Stanování pod ledovcem Earnslaw Burn

Jonáš Kučera

Zažít cestu k ledovci je na Novém Zélandu tak trochu víc než povinnost. A že je z čeho vybírat. Na Jižním ostrově jich je okolo dvou tisíc devíti set. My jsme si dali do hledáčku Earnslaw Burn Track, který nás dovede k ledovci Earnslaw Burn a jeho ledovcovému údolí s mnoha vodopády. A když uslyšíte zvuk odlomení části ledovce uprostřed noci a k tomu si dáte ranní boj o snídani s alpinským papouškem, je to zážitek na třetí.

 

Naše stanové městečko s výhledem na ledovec Earnslaw Burn

 

Trocha zeměpisné orientace hned v úvodu asi neuškodí. Ledovec Earnslaw Burn se rozprostírá na zhruba polovině jižně natočené části 2 830 metrů vysoké hory Mount Earnslaw v národním parku Mount Aspiring. Jde o jeden z nejrozlehlejších národních parků Nového Zélandu. Samotný trek se nachází poblíž města Glenorchy.

Ledovcové údolí s vodopády

 

Pokud se rozhodnete pro výstup k tomuto ledovci, pak byste měli vědět, že k jeho sedlu ve výšce asi jednoho kilometru nad mořem vede relativně obtížný trek. Na samotný ledovec už je pak nutné mít s sebou speciální vybavení i zkušenosti s horolezectvím. Lezení po ledovci ale naším cílem zatím rozhodně není. 

Část treku je lemována řekou vytékající z ledovce

 

K výchozímu parkovišti na trek jsme jeli asi půl hodiny při maximální rychlosti 40 kilometr v hodině po štěrkovém povrchu. Pro dodávku s pohonem zadních kol to není úplně nejideálnější povrch, ale taková byla prostě realita. Na parkovišti jsme měli sraz s dalšími členy naší výpravy k ledovci. 
Do krosen jsme si sbalili stany, karimatky, spacáky, teplé oblečení, vysokoenergetické potraviny, vodu, plynový vařič a další důležité drobnosti jako čelovku nebo kapesní nůž. Vyrazili jsme asi hodinu po poledni.

Ledové osvěžení během treku

Podstatná část naší trasy vedla lesem, za což jsme byli vděční. Ne snad, že bychom byli závislí na prostředí lesa, důvod je poněkud prozaičtější. Sluneční záření je kvůli slabší ozonové vrstvě nad Novým Zélandem nadprůměrně silné. Země na konci světa tak díky tomu drží světové prvenství 
v počtu lidí s rakovinou kůže. Kamarád, který tady žije už desátým rokem, nám svěřil, že místní bez opalovacího krému s ochranným faktorem 50 ani nevychází ven.  

Řeka vytékající z ledovce se neokouká z žádného úhlu pohledu

 

Zpátky ale k našemu treku. Les si samozřejmě vybral svou daň jinde. Naservíroval nám cestu, která se neobešla bez velkého množství menších vodních koryt a hřebenů, což bylo ještě v kombinaci 
s kořeny, kameny, popadanými stromy přes pěšinu a značně podmočenými úseky, hodně vyčerpávající. Po dosažení horní hranice lesa se kvalita terénu výrazně zlepšila a už nás nečekalo další stoupání. V tuto chvíli jsme dosáhli výšky jednoho kilometru. Pokračovali jsme dál travnatým porostem, mezi popadanými balvany, vodopády a skalami a začali se pomalu poohlížet po nějakém ideálním plácku pro stany. Samotný výstup sem nám zabral i s přestávkami na občerstvení něco málo přes pět hodin. V nohách jsme měli nějakých 10,5 km.

Prostě si jen tak trochu pohrát s ledovcem

 

Hledání místa na spaní v této části treku nebyl žádný problém. Stanové městečko jsme si postavili pěkně sobecky s výhledem na ledovec. Následovala koupel v extrémně studené, ale čisté řece, tekoucí přímo z ledovce a zasloužená večeře. K její přípravě se nám opět hodila voda z ledovce a šli jsme spát. Netrvalo dlouho a většina naší skupiny už byla zase vzhůru, ledovec o sobě dal vědět. 
V absolutním tichu nočních hor se ozval hlasitý zvuk trvající jen pár vteřin a následně obrovská rána. To se utrhl kus ledovce a roztříštil se mezi vodopády v sedle. Hlavou se mi začaly honit scénáře, jestli nás tahle událost nemůže nějak přímo zasáhnout. A nebyl jsem sám, přemýšleli o tom i ostatní členové týmu. Byli jsme sice dostatečně daleko, ale rána to byla upřímně dost silná a v noci se spousta věcí jeví trochu jinak. Nakonec zvítězil ten nejlepší možný scénář, kdy jsme kolem sebe slyšeli jen ticho, dlouhé ticho, tedy nejlepší příležitost pokračovat ve spaní. 
 
 

Gilkison Falls – naše přírodní sprcha

 

Náš spánek ale opět netrval moc dlouho, tentokrát přišla na řadu zvědavá Kea, kterou jsme museli několikrát odehnat, protože jsme chtěli mít co snídat. Kea je jediný papoušek na světě žijící v horách. Obývá pouze Jižní ostrov Nového Zélandu a je vysoce chráněná. Ve volné přírodě jich žije kolem 7 000 jedinců. Jejich zvědavost a inteligence se dá srovnat s inteligencí čtyřletého dítěte. Kea se dokáže vloupat do batohu a ukrást jídlo. Zvládne přelstít past na hlodavce a to tím způsobem, že do svého zobáku chytí malý klacek a strčí ho do smrtonosné části pasti. Následně si v klidu vyzvedne svoji kořist a letí dělat neplechu někam dál. 

Kea – papoušek žijící v horách na Jižním ostrově

 

Svítání nad ledovcem Earnslaw Burn

 

Když jsme po pár hodinách spánku vylezli ze stanu, pomalu svítalo. Stan byl omrzlý a my se vydali do sedla ledovce. Místa, které svojí rozmanitostí na pár stovkách metrů dokonale definuje Nový Zéland. Při pohledu na nebe vidíte obrovský ledovec, ze kterého padají po několik set metrů vysoké skalnaté stěně majestátní vodopády, z nichž se stává nádherně modrá a průzračná řeka. Vedle vás jsou v trávě jezírka, která nabízejí skvělou kompozici pro focení. 

Vodopády v sedle ledovce

 

Vstávání s ledovcem Earnslaw Burn

 

Ledovcové vodopády se neomrzí

 

Jezírka v trávě pod ledovcem

 

Po důkladné prohlídce sedla jsme se vydali zpět k parkovišti. Cesta dolů už byla rychlejší, ale i tak náročná. Na oběd jsme byli u aut a pomalu začínali plánovat další trek, kterých je na Novém Zélandu nespočet.

Moje poslední fotka ledovce při zpáteční cestě k parkovišti

 
Autor textu a fotografií Jonáš Kučera o sobě: «Vystudoval jsem obor cestovní ruch na OHS v Turnově a evidentně to byla dobrá volba. Od průvodcovských zkušeností na hradě Bezděz jsem si vyzkoušel roli stevarda u letecké společnosti Smartwings, kam se chci určitě vrátit. Aktuálně testuji, co se mnou udělá roční pobyt na Novém Zélandu, kam jsem v listopadu 2022 odletěl s bratrem dvojčetem a kamarádem ze střední školy. Společně si tady na základě Working Holiday víz hledáme příležitostné práce na novozélandských sadech, abychom měli z čeho financovat poznávání novozélandské přírody. Cestování zdar!»

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.
 

Napsal: Jonáš Kučera

Předchozí článek

50 let! Oslavujeme s Lonely Planet

Další článek

10 hlavních důvodů k návštěvě Zambie

Související články

Články

Poznejte Nový Zéland, cestujte obytným vozem

Máte sen a chtěli byste naplánovat cestu na Nový Zéland? Proč tuto zemi nezkusit procestovat v karavanu? Nejen že si tímto způsobem znatelně snížíte cestovatelské náklady, ale hlavně dostanete možnost být svým vlastním pánem a prozkoumat jinak odlehlá místa, kde byste ubytování hledali jen opravdu těžko. To už je pak jiné dobrodružství! Jaké jsou benefity pronájmu  karavanu typu self-contained? Jak již bylo zmíněno, touto možností si výrazně snížíte náklady. Ubytování na Novém Zélandu je opravdu drahé. Noc ve vlastním obytným voze Vás vždy vyjde na méně, než kdybyste přespávali nejen v hotelech ale i dokonce v obyčejných hostelech.…

Články

Na audienci u Aoraki - Mount Cook

Nový Zéland je země extrémů a superlativů. Tráva je tu zelenější, nebe jasnější, hory vyšší a voda průzračnější. Jak je to možné? Těžko říct, ale každý, kdo tuto nádhernou oceánskou zemi navštívil, vám to nechápavě potvrdí. Národní park Aoraki/Mount Cook není žádnou výjimkou a jeho horské štíty po kterých se plazí ledovce jsou ztělesněním slovního spojení nebetyčná krása. Maorská legenda Bylo nebylo, v dávných dobách, kdy na území dnešního Nového Zélandu ještě řádili nespoutané vlny Tichého oceánu, se Otec Nebes Raki oženil s Matkou Zemí Papa-tui-nuku. Po svatbě jeho děti sestoupili na zem přivítat novou manželku svého otce. Čtyři synové (Ao-raki, Raki-ora, Raki-rua…

Články

Na návštěvě u Hobitů - Nový Zéland

Pohádková vesnička a neslavnější filmové místo Pána Prstenů. Pojďme se na chvíli společně zatoulat do smyšleného světa. Do světa Hobitů! Co je vlastně Hobbiton a jak vznikl?  Když se řekne Nový Zéland všem se pravděpodobně vybaví jeho jedinečná příroda, která hrála nemalou úlohu ve slavné trilogii Pána Prstenů nebo Hobita. To ve svém názvu nese i nejslavnější místo Nového Zélandu právě z hlediska těchto filmů. Hobbiton, nebo česky…

Články

Trekování pod dohledem Mt. Cook, Nový Zéland

Mt. Cook (3 724 m), nejvyšší hora Nového Zélandu, pokrytá ledovcem, je vhodná pro výstup spíše zkušených a vybavených horolezců, avšak hluboko u jejího úpatí se klikatí údolí řeky Hooker (Hooker Valley), které nabízí údajně nejkrásnější jednodenní trek na Zélandu. Zvládnout se dá prakticky v jakékoli kondici, pro ty aktivnější se pak najdou i náročnější horská dobrodružství v okolí. Procházka na nedělní odpoledne Výchozím bodem do Hooker Valley je buď přímo vesnice Aoraki/Mt. Cook, nebo vhodnější parkoviště White Horse Hill, kde najdete i vybavený kemp (10 NZD/os.). Trasa od parkoviště k ledovcovému jezeru Hooker a zpět stejnou cestou, měří 10 km a průměrnému chodci by měla trvat…