Tak trochu jiná Florida - St Augustine

© Getty RF

Nic proti horké vaně, ale od jara do podzimu na Floridě ztrácí své kouzlo. I to je důvod proč vyrazit spíše na sever k Atlantiku, než za plážemi Mexického zálivu, či na jih k Miami, kde je voda v létě až protivně teplá a žije v ní kdejaká žahavá havěť. V minulém článku jsem vás už lehce naťukla s floridským severem a jeho krásami, chytli jste se? Prima! Dneska to bude trochu více “evropské”. Vypravíme se do starodávného St Augustine a lenošení učiníme zadost na přilehlých plážích. Poznáte rozdíl mezi teplotou vody a vzduchu (vítr zde příjemně pofukuje) a nejsou zde davy poživačných turistů - zatím.

St Augustine

St Augustine je v podstatě nejstarší trvale osídlené místo Evropany na Americkém kontinentě, a to od roku 1565, takže je to pro Američany něco jako pro nás keltská oppida - tedy velice, ale velice historické. Centrum St Augustine je velmi pěkně zachovalé a relativně malé. Na první pohled poznáte, kdo tu jako první z Evropanů zanechal svou nesmazatelnou stopu - ano, jsou to Španělé a s nimi jejich nezaměnitelný koloniální styl. Na chvíli máte pocit, že jste se ocitli třeba v Granadě, tedy, alespoň y určitého úhlu pohledu, z toho druhého zase budete mít pocit, že se na vás z poza rohu vyřídí Butch Cassidy a Sandance Kid. Barokní koloniální architektura je zde proložená klasickými westernovými baráčky, na kterých plápolají bok po boku jižanská vlajka a vlajka Spojených států. Floriďané jsou prostě patrioti.

Augustine katedrála

Každopádně je to moc milé místo k večerní procházce a vychutnání si atmosféry evropské pohody a historického ducha na americké půdě. Mají tu skvělou kávu (žádnou černou žbrundu - tedy, vodnaté americano, ale poctivé espresso), italskou zmrzlinu, pěkné hospody s chlazeným pivem, hromadu obchodů se suvenýry a starožitnostmi a náladu kolemjdoucím zvedají jak pouliční performeři, tak živá hudba linoucí se z barů.

Augustine a la western

Vedle potřeb uspokojení chuťových pohárků a plného žaludku, můžete uspokojit i ty z “vyšších” lidských potřeb a obdivovat stavby od dob koloniálních až po konec 19.století. Mezi nejnápadnější, největší a nejzachovalejší patří:

Pevnost Castillo de San Marcos

Je jasné, že se raní obyvatelé St Augustine museli bránit, jak před nájezdy soupeřících námořních mocností, tak před piráty. Přestože bylo město několikrát dobito, vypleněno i vypáleno, pevnost díky své fortelné konstrukci, z vrchu připomínající svým tvarem hvězdu, to vždy ustála. Když se trefíte svou návštěvou do správných dní, můžete si užít nějakou tu pěknou historickou podívanou, nebo tu alespoň zahlédnete svatbu, inu, pevnost stále žije.

Pevnost Castillo de San Marcos

Ponce de León Hotel, alias Flegler College

Ponce de León sloužil kdysi jako hotel, nyní jde o součást vzdělávacího institutu. Určitě sem alespoň nakoukněte. Dýchne zde na vás atmosféra dávných časů a Willyho Foga. Jde o směsici různých architektonických stylů s maurskými - španělskými prvky, je to kolosální, okázalé a v interiéru lehce přeplácané. K zajímavostem patří i fakt, že původní hotel z konce 19.stol. byl jako jeden z prvních budov osvětlen elektrickým světlem, a to hned z rukou Thomase Alvy Edisona. Bydleli zde i velikáni jako Mark Twain a Theodore Roosevelt. 

Ponce de Leon
 

Bridge of Lions

Nejde sice o Karlův most, ale i tak je na něj, a hlavně z něj, pěkná podívaná. Bridge of Lions je tak trochu tricky. Most se totiž zvedá, když má proplout nějaká ta větší bárka, podobně jako Tower Bridge v Londýně. Neznalé návštěvníky, kteří parkují před mostem, může na noc rovněž v St Augustine uvěznit (ale nebojte se, taxíkem se ke svému vozu i po setmění dostanete - asi hodinovou oklikou). Most dostal název podle krále zvířat, jehož sochy stojí na obou koncích mostu.

El Galeon

El Galeon, plně funkční replika španělských lodí ze 17. stol., kotví u Lvího mostu a v návštěvní dny a hodiny jej můžete navštívit a obdivovat i zevnitř. Nicméně i pohled zvenku stojí za to a budete zase o krok blíže k objevení Ameriky. Mimochodem, postavili ji jak jinak než Španělé ve Španělsku, a na Nový kontinent připlula klasickou cestou, po vodě přes Atlantik. Tahle bárka má za sebou již mnoho poutí a je živým důkazem, že i na kocábce lze obeplout svět.

A teď praktická rada. Týká se především parkování: v centru je to prakticky o víkendu a svátcích nemožné, sem tam ale narazíte na placené parkoviště. Lépe je ale nechat vůz mimo centrum a dojít přes Lví most pěšky. Ale pozor! Kolem 19h se most zvedá a tam ani zpět se tudy již nedostanete.

El Galeon

Co dalšího v okolí St Augustine?

Alligator`s Farm

Víte jaký je rozdíl mezi krokodýlem a aligátorem? Ne? Já už taky ne, ale odpověď vám dají ve zdejší jedinečné aligatoří farmě. Za vstupné okolo 20ti dolarů získáte minimálně půldenní zábavu. Kaluží a terárek s aligátory, krokodýli a kajmany je tu nepřeberně. I když je farma specializovaná na aligátory, potkáte tu i množství ptáků, hadů, ještěrů a opic - vše v bezpečné vzdálenosti, za sklem, či plotem. Dvakrát denně probíhá krmení aligátorů ve zdejším rybníku, včas zaujměte strategické pozice, ať vám nic neunikne, je to skutečně dravá podívaná. Pro zájemce: najdete tu pěkné dětské hřiště, stezku v korunách stromů, bufety a velký suvenýr shop, kterému se nelze vyhnout, vychází se jím totiž ven z areálu - jak důmyslné. Děti rozhodně vezměte s sebou.

Aligator farm

Pláže

Pokud zde zatoužíte po koupání ve vlnách Atlantiku, máte hned dvě možnosti: Vilano Beach a Anastasia State Park.

Vilano Beach, na tuto pláž se neplatí vstupné. Jde o dlouhatánskou pláž s většími vlnami a žlutým pískem plným drobných mušliček. Najdete tu venkovní sprchu a malé toalety s převlékárnou, které v sezóně a o víkendech naprosto nedostačují. Zaparkujte dále od pláže (stejně asi nebudete mít jinou možnost), již cca 300m od pláže najdete dostatek místa, kde můžete v klidu svůj vůz zaparkovat a opustit bez obav, že vám jej odtáhnou.

Lépe ovšem uděláte, pokud se vydáte na výrazně bližší a hezčí pláž. Anastasia State Park je místem, kde se na rozdíl od Vilano Beach platí symbolické vstupné, jde přece o park. Bílá pláž a menší vlny jsou ideální pro rodiny s dětmi. Je tu také mnohem klidněji a vedle dovádění na pláži tu můžete pozorovat ptactvo, půjčit si lodičku, či paddle board a zkusit se projet v přilehlé zátoce. Mají zde o něco lepší zázemí, co se týče sprch, toalet a převlékáren. Můžete zde zakoupit i nějaké to občerstvení a děťátka se mohou vyřádit na hřišti. Součástí parku je i kemp.

Zima na Anastasia beach park

Pokud máte rádi námořnickou romantiku, nesmíte minout zdejší maják, na který lze po točitém schodišti vystoupat a pokochat se pohledem na St Augustine a přilehlé pláže z výšky. Má snad jedinou vadu, s malými dětmi vás sem nepustí. Součástí prohlídky je i možnost návštěvy malého námořního muzea, v původní renovované budově. Najdete zde artefakty, které archeologičtí nadšenci vyzvedli ze dna zátoky a přístavu.

Návštěvu majáku můžete spojit třeba s uspokojením hladového žaludku a chuťových buněk:

Gypsy`s je ideální místo na oběd, či večeři. Není to žádný fastfood, ale na americké poměry cenově solidní a přátelská restaurace, které jsme i při opakovaných návštěvách St Augustine a přilehlých pláží zůstali věrní. Asi by nedostala ani půlku Michelinské hvězdy, ale nám zde chutnalo. Zkuste třeba cikánské kuře, mexické tortily, či uzeného lososa. Udělají vám zde i celkem dobré drinky s paraplíčkem, jen to trochu přehání s ledem. Velkou výhodou je, že jak aligátory, tak maják s muzeem, plážemi Anastasia Beach a Gypsym můžete krásně propojit, neb se všechny tyto atrakce nacházejí v blízké vzdálenosti.

Anastasia beach park

Ale co by to bylo za výlet po Floridě, kdybyste si nezakoupili nějakou tu značkovou hadru, že? Tužbám po nových úlovcích do vašeho šatníku lze snadno vyhovět na předměstí St Augustine, v Premium Outlets. Jde o outletový řetězec, který má pobočky po celých Spojených státech, a zakoupit zde můžete kousky od značek Tommy Hilfiger, Coach, Puma, Nike, Adidas, American Eagle, Calvin Klein, atd. Takže pokud máte s sebou partnerku, pubertální děvčata, nebo si prostě musíte něco přivést, zahrňte jej do programu.

St Augustine má jedinečnou atmosféru. Investovaného času rozhodně nebudete litovat, a pokud budete mít možnost, určitě se tam rádi vrátíte! 

Zážitková Florida

Autorka článku Eliška Kratinová je nadšená cestovatelka, blogerka a autorka e-booku Vše, co jste chtěli vědět o létání, ale báli jste se zeptat. Díky práci pro aerolinky se jí podařilo procestovat kus světa, a své vášně se nevzdává ani s malým dítkem na krku. Přečtěte si více o jejich dobrodružstvích na Eliščině blogu, či FB Cestuji s radostí.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Floridy? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Eliška Kratinová

Předchozí článek

Do Řecka s dětmi

Další článek

Krajina rumunských Čechů - Banát

Související články

Články

Národní parky na jihozápadě USA

Spojené státy nejsou známé pouze svými moderními velkoměsty, obdivované mohou být právě především pro své národní parky. Jedny z nejkrásnějších parků se nacházejí na hranici čtyř států – Kalifornie, Utah, Arizona a Nevada. A svou diversitou mohou nabídnout každému návštěvníkovi něco významného a nevšedního. NP Grand Canyon Představte si krajinu plnou překrásných luk, hájů a květin, lesů s voňavými obrovskými jehličnany obklopující hory a skály, které se tyčí až do nebes, ale také vyprahlé pouště a pláně, kde přežijí jenom ti nejpřizpůsobivější. Kaňony staré miliony let, krátery, nezvyklé barevné kamenné…

Články

TOP video US destinací pro rok 2017

Každý rok odborníci Lonely Planet vybírají tipy na TOP americké destinace, které nesmíte na svých cestách po USA vynechat. Zde tedy doporučení pro rok 2017.. Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se USA? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet USA poznáváme.  Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími…

Články

Když do New Yorku, tak určitě i do Queensu

Newyorský Queens byl dlouho přehlíženou čtvrtí. Zastiňoval ho samozřejmě Manhattan, menší, ale nejslavnější z pěti částí New Yorku. Přesto se ale Queens v posledních letech drápe na výsluní. Jako houby po dešti tu rostou butikové hotely i pivovary, rozrůstá se umělecká scéna a spousta věcí se děje i okolo pobřeží. Z toho vyplývá jediné – jestli vyrážíte do New Yorku, navštivte i Queens. Queens je největší z newyorských čtvrtí. Žije tu přes dva miliony lidí, ale mnohem zajímavější než velikost populace je její etnická pestrost. V Queensu se skutečně sešli lidé ze všech koutů světa – tady je to opravdový tavicí kotlík. Chcete čísla? V Queensu najdete přes stovku různých národností, lidé…

Články

Tak trochu jiná Florida - sever

Věděli jste, že to nejkrásnější z Floridy se neukrývá na městských plážích Miami, ani na přeplněné, ale ikonické silnici spojující střed Miami s 200 kilometrů vzdáleným ostrovem Key West v Karibiku? Ne snad, že by Miami a Key West nestáli za to, ale pokud chcete uniknout davům z celého světa, které touží spolu s Disneym Worldem a Cape Canaveral, vidět právě tyto turistické atrakce, vydejte se na sever: za krásnou nedotčenou přírodou, kde pobíhají volně medvědi a na aligátora narazíte v téměř v každé…