Rudé náměstí a okolí - průvodce moskevskými čtvrtěmi

LP

Moskva, jedno z největších měst světa, je skutečnou metropolí, jejíž starobylé čtvrti jsou protkány nově postavenými výškovými budovami, které obývají lidé z celého bývalého Sovětského svazu.

Je to také město kruhů: samotný tajemný Kreml, dále se tu nachází bývalé obranné kruhy, Boulevard Ring a Garden Ring, ještě dál Third Ring Road a MKAD vymezující hranice města. Existuje proto vtip, který označuje starostu Moskvy za Pána prstenů (Lord of the Rings). Většina památek se nachází v Garden Ring, ačkoli za některými autentičtějšími čtvrtěmi je třeba vydat se ještě dál. Abychom vám pomohli prozkoumat rozmanitost Moskvy, vybrali jsme naše oblíbená sousedství - tento seznam však není vzhledem k pestrosti města v žádném případě vyčerpávající.

Kreml a noční katedrála svatého Basila na moskevském pověstném Rudém náměstí. © Mordolff / Getty Images

Rudé náměstí a okolí

Lze tvrdit, že Moskva, nebo dokonce celé Rusko, začíná na Rudém náměstí – vidět toto místo je naprosto nezbytné pro každého návštěvníka. Poté, co si vystojíte frontu, abyste se podívali na Leninovo žulové mauzoleum, vydejte se do GUMu, nejstaršího obchodního domu v Moskvě. Je plný luxusních obchodů a je proslulý skleněnou střechou navrženou jedním z nejslavnějších ruských architektů Vladimirem Šukovem. Kromě architektonických zázraků GUM skýtá i několik zajímavých míst k jídlu, včetně kavárny v sovětském stylu Stolovaya č. 57, kde můžete ochutnat tajemně znějící delikatesy jako například „sleď v kožešinovém kabátě“. 

Na protější straně GUMu se tyčí nad Rudým náměstím hradby a věže Kremlu. Udělejte si procházku skrze Alexandrovy zahrady a projděte se k bráně Kremlu. Je to zlatá pokladnice pro všechny milovníky umění a historie: starobylé kostely s klenutým zlatem, hojné ikony a místo odpočinku moskevských carů. 
Na druhé straně Rudého náměstí se tyčí symbol Moskvy, katedrála svatého Basila s mnohobarevnými kopulemi. Hned za ním je nově vybudovaný park Zaryadye, který předvádí flóru z celého Ruska. K dalším atrakcím se řadí plovoucí most vyčnívající nad nábřežím a moskevskou řekou. Nedaleký skleněný pavilon hostí Voskhod - prostornou restauraci s pokrmy ze všech patnácti bývalých republik Sovětského svazu. Je to ideální místo pro elegantní večeři často doprovázenou živou hudbou.

Krásné Patriarchovy rybníky jsou moskevskou malebnou čtvrtí. © Asetta / Shutterstock

Patriarchovy rybníky

Patriarchovy rybníky (přezdívané Patriki) představují historickou čtvrť oslavovanou v románu Mistr a Markétka od Michaila Bulgakova. Patriki se nachází hned vedle ulice Tverskaya, hlavní dopravní tepny v Moskvě, a nedávno se stala nejvýznamnější čtvrtí města. Spatříte zde některé z nejelegantnějších prvků architektury, včetně několika budov ve stylu art-nouveau podle secesního genia Fyodora Shekhtela. Úzké uličky působí útulným dojmem, nedávno se tu rozšířily chodníky pro pěší a cyklostezky. V létě se toto místo stává hlavním středem pozornosti. 
Začněte vaši návštěvu bezplatnými výstavami nebo zavítejte na jedno z nejmodernějších představení v experimentálním divadle Praktika. Nenechte se však mýlit, hlavní atrakcí tohoto sousedství jsou především jeho bary a restaurace. Obyvatelé Patriki jsou zámožní Rusové a imigranti, takže není divu, že právě zde začala nedávná kulinářská revoluce v Moskvě. Uilliam, jeden z průkopníků tohoto moderního hnutí v gastronomii, stále patří k jedničkám na scéně díky svým oknům táhnoucím se od podlahy až ke stropu. Vyzkoušejte také kuře AQ na všechny způsoby úpravy, Pataru pro chuť gruzínské kuchyně a Cutfish pro zážitek ze skvělého sushi. Dokončete svou gastronomickou prohlídku originálními koktejly v Pinch nebo moskevské pobočce newyorské restaurace Saxon + Parole.

Moskevská Arma, bývalá továrna, nyní sídlo kanceláří, restaurací a klubů. © Konstantin Gushcha / Shutterstock

Okolí vlakové stanice Kursky 

Vlaková stanice Kursky byla po dlouhou dobu obklopena částečně opuštěnými továrnami a bylo lepší se oblasti nejlépe obloukem vyhýbat. To se však změnilo koncem druhého tisíciletí, kdy se zchátralá vinařská továrna změnila ve Winzavod - mekku pro příznivce současného umění. Dnes ve zdech z červených cihel sídlí některé z hlavních moskevských galerií. Až se nasytíte veškerým zdejším uměním, zaskočte si na sklenku do malé vinárny Barrell nabízející ochutnávku z rozrůstajících se vinařství na jihu Ruska. Nebo si dejte něco k zakousnutí v kavárně Khitrye Lyudi.

Hned vedle galerií Winzavod leží Artplay, další zrekonstruovaná továrna plná designových a nábytkových prodejen a velkých výstavních prostor. Je také domovem pro Pluton, kde sídlí jeden z nejnovějších přírůstků taneční scény v Moskvě. Dál Pluton obývá multimediální umělecká galerie Proun a další restaurace s možností oběda jako je Shanhaika nabízející autentickou čínskou kuchyni. 
Pár kroků odtud se nachází Arma, kde se původní shluk kruhových plynových držáků změnil na současné kanceláře, restaurace a kluby včetně Gazgolderu (patří k jednomu z nejslavnějších ruských raperů Bastovi). Kromě hip-hopových koncertů organizuje Gazgolder pravidelné techno párty, které tu od pátku do pondělí občas probíhají non-stop.

Kostel sv. Mikuláše v osadě „starých věřících“ Rogozhskoye. © Ovchinnikova Irina / Shutterstock

Taganka

Pokud se zajímáte o náboženskou architekturu, pak by měla být prvním místem vaší návštěvy Taganka. Nejprve se podívejte na starou Moskvu v Krutitskoye Podvorye - jedno z míst, kde se zdá, že se po staletí nic nezměnilo. Klášter byl založen ve třináctém století a v šestnáctém století se stal domovem moskevských biskupů. Většina přeživších budov pochází právě z této doby. Vydejte se na prohlídku areálu a nenechte si ujít interiér a ikony katedrály Nanebevzetí Panny Marie.
Vaši další zastávkou bude Rogozhskoye - osada „starých věřících“, větev, která se rozpadla od ruského pravoslaví v sedmnáctém století. Osadě dominuje vysoká osmdesátimetrová zvonice. Žlutě zbarvený kostel Přímluvy, postavený v neoklasicistním slohu s barokními prvky, má důležitou sbírku ikon. Vedle areálu kostela se nachází oblíbená kavárna Trapeznaya s ruským jídlem připraveným z tradičních receptů - ideální místo pro oběd.

Kousek odtud se nachází klášter Andronikov, ve kterém dnes sídlí muzeum Rublyov na starých mnišských základech. Rozprostře se vám tu velká sbírka starověkých pravoslavných ikon, ačkoli žádná nenáleží zdejšímu mnichovi z patnáctého století Andrei Rublyovi. Hlavní atrakcí kláštera je malá katedrála Spasitele, považovaná za nejstarší dochovaný kostel v Moskvě. Dokončete den v okolí stanice metra Taganskaya s pestrou nabídkou řemeslných piv. Varka nabízí jak ruské, tak i dovážené značky. A když vám vyhládne, stánek Burger Heroes prodává pravděpodobně ty nejlepší hamburgery ve městě. Craft & Draftlooks jsou spíše uznávanou staromódní hospodou se slušným jídlem a dvaceti druhy piv na kohoutku a stovkami druhů piv lahvových.

Fasáda panského sídla na elegantní ulici Prechistenka ve čtvrti Khamovniki. © mgfoto / Shutterstock

Khamovniki

Khamovniki je dávná textilní čtvrť Moskvy pojmenovaná podle slova kham (druh látky). Dvě hlavní ulice, Ostozhenka a Prechistenka, čtvrť paralelně rozdělují. První z nich se v 90. letech dvacátého století změnila v takzvanou Zlatou míli Moskvy s nejvyššími cenami nemovitostí a některými z nejlepších příkladů nové ruské architektury, zatímco ta druhá je ještě stále lemovaná působivými panskými sídly z devatenáctého století. 
Khamovniki je poněkud literární čtvrť díky několika muzeím věnovaným nejznámějším ruským spisovatelům - mezi nimi se zde objevili v průběhu minulého století i Lev Tolstoj, Alexandr Puškin a Ivan Turgenev. Je zde také spousta věcí k vidění pro milovníky umění. Multimédiální muzeum umění pravidelně pořádá výstavy nejlepších fotografů z celého světa, stejně jako i výstavy současného umění. Několik galerií, včetně RuArts a Kournikova, také našly domov ve čtvrti Khamovniki.

Během každé sezóny v kteroukoli hodinu dne, Moskva nadchne návštěvníky svým uměním, historií a majestátností…
Pokud už jste své touhy po literatuře a umění naplnili, zastavte se v ulici Ostozhenka u Gorod Sad - základna místního zdravého řetězce s jídlem. Objednejte si tu například dýňovou polévku nebo saláty s grilovanou zeleninou. Poté zamiřte do restaurace Dom 12, která se nachází hned za ulicí Ostozhenka. Tato restaurace a vinárna je navštěvována městskými intelektuály a její program zahrnuje přednášky, knižní prezentace a filmové projekce. V letních měsících se zdejší hosté přesouvají za posezením na krásné nádvoří.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Ruska? V e-shopu najdete také tištěného průvodce Lonely Planet Trans-siberian Railway.

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Okouzlení severoněmeckou Rujánou

Další článek

Filipíny – pojďte se toulat - 1. část

Související články

Články

8 věcí, za kterými se vydat do hlavního města Litvy

Vilnius, hlavní město Litvy už dlouhá léta tiše okouzluje turisty, kteří sem zavítají, láká návštěvníky na největší historické centrum ve východní Evropě, celé v barokním stylu, a pak je udivuje nekomerční elegancí a perfektní nabídkou historie i kultury, která má svůj jedinečný, litevský půvab. Vilnius na první pohled neslibuje moc, ale nabídne vám toho nakonec tolik, že nebudete vědět, co dřív. Existuje mnoho důvodů, proč navštívit toto zvláštní, kreativní a příjemně celistvé město: zde je 8 nejlepších věcí, které můžete ve Vilniusu podniknout. Zvonice vilniuské katedrály skrze její tyčící se klasicistní sloupy © Ekaterina Pokrovsky / Shutterstock Nechte se okouzlit šarmem Starého…

Články

Jak si užít a přežít Transsibiřskou magistrálu

Za oknem se míhají tisíce kilometrů lesů, čas od času se vynoří některé z měst. Tak vypadá cesta na konec světa, nebo alespoň na konec Ruska, vlakem Transsibiřské magistrály. Ale ve Vladivostoku nic nekončí. Vyrazit můžete až do čínského Pekingu. Cestování na této legendární železniční trati je dokonalým zážitkem a není divu, že láká stále více nadšenců. A nejen dobrodruhů, v luxusních vozech totiž zažijí přepych i ti nejzhýčkanější cestovatelé. Důležité je ale plánovat. Navzdory všem těm romantickým obrázkům, které si spojujeme s Transsibiřskou magistrálou, není to úplně jednoduchý výlet, při němž stačí jen naskočit do vlaku a jet. Potřebujete si promyslet trasu, zajistit si potřebná víza a koupit si jízdenky. Cesta z Moskvy do Vladivostoku…

Články

Reklama na stopování - Ukrajina za 4 dny

Parta kamarádů se rozhodla stopovat. Chtějí poznat něco nového a zažít nějaké dobrodružství. Proto padá volba na stopování. Je to nejjednodušší způsob, jak poznat fajn lidi a zjistit něco o jejich zvycích a kultuře, která se nemusí nutně měnit jen s hranicemi jiných států. Začátek cesty Mířím na ÚAN Florenc a v hlavě se mi honí spoustu myšlenek, většinou ne moc dobrých. Plán cesty je následující: za 4 dny prostopovat více jak 1600 kilometrů po žalostně udržovaných slovenských a ukrajinských cestách. To by samo o sobě nebylo tak špatné, ale počasí se netváří nadějně…

Články

Gurmánův průvodce po Rusku

Jedním z významných ruských trumfů je neskutečná rozmanitost všeho, co se připravuje ve zdejších kuchyních a servíruje v restauracích a kavárnách. Počínaje kašou (pohanková kaše) z Kaliningradu až po čerstvě ulovené kraby na Kamčatce… největší země světa nabízí bohatství "domácích" chutí, stejně jako gurmánských lahůdek, které vás donutí se vrátit pro druhou porci. Ochucenávodka se zakuski (chuťovkami) - v Rusku se tradičně každý panák zajídá soustem něčeho dobrého© Simon Richmond / Lonely Planet Jídla evropské části Ruska S polechtáním vašich chuťových pohárků začněte na západě Ruska. Je to oblast úrodné černozemě bohaté na živiny, kde se daří zejména obilí,…