Top 10 cenově nejvýhodnějších destinací dle Lonely Planet pro rok 2024

LP

Při příležitosti 50. výročí Lonely Planet přinášejí naši experti své tipy, jak tuto událost oslavit návštěvou některých z top 10 cenově nevýhodnějších destinací.

TOP CENOVĚ NEJVÝHODNĚJŠÍCH DESTINACÍ

Středozápad USA

Americký Středozápad rozkvetl městy, která jsou pohodovější, než byste si mysleli, jsou plná kreativity, rozmanitosti a jídla tak dobrého, že se vyrovná všemu, co ochutnáte na obou pobřežích. Během posledního desetiletí byli kuchaři, umělci a designéři nalákáni do měst jako Chicago, Milwaukee a Detroit, která nabízejí více prostoru a nižší náklady. Nyní zde najdete staré sklady přeměněné na umělecká studia, nové hotely s ekologickým designem a mnoho restaurací oceněných michelinskou hvězdou.

  • V Minneapolis nabízí restaurace Owamni by The Sioux Chef (owamni.com) vlastněná původními obyvateli místní moderní domorodé pokrmy, jako je jezerní pstruh, dušené bizoní maso, knedlíčky z divoké rýže a chléb z modré kukuřice.

 

Polsko

Polsko září jako jedna z nejdostupnějších evropských destinací a nabízí vynikající škálu kvalitních cestovatelských zážitků. Mnoho návštěvníků směřuje do měst, jako je Varšava, která v roce 2024 otevírá nový komplex s Muzeem moderního umění a divadlem TR Warszawa. Nevynechte však ani nadčasový polský venkov. V Karpatech se vydejte po turistické stezce Cesta ikon, která prochází vesnicemi ozdobenými starými dřevěnými kostely.

  • Kdysi opuštěný varšavský pivovar Haberbusch & Schiele z 9. století byl znovu oživen jako oblíbené společenské místo Browary Warszawskie. Navštivte tento oceněný komplex a vychutnejte si řemeslná piva, kulinářské lahůdky a kulturní akce.

 

Nikaragua

Nikaragua je cenově nejvýhodnější destinací Střední Ameriky se surfováním, sluncem, koloniálními vesnicemi, tropickými pralesy, ztracenými ostrovy a dalšími lákadly. Pohled na jedinečné představení úplného zatmění Slunce z vrcholu jedné z nikaragujských sopek může být tím nejlepším, co může rok 2024 nabídnout. Je tu také spousta dalších zážitků, dlážděné ulice Granady, surfařské vesnice, které lemují pobřeží Tichého oceánu, nebo některé ze 78 přírodních rezervací v zemi.

  • Život na Kukuřičných ostrovech (Corn Islands) u karibského pobřeží Nikaraguy plyne pomaleji než na pevnině, přesně tak, jak to místní mají rádi. Neexistuje lepší místo, kde si tento zapomenutý ráj vychutnat, než resort Little Corn Beach and Bungalow. 

 

Dunajský limes, Rumunsko

Řada dramatických pevností a osad na starověkých hranicích Římské říše, známá jako Dunajský limes, byla nominována na zařazení na Seznam světového dědictví UNESCO v roce 2024. Zatímco ochrana UNESCO by se týkala čtyř zemí, bulharský úsek by mohl být nejpůsobivější, a protože mnoho míst lze prozkoumat na kole po stezce, která vede podél Dunaje až k Černému moři, můžete se tam dostat zdarma.

  • Baba Vida je úžasně zachovalý středověký hrad, postavený na římské pevnosti Bononia nedaleko Vidinu. V Ruse dále na východ probíhají archeologické práce na římské námořní základně Sexaginta Prista (Přístav 60 lodí).

 

Normandie, Francie

V roce 1872 Monet namaloval východ slunce v normanském přístavu Le Havre (nazvaný Imprese, východ slunce) a o dva roky později se zrodil impresionismus. Nyní tento proslulý region můžete znovuobjevit v ekologickém duchu. Vzhledem k blízkosti Paříže, kam to je jen něco málo přes hodinu vlakem na nádraží Gare St-Lazare, slibují louky protkané živými ploty, farmářské usedlosti plné sýrů a voňavé jabloňové sady ve venkovské Normandii dostupnou protilátku proti davům návštěvníků olympijských her v roce 2024 ve francouzské metropoli.

  • Anne-Christelle a Bertrand vyměnili pařížský život za ekologické chatky a lázeň vytápěnou dřevem v severském stylu u jezera a lesa v Casa Rosalie (instagram.com/casa_rosalie) v osadě Tourouvre-au Perche. Můžete čekat naprostý klid.

 

Egypt

S tajuplnými hrobkami Luxoru, nadčasovou esencí Nilu a mocnými pyramidami v Gíze má Egypt spoustu historického bohatství, jehož návštěva nestojí jmění. Zažijte neocenitelné spojení s jinou stranou egyptského dědictví na Sinajské stezce a Stezce po horách Rudého moře, dvou dálkových turistických trasách založených sdružením beduínských kmenů. A doufejme, že se v roce 2024 konečně otevře dlouho očekávané Velké egyptské muzeum.

  • Zažijte neocenitelné spojení s jinou stranou egyptského dědictví na Sinajské stezce a Stezce po horách Rudého moře, dvou dálkových turistických trasách založených sdružením beduínských kmenů.

 

Ikaria, Řecko

Řecký ostrov Ikaria svádí akvamarínovými vodami a divokým terénem a navíc nezávislým duchem a kulturou, která hýří náboženskými festivaly panigyrie. Ikaria, pojmenovaná po Ikarovi, který se zde údajně zřítil poté, co letěl příliš blízko Slunci, je také ctěna jako místo narození Dionýsa, boha vína. K prozkoumání ostrova, návštěvě ikarijských vesnic překypujících jídlem, vínem a tradičním tancem využijte dlážděnou pobřežní cestu.

  • Na pláži Seychelles Beach jsou mramorové oblázky, omývá ji smaragdová voda a lemují ji obří skály ohlazované vlnami.
  • Termální prameny Spilaio patří k nejlepším v Egejském moři a zdejší vody bohaté na radon pokračují do jeskyně.

 

Alžírsko

Alžírsko, vzdálené zhruba tři hodiny letu z Evropy, je pro dobrodružné cestovatele jednou z nejzajímavějších destinací na krátkou dovolenou. Čekají vás tady cesty vlakem, dobře zachované římské lokality a krásná historická města, z nichž nejpozoruhodnější jsou pastelově zbarvené citadely na kopcích v údolí M’Zab. Alžírsko nabízí cenově dostupný zážitek bez davů a jedny z nejúžasnějších památek na africkém kontinentu.

  • Za nejkrásnějšími písečnými dunami alžírské Sahary se vydejte do krvavě rudého města Timimoun v oáze a k nedalekému Velkému západnímu ergu, dunovému moři stejně velkému jako Česká republika.

 

Southern Lakes a Central Otago, Nový Zéland

V okolí oblíbených letovisek jižních jezer Queenstown a Wānaka a také v regionu Central Otago, v oblasti nejvíce známé svými golfovými hřišti, zimními sporty a vinařstvími, jsou aktivity jako cyklistika, pěší turistika a poznávání přírody zdarma a přístupné všem. Otvírají a budují se zde o další a další cyklistické stezky. Za pár let se cyklisté budou moct vydat z Queenstownu do Dunedinu na východním pobřeží.

  • Zaparkujte kolo do stojanu a vychutnejte si řemeslné pivo z pivovaru Altitude Brewery spolu s levným jídlem v Atlas Beer Café v Queenstownu, cenově dostupném centru, které je oblíbené u místních cyklistů.

 

Noční vlaky, Evropa

Ještě nedávno to vypadalo, že evropské noční vlaky dojely na konečnou, neboť levné aerolinky a novější, rychlejší vysokorychlostní železniční spoje upozadily přitažlivost lehátka v kupé a podřimování v rytmu pomalé ukolébavky kolejí. Nyní ve věku cestování s ohledem na uhlíkovou stopu se to mění. Zdá se, že Evropa se probouzí k potenciálu spacích vlaků a kouzlu probuzení se v nové destinaci.

  • Ze všech nových lůžkových linek je pravděpodobně nejzajímavější spoj Praha–Brusel, který pomalu zavádí holandsko-belgická společnost European Sleeper se zastávkami v Drážďanech, Berlíně a Amsterdamu.

 

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Best in Travel 2024

Další článek

Best in Travel 2024

Související články

Články

Top 10 udržitelných destinací dle Lonely Planet pro rok 2024

Při příležitosti 50. výročí Lonely Planet přinášejí naši experti své tipy, jak tuto událost oslavit návštěvou některých z top 10 udržitelných destinací.   TOP UDRŽITELNÝCH DESTINACÍ Španělsko Sluncem zalité Španělsko, jedna z nejoblíbenějších destinací na světě, dělá obrovské pokroky v podpoře mimosezonního cestování, jež má povzbudit turisty k příjezdu po celý rok a také k návštěvě přehlížených destinací. Nové cyklostezky, elektrické autobusy…

Články

Top 10 regionů dle Lonely Planet pro rok 2024

Při příležitosti 50. výročí Lonely Planet přinášejí naši experti své tipy, jak tuto událost oslavit návštěvou některých z top 10 regionů. TOP REGIONY Cyklostezka Trans Dinarica, západní Balkán Stezka Trans Dinarica, která bude uvedena do provozu v roce 2024, je první cyklotrasou spojující západní Balkán. Středně obtížná trasa dlouhá 3 364 kilometrů se vine Slovinskem, Chorvatskem, Bosnou a Hercegovinou, Černou Horou, Albánií, Severní…

Články

Top 10 zemí dle Lonely Planet pro rok 2024

Při příležitosti 50. výročí Lonely Planet přinášejí naši experti své tipy, jak tuto událost oslavit návštěvou některých z top 10 zemí. TOP ZEMĚ Mongolsko Cestovatelům, kteří hledají otevřené prostory, dobrodružství a kulturu, má Mongolsko rozhodně co nabídnout. Hlavní město je plné protichůdných kontrastů, je rozlehlé, plné lidí a jedinečných zajímavostí. Mongolsko, vměstnané mezi Rusko a Čínu, může vzhledem k současné geopolitické…

Články

Top 10 měst dle Lonely Planet pro rok 2024

Při příležitosti 50. výročí Lonely Planet přinášejí naši experti své tipy, jak tuto událost oslavit návštěvou některých z top 10 městech. TOP MĚSTA Nairobi, Keňa Keňské hlavní město se hlásí o svůj nárok jako globální centrum kultury, které je plné nezapomenutelných cestovatelských zážitků. Město již nedbá na koloniální pohledy a je hrdé na svůj jedinečný rytmus, dynamickou řadu restaurací, vozíků s jídlem a kaváren a neustále se…