Svěží jaro na Maltě a na Gozu

©

Malta je přitažlivé souostroví na cestě mezi Evropou a Afrikou. V srdci Středomoří proto byla vyhledávaným útočištěm pro mořeplavce. Dnešní návštěvníky láká na svou 7000 let starou pestrou historii a památky, které patří k nejstarším dochovaným na světě. Vábivé je i celoročně příznivé maltské klima, členité pobřeží a nesčetné možnosti kulturního, sportovního i nočního vyžití. Všemu dodává šmrnc osobitý charakter ostrovů, daný dlouhodobou britskou nadvládou. Proč vyrazit na Maltu právě na jaře?

Ostrov CominoOstrov Comino.


Maltské souostroví tvoří dva hlavní ostrovy – Malta, kde žije 90 % populace, a Gozo. Třetím ostrovem je Comino, jehož obyvatelé by se dali spočítat na prstech jedné ruky. Příjemnou dovolenou tady strávíte ve kterémkoliv ročním období. Pokud chcete poznávat místní památky nebo podnikat pěší túry, vydejte se na cestu na jaře. Přidanou hodnotou jarních měsíců je to, že místní turistická centra ještě nepraskají ve švech a při poznávání památek, které jsou maltskou chloubou, vás nebude obtěžovat velké letní horko (a ani déšť, který by vás mohl potrápit v zimních měsících).

Pány tu byli maltézští rytíři a je to vidět!

Za věhlasem ostrovů stojí především jejich historické a kulturní bohatství. Své stopy tu totiž zanechaly mimo jiné civilizace Féničanů a Kartaginců, Římané, Arabové a Normani. V roce 1530 začalo slavné období dlouhé 250 let, kdy ostrovům vládli rytíři řádu svatého Jana neboli johanité. Právě oni byli hlavními „designéry” současné Malty.

Příroda na MaltěPříroda na Maltě.

Další dodnes patrnou silnou stopu tu zanechali Britové. Jejich období trvalo 150 let až do roku 1964 a není se proto čemu divit, že se na Maltě jezdí vlevo, pochutnáte si tu na pravé anglické snídani, uvidíte červené telefonní budky a anglicky tu mluví skoro každý. Angličtina má totiž vedle maltštiny postavení plnoprávného úředního jazyka.

MaltaMalta hraje všemi barvami.

Místní jazykové školy toho náležitě využívají. Většina z nich je otevřena celoročně, tudíž i na jaře můžete na Maltě strávit příjemný a kvalitní jazykový studijní pobyt. Navíc za mimosezónní cenu. Nejvíce škol sídlí v hlavním městě La Valletta, v sousední Sliemě a v St. Julians, vyhlášeném centru rušného nočního života.

A jak vlastně zní maltština? Trochu jako arabština, jen se píše latinkou.

Na nekonečném seznamu památek i bomba z Plzně  

Malta je nejmenší stát v Evropské unii. Její rozloha činí 316 km2, což je menší území, než zaujímá Praha. Proto je až neuvěřitelné, že tu člověk o historické památky takřka zakopává na každém kroku. A nejsou to památky ledajaké.

Pozoruhodné jsou především prehistorické kamenné chrámy, které patří k nejstarším volně stojícím stavbám na světě. Proč a kdy byly postavené, je dodnes záhadou. Ví se ovšem, že jde o stavby starší než egyptské pyramidy i Stonehenge v jižní Anglii.

Chrámy patří na seznam UNESCO, stejně tak jako hypogenum v Ħal Saflieni a celé barokní hlavní město Malty La Valletta s rozsáhlým opevněním, které má rytířský reprezentativní ráz a kde si budete připadat jako v kamenném království. Celé kamenné je i středověké město Mdina a z místního žlutého vápence byla postavena i mohutná citadela ve Victorii, hlavním městě ostrova Gozo. A tím výčet zajímavých památek zdaleka nekončí.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie, MostaKostel Nanebevzetí Panny Marie, Mosta.

Český cestovatel by si neměl nechat ujít návštěvu města Mosta v maltském vnitrozemí. Leží sice trochu stranou hlavních turistických tras, o to víc tu překvapí zdejší farní kostel Nanebevzetí Panny Marie, který si místní v 19. století postavili podle vzoru římského Pantheonu. Jeho kupole je prostě monumentální. Ale hlavně: v kostele vystavují bombu, která jím proletěla v roce 1942, ovšem nevybouchla. V rámci sabotáže do ní totiž dva dělníci v plzeňské Škodovce nedali rozbušku.

Rozmanitost na dosah

Maltské souostroví má osobitý charakter. Zatímco na Maltě pomalu ani nevědí, co je to zelený kousek přírody, a ostrov je tak hustě osídlen, že sotva poznáte, ve kterém jeho městě se nacházíte, na Gozu můžete směle podnikat toulky místní krajinou a dost možná během celého výletu potkáte sotva několik místních usedlíků.

Velkou výhodou Malty je fakt, že tu výborně funguje systém autobusové hromadné dopravy, takže všechna místa jsou na dosah. I když by se mohlo zdát, že ostrov vzhledem k jeho velikosti projedete za chvilku, zdání klame. Kdybyste chtěli pobyt na Maltě uspíšit, vynechali byste spoustu jejích tajů, což by byla škoda.

Cítíte tu středomořskou jarní vůni? Teplo, lehký vánek a zajímavá místa všude okolo? Nuda a stereotyp nejsou nic pro vás? Na Maltě se vám bude líbit.

 

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se ostrova Malta? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Malta a Gozo. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Barbora Šupíková & Radynacestu.cz

Předchozí článek

Řím - zářivé a šťastné město

Další článek

Finsko aneb hlavně co nejvíc ušetřit ze stipendia

Související články

Články

Osm běžných technických pohrom na cestách

Něco takového jsme zažili všichni. Jste 500 mil od civilizace na treku v horách, když zahlédnete vzácného tvora nebo se vám otevře úžasný výhled. Vytáhnete digitální foťák, abyste udělali životní snímek, zmáčknete tlačítko „on“ a… nic. Vybitá baterie a nejbližší obchod je tři dny cesty odsud s karavanou jaků. Je to čím dál větší problém současného cestování. Taháte s sebou všechny ty kabely, baterky, doplňky a zařízení, jedno vždycky přestane fungovat v tom nejnevhodnějším okamžiku. Ale každý problém má své řešení a následující seznam je tu od toho, aby vám pomohl. Některé nápady budou asi samozřejmé, ale…

Články

Jak cestovat nalehko – rady od mistra v balení

Malé a lehké zavazadlo je nezbytností pro každého světoběžníka, který chce minimalizovat chaos spojený s cestováním. S malým batohem můžete stihnout japonský vlak, který odjíždí opravdu přesně. Můžete se vtěsnat do jediného autobusu (či na jeho střechu) jedoucího do další vesnice v Indii. Nebo, jak jsme se dozvěděli, umožní vám kompaktní zavazadla v situaci, kdy se snažíte vyplatit svého průvodce z vězení, nacpat šest objemných cestovatelů do maličké rybářské loďky, jež vás doveze k bungalovu na opuštěném ostrově právě včas, abyste mohli sledovat západ slunce. Součástí balení jsou samozřejmě hluboce osobní rozhodnutí. Každý má svoje vlastní představy o pohodlí a stylu. Avšak pokud se budete držet několika jednoduchých, praxí osvědčených zásad cestování nalehko, můžete ušetřit na velikosti a váze. Ne vždy to sice zachrání vaši cestu, ale rozhodně tím ulehčíte…