslovili svou online rodinu bloggerů a influencerů, a vyvolali bouřlivou debatu, na jejímž konci vznikl smysluplný seznam 10 zemí, 10 regionů, 10 měst a 10 tipů na místa s nejlepším poměrem cena – zážitek. Každé místo bylo vybráno díky své tématičnosti,…