Slovinsko: Itinerář pro skvělý roadtrip

© J. Kovářová

Slovinsko v posledních letech objevuje čím dál víc cestovatelů. Proč byste měli taky a proč je tahle malá zemička v podstatě synonymem pro perfektní evropský roadtrip? Pojeďte to zjistit.

Jednou z jeho největších výhod je, že je od České republiky kousek, takže se o cestě nemusíte ani moc rozhodovat, prostě nastartujete auto a za pár hodin jste tam. Druhý důvod je, že je to opravdu krásná země, která vám nabídne hory, jezera, hrady, jeskyně, ale i moře a krásná města. Navíc vás tu potěší velmi příjemné ceny - ubytování, jídlo, nebo třeba i benzín stojí velmi podobně, jako v Česku. A jak si cestu naplánovat? Tady je plán, jak Slovinsko autem co nejlépe poznat.

Roadtrip Slovinsko_Bled

Den 1: Lublaň

První slovinskou zastávkou by určitě měla být Lublaň. V porovnání s evropskými metropolemi malé hlavní město, které ale absenci “velkoměstské” atmosféry využívá ve svůj prospěch.

Roadtrip Slovinsko_Lublaň_1

Najdete tu vše, co má správné hlavní město mít - promenádu podél řeky, architektonické skvosty, hrad i mrakodrap. Na druhou stranu si vás získá milým prostředím, výtečnou zmrzlinou (vyzkoušejte tu v kavárně Cacao) i úzkými uličkami, kterými se pokaždé propletete ke krásnému výhledu. Zmrzlinu si užijte u vody, na jedné z mnoha laviček, které ve stínu stromů dodávají centru města klidnou, až skoro lázeňskou atmosférou.

TIP! Určitě nevynechejte mrakodrap Nebotičnik - v nejvyšším patře se nachází kavárna, ze které je výhled nejen na celé historické centrum, ale i na nedaleké Alpy. A krásnému interiéru i výhledu navzdory není nijak cenově nedostupná.

Roadtrip Slovinsko_Lublaň

Den 2: Bled, Bohinj, Vintgar

Dalším cílem cesty je jezero Bled, které je hlavním motivem 80% všech fotek a pohlednic ze Slovinska. Krásná je nejen projížďka lodí po jezeře na ostrůvek uprostřed, ale také procházka po břehu, díky které si můžete užít scenérii ze všech možných úhlů. Navíc tu mnohdy potkáte pouliční umělce, od kterých si můžete odvézt originální suvenýry, třeba obrázky jezera malované tuší. Od Bledu je to jen několik málo kilometrů k soutěsce Vintgar, která patří mezi nejkrásnější přírodní památky země. Je skoro dva kilometry dlouhá a na jejím konci čeká 16 metrů vysoký vodopád, takže si na procházku soutěskou tam a zpět vyhraďte dostatek času.

Roadtrip Slovinsko_Vintagar_1

A poslední zastávkou je druhé ledovcové jezero, Bohinj, s vodou podobně průzračně čistou, akorát s menším množstvím návštěvníků a divočejší přírodou. Sem si cestu najdou především milovníci outdoorových aktivit, je ideální na projížďku na horských kolech, půjčení kajaku nebo raftu. Vydat se můžete také k vodopádu Savica, který je údajně nejnavštěvovanějším slovinským vodopádem, vodopád Boka Slap, který najdete o pár odstavců níže, je ale vyšší, méně turistický a neplatí se k němu vstup, doporučuji rozhodně vydat se k němu.

TIP! Pokud máte dostatek odvahy a síly v rukou, půjčte si u Bledu vlastní lodičku - vyjde vás levněji, než cesta s převozníkem, a na ostrově i jezeře můžete strávit, kolik času budete chtít.

Roadtrip Slovinsko_Vintagar_2

Den 3: Národní park Triglav

Sama cesta národním parkem je v podstatě cíl. Nejvyšší bod, do kterého je možné se dostat ve Slovinsku autem, je průsmyk Vršič, ke kterému vede přesně 48 serpentin a z výšky 1611 metrů nabídne dechberoucí výhled na okolní hory a údolí. Odtud se nabízí cesta k pramenu řeky Soči. Právem je označována za jednu z nejkrásnějších řek Evropy a i když cesta k pramenu vede do strmého kopce a v poslední části je nutné se přidržovat lana, měli by se na ni vydat i ti, kteří jinak chůzi do kopce příliš neholdují. Výhled do údolí od tyrkysově modré tůně v paměti zůstane jako krásná památka na Slovinsko.

Roadtrip Slovinsko_Vršič

Po dalších 25 kilometrech přijedete k nejvyššímu slovinskému vodopádu - Boka Slap, který se pyšní opravdu impozantní výškou 106 metrů a pokud se vám podaří přijet po deštích, čeká vás ještě monumentálnější podívaná. Vodopád je vidět už od silnice a k vyhlídce je to maximálně deset minut chůze. Odvážnějším se nabízí vyšlapaná stezka mezi stromy vzhůru, ne už k další “oficiální” vyhlídce, ale blíž k vodopádu, který vás ohromí svou silou, když se objeví mezi stromy.

TIP! Na noc se vraťte zpět k Bledu, je to příležitost objet opravdu celý národní park a v blízkosti jezera je také nejvíc možností ubytování.

Roadtrip Slovinsko_Vršič_2

Den 4: Krasová oblast a hřebčín

Po dvou dnech v přírodě vás čtvrtý den čeká trocha historie a podzemních divů. Na jih Slovinska se velmi dobře jede po dálnici, od které jsou všechny zastávky nedaleko.

První je hrad Predjama, který je rozhodně jedním z nejzajímavějších hradů na světě. Postavený z půlky na skále, z půlky přímo v ní, nabízí výhledy do údolí i pohled na to, jak se tu kdysi žilo. A protože je to téměř nedobytná pevnost s tajnou chodbou skrz skálu do nedaleké vesnice, má i svůj příběh hrdiny, který se tu do posledního dechu bránil. Ten si ale přijeďte poslechnout přímo sem.

Roadtrip Slovinsko_Predjama

Druhým cílem dnešní cesty bude krasová oblast. Ve Slovinsku jsou dva jeskynní komplexy - Škocjanské a Postojanské. Postojanské jeskyně jsou více komerční, svezete se tu vláčkem nebo si můžete prohlédnout jeskynní živočichy. Naopak ve Škocjanských jeskyních jsou zásahy umožňující prohlídku velmi citlivé a můžete se tak soustředit jen na naprosto fascinující pohled do nitra země.

Roadtrip Slovinsko_Skočjanské jeskyně

Cestou k pobřeží už vás čeká jen jedna zastávka, a tou je další památka UNESCO - hřebčín v Lipici. Pro milovníky koní je to zastávka skoro povinná, zastavit by se tu ale měli i ostatní. Hřebčín je opravdu nádherný, udržovaný a Lipicáni jsou nejen slavné plemeno, ale opravdu majestátná zvířata.

TIP! Přijeďte do Lipice až na poslední prohlídku dne (od dubna do října v 17h), pokud budete mít jen trochu štěstí, zůstanete v areálu i na chvíli, kdy lipovou alejí (a přímo kolem vás) běží z pastvy do stájí klisny s hříbaty, tedy přesně ten okamžik, který najdete snad na všech pohledech z Lipice.

Roadtrip Slovinsko_Lipica
Den 5: Pobřeží

Poslední den už si zasloužíte odpočinek na pláži. Slovinsko má sice jen 47 kilometrů pobřeží, o to pečlivěji se ale o každý jeho kousek stará. Nádech klasického letoviska má Portorož nebo Isola, benátskou atmosférou vás nadchne Piran, kde se vydlážděnými uličkami proplétáte k moři okolo obchůdků se suvenýry i uměleckými díly.

TIP! V Portoroži hledejte na promenádě kavárnu Karamela, kde mají výborné jídlo a pití, ale především tu mají výtečný toastový dip (my jsme se kvůli němu dokonce ještě vraceli druhý den zpátky).

Roadtrip Slovinsko_Piran

Den 6: Pula

Šestý den je trochu bonusový, ale pokud máte chuť a čas v cestě ještě pokračovat, zajeďte si do Chorvatska. Necelých sto kilometrů od Portorože se ocitnete u chorvatského “Kolosea” - amfitéatru, který je pozůstatkem římské nadvlády v Pule. Pokud jste ještě nenavštívili Řím, věřím, že vás cesta sem nadchne a užijete si antickou atmosféru ve společnosti zlomku návštěvníků, kteří by vám dělali společnost právě v Římě.

Roadtrip Slovinsko_Pula

Sedmý den už zbývá jen vyrazit na cestu domů, prohlédnout si fotky, vstřebat všechny zážitky a plánovat další cesty.

Roadtrip Slovinsko_Piran_1

Autorka článku a fotografií Jana Kovářová miluje cestování už od chvíle, kdy si ve čtyřech letech poprvé sedla do letadla. Nejraději na cestách sbírá fotky, zážitky a tipy, jak vidět místo očima místních spíš než očima turistů. O cestách po světě, roadtripech po Evropě a životě v Anglii píše na blogu janaintheworld.com a aby vám nic neuteklo, sledovat ji můžete i na FB a Instagramu jana in the world.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Slovinska? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Slovinsko.
   


Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

 

Booking.com
Napsal: Jana Kovářová - Jana in the World

Předchozí článek

Víte, co je to udržitelný cestovní ruch?

Další článek

Nechte to doma - co byste si nikdy neměli brát s sebou na cestu

Související články

Články

Jezerní safari v Keni I. část - Naivasha a Nakuru

Keňa je většinou prezentovaná jako ráj pakoňů. Není divu, jejich velká migrace je turistickým lákadlem číslo jedna. V zemi se však nachází se také spousta jezer, kolem nichž jsou zřízeny rezervace a parky a kde si přijdou na své nejen ornitologové. Určitě stojí za to se k nim vypravit. Jezero Naivasha Kolem jezera Naivasha se rozprostírá národní park Lake Naivasha. Ve svahilštině znamená jeho jméno „divoká (bouřlivá) voda“. Takové však zřejmě bývalo hodně dávno. My jsme zde absolvovali plavbu po klidné hladině. Jezero samotné má rozlohu 139 km2, i když údaje se značně rozcházejí.…

Články

Madeira aneb jak se chodí kanálem

Madeira má mnoho přízvisek: ostrov věčného jara, květinový ostrov, ráj v Atlantiku a další. Největší půvab Madeiry však spočívá zřejmě v tom, že si pro vás vždy přichystá nějaké překvapení. Vytékající lávu a sopečné pumy hvízdající kolem hlavy už ale nečekejte. Madeira sice vyrostla z mořského dna díky sopečným výbuchům a výlevům lávy, avšak minimálně 6500 let tu panuje klid. Tedy určitě vulkanický klid. Co to tu hoří? Klid na Madeiře panoval celá tisíciletí. Občas došlo k sesuvu, občas k povodni, ale nikoho to moc nevzrušovalo. Není ani divu. Zvířata pravděpodobně žila v takové harmonii s okolní přírodou, že je takovéto události nevyvedly z míry. No a lidé? Ti na Madeiře vůbec nežili! Alespoň v patnáctém…

Články

Neznámé Španělsko: autem po Extremaduře

Často přehlížená a podceňovaná Extremadura je ve skutečnosti jednou z nejúžasnějších oblastí Španělska, přitažlivou směsicí historických událostí, jež ovlivnily celý svět, a současných kulinářských požitků. Z této autonomní oblasti, ležící u hranic s Portugalskem, pochází mnoho conquistadorů (dobyvatelů). Extremadura je místem, kde se již dávno zastavil čas. Objevíte zde stará města, zapomenutá v minulosti, rozpadající se hrady, poklidné kláštery, překrásnou krajinu a báječnou regionální kuchyni. Náš sedmidenní itinerář předpokládá, že se do Extremadury vydáte z Madridu, odkud pojedete tři hodiny (300 kilometrů) na jihozápad do města Cáceres. Mohli byste ale také vyrazit ze Sevilly a cestovat na sever, případně ze Salamanky a jet na jih. Nejvhodnější měsíce na cestu jsou duben, květen a září.…

Články

5 nejkrásnějších měst ve Slovinsku - od Lublaně po Bovec

Pokud středoevropské Slovinsko stále ještě nefiguruje na seznamu vašich cestovatelských plánů, možná brzy změníte názor. Ať už vsadíte na lyžování ve vysoko položených horských střediscích, na pěší turistiku v čarovné přírodě nebo na koupání v teplém moři, zaručeně neprohloupíte ani u jedné z variant. Přírodní krásy teď ale nechejme chvíli stranou, čeká nás totiž putování po nejkrásnějších slovinských městech. Slovinsko je v podstatě hned za rohem, tak proč se pro změnu nevydat na výlet právě sem? Z Prahy do Lublaně dojedete autem už za necelých 7 hodin. Slovinská města, která byste si měli ve své turistické brožurce vyznačit tučně, jsou Lublaň, Piran, Bled, Koper a Bovec. Úžasné je navštívit alespoň jedno…