To nejlepší ze Slovenska a proč jet lyžovat právě tam?

© snow.cz

Slovensko se v posledních letech lyžařsky překotně vyvíjí. Tamější střediska nabízejí vyžití nejen na lyžích, ale i relaxaci i zábavu. A co nás při reportážních cestách SNOW tour bavilo nejvíc?

Tatranská Lomnica – nejprudší sjezdovka a snídaně na Lomničáku

Téměř každé středisko má nějaké svoje „nej“. V případě Tatranské Lomnice to je nejvýše položený apres-ski bar na Slovensku a nejprudší sjezdovka, která vede z Lomnického sedla. Budete-li pokračovat po jejích červených a modrých úsecích až do údolí, najedete slušných 5,5 km. Černá sjezdovka je jen asi desetinou celého areálu, ostatní tratě jsou spíše mírné. Nad střediskem se majestátně tyčí Lomnický štít (2 634 m), kam vás už bez lyží vyveze unikátní visutá kabinová lanovka. Výhled na Vysoké Tatry si můžete ochutit třeba typickými brynzovými haluškami z kavárny Dedo. Nepočítejte ale, že se lanovkou svezete, kdykoli se vám zachce – je potřeba rezervace, nejlépe několik dní dopředu. V Tatranské Lomnici je i Ski Muzeum, kde můžete okouknout třímetrové lyže, nebo kavárna Humno, kde jsou vystavené lyže Veroniky Zuzulové, hokejové rukavice Mariana Hossy nebo kalhotky Paris Hiltonové.

Více o středisku najdete naTatranská Lomnica

Tatranská Lomnica_1
Tatranská Lomnica_2

Štrbské pleso – po sněhu na lyžích i na raftu

Štrbské pleso tvoří s Tatranskou Lomnicí a Hrebienkom lyžařský resort Vysoké Tatry, takže na všechna střediska vám platí i stejný skipas. Sjezdovky v horní části Soliska jsou široké, jen je občas okoření nějaký ten terénní zlom. V hezkých dnech počítejte s mraveništěm lyžařů, naopak na vedlejší příjemně zvlněné sjezdovce Furkota bývá volněji. Na Štrbském plese najdete u skokanských můstků i funpark s atrakcemi jako snowtubing, ale i sjíždění kopce na nafukovacích pytlích nebo na velkém raftu, kdy vás instruktor odstrčí do prudkého rovného koryta. Letošní novinkou má být zábavná zóna s překážkami, umístěná v dolní části sjezdovek s vlastním lanovým vlekem.

Více o středisku najdete na  Štrbské Pleso

Štrbské Pleso_1
Štrbské Pleso_2

Jasná – opravdový premiant

Jasná v Nízkých Tatrách je svými 46 kilometry sjezdovek československou královnou středisek a v loňské sezóně se stala i dějištěm Světového poháru v alpském lyžování. Sjezdovky jsou tu opravdu velmi sportovní, čímž se liší od pohodovějších center ve Vysokých Tatrách. Jasná samozřejmě láká značný počet lyžařů, což znamená dosti zalidněné sjezdovky, zejména v hezkých dnech. Tipem pro ostřejší carvery je sjezdovka Pretekárská na severní straně, kde se odehrává i večerní lyžování. Novinkou na jižní straně Chopku letos bude nová 15místná kabinková lanovka, která povede z Krupové na Kosodrevinu s pokračováním až na vrchol Chopku, takže už nebude nutné vyjíždět dosavadními vleky. Zážitková večeře v restauraci Von Roll, kam vás vyveze ratrak, nebo ranní Fresh Track, kdy v omezeném počtu lyžařů brázdíte sjezdovky ještě před jejich otevřením pro veřejnost pak dokreslují image střediska z top 10 zimních destinací střední Evropy.

Více o středisku najdete na Jasná

Jasná_1
Jasná_2

Donovaly – ze sjezdovky do spřežení

Donovaly leží na rozhraní Nízkých Tater a Malé Fatry a mají dvě lyžařské lokality – Novou Hoľu a Záhradiště se zcela odlišným posláním. Sportovnější lyžaři budou směřovat své oblouky spíše na červenou sjezdovku z Nové Hoľe, kam je vyveze kabinkovo-sedačkový telemix, při dobrých sněhových podmínkách je tu i oficiální freeridová zóna. Záhradiště a její dětské parky se naopak hemží méně zdatnějšími a malými lyžaři. Lákadlem pro náročnější v této části je poměrně velký snowpark s několika big airy a také měřený obří slalom, který ve slovenských střediscích není úplně běžný. Jedinečný je pak dětský Funpark, který se svou rozlohou 12 500 m2 a celkem devíti pojízdnými pásy řadí vůbec mezi největší skiparky svého druhu v Evropě.

Za zmínku stojí i psí a koňská spřežení, která tu mají dlouhou tradici – šestice psů či pár koní s vámi po zasněžené cestě oběhnou kolečko kolem Záhradiště.

Více o středisku najdete na Donovaly

Donovaly_1
Donovaly_2

Vrátna – vábnička pro zkušené

Vrátna dolina v Malé Fatře je jedním z mála slovenských lyžařských středisek, které je relativně blízko k českým hranicím. Jeho sjezdovky jsou spíše ostřejšího rázu, ale nechybí ani dětský park. Je tu sympatický pestrý výběr tratí v různých lokalitách, takkže se návštěvníci rovnoměrně rozprostřou podle svých chutí a dovedností na Pasekách, Poludňovém Grúni a Chlebu. Červená sjezdovka Paseky je prý jednou z nejoblíbenějších slovenských sjezdovek – tvoří ji dlouhý a dostatečně široký padák, jenž se na malý okamžik promění v krátké „náměstíčko“, než se znovu zlomí do strmého sklonu. Pravou horskou atmosféru s výhledem do nitra Malé Fatry má Poledňový Grúň, kam žádné masy návštěvníků nemíří. Co tamním sjezdovkám chybí do šířky, to nabírají na sklonu, takže je ocení spíše zkušenější lyžaři. Totéž platí o černém hangu v lokalitě Chleb, který je obsluhovaný kabinkovou lanovkou a nabízí i oficiální vyžití freeriderům i skialpinistům. Celkový podíl černých tratí ve Vrátné činí 27%, ještě více než v Jasné.

Více o středisku najdete na Vrátna dolina

Vrátna Dolina_1

Vrátna Dolina_2

Bachledová – z lyží na bobovou dráhu

Ski areál Bachledová v Bielanských Tatrách je naopak jedním z nejvzdálenějších od českých hranic. Sjezdovky se rozpínají po severním i jižním svahu Spišské Magury, čímž tvoří klasickou lyžařskou houpačku a díky převážně mírně skloněným tratím rodinně přívětivou. Tomu odpovídají i doplňkové aktivity jako snowtubing nebo bobová dráha, která je netradičně umístěná u horní stanice sedačkové lanovky. Stejně jako na Štrbském plese i v Bachledce můžete zkusit adrenalin na raftu. Zatímco ale na Štrbském plese jedete padák šusem rovně dolů, v Bachledce se v průběhu jízdy několikrát otočíte i s celým raftem. Tajným tipem pro milovníky dlouhých oblouků je v horní části areálu „schovaná“ sjezdovka Furmanec I., která je nejširší zdejší sjezdovkou a v kombinaci s konstantním profilem bez zatáček se přibližuje i typicky alpské mírnější dálnici.

Více o středisku najdete na Bachledová

Bachledová_1
Bachledová_2

Malinô Brdo – šířka nade vše

Lyžařské středisko Malinô Brdo je vzdáleno necelých 8 minut z města Ružomberok, což je zároveň jednou z jeho hlavních výhod. Z průmyslové kotliny se zvedá kabinková lanovka, která se po chvíli náhle vyhoupne do zcela jiné krajiny, jejíž horský ráz udávají hory kolem a zejména samotný vrchol Malinô Brdo. Právě odtud se spouští jedna z nejširších slovenských sjezdovek – trať Hlavná. Do šířky má až 90 metrů a připomíná tak spíš než sjezdovku lyžařské náměstí. Kromě šířky areál láká také „na délku“, konkrétně na 3,9 km dlouhou sjezdovku, která vede z nejvyššího bodu až k nástupní stanici kabinkové lanovky v Hrabovu, jejíž spodek vede lesem a je tak pochopitelně o třídu užší. V horní části areálu nechybí snowpark s vlastní pomou a pro nelyžaře snowtubing.

Více o středisku najdete na Malinô Brdo

Malino Brdo_1
Malino Brdo_2

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se lyžování na Slovensku? Najdete je na snow.cz.

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Andrea Drengubáková & snow.cz

Předchozí článek

Moře, které nebude brzy existovat?

Další článek

Itálie, jak ji neznáte

Související články

Články

Se svařákem v ruce v rozsvíceném městě: vánoční trhy

Na tomhle období něco je. Ačkoli si to mnohdy nepřipouštíme a říkáme, že Vánoce jsou hlavně pro děti, a nadáváme na čím dál dřívější vyhrávání koled v supermarketech, předvánoční čas prostě má něco do sebe. Minimálně si dáte svařák. Pravděpodobně si ho půjdete dát s někým blízkým. Ještě pravděpodobněji se vám to setkání nad svařákem bude líbit. A tak to přesně je. Advent a Vánoce prostě mají něco do sebe, ať je nazýváte ryze komerčním svátkem, či je trávíte ve znamení vašeho životního hereckého výkonu vůči…

Články

Už 15 let vydáváme průvodce Lonely Planet v češtině

Představte si to. Za 3 roky bychom mohli volit prezidenta. Nebo řídit auto. Nebo jít do baru a slavit. To asi půjdeme stejně, i když jsme té plnoletosti české značky Lonely Planet ještě nedosáhli. Je to totiž přesně 15 let, co jsme začali tisknout knihy, které s vámi od té doby moknou na cestách, vozíte je domů zaprášené, počmárané, ale plné vzpomínek. A s oslími rohy. Ano, je to už patnáct let, kdy jsme se stali vaším společníkem na cestách, v češtině. Může se vám to zdát snadné, krátké, zanedbatelné,…

Články

Best in Travel 2017 video

Best in Travel 2017 postupně prezentuje 10 zemí, 10 měst, 10 regionů a 10 zajímavých míst, které odborníci Lonely Planet doporučují pro rok 2017.

Články

Co umí jedině Švýcarsko aneb proč lyžovat právě tam? - I. část

Jako všude, i kolem lyžování panuje mnoho mýtů a městských – či v našem případě spíš horských – legend. Nic není černobílé a závěry se často paušalizují a nepatřičně přenášejí. V případě Švýcarska třeba ceny – věděli jste, že jednu z vůbec nejlevnějších dovolených pro rodiny nabízí právě švýcarský Savognin? Smyslem tohoto článku ale rozhodně nemá být obhajoba cen ve Švýcarsku. Ta zmínka o výhodné nabídce jen ukazuje, že věc je malinko složitější a že nic nelze donekonečna zobecňovat. Švýcarsko není levné. Může za to poměr měnového kurzu franku a eura, potažmo české koruny, ale i třeba úroveň nabízených…