Se svařákem v ruce v rozsvíceném městě: vánoční trhy

©

Na tomhle období něco je. Ačkoli si to mnohdy nepřipouštíme a říkáme, že Vánoce jsou hlavně pro děti, a nadáváme na čím dál dřívější vyhrávání koled v supermarketech, předvánoční čas prostě má něco do sebe.

Advent svařák
Minimálně si dáte svařák. Pravděpodobně si ho půjdete dát s někým blízkým. Ještě pravděpodobněji se vám to setkání nad svařákem bude líbit. A tak to přesně je. Advent a Vánoce prostě mají něco do sebe, ať je nazýváte ryze komerčním svátkem, či je trávíte ve znamení vašeho životního hereckého výkonu vůči dětem. Je to období, které má každý z nás pro něco rád.

Advent _1

Vánoce mohou mít svá negativa a být jen komerčním svátkem, ale nakonec i ten největší cynik (čti průměrný Čech) roztaje v teplém počasí předvánočního období. A ne jen díky současným teplým zimám. Je to období, které má každý z nás pro něco rád a je jedno, jestli to je kvůli perníčkům vzdálené tety Jáni nebo srazu po půlnoční mši. Stejně se každoročně znovu dojmete v jednu chvíli. Protože kouzlo Vánoc existuje. To je fakt.

Otázka ale zní, kde zažít tu nejlepší předvánoční atmosféru? Jestli plánujete výlet na vánoční trhy navzdory varování o nebezpečích, vyrazte na jedno z následujících míst, která jsme pro vás vybrali a kde jste možná ještě nebyli.

Advent_2

1. Wolfgangsee, Rakousko (od 18. 11. 2016) 

Budete si připadat jako v pohádce. Oči vám budou svítit vánoční atmosférou stejně intenzivně jako okolní vánoční výzdoba. Slovo pohádka zde není jen pouhým zveličením situace, ale nabývá naprosto reálných obrysů. Vánoční trhy ve městečkách St. Wolfgang, Strobl a St. Gilgen se rozprostírají u jezera Wolfgangsee a každé z nich nese jeden vánoční symbol. Uprostřed jezera každoročně svítí 19 metrů vysoká lucerna a na tamní horu Schafberg můžete vyjet zubačkou, vychutnat si krásný výhled na jezero a okolní vrcholky hor. Po jezeře jezdí loď, pro nás jsou tedy tyto trhy favoritem č. 1.

Advent_3

2. Basilej, Švýcarsko (26. 11. - 23. 12. 2016) 

Basilej zahodí svůj švýcarský puristický look a v období adventu se z ní stane opěvovaná vánoční královna. Nejhezčí stánky najdete na Barfüsserplatz a Münsterplatz, dále určitě stojí za zmínku nejdelší vánoční ulice, která se táhne celým městem. Začněte na náměstí Aeschenplatz směrem ke starobylé uličce Eisengassem přes středověký most (dominantu města) až na náměstí Messeplatz. Pokud celou trasu projdete, nečeká na vás na konci bohužel medaile a cílová páska, ale něco daleko lepšího – krásný vánoční strom a výborné teplé nápoje a jídlo.

Advent_4

3. Štrasburk, Francie (od 25. 11. - 31. 12. 2016) 

Vánoční trhy se v tomto městě konají již od roku 1570 a jsou na toto číslo dodnes patřičně hrdé (možná s každým novým desetiletím více). Již podruhé se tyto trhy umístily jako evropská jednička. Jsou velikánské, ve městě se dělí na 12 menších celků s více jak 300 stánky. Pokud vás láká francouzská atmosféra s nepřeberným výběrem stánků a tyčící se štrasburskou katedrálou Notre-Dame nad vašimi hlavami, pak je tato destinace pro vaši návštěvu ta pravá.
Advent_5

4. Kolín nad Rýnem, Německo (21. 11.–23. 12. 2016) 

Možná vám běžně nad hlavami nepadají komety, tady vám to ale určitě vadit nebude. Místní trhy patří k jedněm z nejoblíbenějších v Evropě a světelné dekorace ve tvaru komet jsou na každém rohu. Německé trhy vynikají v mnoha ohledech: skvělý výběr jídla, výborné nápoje, žoviálnost a uvolněná atmosféra místních, kteří využívají trhů k předvánočním setkáním. Není to pouhá bezduchá turistická záležitost, Kolín nad Rýnem má naopak hodně co nabídnout. Proplétejte se místními uličkami a narazíte na několik hezkých menších náměstí, zabraných pěknými stánky či kluzišti. Ústřední trh najdete u katedrály, město ale také stojí za procházku.

Advent_6

5. Barcelona, Španělsko (začátek prosince až 23. 12. 2016) 

Možná ne úplně tradiční destinace pro rozzářené stánky s punčem, ale o to zajímavější. Barcelona sklízí ovace jako zajímavé evropské město v jakékoli sezoně, ale o Vánocích je její návštěva podle nás prostě dobře exotická. Barcelona umí narození Ježíška oslavit opravdu pěkně, nechybí klasické vánoční trhy – zde Fira de Santa Llúcia, moře (to je v Barceloně každý a celý rok :) ), vánoční nakupování a mnoho dalšího. Jestli zrovna nehledáte bíle zasněžené město, Barcelona by mohla být ta pravá pro malý předvánoční únik.

Advent_7

6. Stockholm, Švédsko (19. 11.–23. 12. 2016) 

Jestli si chcete sněhu opravdu užít a už nedůvěřujete středoevropským shovívavým zimám, vyrazte někam na sever. Pro krátkou návštěvu s pořádnou porcí vůně perníku je vhodný Stockholm. Tohle město je milé a akorát tak velké pro přesně takovouhle návštěvu. Vánoční trh ve středu města – na náměstí Stortorget – vám na tváři vykouzlí ten správně (omrzlý) nadšený úsměv, který na vás prozradí, že jste vlastně vánoční nadšenec. Užívejte glöggu a prohlédněte si tradiční švédskou řemeslnou tvorbu. Svatá Lucka slaví napříč celou Evropou, tady samozřejmě také, 12. a 13. prosince si ve Skansenu vychutnejte oslavy s koncerty.

Advent_8

Za celou redakci LonelyPlanet.cz vám srdečně přejeme příjemný Advent!  

A pokud byste si ještě stále nevěděli rady i se svými vánočními dárky, hledejte inspiraci v průvodcích Lonely Planet na našem eshopu.

Advent_9

Napsal: Bára Svojtková

Předchozí článek

Jezerní safari v Keni I. část - Naivasha a Nakuru

Další článek

Co umí jedině Švýcarsko aneb proč lyžovat právě tam? - I. část

Související články

Články

Budapešť, město na Dunaji

Hlavní město Maďarska, ve kterém se snoubí jižanská atmosféra, pohoda a historie. Pro mě je jedním z nejkrásnější evropských měst. Najdete tady nespočet lázní, parků a historických památek, které přímo lákají k návštěvě. Město se rozkládá po obou březích Dunaje. Na břehu levém leží Pešť, na břehu pravém Buda. Samotný název Budapešť vznikl spojením těchto dvou názvů. Při své poslední návštěvě jsem se navíc přímo zamilovala do maďarské kuchyně. V Budapešti jsem ochutnala snad nejlepší gulášovou polévku na světě a maďarský…

Články

Neskutečný svět umění v Barceloně

To, že je Barcelona město protkané uměním jako žádné jiné, se odráží na budovách, v ulicích a v mnoha slavných galeriích. Když na chvíli pomineme Antoni Gaudího, je Barcelona z hlediska architektury jednou z největších gotických pokladnic Evropy a právě převážně z těchto skvostů čerpal Gaudí a modernisté konce 19. a počátku 20. století svou inspiraci, stará pravidla a techniky přizpůsobovali novému vnímání a stavbám. Vlastní cestou se vydala katalánská gotika. Střídměji než jinde se tu zacházelo s výzdobou, a co je nejtypičtější, katalánští stavitelé upřednostňovali šířku před výškou. K úchvatným ukázkám patří Saló del Tinell v Palau Reial, Drassanes (bývalá loděnice, kde je dnes Museu Marítim) a překrásný Església…

Články

I nenaplánovaná Paříž vás odzbrojí svojí bezprostředností

Mám rád ty momenty, kdy dorazím někam na místo a nemám vůbec žádný plán. Nevím, kde budu jíst, nevím, kde budu spát (ideálně, když to nevím jen dopoledne, odpoledne začínám být trochu nervózní) nevím, kam se podívám. A musím říct, že se mi to stává docela často, protože někdy nemám čas a někdy záměrně některé věci neplánuji. Když jsem před pár lety vyrážel poprvé do Paříže, bylo to podobné. Věděl jsem jen, že budu cestovat s rodinou a dcera měla tenkrát asi dva roky, takže kočárek byl naprosto nezbytný. Čekala mě tedy zcela nová zkušenost a já byl trochu nesvůj, že nemám plán, protože to tentokrát nebylo jen o mně. Chtěl jsem, abychom si návštěvu Paříže užili všichni. Hned po příjezdu se ukázalo, že jakýkoliv plán by byl stejně zbytečný, protože nám po čtyřhodinovém čekání na letišti ve Vídni nepřistál na letišti Orly v Paříži jeden celý kufr. Navíc cestou z letiště jsme zjistili, že stávkují řidiči autobusů, takže dostat se do centra, kde jsme měli bydlet, nebylo…