Svět je vaše kancelář

©

Jste zavaleni prací a nemáte čas na dovolenou? Nemusí to tak být. Díky možnosti pracovat jako nezávislý profesionál (tzv. freelancer) online, mobilním technologiím a coworkingovým centrům si stále více lidí vydělává na živobytí během cestování. Tito „digitální nomádi“ jezdí po světě a cestou pracují.

Nezávislé profese

Pojem „bleisure“ (kombinace služebních cest s cestováním ve volném čase) není nový, ale rozmach online „sdílené ekonomiky“ otevřel tento svět práce „z domova“ nové generaci – a nejen těm, kteří létají business třídou.                                                                                                

Původně tento nový druh pracujících, kterým se říká „digitální nomádi“, „e-workers“ nebo „backhackers“ (dobrá, ten poslední jsme si vymysleli), tvořili hlavně kreativní, akademičtí nebo techničtí profesionálové. Byli to spisovatelé píšící na pláži v Thajsku, grafičtí designéři pracující na tvůrčích projektech v některé z amsterodamských kaváren nebo developeři řešící své pracovní záležitosti (doslova) za letu. Výhod „práce z domova“ se však využívá ve stále větším množství průmyslových odvětví.

Thailand office

Podle časopisu Forbes je v současné době 34 % amerických pracujících na volné noze a očekává se, že se do roku 2020 toto množství zvýší na 40 %. Hospodářská krize v roce 2008, cloudové a mobilní technologie a vliv sociálních sítí jako Facebook a LinkedIn vytvořily dokonalé podmínky pro rozmach nezávislých profesí.                      

Práce na cestách

Pokud chtěl někdo ještě před pouhými deseti lety pracovat jako freelancer, potřeboval kontakty – spoustu kontaktů. Dnes se stačí připojit k počítačovým sítím peer-to-peer (P2P nebo klient-klient), jako je Upwork, Fiverr nebo další výměnné sítě, kde se prodávající mohou spojit přímo se zájemci o danou službu z celého světa.   

City office                                                                                      

Práci na volné noze si původně oblíbili představitelé generace Y, kteří si uvědomili, že by mohli cestovat po světě a zároveň dělat svou práci. Dnes tento způsob obživy volí lidé všeho věku. Pracující důchodci budující si další kariéru ze zahraničí, studenti, kteří tráví rok před nástupem na univerzitu cestováním a vydělávají si na úhradu nákladů, mladé rodiny žijící dočasně mimo domov – dělicí čára mezi prací a uspokojováním touhy po cestování mizí.

Výhody jsou naprosto zřejmé – můžete poznávat svět, aniž byste přišli na mizinu –, ale existuje i několik potenciálních nebezpečí, například existenční nejistota, problémy se zaplacením poskytnuté služby či smlouva s neuvedenou pracovní dobou, jež nezaručuje, že dostanete práci. Často přehlíženým aspektem je skutečnost, že si na svých cestách nedokážete žádného místa plně užít, pokud jste příliš ponořeni do práce. Proto je důležité si svou práci správně rozvrhnout, abyste si vyhradili dostatek času na poznávání zajímavostí a krás přírody.

Kindred Studios

Sdílené pracovní prostory                                                                              

Dnes se dá pracovat prakticky kdekoli, ať je to vestibul hotelu, kavárna, nebo dokonce lavička v parku. Ale rozmach tohoto nového způsobu práce je vidět především na růstu tzv. coworkingových center, tedy sdílených pracovních prostor pro nezávislé profesionály. Poskytují vhodné prostředí pro ty, kteří při své práci rádi využijí výhod kanceláře, jako je neomezené wi-fi připojení, tiskárna a samozřejmě káva zdarma. Tyto společné kancelářské prostory také dávají freelancerům možnost vyměňovat si názory a diskutovat o problémech s podobně uvažujícími lidmi. Obvykle nabízejí denní, měsíční nebo roční průkazy, umožňující užívání pracovního stolu nebo místnosti. Coworkingové sítě jako Copass a WeWork se rozrůstají rychlostí světla, jak ve velkých městech po celém světě vznikají nová a nová coworkingová centra.

Betahaus

Nejvíce sdílených pracovních prostor najdete ve velkoměstech, jako je New York, Londýn, Berlín či Amsterodam, ale oblíbená jsou i batůžkářská centra. Díky nízkým nákladům na živobytí, mezinárodnímu vzdělávání a vstřícným přistěhovaleckým komunitám jsou stálými favority nezávislých profesionálů Ubud na Bali a Medellín v Kolumbii. Vzhledem ke svému mírnému podnebí a službám zaměřeným na „farangy“ (Evropany) se jako centrum milovníků techniky a cestování rozvíjí Čiang Mai (Chiang Mai) v Thajsku, známější spíše svými chrámy. V únoru 2017 pořádal konferenci Coworking Unconference (cuasia.co).   

The Farm

Vyberte si z deseti nejlepších sdílených kancelářských prostor na světě                                                           

Betahaus, Berlín, Německo

Sdílené pracovní prostory a kavárna (www.betahaus.com/berlin).         

Urban Place, Tel Aviv, Izrael

V samém srdci rychle se rozvíjející země, na Rothschildově bulváru plném zeleně; nabízí výhled na Středozemní moře (urbanplace.me).                                                                                           

Punspace, Čiang Mai, Thajsko

Má dvě lokality, Nimman a Tha Phae Gate, s občerstvením, kávou a nepřetržitým přístupem (punspace.com).                                                                                               

Laptop, Paříž, Francie                                                                                                  

Útulné prostory a zasedací místnost ve zrenovovaných budovách z 19. století (lelaptop.com/en).                                                                                 

The Farm, New York, USA

Sdílené prostory se nacházejí ve třech domech ve čtvrti SoHo (thefarmsoho.com).                                                                                

Cowo | 360, Řím, Itálie

Světlé, moderní a vzdušné sdílené pracovní prostory v severovýchodním Římě (workitout.it).                                                                                

Kindred Studios, Melbourne, Austrálie

Nejen sdílené kanceláře, ale také ateliéry, bar a hodiny jógy (kindredstudios.com.au).                                                                                        

Thinking Hut, Amsterodam, Nizozemsko

Sdílené kancelářské prostory v přestavěných stájích z roku 1912 (thethinkinghut.com).                                                                                          

Hubud, Ubud, Bali                                                                                       

Živé přistěhovalecké „centrum v Ubudu“, vyzdobené bambusem, s výhledem na rýžová pole (hubud.org).                                                                                          

Ondas, Medellín, Kolumbie

Kavárna, sdílené pracovní prostory a jazykové kurzy španělštiny v jednom (ondasmedellin.com/coworking).

Hubud

Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Booking.com
Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Co, kdy a jak, když vyrážím s báglem na měsíc do Vietnamu? - I. část

Další článek

Fototrip za skálami turecké Kappadokie

Související články

Články

Co nedělat v Thajsku – 8 užitečných tipů

Chystáte se do Thajska? Jako zkušení cestovatelé víte, že byste měli při poznávání cizí země nejen dodržovat zákony, ale také ctít kulturní a náboženské zvyky. Čtěte tipy a triky, na co si dát pozor a jak si Thajsko co nejvíce užít. Nerezervujte ubytování se snídaní Jezte prostě na ulici. Co se týká hostelu, snídaně většinou zahrnuje džus z krabice, toastový chleba a kávu. Možná i mléko a cornflakes. Ale co takhle si sednout spolu s místními na plastovou židli a objednat si rýžovou polévku s vejcem, kokosové palačinky nebo sladké…

Články

Bali - perla mezi ostrovy Indonésie

V září letošního roku jsme se rozhodli navštívit další destinaci jihovýchodní Asie, tentokrát v poslední době velmi oblíbené Bali. Nyní, s odstupem času zhruba dvou měsíců, vás seznámím s těmi nejsilnějšími dojmy, které ve mně tento kouzelný ostrov zanechal. Usnadní vám naplánovat si svůj výlet do téhle exotické destinace tak, abyste si ho maximálně užili. Bali je jednou z 33 provincií indonéského souostroví. Je nejzápadnějším ostrovem Malých Sund, ležícím mezi Jávou a Lombokem, které oddělují Indický oceán na jihozápadě a Tichý oceán na severovýchodě. Hlavní město je Denpasar na jihu ostrova se zhruba půl milionem obyvatel a nachází se zde i jediné mezinárodní…

Články

Víte, co je to udržitelný cestovní ruch?

Mezinárodní rok udržitelného cestovního ruchu pro rozvoj (International Year of Sustainable Tourism for Development) je nejlepší dobou k zamyšlení, jak si naplánovat cestu, abyste prospěli nejen sobě, ale i planetě a jiným lidem. POZOROVÁNÍ ZVÍŘAT Medvědi na Aljašce Jediným letem přes Atlantský oceán zvýšíte svou uhlíkovou stopu o stejné množství skleníkových plynů, jako kdybyste rok jezdili autem, a tak se raději poohlédněte po destinacích ležících blíže vašemu bydlišti. 355 milionů obyvatel USA a Kanady se možná rozhodne…

Články

Best in Travel 2017 video

Best in Travel 2017 postupně prezentuje 10 zemí, 10 měst, 10 regionů a 10 zajímavých míst, které odborníci Lonely Planet doporučují pro rok 2017.