Tanzanie – dech beroucí Serengeti a úžasní lidé

Big Trip

Přejezd hraničního mostu přes řeku Kagera, nedaleko něhož se do zemského povrchu zařezává hučící vodopád Rusumo. Přivítání na hranicích bylo ve znamení totálně vyřechtaných, ale naprosto pohodových pohraničníků. Byli hluční, samý fórek a tak strašně fajn, že jsme se do Tanzanie okamžitě těšili. Ač to nebyla naše první návštěva, ani ve snu nás nenapadlo, jak moc tady zažijeme. Tanzanie nás opět nezklamala a nabídla mnoho zajímavých a opravdu silných setkání.

Tanzanská savana

Již první nocování před závorou u krajnice hlavní silnice dávalo znát, že nás čeká spousta legrace. Kdesi uprostřed tanzanských lesů v blízkosti neznámé vesnice, kde nám společnost dělal ospalý policajt, prašivý pes a chrčící rádio vřískající do tmy africké songy z nedalekého stánku s občerstvením.

Tanzanie je na africké poměry ta vyspělejší a bohatší země

Okrajové části a venkov jsou však nádherně naturální, africky (ne)fungující se všemi krásami a nedokonalostmi. Infrastruktura je zde členitá. To znamená, že vás nesmí zaskočit nová asfaltka ani rudá hliněná polňačka kousek před hlavním městem, které není zdaleka městem největším.

Safari podél silnice

Je to země Masajů, barev, Viktoriina jezera a červené hlíny vmísené do zelených savan a džunglí. Stejně je tak známa díky Zanzibaru, nejvyšší africké hoře Kilimanjaro a bohatému safari. Koneckonců NP Serengeti nebo kráter Ngoro Ngoro patří ke světovým klenotům a unikátům.
Tamní obyvatelé vždy rádi pomůžou, snaží se nešidit, chápou význam a důležitost turismu pro jejich ekonomiku. Koneckonců široká nabídka dobře fungujících služeb to jen potvrzuje. Avšak pohostinnost a ochota pomoci není spojena pouze s turisticky exponovanými místy. A právě to z Tanzanie v našich očích činí zemi vyspělou a přátelskou.

Pořád jedeme po hlavní silnici

NP Serengeti – nádherné safari, migrace zvěře nebo obří jezero hrochů

Obrovský rozlohou, rozmanitý a nabízející neskutečná setkání se zdejší faunou. To a mnohem více je nejznámější národní park Tanzanie.
Jestli máte rádi slony, hrochy, lvi a stáda antilop, buvolů a nebo pakoňů, nemůže vás tenhle park zklamat. Pokud se navíc trefíte do období migrace, budete doslova ohromeni.

Rohy, nohy a oblaka prachu kam jen oko dohlédne

Věděli jsme jak moc zde můžeme vidět, ale když se pár metrů před námi začalo přes cestu hrnou dvaceti tisíci hlavé stádo pakoňů, oněměli jsme v úžasu. Půl hodinová podívaná plná rohů, dupajících kopyt a funění ve víru tanzanského prachu.
Jen co se proženou a před tím než se stihnete vzpamatovat vám přes cestu v klidu kráčí sloní rodinka, kterou o pár zatáček dál střídají stáda antilop a buvolů.
A když už se vám zdá že se chvíli nic dít nebude, objeví se jezero plné chrochtajích a do vody bublajících hrochů. Několik desítek na pohled neohrabaných tvorů, válejících se ve vodě. 

U jezera hrochů

Občas jen tak zakoulí očima, občas jen líně zívnou. Když se však zdržíte jen o trošku déle, nejspíš vás nemine podívaná na nějaký ten souboj, kde spatříte opravdovou velikost hroší tlamy. Serengeti je úchvatné a magické místo. Nocování ve zdejších kempech, pozorování západu slunce za doprovodu roztodivných zvuků zdejších zvířecích obyvatel je opravdový zážitek, stejně jako jejich pozorování ve dne. Je to opravdové safari se vším všudy a stačí mít jen čas a otevřené oči.

I sloni se diví, co jste to za divný zvíře

Jedinečná setkání – srdeční a osobití lidé v Tanzanii

Ve většině zemích Afriky člověka zaujmou hlavně lidé. Jsou srdeční, přímí a setkání s nimi jsou jedinečná. Ani v Tanzanii tomu není jinak. My sami jsme to zažili na vlastní kůži nesčetněkrát.
To že se na vás směje teta smažící u cesty koblížky vás asi tolik nepřekvapí. Má radost z toho, že máte zájem o její nabídku. Když však s vámi ochotně a bez nároku na odměnu běhá první oslovený po trzích, aby vám pomohl sehnat ten správný šroub, to už mile překvapí.

Zdejší omladina plánuje, co podnikne večer

Když vás v kavárně osloví vysmátý týpek, že vás sleduje na facebooku, to doslova šokuje. A jak vtipné je pak setkání v restauraci u piva se skromným pánem, z něhož se vyklube ředitel zdejší střední školy. Rázem pochopíte, proč si vás všichni tolik prohlíží… popíjíte se zdejší váženou osobou.

Nezapomenutelné setkání s panem učitelem Lihuluku

A takových setkání v Tanzanii zažijete opravdu mnoho. Na každém trhu u silnice, při každé policejní kontrole, v kavárně, v kempu, při nákupu ovoce… zdejší se s vámi rádi baví, smějí se na vás a rádi s vámi prohodí pár slov. Jsou pohodoví, jsou srdeční, jsou optimističtí, jsou zkrátka fajn!
A fajn je celá Tanzanie. Lidi, safari, příroda a majestátné Kilimadžáro. V Tanzanii pochopíte ten pravý význam a podstatu slova „Hakunamatata“!!!

Ač je Tanzanie ta bohatší z afrických zemí, venkov tomu nenapovídá

O dalších zajímavých místech napíšeme zase příště, těšte se na Zambii…

Když nezbyde na benzín… a na auto

Autoři článku a fotografií - BigTrip.CZ - Láďa & Káťa, posádka oranžové škodovky, co to dala za více jak dva roky kolem celého světa. Nepovažujeme se za cestovatele a už vůbec si nenárokujeme právo někomu radit. Na druhou stranu se však nebráníme tomu, podělit se o naše zkušenosti a zážitky, které mohou být zajímavou inspirací. Prozradíme vám, z našeho pohledu, nejzajímavější místa na cestě kolem zeměkoule.

Cesta kolem světa trvala 777 dní / 127.843km / 50 zemí na všech obydlených kontinentech a víc než cokoliv jiného, byla o tom, splnit si velký cestovatelský sen. Kde jsme všude byli můžete sledovat na webuFacebookuYouTube či Instagramu.

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: BigTrip.cz & Láďa a Katka

Předchozí článek

Je čas vyrazit na cestu - Bolívie

Další článek

Severské radovánky na nové islandské trase Arctic Coast Way

Související články

Články

Fototrip pustou Namibií - Damaraland

Severozápadní část Namibie, označovaná jako Damaraland, je ještě pustější, liduprázdnější a prašnější, než zbytek země. I tak ale nabízí místa, která zda nekonečnou drncání opuštěnými silnicemi stojí. Za pouštními slony Slony si většinou s pouští úplně nespojujeme, v Damaralandu však žije populace, která si na nehostinné podmínky zvykla. Mezi jejich speciality patří větší plocha nohy, schopnost vydržet až několik dnů bez vody (za kterou v noci ujdou až 70 km) nebo vykopat si v suché údolní nivě…

Články

Krása a rozmanitost Etiopie

Mile překvapeni Súdánem pokračujeme do druhé nejlidnatější země Afriky, míříme do Etiopie, jenž je známá též jako Habeš z cestopisů pánů Hanzelky a Zikmunda. Majestátnost a uhrančivá krása etiopských hor, které jako by byly vyřezány do pozadí Vstup do země s sebou přináší ten pravý a nefalšovaný africký mumraj se vším všudy. Mumraj lidí, aut, motorek, prodejců kde čeho, naháněčů… I přes nejasné značení a trochu toho chaosu se nám daří absolvovat potřebné…

Články

Uganda – horské gorily a africký fast food

Ač jsme v Keni dojeli až na jih k hranicím, naše cesta nepokračovala do Tanzánie. Stočila se zpátky na sever a kolem jezera Nakuru směřovala na západ do sousední Ugandy. Ugandu jsme do naší trasy zadali hned při prvním plánování a důvod byl prostý. Chtěli jsme na vlastní oči vidět horské gorily. Ani trochu jsme netušili, jak strašně moc změní Uganda naše plány a ovlivní další vývoj expedice. Uganda… zelená, plná jezer, hor a kopečků se záplatami z políček Už samotný vstup do země byl hodně zvláštní. Prostor mezi hranicemi Keni a Ugandy, dlouhý sotva dvě stě metrů byl hotový tankodrom. Navíc pršelo a tak jsme nevěděli jestli se dřív vyhýbat hlubokým kalužím a nebo kličkujícím nákladním…

Články

Keňa – země Masajů a safari

Další zemí, která nás čeká na cestě skrze „černý kontinent“, je Keňa. Země, o které jsme věděli, že je známa hlavně bohatým safari, barevnými Masaji, dost špatnými cestami a druhou nejvyšší horou Afriky. Zatím co Etiopie se s námi rozloučila trošku chaoticky, Keňa nás vítá pořádkem, úsměvy celníků a fungujícím systémem. Jsme naprosto konsternováni tím, jak hladce probíhá vstupní proces na hranicích, seriózním přístupem všech úředníků, vojáků a policie. Keňa pro nás taková zůstala až dokonce. Funkční,…