Skrytá Káhira - průvodce po utajených skvostech

© Lonely Planet

Ikonické památky Káhiry patří mezi ty, jež nabývají skutečně světového významu, ale Pyramidy v Gíze a ukázky bohatství faraonů z tajných skrýší v Egyptském muzeu nejsou zdaleka všechno, co toto město ukrývá.

Od bývalé královské rezidence, která vyzařuje moderním luxusem, po elegantní síň súfijských dervišů, která je jako vystřižená z knížky Pohádek tisíce a jedné noci, tato megalopole nabízí řadu dobře maskovaných pokladů, které turisté navštěvují jen zřídka, a přitom je jejich historická a kulturní hodnota nevyčíslitelná.

Kahira_1Káhira ukrývá mnohem víc pokladů, než pouze Pyramidy v Gíze nebo Egyptské muzeum © Ahmed Mandoub / EyeEm / Getty Images

Historičtí stavitelé města jej zaplnili až ohromujícím množstvím středověkých mešit a památníků, budovaných často hned vedle ještě starších koptských kostelů. Káhirské méně okázalé zajímavosti, ukryté za tenkými zdmi a poschovávané v úzkých uličkách, nabízejí intimní nahlédnutí za oponu minulosti tohoto města. Extra bonusem budiž fakt, že žádné turistické autobusy na svých tradičních „tour“ po městě se u těchto památek neobtěžují zastavovat, a vy tak můžete být klidně jediným návštěvníkem toho dne.

Kahira_2
Při objevování dokonalých síní Manialského paláce se budete cítit jako byste patřili do královské rodiny © Khaled El Adawy / Shutterstock

Přepychový palác Manial 

Chcete vidět, jak si dříve žilo horních pár tisíc obyvatel? Pak si naplánujte prohlídkovou trasu přes palác Manial na ostrově Roda. Kdysi býval domovem prince Mohameda Alího a dnes je tento extravagantní palác na břehu Nilu rychlým a bezplatným nahlédnutím do života „vyvolených“ z počátku 20. století. Jako vášnivý cestovatel se princ pohyboval v širokém rozsahu po Blízkém Východě i v Evropě, převážně kvůli rozvoji obchodních vztahů, a přitom si utvářel podivný vkus straky sbírající všechno lesklé, nezávisle na hodnotě předmětu. Salony paláce Manial jsou doslova výkladní skříní svérázného ducha, prolínajícího se islámského stylu s královskou módou francouzských a britských interiérů, který si princ vypěstoval na svých cestách po starých královských rezidencích s napěchovanou peněženkou.

Stropy obložené dřevěnými panely vytvářejí složité geometrické vzory lemované pozlacenými konturami a se nádhernou „krápníkovou“ výzdobou, zvanou muqarnas. Obklady ve stylu iznické keramiky pokrývají stěny, jejich vzory jsou jen čas od času narušeny upjatými olejomalbami s portréty sultánů a chedivů. Ohromné turecké koberce pokrývají podlahy rozlehlých sálů, které jsou vybavené nádhernou kombinací ošoupaných kožených pohovek Chesterfield, stolů vykládaných perlami a fontánkami v andaluském stylu. Zatímco budete obdivovat toto umění, věnujte také jednu myšlenku muži, který byl dvakrát dědicem, ale nikdy se nestal panovníkem. Trůnní síň, kterou zde nechal postavit (snad v naději, že jednou přijde jeho čas), je ukázkou až nevkusné přemíry zlatých detailů a ozdob.

Co ještě na ostrově Roda?

Fanoušci hudby a módy by neměli vynechat muzeum Umm Kulthum, které je věnováno nejoblíbenější egyptské zpěvačce. Najdete zde sbírku těch nejkrásnějších šatů, ve kterých kdy vystupovala, nebo také fascinující dokumenty a mnohé předměty mapující její život.

Kahira_3
Vířící dervišové dnes předvádějí své typické rituály v muzeu Mevlevi
© Dreamer Company / Shutterstock
 

Tajná súfijská síň

Projděte skrze špinavé postranní uličky za mešitou Sultána Hassana, všimněte si cedule Italského institutu nad nepopsanými dveřmi a vstupte do muzea Mevlevi, jednoho z největších káhirských architektonických pokladů. Súfijský řád Mevlevi býval v Egyptě početnou a vlivnou skupinou a tato budova pochází z počátku 19. století, kdy zažíval řád svůj vrchol napříč celou Osmanskou říší.

Uvnitř najdete kruhovou sama khane(obřadní síň), která vypadá, jako by se zhlédla v podobě starých cirkusů. Působí jako menší dřevěné divadlo, ale noha žádného herce nikdy nespočinula na ústředním jevišti. Místo toho tu vždy súfijští dervišové předváděli své rituální „víření“, otáčení se podle rytmického doprovodu, až k dosažení náboženského transu, pod pastelově barevnou kopulí. Vystoupejte po rozvrzaných schodech do vyšších pater ohraničených jemnými freskami, kde si naplno vychutnáte ohromující rozměry a krásu celého prostoru i působivé vystoupení dervišů.

Kahira_4Po návštěvě mešity a medresy Sultána Hassana zkuste i muzeum Mevlevi © Shootdiem / Shutterstock

Když už jste tady…

Muzeum Mevlevi je vhodnou zastávkou na cestě z medresySultána Hassana k mešitě Ibn Tuluna. Když už se budete procházet touto čtvrtí, můžete se zajít podívat ještě do Gayer-Andersonova muzea na nepříliš uspořádanou sbírku starožitností a islámských dekorativních předmětů.

Kahira_5Street artový umělec eL Seed používá káhirskou zástavbu jako své nekonečné plátno © Jess Lee / Lonely Planet

Mistrovská ukázka moderního street artu

Už se cítíte poněkud unaveni vlnícími se ornamenty a závanem historie? Pak zamiřte na předměstí Manshiyet Nasr, které se táhne po svazích Mokattamských hor jako husté bludiště úzkých uliček. Je to domov velké skupiny káhirských sběračů odpadků a recyklátorů, kteří jsou často širokou egyptskou veřejností vysmíváni. V roce 2016 uznávaný pouliční umělec eL Seed použil zdejší budovy jako velké, čisté plátno a vytvořil zeď Perception Mural(Zeď Pochopení) oslavující zdejší komunitu a klíčovou úlohu, kterou plní a která udržuje káhirskou rozpadající se infrastrukturu funkční. Bujarý vír arabské kaligrafie zahrnuje 50 budov, na kterých vytváří citát sv. Athanasia: „Každý, kdo chce jasně vidět sluneční světlo, si nejdřív musí očistit své vlastní oči.“ Vystoupáte-li na přilehlý hřeben, spatříte, jak tento moderní prvek doplňuje tradiční panoráma káhirské muslimské čtvrti, plné štíhlých siluet minaretů.

Kahira_6
Kostel sv. Simeona je celý vytesaný ve skále © Khaled ElAdawy / Shutterstock

Když už jste v horách Mokattam…

Hřbet Mokattamských hor je domovem několika novodobých koptských klášterů vytesaných ve skalách. Největší z nich, kostel sv. Simeona je jako ohromný, tesaný amfiteátr, kam se vejde na 17 000 věřících a bývá označován za největší kostel Blízkého Východu.

Kahira_7Nově zrekonstruovaný palác Aisha Fahmy je přesným protikladem minimalismu © Karima Hassan Ragab / Lonely Planet

Rokokový klenot

Toto místo není ani tak sprškou rokokového třpytu, jako spíš se v něm celé koupe. Nově zrekonstruované prostory paláce Aisha Fahmy v Zamaleku dovádí baroko do extrému (k dokonalosti). Býval domovem Aliho Fahmy, jednoho z velitelů armády krále Farouka (dům pojmenoval po své dceři). Interiéry tvoří stěny s lakovaným a hedvábnými prvky doplněné napodobeninami klasických fresek a celá místnost pokrytá od stropu po podlahy malbami ve stylu chinoiserie, tedy imitace čínského umění, která působí vesele a hravě, je plná radosti a přitom vrcholným uměleckým počinem.

Zamiřte vzhůru po širokém centrálním schodišti, které se nejasně rýsuje ve světle z vitrážového okna se třemi oblouky, aby se vaše oči pokochaly nad salonky, ve kterých je „minimalismus“ považovaný za nadávku. Na tomto místě odkapává dekadence z každé římsy. Dnes zde sídlí kulturní centrum a často se tu pořádají výstavy moderního umění, ale pokud sem při takové příležitosti zavítáte, stejně pravděpodobně strávíte většinu času zíráním na vyzdobené stěny a stropy, než na vystavená umělecká díla.

Kahira_8K tomu, abyste nahlédnout do tohoto nádherného bývalého paláce, se nemusíte nutně ubytovávat v luxusním hotelu Marriot
© Julian Love / Getty Images

Když už jste v Zamaleku…

Pokud vaše oči snesou ještě další dávku okázalosti, vydejte se naproti přes ulici, do káhirského hotelu Marriott, dříve známějšího jako palác chedivaIsmaila. Můžete si projít některé nádherně vymalované pokoje a úžasný plesový sál, který dnes funguje jako srdce budovy, aniž byste se v luxusním hotelu museli ubytovávat.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Egypta? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Africa.

 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Booking.com
Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Vanuatu - hlavní ostrov Efate - 1. část

Další článek

VRINDAVAN - místo pro duchovní líbánky

Související články

Články

Dubaj – město s extrémními „NEJ“

Pořád se o ní mluví a všichni ji chtějí vidět na vlastní oči. Jaká je Dubaj – arabská metropole se západním šmrncem? Jaké je velkoměsto na pobřeží Perského zálivu, které během posledních padesáti let takřka vyrostlo na poušti, a to do závratných výšek? Bezesporu je to město extrémních „nej“. Jaká to jsou? Pojďme si je představit. 1. Burj Khalifa– nejvyšší budova světa Dubajská Burj Khalifa je se svou výškou 828 m od roku 2008 nejvyšší budovou světa. Má celkem 163 nadzemních pater, nejvíce na světě. Chlubí se také nejvýše položeným obývaným patrem, nejvýše položenou vyhlídkovou terasou, restaurací, mešitou i nejrychlejšími…

Články

Údolí růží - objevte marocký svátek květin

Rozbřesk barví pohoří Atlas dočervena a sběračky růží z Hdidy se chystají do práce. V pantoflích a dželabách kráčejí po prašné cestě dolů k polím a zanedlouho mizí v listoví. Vydejte se do odlehlého údolí hluboko v pohoří Atlas na květinový festival, jenž nemá obdoby © Lottie Davies / Lonely Planet Nad stezkou se pohupují ovocné stromy obsypané fíky, datlemi a pomeranči. Z oranžové půdy vyráží ječmen a vojtěška, které zavodňují zavlažovací kanály vedle stezky. Převislé…

Články

Maroko očima nomádů - digitálních i berberů

Hory dosahující výšky přes 4000 m. n. m. Koupání na pobřeží Atlantiku. Návštěva filmových studií, kde se točila například Mumie, Hra o trůny nebo Gladiátor. Nocování v písečných dunách Sahary. Mírně nepohodlná projížďka na velbloudech. To není scénář z cestovatelského dokumentu, ale reálný výlet na africký kontinent do Maroka. Ale nebezpečí ani nemocí se tady bát nemusíte. Ačkoliv je Maroko africkou zemí, tak díky stabilnímu režimu (konstituční monarchie s králem Mohamedem VI.) vám tu nic moc nehrozí. Maximálně ve městech narazíte…

Články

Egypt nejsou jen přímořská letoviska a pyramidy v Gíze

Egypt byl naší vstupní branou do Afriky a my vám nyní zkusíme ukázat, že toho má v nabídce výrazně víc, než najdete v katalogu cestovních kanceláří. Je to nejen země přímořských letovisek a bohaté historie, ale také úžasných míst, výborného jídla a skvělých lidí. Wadi Hitan - kostry velryb uprostřed pouště Údolí uprostřed západní egyptské pouště, zhruba dvě stě kilometrů od Káhiry, kde se nalézají zkamenělé důkazy dávné přítomnosti oceánu. Ne zcela je pravdou, že je místo přístupné jen terénním autem a v konvoji za doprovodu vojáků. V minulosti toto jedinečné…