To nejlepší, co lze podniknout zdarma v roce 2015

©

Cestování nemusí stát ranec peněz. Přinášíme průvodce nejlepšími zážitky, které, stejně jako láska, nic nestojí.

1. Kensingtonská muzea v Londýně, Velká Británie

Vítejte v Kensingtonu, domově zazobaných lordů a paniček, rolls-royců se šoféry a nejoblíbenějšími volně přístupnými muzei v Londýně. Kensingtonská muzea jsou takovým londýnským kulturním triumvirátem: exempláře sesbírané Charlesem Darwinem jsou korunou sbírek v Přírodovědném muzeu, první parní lokomotivu světa najdete ve Vědeckém muzeu. Pak tu máme elegantní Muzeum Victorie a Alberta (často zkracované V&A) věnované pěti tisícům let módy a designu – od perských koberců po postpunkové streetové oblečení od Vivienne Westwoodové. A skvělé na tom všem je, že vstup do všech tří kensingtonských muzeí je zdarma. Jen obchod se suvenýry ve V&A otestuje vaši šetrnost.

Victoria and Albert museum's

2. Pozorování hvězd nad pouští v Nevadě, USA

Jestli jste ještě neviděli noční oblohu nad pouští, neviděli jste nic zářivého. Jakmile se dostanete mimo světelný smog pulsujícího Las Vegas, obloha nad Nevadou nabídne velkolepé příležitosti pro pozorování hvězd. Cesty v poušti kousek od bývalého zlatokopeckého městečka Tonopah nabízejí pohled na neporušenou hvězdnou oblohu. Je tu i malá šance, že zahlédnete tajné testování raket, a možná dokonce UFO od nedalekého Groom Lake neboli oblasti Area 51. Pokud se vám E.T. nezjeví, i tak budete odměněni pohledem na více jak 7000 hvězd a jasný náznak Mléčné dráhy.

Historický Mizpah Hotel (mizpahhotel.net) nabízí návštěvníkům Tonopah ochutnávku průkopnických dob; přinejmenším jedna postel tady má kola od vagónu!

3. Oběd ve Zlatém chrámu v Amritsaru, Indie

Říká se, že tu není nic takového jako oběd zdarma, ale vstup a jídlo jsou ve Zlatém chrámu v Amritsaru bezplatné. Pohostinnost je jedním ze základních principů sikhského náboženství a každý den přijde do Guru-ka-Langar odhadem asi tak 40 000 poutníků. Je to obrovská chrámová jídelna, kde podávají prostá jídla jako čapátí, zeleninové kari a rýži. Do fronty na večeři si může stoupnout každý poté, co dokončil rituální obchůzku Amrit Sarovar – „jezera nektaru nesmrtelnosti“ obklopujícího Zlatý chrám. Je však vhodné dát příspěvek, který pomůže v charitativní činnosti chrámového fondu.
Zlatý chrám Amrit Sarovar Indie

Ve Zlatém chrámu se můžete najíst a také ubytovat v niwas (hostely pro poutníky).

4. Rock al Parque v Bogotě, Kolumbie

Už máte plné zuby placení astronomických částek za rockové festivaly na rozbahněných loukách? Pak stačí zajet na Rock al Parque v Bogotě v Kolumbii. Sice zde také najdete rozbahněné louky a pochybné toalety, ale vstupenky nestojí ani peso. Třídenní latinskoamerická řada premiérových vystoupení rockových talentů nabízí úplně všechno od rychlého metalu a rocku po punk, blues a ska. V roce 2011 tu vystupovali Dead Kennedys, což je známkou toho, že má festival svou důvěryhodnost. Upozornění! Alkohol, kouření a kovové opasky jsou uvnitř areálu zakázané.

5. Trek na Stolovou horu, Kapské město, Jihoafrická republika

Planeta Země nabízí spoustu dramatických vyhlídek a na většině z nich se platí vstupné tak vysoké, jako jsou výhledy. Naštěstí to není případ Stolové hory. Kdo chce podniknout vyčerpávající trek z Kapského města na vrchol, může si vychutnat jedny z nejtypičtějších afrických výhledů zdarma a v zásobě má variantu návratu kabinovou lanovkou (jízdenka za 110 ZAR). Vybavte se pitnou vodou, opalovacím krémem a pokrývkou hlavy a vyberte si jednu z 350 tras, které si klestí cestu skalnatými útesy, nebo vsaďte na jistotu a vydejte se po trase India Venster, která vede pod lanovkou až na vrchol.

Stolová hora Cape Town
Chcete-li zdolat Stolovou horu, bude mapa nutná – místní si chválí mapu od Petra Slingsbyho.

6. Relax na pláži v Rio de Janeiru, Brazílie

Když se v Riu de Janeiru potřebují uvolnit, vyrazí na pláž. Písečné pásy v Copacabaně, Ipanemě, Leme, Leblonu a Barra da Tijuca jsou tu pro surfaře, plážové volejbalisty, vyznavače slunce, kytaristy a hezouny, kteří se tu prostě jen vytahují. Vezměte si pár babek na pivo ve stánku na pobřeží, zbytek je zdarma. Součástí příprav na Olympijské hry 2016 je zavedení wi-fi na většině oblíbených pláží, a to zcela zdarma. Místní si však nechávají cennosti doma, aby si mohli kdykoliv v klidu odskočit do oceánu.

Po pobřeží jezdí levné veřejné autobusy; linky 583 a 584 jezdí do Copacabany a Ipanemy.

7. Obdivujte polární záři, Laponsko, Finsko

Kvůli cenám párku v rohlíku a piva se asi podivíte, jak se Skandinávie mohla dostat na seznam světových zážitků, které jsou zdarma. Ale zážitek, o který jde nyní, je pro všechny viditelný na zimní obloze. Každý rok od konce podzimu do začátku jara vymaluje severní polární záře noc do hypnotických, impresionistických barev, které jsou ještě divočejší, když překročíte polární kruh. Dobře je vidět v Laponsku, zvláště na ledovém pobřeží jezera Inari, kde žije finský kmen Sami.

8. Svezte se trajektem na Staten Island, město New York, USA

Nemůžete tvrdit, že jste viděli New York, dokud ho neuvidíte z trajektu na Staten Islandu. Plavba ze St. George na Staten Island do Whitehall na dolním Manhattanu je zdarma a nabízí stejný pohled na Ameriku, který vítal tisíce nových osadníků, když přišly na Ellis Island. Nesporným lákadlem je celkový pohled na Sochu Svobody, neméně zajímavý je příjezd do přístavu ve Whitehall s pozadím typických mrakodrapů.

Trajekty jezdí nejméně jednou za hodinu v obou směrech, 24 hodin denně – podrobnosti na siferry.com.
Socha Svobody

Prohlédněte si „slečnu“ Svobodu z paluby typického newyorkského trajektu ze Staten Island. 

9. Surfování v Sydney, Austrálie

Zdarma dostupné zážitky jsou v nejdražší australské metropoli dost vzácné, ale jestli máte prkno, surfování je zadarmo. Nejznámější surfařské pláže v Sydney jsou přístupné všem a patří k nim i legendární zlomy jako Manly, Curl Curl, Dee Why, Narrabeen a Freshwater, kde se stala průkopníkem tohoto sportu v roce 1914 havajská legenda Duke Kahanamoku. Cestovatelé hledající levný způsob, jak skočit na prkno, najdou hromady použitých prken v místních bazarech na pobřeží. I když zrovna nejste žhaví do surfingu, můžete se i tak kdykoli vykoupat v Dee Why Rockpools, Bronte nebo Freshwater Baths.

Surfařská prkna můžete sydneyskými veřejnými autobusy a vlaky přepravovat zdarma, pokud neblokujete místo pro další cestující.

10. Symfonie světel v HongKongu, Čína

Osvětlený obzor v HongKongu patří k nejlepším představením světa. Zahrnuje Symfonii světel, která se koná každý večer od 20 hodin na budovách v přístavu, a vy jen sledujete, jak se zajímavé mění na velkolepé. Při zvláštních příležitostech, jako je čínský Nový rok, se k představení přidává i ohňostroj. Nejlépe lze tuto optickou show pozorovat z Tsim Sha Tsui, promenády Golden Bauhinia Square ve Wan Chai a z trajektů, které křižují Viktoriin přístav.

Na nábřeží Tsim Sha Tsui a na Golden Bauhinia Square doplňuje světelnou show i zvukové představení. V pondělí, středu a pátek s komentářem v angličtině.
Symfonie světla

Sledujte psychedelickou Symfonii světel na jednom z nejfuturističtějších panoramat v Asii, v HongKongu. 

  • Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své cestovní zážitky s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.



 

Napsal: Joe Bindloss

Předchozí článek

Havaj dnes nabízí více než kdykoli předtím

Další článek

Kolo Štěstěny

Související články

Články

Objevte nejzajímavější destinace roku 2016

Lonely Planet představuje kolekci trendů, destinací a zážitků pro příští rok. Je jen na vás, kam se vydáte, a je nám ctí vám vybrané destinace postupně představit. Best in Travel 2016 prezentuje 10 zemí, 10 regionů a 10 měst, které odborníci Lonely Planet doporučují pro rok 2016. Na 1. místě žebříčku zemí se umístila Botswana, následovaná Japonskem a USA. Kotor v Černé Hoře se umístil na 1. příčce mezi městy, a to před ekvádorským Quitem a irským Dublinem. Mezi první tři favority regionů, které Lonely Planet Best in Travel 2016 řadí mezi ty, které musíte v nadcházejícím roce…

Články

20 věcí, které lze v Singapuru podniknout zadarmo

Singapur je možná nejdražší zemí, kterou v jihovýchodní Asii můžete navštívit, ale nabízí spoustu věcí, které můžete vidět a dělat a nezatížit přitom svoji peněženku. Přinášíme pár našich nejoblíbenějších singapurských aktivit dostupných zdarma. V Baba House zakuste peranakanskou historii Baba House, nádherně rekonstruovaný peranakanský dům kousek od Chinatownu, můžete navštívit pouze při hodinové prohlídce, která je zdarma. Nabízí skvělý pohled do života bohaté místní rodiny v Singapuru 20. let minulého století. Prohlídky jsou pouze na objednávku…

Články

10 tipů, jak si užít hostel naplno

Ubytování v hostelech může být díky spoustě nových známých z celého světa zábavné, zároveň ale vyžaduje spoustu kompromisů – musíte se poprat třeba s kakofonií chrápání, občasnými intimnostmi či nepříjemným zápachem. Máme pro vás pár ověřených tipů, jak na to, abyste se s hostely na svých cestách popasovali co nejlépe. 1. Sprchy Představte si, že stojíte v chodbičce a už dobrých dvacet minut čekáte na šanci osprchovat se v jedné ze dvou sprch v celém hostelu. Za vás se nahrne dalších pár lidí a ještě prodlouží frontu, chlapíkovi před vámi dojde trpělivost a bouchá na dveře jedné ze sprch. Po celé věčnosti se jedny…

Články

10 důvodů, proč jet (znovu) do New Yorku

Město, které nikdy nespí, toho za poslední rok zvládlo opravdu hodně. V roce 2014 odhalilo muzeum 9/11 Memorial svou desetitisícovou sbírku artefaktů, byla dokončena poslední část High Line a poprvé od roku 1910 se návštěvníci Coney Islandu mohou projet na horské dráze. Děje se tu tolik fascinujících věcí, že dokonce i velryby se vracejí. Na konci května 2015 se na Dolním Manhattanu otevře vyhlídková plošina nejvyšší budovy na západní polokouli. Nikdo nepotřebuje záminky, aby si zamluvil let do New Yorku na tento rok – nicméně deset vám jich přinášíme. Vyhlídka One World Observatory Největší (nebo alespoň nejvyšší) událostí roku…