Thajské noční trhy

L. Šajnarová

Ať už se nacházíte v jakémkoliv thajském městě, určitě se někde poblíž koná pověstný noční trh. V případě, že se chcete výborně a levně najíst nebo jen nasát místní atmosféru, neexistuje lepší místo, kam vyrazit, než tradiční noční trh.

 

Stovky stánkařů nabízejí všechno možné i nemožné a vy určitě ochutnáte něco nového a zároveň si domů přivezete originální suvenýry, na které v běžných turistických obchůdcích nenarazíte. Mnohé noční trhy jsou také místem pro společenské setkávání a umělecká vystoupení, takže jejich návštěva je opravdu kulturním zážitkem.

Za nejznámějšími thajskými nočními trhy na sever Thajska

Přestože noční trhy se konají téměř ve všech větších městech, za těmi nejznámějšími musíte až na úplný sever země, do města Chiang Mai. Toto město plné batůžkářů a zlatých chrámů je v jakoukoliv denní dobu plné stánků s jídlem a nejrůznějším zbožím, ale ty největší a nejzajímavější trhy tu můžete navštívit až večer. Nejpopulárnější jsou zejména víkendové trhy, kdy se některé z místních ulic promění v obří pěší zóny, kde můžete bloumáním strávit klidně i několik hodin.

V sobotu je ideální vyrazit na Wua Lai Saturday Walking Street na jih od starého města. Hlavní ulice je přeplněná stánky, vybírat můžete mezi výrobky místních umělců, lehkým oblečením na cestování nebo třeba sušeným ovocem. Nachází se tu také několik zón s pouličním jídlem, kde se za pár korun můžete do sytosti najíst lahodné severothajské kuchyně. Komu nestačí miska nudlového kari khao soi  nebo jarní závitky, může ochutnat i restovaného štíra nebo opečenou tarantuli. Ale to jsou spíše atrakce pro turisty, místní stejně najdete na malých židličkách v okolí stánků s nudlemi a rýží.

 

Až vás prohlížení různorodého zboží omrzí, můžete odbočit z hlavní ulice kousek ke stříbrnému chrámu Wat Sri Suphan. Ten sice můžete navštívit i během dne, ale večer je krásně nasvícený a v jeho okolí se někdy konají různá umělecká vystoupení. My měli například štěstí na show s ohněm. Do samotného chrámu mají sice ženy vstup zakázán, naštěstí je toho dostatek zajímavého k prohlédnutí i zvenku a v okolí.

 

Pokud se vám bude na nočním trhu líbit, nemusíte se tohoto večerního programu vzdávat ani v neděli. Obrovské množství stánků a prodejců se přesune do středu historického města, kde se koná nedělní noční walking street. Zde bývají stánky dokonce postaveny i v areálech některých buddhistických chrámů, a tak budete mít možnost významné památky spatřit zase jinak než během dne.

 

Nezapomeňte si dát některý z thajských bylinných čajů, například jasně modrý butterfly pea tea, a osladit si život trochou kokosové rolované zmrzliny.
V případě, že do Chiang Mai zavítáte mimo víkend a propásnete tak tyto pověstné walking street, u severní a jižní městské brány najdete každý den alespoň řadu stánků s jídlem. Za padesát korun si tu dáte výborné nudle a k nim ještě ovocný shake nebo thajský ledový čaj. V ranních hodinách zase můžete objevovat autentické ranní trhy, kde se prodává čerstvé ovoce a zelenina, maso, ryby a také hotové snídaně, jejichž konzumace je pro většinu Evropanů přinejmenším netradiční.

Na skok z pláže na noční trh

Vzdor kráse thajského severu většina návštěvníků této krásné země míří zejména na jih k moři a na bělostné pláže. Ani v těchto oblastech se nemusíte zážitku v podobě nočního trhu vzdávat. V oblíbených turistických oblastech na jihu země sice bývají noční trhy o něco dražší než jinde, ale atmosféru mají také skvělou. Hned několik proslulých nočních trhů najdete například v oblíbeném městečku Krabi v centru stejnojmenné provincie. Za nočními trhy se můžete vypravit i na turistickém Phuketu nebo ostrově Koh Samui. Ať už ale svou dovolenou plánujete strávit kdekoliv, stačí se poptat místních a určitě nějaký, alespoň maličký, trh objevíte.

 

Pokud navíc během své cesty projíždíte některým neturistickým městem, rozhodně se zkuste vydat alespoň na místní noční trh. Například nádražní noční trh ve městě Phitsanulok je plný místních a určitě zde budete jedinými turisty. Díky tomu zase objevíte jiná jídla a prohlédnete si to pravé, autentické Thajsko, na které se už na plážích jihu zapomnělo.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lucie Šajnarová

Předchozí článek

10 nejlepších míst, která navštívit v Arizoně, od měst duchů po Velký kaňon

Další článek

24 nejlepších věcí, které byste v Dublinu měli poznat - špičkové rady pro nezapomenutelný zážitek

Související články

Články

Thajsko - ceny, rady a tipy - tohle musíš vidět!

Měsíc v Thajsku přinesl spoustu zážitků a zkušeností. Tady máte některé z nich! Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Thajska? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Thajsko poznáváme.    Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest…

Články

Do Thajska musí každý a každý se tam rád vrací

V životě každého cestovatele nastane chvíle, kdy navštíví Thajsko. A nemusí nutně plánovat pobyt v téhle zemi, prostě ho sem zanese letadlo ve chvíli, kdy poutník pokračuje do některé z okolních zemí. Vždyť Thajsko se může pochlubit jedním z největších letišť světa, vzdušný přístav Suvarnabhumi ročně poslouží 42 milionům cestujících. Já bych ale doporučil tuhle zemi do svého cestovatelského plánu zahrnout cíleně a hned na začátku. Je to totiž stát, který stojí za to navštívit. A začít s prohlídkou můžete přímo v Bangkoku Věřte, že to je jedno z nejpřívětivějších měst na světě, a to i přesto, že se tu se železnou pravidelností odehrávají vojenské státní převraty. Bydlení se dá sehnat za pár bahtů, tak se nazývá místní měna (její mezinárodní kód je THB). Guesthousů je po…

Články

Jak vypadá život v tradiční vesnici v Thajsku?

Thajsko zná většina z nás jako typickou dovolenkovou destinaci. Mnozí z nás zde již byli několikrát. Ale známe opravdu Thajsko takové, jaké je? Jak vypadá realita všedního života v Thajsku, kterou jako turisté nemáme šanci poznat? Jak lidé pracují, čím se živí, jak se baví a jaké jsou kulturní zvyky na vesnicích? Žila jsem měsíc v jedné vesnici na úplném jihu Thajska, kam turista nezabloudí ani omylem a cizinec je tu atrakcí. I přesto, že jsem v Thajsku strávila již pár měsíců, byly mi donedávna některé věci utajené. Stále se seznamuji s něčím novým. Jak tedy vypadá život mimo turistický ruch Thajska? Oblékání…

Články

Thajsko s batohem za tři týdny - kompletní plán a tipy na cestu

Mumraj v Bangkoku, ostrovy a pláže na jihu i hippie městečka na severu stihnete za 20 dní. Navíc se seznámíte s místními, vypijete litry průměrného thajského piva a ochutnáte množství nadprůměrného pouličního jídla. Čtěte, jak to všechno zvládnout a být v klidu. Před cestou Thajské dobrodružství si můžete rozdělit na tři části: Sever, Bangkok a okolí a Jižní ostrovy. Sezónu na teplou a teplejší. Low season v Thajsku je mýtus, protože i když některé turisty v období července až října odradí deštivé období, je to právě ta část roku, kdy má většina evropských…