Sedm měst, kde ženy změnily svět

Getty Images

Velké ženy se ne vždy zapsaly do historických knih. Ke každému impozantnímu vůdci, intelektuálnímu povstalci nebo umělci určujícího žánr, jehož jméno odráží věky, existoval i nespočet dalších velkých postav, které byly zapomenuty nebo vymazány z paměti. V některých městech však proslulé ženy zanechaly nezaměnitelný otisk. Vydejte se na prohlídku ze starověkého Egypta do Francie dvacátého století a spatřete svět očima sedmi mocných dam.

 

Zádušní chrám královny Hatšepsut v Luxoru – jeho pozadí není o mnoho více dramatické než tohle. © Nick Brundle Photography / Getty Images

Hatšepsut, dlouho vládnoucí ženský faraon: Luxor, Egypt

Staletí před tím, než Kleopatra vládla armádám a okouzlila vládce římské říše, se dostala k moci Hatšepsut (přibližně 1508 - 1458 př.nl.). Když její manžel Thutmose II. zemřel, byla titulována vladařkou a stala se tak první ženou, která získala plnou moc, jaká náleží titulu faraóna. Během své dvacetileté vlády zadala postavit monumentální chrámy, z nichž některé stojí dodnes.
Začněte v Luxorském chrámu, jehož tyčící se sloupy a sfingy (z dob faraona Amenhotepa III.) jsou expanzí dřívější svatyně vytvořené královnou Hatšepsut. Asi sedm kilometrů severozápadně na západním břehu Nilu se nachází Zádušní chrám královny Hatšepsut.
Velkolepý vícepodlažní chrám je vytesaný do amfiteátru v útesech vysokých tři sta metrů.  Oslavuje Anubis, boha mrtvých, a pravěkou bohyni s kravskými rysy Hathor. Hledejte tu reliéf ukazující Hatšepsut, jak pije z vemene bohyně. Trochu dále na severozápad se rozprostírá Údolí králů, královský hřbitov, kde leží téměř sto metrů hluboko i točitá hrobka Hatšepsut sdílená s jejím otcem nazývaným Thutmose I.. Brzy po smrti královny se její jméno vytratilo z chrámů. Navzdory snahám o proměnění královniny existence na prach, kolosální památky Hatšepsut v průběhu staletí těmto snahám odolaly.

V Petrohradě se nachází velkolepá Ermitáž, komplex paláců postavených na příkaz Kateřiny Veliké. © Yarygin / Getty Images

Kateřina Veliká, císařovna definující jednu epochu: Petrohrad, Rusko 

Petrohrad se blýská paláci spojenými se životem Kateřiny II. (1729–1796), císařovny Ruska. Období jejího panování je považováno za zlatý věk: používala osvícenecké ideály k prosazení sociálních reforem a Ruské impérium díky ní rostlo v postavení i ve velikosti (podle některých odhadů se rozšířilo o více než pět set tisíc kilometrů čtverečních).
Komplex, nyní známý jako Ermitáž, je umístěn v palácích postavených na příkaz Kateřiny. Jeho muzea jsou nejimpozantnějším ruským klenotem v oblasti umění – tři sta šedesáti pokojovou sbírku zahájila sama Kateřina. S muzei sousedí Zimní palác v oslnivých barvách v zelené, zlaté a bílé, kde Kateřina oslovila povykující dav a prohlásila svého syna za vládce Ruska. 
Obdivujte další zásluhy Kateřiny pětadvacet kilometrů jižně od centrálního Petrohradu v císařském sídle Puškin (Carskoje Selo). Palác Kateřiny byl během druhé světové války těžce poškozen, ale jeho štuky a zlatý exteriér byly restaurovány do jeho dřívější vznešené podoby. Vyzbrojeni audio průvodcem, prozkoumejte Velký sál, obrovské jídelny a Portrétní síň, ve které je vystaven i obraz samotné Kateřiny II. v královské pozici. 

Vstupte do Zakázaného města v Pekingu, říše impozantní císařovny Cixi. © Hung_Chung_Chih / Getty Images

Císařovna Cixi, železná vládkyně a reformátorka: Peking, Čína

Prohlídky v Pekingu přinášejí pohled na proslulé panování ovdovělé císařovny Cixi (1835–1908). Cixi, jedna z nejmocnějších žen v dlouhé historii Číny, vyvstala z řad konkubín císaře Xianfengu a po jeho smrti pomohla organizovat puč. Cixi byla obávaná a obdivovaná zároveň, hrála velkou roli ve vládě země až do své smrti.
Je snadné ztratit pojem o čase, když se procházíte přes okrasné mosty a pavilony Letního paláce v Pekingu. Podívejte se na mramorovou loď (částečně dřevěnou). Cixi ji údajně nařídila restaurovat v roce 1893 ironicky penězi, které byly předurčené na financování námořnictva. Na druhé straně jezera se nachází chrám Dračího krále, kde Cixi prosil boha počasí, aby přinesl déšť.
Cixi byla oslavována v Zakázaném městě, dvacet kilometrů na jihovýchod. Palác věčného jara a Palác shromážděné elegance byly oba opraveny podle jejích pokynů, což narušilo původní dispozici. To byla nečekaná umělecká volba císařovny, která obvykle ráda navazovala na zavedený řád.

Pouliční umění označuje místo narození průkopnického vědkyně Marie Curie Sklodowské  ve Varšavě, Polsko. © Slowcentury / Getty Images

Marie Curie Sklodowská, oceněná fyzička a chemička: Varšava, Polsko

Dvojnásobná laureátka Nobelovy ceny Marie Curie (1867–1934) byla nesmírně pyšná na svou polskou identitu. Curie pojmenovala jeden z prvků, které objevila, polonium po své vlasti. Ačkoliv si svět vzpomíná na její provdané jméno, multidisciplinární vědkyně nikdy neodmítla své polské příjmení.
Proto se nachází Muzeum Marie Sklodowská Curie, které ctí její odkaz, v jejím rodném městě Varšavě. Udělejte si prohlídku v rekonstruované budově z osmnáctého století, která vystavuje původní dokumenty a náležitosti Marie Curie. Vědkyně se přičinila o obrovský příspěvek ve vývoji teorie radioaktivity a propagovala použití radioaktivních izotopů k boji u tkáňového růstu - základ mnoha dnešních způsobů moderní léčby rakoviny. Naneštěstí vědecký aparát nakonec předurčil smrt Curie, která zemřela na důsledky nemoci z ozáření.
Bombardování v roce 1939 a 1944 srovnala Varšavu se zemí, ale Staré Město bylo pečlivě přestaveno za použití stejných cihel. Projděte se na Staroměstském náměstí zapsaném na seznamu UNESCO a obdivujte obchodní domy ze třináctého století a fasády renesančního stylu ozdobené tak, jak vypadaly i v průběhu života Curie.

Dům Anny Frankové ve staré centrální čtvrti Amsterdamu nabízí chladný pohled do tehdy tíživého času. © Anamejia / Getty Images

Anne Franková, autorka deníku z druhé světové války: Amsterdam, Nizozemí

Nikdo nezachytil úzkost druhé světové války, ani nepodal výzvu k nastolení světového míru podobně, jako to udělala Anne Franková (1929–1945). Deník Anny Frankové vydal její otec poté, co zahynula v koncentračním táboře v Bergen-Belsenu. Vypovídá o dvouletém pobytu rodiny v Amsterdamu a pozorování života na prahu mezi dětstvím a dospělostí. Podání Anny Frankové jsou velmi přímá.
Rodina se ukryla v prostorách utajené knihovny ukryté v ulici  Prinsengracht 263, kde se nacházely obchod autorčina otce. Úzká cihlová stavba, typický obchodní dům ze sedmnáctého století, byla zachována jako muzeum. Kolekce s patnácti tisíci položkami dojemně zachycuje život rodiny v úkrytu a vystavuje původní deník Annie Frankové. Blízko renesančního kostela k nebi vzhlíží štíhlá litinová socha autorky.
Půjčte si kolo z jedné z mnoha půjčoven v blízkosti a vyšlápněte si na východ k Nieuwe Amstelstraat. Židovské historické muzeum zde vysvětluje historii amsterdamské předválečné židovské komunity a je také výchozím bodem pro prohlídky židovské čtvrti. Historie je často bezútěšná, ale odkaz Anny Frankové nabízí záblesk naděje.

Cafe Les Deux Magots, oblíbené místo Simone de Beauvoir, spisovatelky vlivného feministického pojednání Druhé pohlaví. © Oleg Albinsky / Getty Images
 

Simone de Beauvoir, spisovatelka a filozofka: Paříž, Francie

Nejslavnější spisovatelka z dvacátého století oslavovaná Paříží zničila zastaralé představy o ženství rychlým tahem pera. Simone de Beauvoir (1908–1986) ve Druhém pohlaví slavně prohlásila, že „se žena ženou nerodí, ale spíše se stává ženou“. Myšlenka, že sociální podmínky ženu utváří, stále i dnes ve společnosti rezonuje.
Ačkoli Beauvoir velmi cestovala, kavárny Paříže jsou místy, kde čerpala nejvíce inspirace. V Les Deux Magots v Saint-Germain-des-Prés se venku rozkládají stoly a proutěné židle, spisovatelka však obvykle sedávala uvnitř zaneprázdněná psaním ve svém v rohu.
Jen pár kroků odtud se nachází Café de Flore. Interiér ve stylu art-deco se věrně zachoval ve stejné podobě, jako když se Simone de Beauvoir mezi těmito zdmi stýkala se svým celoživotním důvěrníkem a milencem, filozofem a dramatikem Jeanem-Paulem Sartrem.
Příběh spisovatelky končí krátkou jízdou metrem k hřbitovu v Montparnasse z devatenáctého století, kde sdílí své poslední prosté místo odpočinku se svým milovaným Sartrem.

Vychutnejte si barevného ducha Fridy Kahlo během vašeho cestování po kanálech části  Xochimilco v Ciudad de Mexico. © Matt Mawson / Getty Images
 

Frida Kahlo, žánry bortící malířka a feministická ikona:  Ciudad de Mexico City, Mexiko

S jejím pronikavým pohledem a vzdorovitým obočím jsou portréty Fridy Kahlo (1907–1954) okamžitě rozpoznatelné. Androgynie nejslavnější mexické ženy, která pěstovala chloupky na obličeji a sportovní pánské obleky často nosila jako tradiční šaty, z ní udělala ikonu jejího času. Její neochvějné malby, které zachycují bolest a potrat, jsou i nadále podmanivé.
Umělkyně strávila mnoho let v takzvané Casa Azul (Modrý dům) v Ciudad de Mexico. Nyní je Muzeum Fridy Kahlo naplněno objekty z malířčina života: šperky, oděvy, připomínkové předměty a fotografie zobrazující ji i jejího a muralistického manžela Diego Riveru. Díla, která shromáždila sama Frida Kahlo, jsou také součástí výstavy a nabízí obohacující pohled na to, co inspirovalo jednu ze samotných nejinspirativnějších žen na světě.
Půlhodinovou jízdou taxíkem na jihovýchod se dostanete ke kanálům Xochimilco, které Frida Kahlo a její manžel Rivera zbožňovali. Navzdory mnoha tragédiím, které prožila, se vášnivý pohled na svět Fridy Kahlo nikdy nezachvěl. Nasedněte na loď a klouzejte po vodních cestách, přičemž se můžete zaposlouchat do kapel mariači a popíjet tequillu – tato barevná scéna dokonale vystihuje nadšení Fridy Kahlo pro život.

Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět vic a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Fototrip do ráje zvířat - Etosha

Další článek

TOP 10 destinací v Asii a Tichomoří pro rok 2019

Související články

Články

Top 10 měst podle Best in Travel 2019

10 měst, na která se zaměřit tento rok 1. Kodaň, Dánsko Dánské hlavní město je stále trendy a jednoduše nezastavitelné ve svém rozvoji. Restaurace Noma, pyšnící se dvěma michellinskými hvězdami a nabízející tradiční severskou kuchyni v moderním hávu, má gurmánské šéfkuchaře, kteří neustále přicházejí s novými a neotřelými nápady, vlastní…

Články

5 nejkrásnějších měst ve Slovinsku - od Lublaně po Bovec

Pokud středoevropské Slovinsko stále ještě nefiguruje na seznamu vašich cestovatelských plánů, možná brzy změníte názor. Ať už vsadíte na lyžování ve vysoko položených horských střediscích, na pěší turistiku v čarovné přírodě nebo na koupání v teplém moři, zaručeně neprohloupíte ani u jedné z variant. Přírodní krásy teď ale nechejme chvíli stranou, čeká nás totiž putování po nejkrásnějších slovinských městech. Slovinsko je v podstatě hned za rohem, tak proč se pro změnu nevydat na výlet právě sem? Z Prahy do Lublaně dojedete autem už za necelých 7 hodin. Slovinská města, která byste si měli ve své turistické brožurce vyznačit tučně, jsou Lublaň, Piran, Bled, Koper a Bovec. Úžasné je navštívit alespoň jedno…

Články

TOP 10 měst pro rok 2018

Nejlepší destinace, zážitky a cestovatelské trendy pro následující rok. Experti z Lonely Planet prozkoumali celý svět, aby vám nabídli nejlákavější destinace, nezapomenutelné zážitky a trendy, o kterých byste měli vědět. Deset měst, která slibují báječné zážitky. 1. Sevilla, Španělsko Během posledních deseti let se Sevilla proměnila. Metropole, dříve proslulá dopravními zácpami, spala na velmi zašlých vavřínech, ale pozvolna rozkvetla ve velkoměsto plné jízdních kol a tramvají a snaží se oživit svého uměleckého ducha. A proměna neproběhla bez povšimnutí. Andaluské…

Články

8 věcí, za kterými se vydat do hlavního města Litvy

Vilnius, hlavní město Litvy už dlouhá léta tiše okouzluje turisty, kteří sem zavítají, láká návštěvníky na největší historické centrum ve východní Evropě, celé v barokním stylu, a pak je udivuje nekomerční elegancí a perfektní nabídkou historie i kultury, která má svůj jedinečný, litevský půvab. Vilnius na první pohled neslibuje moc, ale nabídne vám toho nakonec tolik, že nebudete vědět, co dřív. Existuje mnoho důvodů, proč navštívit toto zvláštní, kreativní a příjemně celistvé město: zde je 8 nejlepších věcí, které můžete ve Vilniusu podniknout. Zvonice vilniuské katedrály skrze její tyčící se klasicistní sloupy © Ekaterina Pokrovsky / Shutterstock Nechte se okouzlit šarmem Starého…