Rozmanitost

Protože se náš svět letos úplně zastavil, podívali jsme se do zrcadla, abychom se zamysleli nad tím, jak můžeme nejlépe podpořit naše čtenáře v zodpovědném cestování a stát se tak agenty (pionýry) pozitivních změn. Uvědomili jsme si, že abychom si znovuobjevili cestování po roce 2020, musíme nejprve znovupoznat sami sebe, a tak jsme aktualizovali naše redakční postupy, abychom zvýraznili více místních a rozmanitých hlasů.

Rozmanitost

 

Každý má jiný příběh. Pojďte s námi najít místa a lidi, kteří rozvíjejí mozaiku příběhů a perspektiv z celém světě.

 

1/ Cestovatelský příběh - Gabby Beckford – Fairfax, Virginie

2/ Přístupná a otevřená destinace - Kostarika

3/ Multigenereční destinace - El Hierro, Kanárské ostrovy 

4/ Nejlepší místní kuchyně -  Hiakai in Wellington, Nový Zéland

5/ Cestovatelský příběh - Jeff Jenkins, Chubby Diaries – Austin, Texas

6/ Cestovatelská prohlídka - Wheel the World – celý svět

7/ LGBTIQ vyprávění - Karl Krause and Daan Colijn, Couple of Men – Amsterdam, Nizozemí

8/ Nedostatečně prozkoumaná historie - The Gullah-Geechee of the Sea Islands – Georgie a obě Karolíny, USA

9/ Kulturní rozmanitost - San Diego, Kalifornie, USA

10/ Příjemná a otevřená destinace - Ammán, Jordánsko

1/ Cestovatelský příběh - Gabby Beckford – Fairfax, Virginie

Po úspěchu blogu Packs Light (Zabalit světlo), vytvořila Gabby sdružení Young Traveler’s Network (Síť mladých cestovatelů) a spoluzaložila Black Travel Alliance (Černošská cestovatelská aliance), aby povzbudila generaci Z k cestování a zároveň růstu zastoupení černošské populace v cestovním ruchu.


 
PŘEDSTAVENÍ
„Pokud jde o výzkum, Generace Z je jako FBI” říká zakladatelka Packs Light Gabby Beckford. Věří, že tato věková skupina si – pravděpodobně více než předchozí – vyhledá informace o zbytkovém dopadu svých cest na životní prostředí. „Na to si dělají čas. Jsou mnohem více uvědomělá generace“.
 
A Gabby by to měla vědět. Po návštěvě Islandu na své první sólo cestě (v teprve 17 letech) a poté při studiu v Dubaji, nemohla cestovatelka a rodačka z Virginie najít žádné sdělovací prostředky, které by se obracely přímo na její věkovou skupinu. A tak změnila svůj blog Packs Light z „osobního deníku, který byl o mně“ na zdroj cestovatelských informací, který umožňuje mladým lidem vidět svět. A bylo to docela působivé. 
 
„Jsou tady mladí lidé, kteří chtějí cestovat a mluvit s lidmi ve stejných životních fázích, s lidmi, kterým mohou klást otázky a mluvit s nimi a ne jen na ně“, říká 25 letá zakladatelka. Aby tyto konverzace podpořila, založila Gabby na Facebooku Young Traveler’s Network, která povzbuzuje ke vzájemnému propojení cestovatelů ve věku 16 až 25 let.
 
„Viděla jsem, že pro Gen Z je specifické cestování ze sociálních důvodů: sebeuvědomění, sebezdokonalování, objevování a identita“, říká Gabby. Nyní používá svou vlastní platformu k zesílení těchto hlasů tím, že na svém blogu prezentuje některé z 900 členů skupiny. Gabby chce také posílit zastoupení černošských cestovatelů.
 
„V médiích jsou černoši často zobrazováni v kontextu zápasu“, říká. „Ale myslím si, že je stejně důležité vidět černošské ženy a muže, kteří cestují luxusně i nízkonákladově, černošské ženy a muže venku. Je to nesmírně důležité, protože všichni jsme lidé a užíváme si všechny tyhle normální věci“.  
 
Aby Gabby pomohla zesílit jejich hlasy a zvýšit zastoupení černochů v cestovním ruchu, založila společně s dalšími 17 černoškými tvůrci Black Travel Alliance. „Jsem jedním z nejmladších „černých hlasů“ v cestování“, říká, „a bylo pro mne důležité stát se součástí Aliance a být hlasem pro Generaci Z – protože my jsme budoucnost“. 

2/ Přístupná a otevřená destinace - Kostarika

Od objevování svěžích deštných pralesů a pláží s bílým pískem až po užívání si různě přizpůsobených dobrodružství, jako jsou surfing a zip line, je Kostarika díky přísným zákonům o bezbaiérovosti rájem pro vozíčkáře. 

PŘEDSTAVENÍ

Kostarika, která v sobě spojuje hluboké panenské deštné pralesy s doutnajícími sopkami, měkký, mušlově růžový písek a města zářící koloniální architekturou, má opravdu všechno. Zákon, který zakazuje diskriminaci osob se zdravotním postižením a nařizuje určitý stupeň přístupnosti v hotelech a na veřejných místech, znamená, že je také fantastickým bezbariérovým cílem.
Cestovatelé se zdravotním postižením si mohou užít hodně z toho, co země nabízí, s žádnými nebo jen malými obtížemi. Mnoho deštných pralesů protínají zpevněné přístupové stezky. Národní parky Carara National Park a Poás Volcano National Park mají univerzální chodníky, které vozíčkářům dávají možnost vidět lenochody, tukany a jedovaté pralesní žáby opravdu z blízka. 
Ve hře jsou i dostupné vzrušující zážitky. Různé společnosti nabízejí přizpůsobený zip line, včetně La Fortuna, kde speciální postroje bezpečně unáší vozíčkáře nad baldachýny tropických stromů a kolem tryskajících kaskád v oblasti stejnojmenného vodopádu. Dostupné je také přizpůsobené surfování, například ve městě Puntarenas, kde speciální plážová kolečková křesla a školení asistenti pomohou každému chytit vlnu. 
Kostarická města ve vnitrozemí nabízejí tradičnější zážitky pro otevřené cestovatele a většina jejich muzeí, trhů a restaurací je bezbariérová, zejména v hlavním městě San Jose. Je zde ještě kus práce pro nezávislost vozíčkářů – zejména přístup na chodníky a do autobusů – ale tato pozoruhodná země je některými kroky pro cestující všech schopností napřed. 

3/ Multigenerační destinace - El Hierro

Vzdálený, pomalým tempem žijící klenot španělských Kanárských ostrovů, je ekologicky smýšlejícím únikem, který okouzlí cestovatele všech věkových kategorií a chutí.


PŘEDSTAVENÍ
Jiskřící zelené borovicové kaskády na strmých útesech, šumivé přírodní mořské bazény jako lákadla na konci klikatých silnich a rozsáhlé vulkanické krajiny působící jako vytržené z jiného světa – El Hierro má mnoho pestrých kouzel pro nezapomenutelná dobrodružství všech věkových kategorií. 

El Hierro, ležící v Atlantiku u západního pobřeží Afriky, je druhým nejmenším a velmi (nezaslouženě) přehlíženým Kanárským ostrovem. Nyní si o této divoké a skalnaté základně začínají šeptat Španělé a pomalu roste počet mezinárodních cestujících, kteří hledají jedinečně krásné, blaženě potěšující přírodní scenérie. Promyšlený a odpovědný cestovní ruch je zde klíčový, ale jeho atrakce uspokojí celou rodinu.
 
Opuštěné turistické stezky se klikatí kolem nádherných rozhleden a odlehlých oblázkových pláží přes vzrušující útesy a skrz pohádkové laurisilva lesy. Jedny z nejlepších evropských potápěčských zážitků čekají v poklidné mořské rezervaci Mar de las Calmas a milovníky vzrušení přitahuje paragliding vysoko nad centrální plošinou ostrova. Zejména mladší návštěvníci si zamilují šnorchlování, jízdy na kajaku a setkání se vzácnou, ohroženou ještěrkou. Vznikající vinařská scéna, v hlavních rolích s neobvyklými hrozny pěstovanými na strmých svazích je vynikajícím překvapením pro dospělé.
Při toulání se kolem El Hierro objevíte spoustu zajímavé historie a folklóru, jako je například posvátný strom Garoé (kdysi se myslelo, že zázračně produkuje vodu), kaple na svahu, kde odpočívá milovaný patron ostrova a nádherně odlehlý maják Orchilla ležící na vzdáleném jihozápadním cípu Španělska.

El Hierro je od roku 2014 chráněným geoparkem UNESCO – tehdy nastartoval plán stát se prvním ostrovem na světě, který bude získávat energii výhradně z obnovitelných zdrojů. Dostat se do tohoto vzdáleného a chráněného cípu Španělska (přes Tenerife nebo Gran Canaria) vyžaduje trochu práce navíc, ale to je přesně to, o čem je tajemný a obohacující duch ostrova. 

4/ Nejlepší místní kuchyně -  Hiakai in Wellington, Nový Zéland

V hlavním městě Nového Zélandu Wellington zahájila vychvalovaná šéfkuchařka Monique Fiso misi na výrobu místních přísad a používání tradičních domorodých způsobů vaření, což je něco, na co mohou být „Kiwis“ (označení používané pro obyvatele NZ) hrdí.

PŘEDSTAVENÍ
Od hledání jedinečných původních ingrediencí, jako jsou mamaku (kapradina z černého stromu) a paua (endemická mušle), až po vaření v tradiční hāngi (zemská pec), mají lidé Māori z Aotearoa (Nový Zéland) jedinečné kulinářské tradice, jež jsou jednoznačně jejich vlastní.

Avšak až poté, co se māori-samoanská šéfkuchařka Monique Fiso (33), která zdokonalovala své řemeslo v newyorských restauracích oceněných michelinskými hvězdami, vrátila domů a otevřela si vlastní restauraci ve Wellingtonu, zaznamenaly domorodé přísady a tradiční vaření obrovský nárust na scéně stolování národa. 

Ale jíst v několikanásobně oceněné restauraci Hiakai (maorsky hladový), která – následujíc sérii nových pop-up restaurací – otevřela na konci roku 2018, znamená jít hlouběji než jen k jídlu. Po vstupu do „chytré“ restaurace na předměstí Mt. Cook, která je zařízena náladovým dřevěným obložením stěn a čokoládově hnědými koženými lavicemi, mohou hosté očekávat, že zažijí vřelost manaakitanga (maorský výraz pro pohostinnost) a ponoří se do degustačního menu, které nejen že odhaluje možnosti přírodních ingrediencí, ale také vysvětluje jejich vztah k maorským mýtům a legendám.

Například aktuální sedmichodové menu je věnováno hvězdokupě známé jako Matariki. Úvodní jídlo tvoří jídlo z kūmara (sladké brambory) s medovým knedlíkem a dýně se zázvorovým knedlíkem, kamo kamo (druh tykve) kimchi, tuřínové nudle a kowhitwhiti (řeřicha) pojmenovaná po Papatūānuku, maorském ztělesnění Matky Země. 

Jestli se vám teď sbíhají sliny, potěší vás, že nemusíte cestovat až na Nový Zéland, abyste ochutnali skvělá, několikanásobně oceněná, jídla kuchařky Fiso – čerstvou zbraní Kiwi kuchyně je nová kuchařka Hiakai, ve které najdete 30 receptů na vyzkoušení. Skutečným řešením je však stále výlet, který za to opravdu stojí. 

5/ Cestovatelský příběh - Jeff Jenkins, Chubby Diaries – Austin, Texas

Ve světě hubených hvězd z Instagramu a zmenšujících se sedadel v letadlech tvoří Jeff Jenkins web Chubby Diaries (Baculaté deníky), ve kterém poskytuje praktické infomace pro „plus size“ cestovatele a zároveň posiluje jejich zastoupení. 

PŘEDSTAVENÍ
„Cestoval jsem do 24 zemí přičemž jsem si uvědomil, že jsem nikdy neviděl nikoho, kdo by vypadal jako já“, říká Jeff Jenkins, zakladatel blogu Chubby Diaries a webu pro plus-size cestovatele. „Zjistil jsem, že to bylo kvůli nedostatečnému zastoupení“.
Takže po letech prohlížení instagramových kanálů hubených hvězd cestování a sledování štíhlých modelů v reklamách na destinace, se Jeff rozhodl vybudovat Chubby Diaries, aby ukázal světu, že silnější lidé také cestují. Chtěl poskytnout inspiraci, praktické informace a doporučení produktů pro lidi, jako je on sám. 

A byl to hit. Komunita se nyní rozrostla na více než 27 000 sledujících napříč všemi sociálními sítěmi. Jeho bohatý mix živých fotografií, elegantních videí z destinací, poutavého blogu a seznamu obchodů a služeb pro nadrozměné zákazníky pomohly oslovit publikum v rozsahu 1,8 milionů. A co víc, má to pozitivní dopad i na silnější cestovatele.

„Podíval jsem se na webové stránky a uvědomil si, že nebudou mít moji velikost.“ 
•    Jeff Jenkins, tvůrce blogu

„Jel jsem do Jižní Afriky, abych se potápěl s bílým žralokem, kde je nutné nosit neopren“, říká Jeff, „podíval jsem se na webové stránky a zjistil, že nebudou mít moji velikost.“ A tak se rozhodl koupit vlastní, což přimělo potápěčskou společnost, aby v budoucnu poskytovala neopreny i pro větší cestovatele. 

Větší postroje na zip-line a výlety vstřícnější pro větší cestovatele jsou nyní v jeho hledáčku, stejně jako pokračující diskuze o cenové politice sedadel v letadlech. Čtenáři najdou také průvodce destinacemi pro plus size cestující a Jeffovo upřímné a otevřené úvahy o životě na cestách. 

„Je to jako kdyby lidé nikdy nepřemýšleli o tom, jaké je to být silnější a cestovat“, říká Jeff o vyloučení. „Nyní jsme v povědomí a děláme změny. Dali jsme nadrozměrným cestovatelům smysl pro komunitu i pro sebe“.

6/ Cestovatelská prohlídka - Wheel the World – celý svět

Kalifornská cestovní společnost Wheel the World (Kolečkový svět) umožňuje lidem se zdravotním postižením prozkoumat svět bez omezení tím, že nabízí bezbariérové cestovní zážitky ve více než 30 destinacích.

PŘEDSTAVENÍ
Od šplhání na Machu Picchu až po seskok padákem v Santiagu, Wheel the World definuje nový sektor cestování a rekreace pro osoby se zdravotním postižením. Přitom umožňuje těm, kteří mají nějaké fyzické překážky, splnit si sny o cestování, o kterých si možná ani nemysleli, že jsou možné.
 
Společnost byla založena v roce 2018 chilskými rodáky Alvarem Silbersteinem a Camilo Navarrem poté, co se přestěhovali do USA na obchodní školu. Alvaro se stal vozíčkářem v 18 letech, kdy zůstal po nehodě s quadriplegií, a jeho vlastní touha byla jiskrou, která zapálila vášeň zpřístupnit cestování všem ostatním, kteří čelí podobným výzvám.

Alvarovým snem bylo navštívit Parque Nacional Torres del Paine v Patagonii, ale stejně jako v mnoha dalších destinacích po celém světě, byla cesta kvůli nedostatku bezbariérových prvků nemožná. A tak se s Camilem pustili do hledání možností bezbariérového ubytování a dopravy, aby zjistili, zda by bylo možné splnit si přání o společném cestování.

A objevili Joëlette, lehký turistický invalidní vozík vyrobený speciálně pro procházení nerovným terénem, který jim umožnil absolvovat W Trek – pětidenní túru po nejznámější trase Torres del Paine.
 
Dobrodružství, které mění život, dokumentovali prostřednictvím videí a fotografií v naději, že inspirují ostatní. A podařilo se – oslovily je stovky lidí se zdravotním postižením, kteří chtěli udělat stejný výlet. To se stalo podnětem k založení společnosti Wheel the World, která nyní nabízí bezbariérové cestovní zážitky a vícedenní výlety s doprovodem do více než 30 destinací v 15 zemích.

7/ LGBTIQ vyprávění - Karl Krause and Daan Colijn, Couple of Men – Amsterdam, Nizozemí

Sdílením svého života a poskytováním vhledů do cestovatelských destinací přátelských k LGBTIQ komunitě, se zakladatelé Couple of Men (Mužský pár) Karl Krause a Daan Colijn snaží inspirovat a motivovat homosexuální cestovatele a ty, kteří se potýkají s genderovou identitou nebo sexuální orientací.

PŘEDSTAVENÍ
„Rádi zkoumáme a objevujeme, ale měli bychom se (a i naše publikum) vždy cítit a být v bezpečí ve světě, který ne vždy akceptuje komunitu LGBTIQ”, říkají Daan Colijn a Karl Krause, zakladatelé Couple of Men, kteří mluví jeden za druhého. 

Němec Karl a Holanďan Daan, kteří se potkali a zamilovali 7 let zpátky v Berlíně, využili své zkušenosti s tím, jaké je to být homosexuály pocházejícími z různých zemí a kulturního prostředí, k poskytování informací o svých cestách. Karl už mnoho let cestoval jako přiznaný homosexuální baťůžkář, což inspirovalo Daana k tomu, aby se začal zajímat o jiné kultury a viděl více ze světa. 

Jejich první společné cesty byly do Vietnamu, Japonska a na Island. Vrcholem byla návštěva Machu Picchu ruku v ruce. Založili blog aby poskytli inspiraci ostatním homosexuálním a LGBTIQ+ cestovatelům a infomovali o bezpečných a zábavných místech, kde si mohou užít skvělou dovolenou, aniž by se s nimi zacházelo jinak nebo museli čelit odsuzování za to, že jsou sami sebou. 

S poutavým obsahem a nádhernými fotografiemi je blog zlatým dolem informací o LGBTIQ+ destinacích, ubytování, restauracích, barech, aktivitách a výletech. Nyní žijí Karl a Daan v Amsterdamu a jejich radostný milující vztah prosvětluje každý jejich post. Se svými sledujícími sdílejí i osobní aspekty života, včetně krásného příběhu, jak se Karl stává otcem syna a dcery. Přitom se snaží oslovit všechny, kteří bojují s genderovou identitou nebo sexuální orientací. 

V současnosti – s více než milionem návštěvníků webu – se Couple of Men snaží vzdělávat turistický průmysl a stát se pomyslnými advokáty a velvyslanci LGBTIQ+ komunity. „Myslíme si, že by se měli více zapojit tím, že se zaměří na rozmanitost naší komunity“, říká pár. „Uvést infomaci, že jste na gaye orientovaný hotel/plavba/výlet, ještě neznamená, že jste skutečně připraveni splnit přání a potřeby širší komunity LGBTIQ+. Rádi bychom viděli širší nabídku výletů, hotelů a aktivit, která pokrývá všechna zákoutí a je otevřená každému, kdo se domnívá, že je součástí komunity“.

8/ Nedostatečně prozkoumaná historie - The Gullah-Geechee of the Sea Islands – Georgie a obě Karolíny, USA

Izolace Sea Islands (Mořské ostrovy), ležících na jihovýchodním pobřeží USA, umožnila lidem z národa Gullah a Geechee zachovat nejkomplexnější kulturní dědictví v zemi.

PŘEDSTAVENÍ
Řetězec přílivových bariérových ostrůvků známých jako Sea Islands (Mořské ostrovy) se táhne podél pobřeží na jihovýchodě USA od Severní Karolíny až po Floridu. Mezi malými farmářskými a rybářskými komunitami na ostrovech si potomci zotročených afričanů z Centrální a Západní Afriky stále uchovávávají jedinečnou směs afrického dědictví, která je považována za jednu z nejvíce neporušených ze všech skupin černošských Američanů. 

Zotročení lidé byli převezeni do tohoto izolovaného a komáry sužovaného regionu z oblastí pěstování rýže v západní Africe, především ze Sierra Leone, právě kvůli jejich odborným znalostem v oblasti pěstování přílivové rýže. 

Byli také nuceni starat se o plantáže bavlny a indiga, ale vysoká vlhkost polí se ukázala jako dokonalá živná půda pro žlutou zimnici a malárii. Ačkoli mnoho zotročených lidí bylo odolných vůči nemocem, otrokáři nikoli, což většinu z nich nutilo žít daleko od svých plantáží.
 
Právě tato izolace umožnila komunitám Gullah (ostrované ze Severní a Jižní Karolíny) a Geechee (zotročení lidé a jejich potomci z Georgie) rozvíjet a uchovávat své vlastní kulturní dědictví. 

Vytvořili nový jazyk – směs angličtiny a afrikánštiny, který je podobný jazyku Krio ze Sierra Leone – a vyráběli tradiční africké výrobky, například proutěné koše. Folklór a zpívání v kruhu byly do jejich kulturních zákonů zahrnuty také – fenomenální gospelovo-folková zpěvačka Bessie Jones je dědictvím Gullah-Geechee. Nejvíce zřejmé jsou však vlivy západní afriky v kuchyni Sea Island a pokrmech jako je krabí rýže a krevety purloo. 

Obrovský Gullah Geechee Cultural Heritage Corridor (Pás kulturního dědictví Gullah Geechee), který se rozkládá přes 12 000 čtverečních mil od Pender County v Severní Karolín až po St John’s County na Floridě, může cestovatelům pomoci s pochopením dědictví neprozkoumaného regionu prostřednictvím památek a kulturně významných míst. 

9/ Kulturní rozmanitost - San Diego, Kalifornie

Plážové město v jižní Kalifornii, pestré útočiště umělců a kulturní místo - San Diego je stejně bohaté na dobrodružství jako na rozmanitost.


 PŘEDSTAVENÍ
San Diego nosí své kulturní srdce na dlani. Vlivy domorodých španělských, mexických a amerických komunit, které formovaly velkou část západu USA, jsou pro město příznačné – nacházejí se v křupavých vepřových carnitas (mexické placky s náplní), tradičních haciendách, sluncem nasáklé surfové kultuře a tradičních koších od etnika Kumeyaay.
V moderním pohraničním městem je rozmanitost trvale přítomná a menšinové komunity tvoří více než 59 % z celkové populace. Přidejte k tomu stálé mírné podnebí, nádherné západy slunce, kilometry stezek pro pěší a cyklistiku a pláže, které lze objevovat, a zjistíte, proč se obyvatelé San Diega tak hodně usmívají. 
Vezměme třeba Balboa Park. Rozkládá se na 1 200 akrech krásné krajiny v blízkosti městského centra San Diega a je to samostatný svět. Návštěvníci a obyvatelé města zde mohou strávit dny zkoumáním 17 rozmanitých muzeí, včetně zbrusu nového muzea Comic-Con, více než tuctu zahrad (nevynechejte kaktusovou) a tuny umění (nenechte si ujít Spanish Village Art Center (Španělské umělecké centrum). 
Jinde staví kreativní stranu města do popředí (a do středu) rozvíjející se síť uměleckých čtvrtí. Centrálním městským prvkem Barrio Logan, který je jádrem mexicko-amerického umění a kultury, je Chicano Park, který v roce 2020 oslavil své 50. výročí. V jeho sbírce je více než 70 historických nástěnných maleb, které vyobrazují dlouhodobé spojení parku s komunitním aktivismem a jako důležité místo setkávání. 
Další čtvrti, jako například La Jolla (španělsky „klenot“), jsou domovem lahůdek typu Athenaeum Music & Arts Library, jež je prostorem pro intimní koncerty a regionální i národní umělce. 
Rozmanitost města se vrchovatě odráží i v jeho jídle. Tacos jsou zde formou umění a každý místní má své oblíbené (Barrio Logan je centrem pouličních tacos v tijuanském stylu). S největsí Malou Itálií v zemi (48 čtverečních bloků) je skvěle zastoupeno italské jídlo. A malá, avšak prospěrující komunita byznysů černošských majitelů, zvyšuje kulturní pestrost města charakteristickými chutěmi od grilovaných pokrmů z jihu Afriky až po kuchyň Etopie.

 

10/ Příjemná a otevřená destinace - Ammán, Jordánsko 

Díky svému původu pocházejícímu z levantinských a beduínských tradic je proslulá jordánská pohostinnost tím, co dává hlavnímu městu Ammán duši.

PŘEDSTAVENÍ
Jordánské hlavní město Ammán, kdysi zastávka na cestě k růžovým pískovcovým chrámům v Petra nebo pouštním pískům Wadi Rum, rozkvetlo díky tvůrčímu boomu do intelektuálního a uměleckého centra Středního východu. 
    
V Jordánsku není „Ahlan wa sahlan” („vítejte”) pouze prázdnou frází. Genialita a štědrost, které vycházejí z levantinských a beduinských tradic, jsou hluboce zakořeněné v přivítání na Středním východě, jehož srdcem je sdílení jídla a pití. 

Zážitkem, kterého je třeba si vážit – a je neslušné ho odmítat – je sdílení jídla s ammánskou rodinou. Šťastní hosté se ocitnou na ochutnávce mléčného araku (neslazená destilovaná kořalka) a mansafu (tradiční jídlo z rýže a jehněčího masa s místním jogurtem) u stolu plného lidí, ze kterých se velice brzy stanou přátelé. V tradičním kole nápojů po jídle se nalévají tři šálky kávy: jeden jako přivítání, druhý k vychutnání a třetí jako projev úcty. 

Příležitostí pro autentické interakce je spousta také ve městě. Pro vzrušující akci se vydejte do centra čtvrti Al Balad, kde najdete trh se stánky prodávajícími koření, oblečení a hudební nástroje hned vedle milovaných míst jako je Habibah, nejlepší obchod s kunafeh (sladký sýrový desert). V moderních čtvrtích, jako jsou Weibdeh a Jabal Amman, se ponořte do uměleckých galerií a kreativních kavárenských komunit: právě zde najdete energii, která proměnila Ammán v tlukoucí srdce Středního východu – stejně jako pohostinnost, která nutí návštěvníky vracet se zpátky. 

Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět vic a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

BiT 2021

Další článek

BiT 2021