Tchaj-wan na kole III. – Itinerář na 9 dní

© V. Tomanová

Tchaj-wan je země dvou tváří – zatímco západní pobřeží jsou spíše rovina a města, na východním pobřeží převládají hory a nedotčená příroda. Cyklocesta okolo Tchaj-wanu je příležitostí, jak obě tyto tváře poodhalit. Toto je itinerář, podle kterého jsem obcestovala Tchaj-wan v rámci cyklistického festivalu Formosa 900. Je poměrně fyzicky náročný – 100 kilometrů denně je opravdu výzva, kterou budete cítit v nohách.


Taiwan na kole_itinerář_1

Itinerář

Den 1:  Z Taipei do Jiaoxi
Den 2:  Z Jiaoxi do Reisui
Den 3:  Z Reisui do Zhiben
Den 4:  Zhiben do Chechengu
Den 5:  Z Chenchengu to Kaohsiungu
Den 6:  Z Kaohsiung do Chiayi
Den 7:  Z Chiayi do Taichungu
Den 8:  Z Taichungu do Hsinchu
Den 9:  Z Hsinchu do Taipei

Taiwan na kole_itinerář_2

Den 1:  Z Taipei do Jiaoxi (80 km)

Výzvou dne je prokličkovat se v husté dopravě Taipei. Jakmile člověk překročí hranice hlavního města, okolí je o mnoho zelenější a silnice klidnější. A taky se začínají vlnit! Když vám při zdolání jediného, zato zákeřně táhlého kopce vyhládne, stavte se na oběd v horské vesničce Pinxi, kterou proslavil festival luceren.  

To nejhezčí vás čeká odpoledne: skvělá pobřežní cyklostezka, která vás skrz starý železniční tunel (Old Caolin Tunnel) dovede temnotou až k fotogenickému mysu. Za dobrého počasí jde o nádherné místo.

TIP: Pokud se budete chtít smočit, směrujte na pláž Fulong (jedna z mála pláží na Tchaj-wanu, kde nejsou silné proudy a koupání je tu tedy povoleno). 

Taiwan na kole_itinerář_den1

Den 2:  Z Jiaoxi do Reisui (87 km)

Klikatící se silnici Suhua Highway jedni minují a druzí nenávidí. Cyklisté se jí vyhýbají jako čert kříži – jde jim to totiž o život. Silniciz jedné strany lemují hory, ze druhé prudký sráz - nákladní auta nemají kam ubývat. Navíc jde o hlavní dopravní tepnu ostrova. Mezi Jiaoxi a Hualienem se tedy raději svezte vlakem: I tak vám ale zbývá 87 kilometrů na kole.

Po pravici vás budou provázet vysoké hory Centrálního pohoří, kterých se ještě pár dní nezbavíte. Pohodová cyklistická stezka směřuje do údolí, pokračujte až do městečka Reisui známého pro svoje unikátní léčivé prameny (jediné sirné prameny na Tchaj-wanu). To nejde nevyzkoušet!

Taiwan na kole_itinerář_den2

Den 3: Z Reisui do Zhiben (88 km)  

Třetí den přinese ta nejkrásnější místa z celého cyklovýletu. Na co se těšit? Budte kličkovat mezi rýžovými políčky, užívat si výhledů na hory (ty neobvykle lemují cestu z obou stran) a trávu tak zelenou, že zelenější na Tchaj-wanu nenajdete. Údolí East Rift Valleyje prostě jako z pohádky, navíc naprosto ploché a bez aut.

Foták mějte v pohotovostní poloze, abyste nepropásli žádné ze zaznamenání hodných míst. Malebná Badao road je vůbec nejfotografovanější silnicí v celém údolí. V tomto úrodném kraji častěji prší, ale pár vlahých kapek vás nezastaví. Ohřejete se opět za odměnu v lázních - i cíl dnešní cesty nabízí horké prameny.  

Taiwan na kole_itinerář_den3
 

Den 4: Zhiben do Chenchengu  (125 km)

Během nejnáročnějšího dne je potřeba překonat vzdálenost 125 kilometrů. Velká část cyklostezky vede přímo kolem pobřeží a s nádhernými výhledy na Pacifik.

Odpoledne okusíte cyklostezku v horách. 12 kilometrů dlouhý táhlý kopec (zdá se skoro nekonečný!) vás vynese až do proslulé cyklistické zastávky Shouka 445 metrů nad mořem. Odtud si budete jen užívat: klesání s větrem o závod, výhledy na džungli a atmosféru malých vesniček, které jsou domovem aboridžinským obyvatelům.

Taiwan na kole_itinerář_den4

Den 5: Z Chenchengu to Kaohsiungu (102 km)

Jih ostrova (a především národní park Kenting) je pro Tchaj-wance především odpočinkovou a plážovou destinací. Pokud budete mít tu smůlu a proti vám bude vát pobřežní vítr, tak se tu spíš nadřete. Pomůže držet se v závětří za jiným cyklistou.

V průběhu odpoledne začne ubývat zeleně, až před Kaohsiungem úplně zmizí. Vítejte v druhém největším městě Tchaj-wanu, které je domovem 2,7 milionu lidí. Pokud zbydou síly, běžte si projít promenádu okolo Love River nebo se vypravte k jezeru, které hlídají dvě velké pagody. Večerních trhů je tu hned několik.

Taiwan na kole_itinerář_den5
Den 6: Z Kaohsiung do Chiayi (125 km)

Vítejte na západním pobřeží, které představuje domov pro 90 procent obyvatel Tchaj-wanu (populace celkem 23 milionů). Trasa šestého dne je dlouhá a jednotvárná, tak trochu jako průjezd nekončícím městem. Zastavěným a šedým.

Problém představuje doprava: jakkoli jsou na Tchaj-wanu ke kolům ohleduplní, ve změti křižovatek, přechodů, aut a nepředvídatelných skútrů si prostě na dvou kolech musíte dávat větší pozor. Docela se hodí píšťalka, díky které na sebe jako cyklista také můžete upozornit.

Taiwan na kole_itinerář_den6
Den 7: Z Chiayi do Taichungu (92 km)

Sedmý den je pravděpodobně nejméně záživný ze všech. Trasa je rovná jako žehlící prkno, cesta i nadále pokračuje pro západní pobřeží typickou městskou zástavbou západního pobřeží. Energie už člověk nemá na rozdávání – na vzdálenost ujetou za poslední týden je lepší nemyslet.

Zajímavostí je přejezd přes dvoukilometrový most Xiluo, který byl v době dokončení druhý na světě (po ikonickém mostu v Sen Francisku). Jinak u cesty tu a tam člověk zahlédne prodavačky betelových ořechů, které díky vyzývavému oblečení a make-upu na první pohled vypadají jako kněžky lásky.

Taiwan na kole_itinerář_den7

Den 8: Z Taichungu do Hsinchu (118 km)

Před odjezdem z Taichungu běžte prozkoumat chrám slavný Dajia Mazu, odkud se každý rok stovky poutníků vydávají na největší náboženský pochod na Tchaj-wanu. Za městem si opět užijete výhledy na pobřeží, pohodovou trasu lemují ramena větrných elektráren. Je příjemné projet se opět venkovem.

Až splníte tresu dne (a to půjde lehce – dnešek je nejjednodušší!), využijte večer k návštěvě nočního trhu v Hsinchu. Nachází se poblíž chrámu Městského boha. Tradičním pokrmem jsou tu speciální, ve větru sušené nudle. Ty daly městu název (Hsinchu= větrné město).

Taiwan na kole_itinerář_den8
Den 9: Z Hsinchu do Taipei (82 km)

Poslední úsek cesty rozhodně není zadarmo – je potřeba zdolat hned několik pořádných kopců. Jak se člověk přibližuje k Taipei, vše začne být opět zelenější a vrací se stará známá džungle.

V hlavním městě se co nejdříve napojte na cyklostezku, díky které si ještě užijete pár posledních kilometrů podél řeky.

Taiwan na kole_itinerář_den9

Veronika Tomanová je blogerka o cestování. Navštívila 30 zemí, nebojí se cestovat sólo a jejím cílem je inspirovat ostatní, aby překonali hranice komfortní zóny.  Svoje cestovatelské tipy sdílí na blogu Veronika’s Adventure. Najdete ji na Facebooku

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Tchaj-wanu? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 


Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Veronika Tomanová

Předchozí článek

Trekování pod dohledem Mt. Cook, Nový Zéland

Další článek

Couchsurfing aneb jak na to?

Související články

Články

Tipy na první návštěvu Bangkoku

Thajské hlavní město může přivodit vašim smyslům šok. Vedro, vlhkost a pětihodinový časový posun dokážou člověka docela snadno odrovnat. Jakkoliv únavné se může cestování po Bangkoku zdát, vynaložená námaha se bezezbytku vrátí v hloubce zážitků, které si odtud přivezete. Buddhistickými chámy posetá thajská metropole za to bezpochyby stojí... Přinášíme vám pět tipů, jak si první návštěvu Bangkoku co nejvíce užít:  VLAKEM MÍSTO TAXÍKU Mezinárodní letiště Suvarnabhumi se nachází 30 km východně od Bangkoku. Taxík do centra tu seženete v jakoukoli denní či noční hodinu. Velmi dobře funguje i veřejná doprava: rychlodráha City Line vás doveze…

Články

10 možností, jak levně poznat Dubaj

Dubaj s jeho pětihvězdičkovými hotely dominujícími siluetě města a nakupováním, kterému se věnují novinové titulky, je místem zábavy pro bohaté a slavné. Chcete bezplatné nápoje, lodní projížďku téměř zdarma a nejlepší výhledy na celé město? Tady je návod, jak na to. Trocha místních znalostí vám totiž v Dubaji zpřístupní spousty levných zážitků. Mnohé z nich můžete najít na obou březích zálivu Creek – ve čtvrtích Bur Dubai a Deira, kde byl založen původní malý obchodní přístav Dubaj.  Gurmánské jídlo téměř zadarmo Dubaj jako tavicí kotlík světových kultur je…

Články

Tchaj-wan na kole II. – Tipy na nejkrásnější cyklovýlety

Krajina na Tchaj-wanu je velmi různorodá. Díky krátkým vzdálenostem a husté koncentraci přírodních památek a dalších zajímavostí, toho na kole třeba i během jednodenního výletu můžete vidět hodně. Sportovní nadšenci se vydávají na okruh okolo celého ostrova, tomu se budeme věnovat samostatně v dalším článku Tchaj-wain na kole III. - Itinerář na 9 dní, ale na své si tu přijdou i ti, co se cyklistice věnují jen rekreačně. Vybrali jsme pro vás tři pohodové výlety na krásná a zároveň cyklisticky přívětivá…

Články

Tchaj-wan na kole I. – Co potřebujete vědět před cestou

Tchaj-wan je země cyklistům zaslíbená: nabízí kombinaci krásné přírody a kvalitní infrastruktury čítající na 3000 kilometrů cyklostezek. Tento ostrov v Tichém oceánu je přitom velký jen jako polovina České republiky. Trasy vedou podél řek, rýžových polí nebo do hor tisíce metrů nad mořem. O nádherné výhledy tady není nouze. Není divu, že cyklistika patří k nejoblíbenějším sportům na Tchaj-wanu. Nejlepší doba na návštěvu Tchaj-wanu Jezdit na kole se dá na Tchaj-wanu téměř celoročně – s výjimkou léta, kdy celou zemi zavalí vlna veder s teplotami nad 30°C. Všudypřítomná vlhkost navíc způsobuje, že subjektivně vnímaná teplota je ještě vyšší. Venkovním sportovním aktivitám je možné se věnovat…