Severské radovánky na nové islandské trase Arctic Coast Way

Getty Images

Vlny se tříští o skalnaté pobřeží. Na ostrých výběžcích se líně povalují tuleni. Břehy jsou plné vyplaveného dříví a neposedných mořských ptáků. Nad nimi se tyčí mohutné štíty se zasněženými vrcholky. V údolích sedí barevná rybářská městečka… Chcete-li si na Islandu dopřát něco nového, neokoukaného, mimo nejčastější turistické trasy, pak se vydejte po Arctic Coast Way (islandsky Norðurstrandarleið).

Tato mimořádná cesta - první oficiální turistická trasa na Islandu - byla nově otevřena v červnu 2019, vede 900 km po odlehlých a nedotčených koutech pobřeží a díky ní budete moct zažít nezapomenutelné chvíle, spatříte drama přírodních živlů, které uchvátí vaše srdce, a především vám bude dopřán očistný útěk z uspěchaného moderního života. Kulisami se vám stane nejenom dechberoucí příroda, ale také pohostinné vesnice, které po cestě navštívíte.

Dramatický a překrásný fjord Siglufjörður je jen jednou z mnoha zajímavostí na Arctic Coast Way © Daniel Bosma / Getty Images

Silnice z Hvammstangi na západě do Bakkafjörðuru na východě země vede přes šest poloostrovů, na nichž se střídají černé pláže a majestátní útesy s ledovcovými řekami a fjordy táhnoucími se mezi úchvatnými hřebeny hor. Spojení malebných ostrovů s větrnými vesničkami budí dojem ještě větší odloučenosti, a jedna z nich, Grímsey, se dokonce nachází na samotném polárním kruhu. Každé z malých měst na této trase nabízí nahlédnutí do historie starých rybářských osad, ale i třeba výpravy za pozorováním velryb - zkrátka si budete moci udělat dokonalou představu o životě na výspě civilizace.

Poloostrov Vatnsnes

Začněte v ospalém Hvammstangi s jeho početnými koloniemi tuleňů, mezi něž se můžete vypravit na lodi. Poté se vydejte po klidném pobřeží – povede vás štěrková silnice č. 711, která se vine dalších 82 km kolem mírně zvlněných kopců poloostrova Vatnsnes. Podle dnešního klidu a míru, které této krajině vládnou, byste jen stěží tipovali, že právě toto místo se stalo dějištěm jednoho z největších islandských zločinů, který zvěčnila ve svém románu Agnes (orig. Burial Rites) spisovatelka Hannah Kentová. Jakmile obkroužíte vrchol poloostrova a zamíříte znova k jihu, zastavte se u 15metrové skály tyčící se z moře, zvané Hvítserkur. Podle místní legendy byl Hvítserkur troll, který chtěl zničit klášter v Þingeyraru, ale nedal si pozor, úsvit jej zastihl mimo jeho skrýš a on na místě zkameněl. Dnes se tu dá často spatřit skupina tuleňů, kteří si slunce zajisté užívají mnohem víc než troll.

Odlehlý a neobydlený ostrůvek Drangey je útočištěm mnoha ptačích druhů © subtik / Getty Images

Skagafjörður

Svěží oblast Skagafjörður má v rukávu připravených spoustu es, která z něj činí jedno z nejúžasnějších míst na Islandu: tradice chovu koní, divoká krajina, historické památky a adrenalinové zážitky jako rafting na divokých řekách nebo snowboarding. Vydáte-li se na sever od hlavního města této oblasti Sauðárkrókur, čeká na vás západní okraj Skagafjörðurského fjordu - úsek nádherně tichého pobřeží ležícího ve stínu překrásných hor. Na severní straně nejvýraznějšího vrcholu Tindastóll se nachází geotermální oblast, a najdete tu i poměrně známé koupaliště Grettislaug, vybudované přímo na mořském pobřeží. Na dohled od břehu, střežíc ústí fjordu Skagafjörður, spatříte neobydlené ostrovy Drangey a Málmey. Oba slouží jako klidná útočiště pro nerušené hnízdění mořských ptáků. Přes léto můžete vyrazit na lodi omrknout rozeklaný Drangey, malý přístav leží hned vedle Grettislaugu.

V Hofsósu si můžete bezpečně zaplavat s takovýmto úchvatným výhledem © Horst Gerlach / Getty Images

Poloostrov Tröllaskagi

Tröllaskagi (Trollí poloostrov) se táhne mezi fjordy Skagafjörður a Eyjafjörður a je krajem obrovských, většinu času zasněžených hor. Hluboká údolí mezi skalními stěnami jsou kolébkou jedněch z nejlepších řek pro rybaření na Islandu. Začněte v poklidné rybářské vesnici Hofsós, proslavené svým fantastickým bazénem a horkou lázní s výhledem na fjord. Pokud se vám podaří se od této scenérie odtrhnout, pokračujte dále podél Siglufjörðuru (nebo Sigló, jak fjord nazývají místní), po pobřeží, o něž se tříští vlny a kulisu mu tvoří ony strmé hory. Jednu dobu zde žilo přes 10 000 pracovníků, kteří zajišťovali vykládku rybářských lodí, kuchání a konzervaci (nasolování) ryb. Tröllaskagi je také výborným místem pro fanoušky zimních sportů, a to včetně heliskiingu.

Na ostrově Grímsey máte možnost stanout na polárním kruhu a také spatřit papuchalky © pawelosi / Getty Images

Fjord Eyjafjörður a ostrov Grímsey

Akureyri, druhé největší město na Islandu, leží v nejdelším islandském fjordu, Eyjafjörðuru - často zde můžete pozorovat velryby a jejich gejzíry, které vyfukují nad třpytivou hladinu. Kromě návštěvy samotného živoucího Akureyri se nabízejí i příjemné vesnice rozeseté kolem fjordu, perfektní zastávky na oběd z čerstvých mořských plodů a poklábosení s místními. Zatímco trajekty jezdí často na malý ostrov Hrísey uprostřed fjordu, nejznámějším ostrovem na Arctic Coast Way je ještě menší Grímsey. Jde o jediný kousek Islandu, který doopravdy leží přímo na polárním kruhu. Tenhle malý kousek země (jen 5 km čtverečních) se nachází asi 40 km od pevniny a je místem, kde počet ptáků převyšuje počet lidí v poměru 10 000 ku 1. Jeho větrem a mořem ošlehané útesy a pokroucené čedičové útvary jsou domovem desítek druhů mořských ptáků, včetně oblíbených papuchalků severních nebo odvážně nalétávajících rybáků dlouhoocasých. Na ostrůvek se dostanete trajektem nebo letadlem.

Húsavík je jedno z nejlepších míst na Islandu, odkud se vypravit za pozorováním velryb © Tatonka / Shutterstock

Húsavík

Kromě toho, že je Húsavík proslulý jako hlavní centrum Islandu pro výpravy za pozorováním velryb, zaslouží si také zastávku a vaši pozornost díky svým zajímavým muzeím, malebným domkům a starému kostelu, a samozřejmě majestátním štítům na pozadí scenérie zálivu. Lázně se slanou vodou GeoSea se nachází nad tím vším, na severním okraji města, nedaleko majáku. Voda v bazénech je vyhřívaná geotermální energií na perfektních 38-39 °C a zdejší kavárna zve k posezení po koupeli, s nádherným výhledem na fjord. Chcete-li se nechat prostoupit všudypřítomným klidem, ubytujte se v rafinovaně vyzdobeném penzionu Tungulending, který vznikl přestavbou bývalé rybí továrny a dnes nabízí (mimo jiné) sezónní speciality podávané k romantickému výhledu na nábřeží.

Fosílie uložené v útesech na poloostrově Tjörnes © Glasshouse Images / Getty Images

Poloostrov Tjörnes

Dále zamiřte na sever od Húsavíku, po silnici č. 85, která se za chvíli začne kroutit podél pobřeží geologicky bohatého poloostrova Tjörnes. Hledejte skalní útesy poseté fosiliemi malých mořských živočichů, které jsou nyní domovem mořských ptáků. U Kelduhverfi je země zbrázděna příkopovými propadlinami porušena mnoha trhlinami. Jedná se o bod zlomu, kde Středoatlantický hřeben vstupuje do Severního ledového oceánu. Asi 12 km východně od muzea Mánárbakki můžete navštívit skvělý vyhlídkový bod s panely poskytujícími informace o bohaté tektonické aktivitě této oblasti. Silnice potom klesá k lagunám obydleným hejny ptáků a deltám řek v oblasti Vestursandur.

Krátká zajížďka z hlavní trasy Arctic Coast Way vás zavede k úžasnému vodopádu Dettifoss © Shaiith / Shutterstock

 

Ásbyrgi

Nejevernější část národního parku Vatnajökull, oblast zvaná Jökulsárgljúfur chrání jedinečné pohoří vzniklé silami vulkanickými i ledovcovými, a také idylický kaňon jménem Ásbyrgi. Svěží Ásbyrgi se rozprostírá do tvaru obří podkovy o rozměrech 3,5 km od severu na jih a průměrně 1 km na šířku, vytvořila jej impozantní řeka Jökulsá á Fjöllum, druhá největší na Islandu. Od parkoviště, které se nachází na konci příjezdové cesty, 3,5 km jižně od návštěvnického centra, se můžete vydat hned po několika krátkých trecích do okolí, najdete tu malé jezírko, které si oblíbili ptáci, a naučnou ceduli o zdejší květeně. Během léta, kdy jsou otevřené cesty, je také snadné udělat si krátkou zajížďku z Arctic Coast Way na jih, k úžasnému vodopádu Dettifoss a jezeru Mývatn. 

Island má svůj vlastní záhadný kamenný kruh, Arctic Henge, trochu mimo hlavní trasy, ale zajížďky k němu rozhodně nebudete litovat © Robert Postma / DesignPics

Melrakkaslétta

Divoká, jen řídce osídlená pobřežní trasa přes poloostrovy ležící na nejzazším severovýchodě Islandu, je opomíjená většinou turistů, kteří se pohybují především podél Ring Road, a přitom se prakticky dotýká severního polárního kruhu a je plná úchvatných scenérií - to je zkrátka to nejlepší z Islandu – zachovaná, nepoškozená, neturistická a nepřetěžovaná krajina. Méně používaná pobřežní silnice (č. 870) kolem Melrakkaslétta (anglickým názvem planina Arctic Fox) je nezpevněná, auta natřásající trasa v délce 55 km mezi Kópaskerem a Raufarhöfnem. Chvíli hrbolaté jízdy ale bohatě vynahradí klid nedotčených jezírek, mokřadů plných naplaveného dřeva a rozmanitost i množství zdejších ptačích obyvatel. Budele-li pokračovat po stezkách dále k pobřeží, dostanete se na výběžky tvrdě bičované divokými vlnami, na nichž stojí dávno opuštěné, osamocené majáky.
Severně od Raufarhöfnu, najdete tajemné kamenné oblouky, postavené do oblouku a dosahující výšky až 7 m, souhrnně nazvané Arctic Henge. Nesmí tu samozřejmě chybět stále dechberoucí výhledy na moře. Ve městě se pak zastavte v příjemně jednoduché kavárně s galerií Kaupfélagið Raufarhöfn na snídani formou bufetu, odpolední kávičku s dortíčkem nebo plnohodnotnou večeři.
Svůj průzkum pak můžete završit prvotřídním trekem ve fjordu Þistilfjörður, na výběžek Rauðanes. Zaparkujte mezi vesnicemi Raufarhöfn (42 km) a Þórshöfn (32 km). Značená pěší trasa vede 7 km k roztodivným skalním formacím - včetně oblouků a jeskyní - a skrytým plážím. I tato oblast nabízí skvělé možnosti pozorování ptáků, a to včetně oblíbených papuchalků, a tím perfektně spojuje všechny krásy, které vám může Arctic Coast Way nabídnout.

Praktické informace

Jakožto zcela nová trasa na Islandu, Arctic Coast Way je putováním čistě v objevitelském duchu - silnice v nejvzdálenějších oblastech jsou často pouze štěrkové a mohou být hluboce rozježděné, což znamená, že pokud si budete auto půjčovat, tak se výrazně doporučuje investovat do vozu s pohonem 4x4. Infrastruktura podél trasy je i v současné době poměrně dostačující a v následujících letech se bude nepochybně dále rozvíjet.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Islandu? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Island poznáváme.
   

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Tanzanie – dech beroucí Serengeti a úžasní lidé

Další článek

Zimní putování dálným východem II. část

Související články

Články

Great Glen: skotským riftovým údolím od pobřeží k pobřeží

Kouzelný skotský Great Glen je darem a výsledkem dramatické tektonické kolize, která vyzdvihla Skotskou vysočinu a přes celou šíři země otevřela propast. Pro ty, v jejichž žilách proudí dobrodružná krev, představuje údolí obklopené jedněmi z nejvyšších hor Velké Británie a vyplněné čtyřmi obrovskými jezery výjimečnou divočinu. Ben Nevis odrážející se v Caledonian Canal. Foto Universal Images Group / Getty Údolí vedoucí přímo od Fort William na jihozápadě k Inverness na severovýchodě bylo vždy důležitou spojnicí. Pěší a cyklistická trasa Great Glen Way vede většinou po stezce kolem Kaledonského kanálu, který spojuje jezera…

Články

8 věcí, za kterými se vydat do hlavního města Litvy

Vilnius, hlavní město Litvy už dlouhá léta tiše okouzluje turisty, kteří sem zavítají, láká návštěvníky na největší historické centrum ve východní Evropě, celé v barokním stylu, a pak je udivuje nekomerční elegancí a perfektní nabídkou historie i kultury, která má svůj jedinečný, litevský půvab. Vilnius na první pohled neslibuje moc, ale nabídne vám toho nakonec tolik, že nebudete vědět, co dřív. Existuje mnoho důvodů, proč navštívit toto zvláštní, kreativní a příjemně celistvé město: zde je 8 nejlepších věcí, které můžete ve Vilniusu podniknout. Zvonice vilniuské katedrály skrze její tyčící se klasicistní sloupy © Ekaterina Pokrovsky / Shutterstock Nechte se okouzlit šarmem Starého…

Články

Snowmobiling a lyžování na islandském ledovci

Island, sen snad každého cestovatele. Panoramaticky fotogenická země Severu je naprosto skvostná, pokud zrovna nesoptí sopka a vše je zahaleno v černém oblaku sopečného prachu. Ledovce jsou atrakce pro odvážné Krásy islandské pevniny jsou nejkřehčími a nejúchvatnějšími vzpomínkami v mém cestovním diáři, ale ne každý ví, že i přes léto se zde můžete vyřádit na lyžích. Jako nadšená lyžařka, která se s lyžemi na nohou prakticky narodila, jsem touto informací byla naprosto uchvácená.…

Články

Podruhé na Islandu

Byl to přesně rok, kdy jsem tuhle neuvěřitelně překrásnou zemi navštívila poprvé a věděla jsem, že to určitě není naposledy. Netušila jsem ale, že to bude hned za rok. Island na mě udělal takový dojem, že nebyl týden, kdy bych na něj nevzpomínala. Na to, jak místní žijí ve spojení s přírodou, na desítky vodopádů, na lávová pole, ledovce, ledovcové zátoky, roztomilé papuchalky, pobíhající islandské koně…je toho tolik! Krása Islandu se slovy těžko popisuje. Myslím, že Island se musí zažít. Laugavegur trek Jeden z nejkrásnějších treků světa, který člověka zavede do islandského vnitrozemí. Trvá 4 – 5 dní, podle toho, jak zdatní turisté jste. Trek vede od oceánu na sever. Přes průsmyk kolem sopky Eyjafjallajökull, kolem nejnovějších útvarů na zemi, kráterů Magni a Modi, pokračuje přes Thórův…