Safari překvapení v Zambii – Bangweulu a Liuwa

© Lonely Planet

Pozoruhodné antilopy, které nežijí nikde jinde na světě, nejbizarnější pták světa, druhá největší africká migrace pakoní a legenda o lví celebritě. To všechno zasazené doprostřed okouzlující kulisy nekonečné, zlaté savany a labyrintu vodních cest lemovaných barevnými květy leknínů.

Tato vzácně bohatá divočina je dnes chráněna odlehlými, nepředvídatelnými a převážně nepříliš navštěvovanými zambijskými rezervacemi Bangweulu Wetlands a Liuwa Plain National Park.

Zambia_1Více než 45 000 pakoní se toulá po rozsáhlých pláních Liuwy. Od roku 2003, kdy organizace na ochranu přírody Africa Parks převzala správu tohoto národního parku, se jejich počet ztrojnásobil © Will Whitford
 

Mokřiny Bangweulu Wetlands, nacházející se ve východní části Zambie, a národní park Liuwa Plain National Park v západní provincii utrpěly v minulosti velké ztráty kvůli pytláctví, ale nyní prožívají pozoruhodnou obnovu díky organizaci pro ochranu přírody African Parks. NGO (nezisková nevládní) organizace, která má na starost 11 parků v osmi zemích (Benin, Středoafrická republika, Čad, Demokratická republika Kongo, Kongo, Malawi, Rwanda a Zambie) je proslulá tím, že přebírá pod svou správu poničené rezervace a přeměňuje je na prosperující a dlouhodobě udržitelné destinace. Bangweulu a Liuwa nyní kvetou a safari výpravy za divokou zvěří jsou zde neuvěřitelným zážitkem.

Zambia_2Ranní slunce se prokousává nad mokřady Bangweulu Wetlands © Will Whitford

Bangweulu Wetlands

Název Bangweulu v překladu znamená "tam, kde se voda setkává s nebem", což je příznačné jméno pro místo v Zambii, které může co do přírodního bohatství směle konkurovat proslulé deltě řeky Okavango v Botswaně. Oblast se rozprostírá na ploše 6 000 km2vodní divočiny s jezery jako zrcadlo, kanály porostlými lekníny a vodními průplavy lemovanými houštím papyrusu. Je domovem několika jedinečných druhů ptáků i jiných divokých zvířat. Díky tomu mají rozsáhlé mokřady samy o sobě ohromné kouzlo.

Bangweulu je nejlepším místem pro pozorování nevšedních, prehistoricky vyhlížejících člunozobců afrických, kteří jsou ve světě ptáků považováni za velmi cenné. Tito ptačí obři, kteří jsou často vidět kolem rákosových ostrovů bažinaté oblasti Bulanda, působí zdánlivě nemotorně, přitom ale zvláštně tajemně. Na svých dlouhých, tenkých nohou nesou silná těla a brutálně ostré zobáky výrazného tvaru loďky (odtud jejich jméno). S obrovským rozpětím křídel asi 2,5 metru vypadají, že už svým samotným letem popírají gravitační zákony. Naopak když stojí klidně v bažinách a tiše číhají na svou rybí kořist, jsou tak nehybní, že by se dali snadno splést se sochou. 

Zambia_3Impozantní člunozobec: Obrovský, zvláštního vzhledu a vyhledávaný zarytými nadšenci celého světa © Will Whitford

V Bangweulu žije asi 80-100 člunozobců a tvoří tak druhou největší populaci po té, která obývá mokřiny Sudd v jižním Súdánu. Místní rybáři, žijící v rákosových chatkách na březích vod, dobře znají místa, kde se člunozobci rádi zdržují. V období od dubna do června proto berou návštěvníky na vyjížďky v banánových člunech nebo vydlabaných kánoích, aby mohli tyto zvláštní, obtížně zachytitelné ptáky také spatřit. Další dobrou šanci na pozorování člunozobců pak nabízí doba hnízdění v sušších měsících, od srpna do října. Na stupnici ohrožení jsou klasifikovaní jako „zranitelní“ - ohrožují je především pytláci, ztráta přirozeného prostředí a jejich lov za účelem domácího chovu. Nadace African Parks proto začala využívat místní rybáře jako jakési „strážce člunozobců“, aby maximálně zvýšila jejich ochranu.

Kromě člunozobců žije v Bangweulu Wetlands neuvěřitelných 680 dalších druhů ptáků, mezi nimiž jsou jeřábi bradavičnatí, pelikáni, lejsci bažinní a zářivé vlhy modroprsé. Podobně různorodá je i zdejší divoká zvěř, jejímiž zástupci jsou buvoli, zebry, sloni, buvolci modří, nebo několik druhů antilop jako sitatungy, bahnivci a oribi, kteří všichni společně obývají záplavové oblasti. A také buvolci stepní, impaly a vodušky se nedávno také přestěhovali do oblasti pod správou nadace African Parks.

Hlavní zdejší hvězdou mezi mnoha druhy antilop je pak voduška červená bangewolská, elegantní stvoření s tmavě třpytivou srstí, které nenajdete nikde jinde na světě. V Bangweulu se dají spatřit velice snadno, asi 50 000 jich žije mimo slané travnaté porosty a raději se cachtá v jezírcích, která jsou zbytkem mohutných záplav z monzunového období, a spásá výživné traviny na pláních Chimbwi.

Jak si užít safari

Stejně jako když se vydáte na safari v sousední Botswaně, tak i v Zambii je zážitek z celé výpravy hodně ovlivněn dobou, kterou pro ni zvolíte. Od ledna do dubna tu vládne období dešťů, kdy jsou všechny rovnější plochy téměř zatopené a jedinou možností, jak se po nich rozumně pohybovat, jsou různé loďky a z dřeva vydlabané kánoe. Jakmile začne v květnu voda opadávat, stane se potulování mezi voduškami na záplavových územích opravdovým potěšením. Díky tomu, že v Bangweulu nežijí žádní větší dravci, je park ideálním místem pro pěší turistiku. Od října do prosince pak přijíždějí na již vyprahlé pláně tradiční safari výpravy.

Kde přespat

Ubytovat se můžete v nově zrekonstruovaném a zařízeném tábořišti Shoebill Camp, které provozuje nadace African Parks a je jediným v celém Bangweulu. Případně můžete zůstat v jednoduchém, ale příjemném tábořišti Nsobe Community Campsite, který spravuje místní komunita, žijící na pláních Chimbwi.

Zambia_4Z původního jediného, zbývajícího lva žijícího na pláních Liuwa se díky péči African Parks zdejší populace uspokojivě rozrůstá © Will Whitford

Národní park Liuwa Plain

Národní park Liuwa Plain se rozkládá v neskutečně nádherné krajině širokých zlatých plání s živoucími modrými jezírky, barevnými koberci květin a občasně rostoucími palmami, jejichž tmavé siluety ostře protínají čáru horizontu. Hvězdy tvrdě soupeří o svůj kousek místa na noční, inkoustově temné obloze a záblesky ze vzdálených bouří tančí po nebi.

Národní park Luiwa Plains, odlehlý a stále panenský, rozkládající se na ploše 3660 km2, je místem, kde se každoročně odehrává druhá největší (přesto málo známá) živočišná migrace v Africe. Od prosince do dubna nastává období dešťů a voda zaplavuje rozsáhlé jižní pláně. Úrodné, zavlažené, travnaté plochy pak přilákají mohutná stáda divokých pakoní, čítající na 35 000 kusů. V červnu začínají vodní plochy ustupovat na sever a s nimi migrují i pakoně, což trvá zhruba do září, kdy se postupně zase začnou vracet na jih. Je to nikdy nekončící cyklus putování za tou nejlepší potravou.

Zambia_5Safari v divokém parku Liuwa Plain zanechá spoustu nesmazatelných vzpomínek, jako třeba na pakoně pasoucí se v posledních slunečních paprscích
© Will Whitford

Stáda pakoní také slouží jako více než dostatečná hojnost potravy pro zhruba 500 hyen, které s nimi park obývají. Tito často hanění a nepochopení „vyvrhelové“ jsou součástí zdejší přírody a je fascinující sledovat jejich rodinné klany, jejichž členové se navzájem setkávají, poznávají se, hrají si, soupeří a zase se udobřují. Díky tomu, že v okolí žije pouze několik lvů, vládnou této oblasti hyeny, které loví ve smečkách až o 50 kusech. Zdejší pláně prohledávají také gepardi, a antilopy - od obřích Antilip Derbyho po malé oribi – které je snadné spatřit během safari výprav, stejně jako stáda zeber, vodušek a buvolů. V parku žije asi 330 druhů ptáků, včetně stovek jeřábů královských, ohromných hejn pelikánů a ohrožených jeřábů bradavičnatých.

Zambia_6Tato dobře živená hyena hoduje na zbytcích pakoně po úspěšném lovu své smečky © Will Whitford

Není možné mluvit o divoké zvěři Liuwy, aniž bychom zmínili příběh jednoho velmi zvláštního lva. Lady Liuwa hrála v dokumentu National Geographic jako jediný lev v parku, který přežíval sám po devět dlouhých let po tom, co pytláctví, příšerné chování lidí k divoké zvěři a nezákonný lov trofejí zničily mnoho z toho, na co mohl být park pyšný. Nadace African Parks později postupně vypouštěla do parku nové lvy, a ti se úspěšně množili. Lady Liuwa, která zemřela v srpnu 2017 přirozenou smrtí, se mohla pyšnit osmi odchovanými potomky. Ti, kteří měli to štěstí, že ji za života spatřili, věděli, že hledí na živoucí legendu: ve svých pozdních letech z ní vyzařovala neobyčejná lví důstojnost a moudrost, když učila nově příchozí vše, co sama znala a uměla, včetně péče o vlastní mláďata.

Království a kultura

Pro národní parky to nebývá obvyklé, ale Liuwa Plain je také domovem asi 20 000 lidí. Zdejší kmen je známý jako Lozi a je součástí království Barotseland. Litunga, jak je titulovaný vládce Barotselandu, vyhlásil v 19. století Liuwa Plain za královské lovecké pozemky, ale uděloval právo na užívání půdy a rybolov vesničanům pouze jako odměnu za ochranu přírody. A toto uspořádání funguje dodnes.

Kultura Liuwy je dnes stejně rozmanitá jako zdejší divoká zvěř. Jejím vrcholem je festival Kuomboka, kdy se Litunga a celý jeho královský dvůr vydávají na impozantní plavbu s flotilou lodí kvůli tomu, aby se přestěhovali ze záplavové oblasti do vyšších poloh. Jde o velkolepý obřad doprovázený zpěvem, tancem a bubnováním. Pravidelné záplavy, které obvykle přicházejí od prosince do dubna, pak určují, zda a kdy se festival koná.

Kde přespat

Můžete si vybrat jeden z pěti jednoduchých kempů v rámci parku, otevřených od dubna do prosince, které spravuje místní komunita a veškeré výdělky tak jdou zdejším lidem. Pokud si ale chcete dopřát naprosto perfektní luxus, vyzkoušejte King Lewanika Lodge, jediný přepychový hotel v Liuwě. V provozu je od října do července a nabízí pěší túry s průvodcem, safari v autech a během období dešťů také výlety na kánoích.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Zambie? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Zambia, Mosambique & Malawi.

Zambia, Mozambique & Malawi LP


Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

 

Booking.com
Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Delta řeky Ili v Kazachstánu

Další článek

Fototrip za dalekými jezery Malého Tibetu

Související články

Články

Pět zážitků, které zpestří dovolenou v Tunisku

Fascinující písčité pláže, příjemné teplé počasí a dostupnost z Evropy činí z Tuniska atraktivní dovolenkovou destinaci. Přímořská letoviska jsou rozeseta podél Středozemního moře, s členitým podbřežím dlouhým přes tisíc kilometrů. Příjemné a teplé počasí je tu navíc celý rok, s koupací sezonou od května do října. Plážová pohoda rozhodně není to jediné, co může nejsevernější africká země nabídnout. Byl by to skoro hřích prosedět celou dovolenou jen na pláži. Nechte se zlákat jednou z následujících aktivit, které učiní váš pobyt v Tunisku nezapomenutelným: Procházka starobylou medínou V Tunisku najdete…

Články

Žralok obrovský není mýtus, ale obrovské puntíkaté stvoření

Žralok obrovský je absolutní jedničkou na seznamu podmořského safari. Impozantní ikona oceánů plave rozvážně v hlubinách tropických moří a filtruje všudypřítomnou potravu z moře žábrami, a přestože vypadá impozantně a nebezpečně, člověku neublíží. Safari v podmořském podání Když jsem se vypravovala do Afriky poprvé, tak jsem se nejvíc těšila na safari. Zoo je sice skvělá věc, ale vidět zvířata v kleci mi nepřipadalo dostatečně autentické, ale pozorovat je na vlastní oči volně pobíhat v přírodě je úchvatná podívaná. Existuje „Velká pětka (Big…

Články

Jezerní safari v Keni I. část - Naivasha a Nakuru

Keňa je většinou prezentovaná jako ráj pakoňů. Není divu, jejich velká migrace je turistickým lákadlem číslo jedna. V zemi se však nachází se také spousta jezer, kolem nichž jsou zřízeny rezervace a parky a kde si přijdou na své nejen ornitologové. Určitě stojí za to se k nim vypravit. Jezero Naivasha Kolem jezera Naivasha se rozprostírá národní park Lake Naivasha. Ve svahilštině znamená jeho jméno „divoká (bouřlivá) voda“. Takové však zřejmě bývalo hodně dávno. My jsme zde absolvovali plavbu po klidné hladině. Jezero samotné má rozlohu 139 km2, i když údaje se značně rozcházejí.…

Články

Safari v národní rezervaci Masai Mara v Keňi - I. část

Když na safari, tak do Keni. Alespoň tak jsem si to myslela, když jsem plánovala svoji první cestu za divokými zvířaty. Nikde nenajdete větší koncentraci zvířat než v Masai Maře v období velké migrace. Z Evropy je to nejbližší destinace tohoto typu. Problém je tu jediný: tyto informace si kromě vás přečtou v každém průvodci všichni turisté, kteří mají o návštěvu safari zájem. Rok od roku zde počet cestovatelů narůstá. Raději s cestovní kanceláří V průvodcích se také dočtete velmi důležitou informaci, že není radno vydávat se na safari na vlastní pěst. Pravděpodobnost, že najdete na místě kancelář nebo agenturu, která se o vás postará a pronajme vám bezpečné auto, je velmi nízká, i když je jich tu nepřeberné množství.…