Rozkvetlá nádhera - nejlepší místa s divokými květinami v USA

Getty Images

Tyto kopce vám vezmou dech při pohledu na všechny ty květiny kolem! A nejen kopce, také pouště, prérie, kaňony, písečné duny, rašeliniště, lesní porosty a další místa čekají, aby vás okouzlila svou každoroční odměnou vůní a barev.

Pokud už nastalo jaro tam, kde se nacházíte, nepropadejte panice – nic nezmeškáte. Sezóna divokých květin je mnohem delší, než si myslíte: pouštní květy začínají kvést brzy v roce, zatímco louky alpských oblastí vrcholí až v létě. Vždy na nich najdete něco krásně bujícího. 
Jste připraveni na botanické dobrodružství, na které nezapomenete? Od rozsáhlých palet barev až po krátké záblesky oslnivosti si můžete vybrat z těchto prvotřídních destinací s lučními květinami po celé Americe, které jsme pro vás vybrali. 

Hory planoucí barvami v Temblor Range, v lučnaté části Carrizo Plain National Monument, Kalifornie. © Sumiko Scott / Getty Images

Carrizo Plain National Monument, Kalifornie

Carrizo Plain National Monument je tiché údolí zasazené v oblasti centrálního pobřeží, kam se vydává jen málo lidí – tedy kromě období jarního kvetení. Milovníci divokých květů by se měli zaměřit na březen a duben, kdy květy dominují krajině po celé délce až do údolí. Vzácné „super kvetoucí“ roky lákají návštěvníky, kteří dosud ani nevěděli, že je květiny umí nadchnout.  Průměrné roky ale jsou o nic méně úžasné.
Rozsáhlá pole žlutých květů Lasthenia californica a svahy sedmikrásek se táhnou do dálky, vůně levandule se line po kopcích, mísí se s oranžovými sluncovkami kalifornskými a žlutobílými květy laje širokojazyčné. Surrealisticky nafouknutá květenství takzvaných pouštních svíček (Caulanthus inflatus) pro vás budou také neobvyklým zážitkem.

Je pochopitelné, proč město Crested Butte láká nadšence divokých květů z celého světa. © Dean Fikar / Getty Images

Crested Butte, Colorado

Léto v Rockies je skvostným zážitkem, ať už se nacházíte kdekoli. Jen málo však míst zaručuje takovou oslavu divokých květů jako Crested Butte. Od roku 1986 hostí toto malé horské městečko v Coloradu každoroční červencový festival Crested Butte Wildflower s výlety, workshopy, kulinářskými akcemi, fotografickými túrami a výpravami za malováním venku. Přijďte před nebo po festivalu, a i tak se vám tu toho nabídne spousta k vidění. Mezi rané kvetoucí druhy patří zavěšené květy červených orlíčků (Aquilegia canadensis) a ledovcových lilií (Erythronium grandiflorum), kopce pokrývají zlaté druhy sedmikrásek (Wyethia) a šarlatové chomáčky takzvaných indiánských štětců (Castilleja) během vrcholu léta.

Washingtonská hora Mt Rainer je impozantním místem sama o sobě, ale pro nadšence květin je především výraznou kulisou k barevně posetým loukám. © Justinreznick / Getty Images

Mt Rainier, Washington

Většina lidí navštíví Národní park Mt Rainier pro jeho stejně pojmenovanou horu. Pro některé z nás je však vrchol spíš krásnou kulisou pro fotografie našeho hlavního bodu zájmu: nekonečných lánů květin. Počasí na hoře je předvídatelně nepředvídatelné, takže správné načasování pro zachycení vrcholu kvetoucí sezony vyžaduje trochu štěstí. Obecně zkuste zacílit na polovinu července až do poloviny srpna. Vyhledávejte růžové orchideje (Calypso orchid) a strašidelné bílé květy hniláku (Monotropa uniflora) v lesích, zatímco otevřené louky budou přátelské pro fialový hořec (Gentian), exploze bílých květů medvědí trávy (Xerophyllum tenax), opeřené kštice koniklece (Pulsatilla) a nepřehlédnuté lupiny (Lupinus), kam se podíváte. 

Národní park Great Smoky Mountain je proslulý azalkami, ale to je jen jeden z mnoha druhů divokých květin, které tu potkáte. © Ed Reschke / Getty Images

Národní park Great Smoky Mountain 

Kdyby podle básníka Billyho Wildera existovalo sloveso azalkovat, vystihovalo by politování nad tím, že jste zmeškali nějakou přírodní událost, protože jste byli příliš rychlí nebo jste naopak přišli pozdě. Tato charakteristika vystihuje samotnou azalku, protože je velmi těžké zastihnout ji přímo v jejím krátkém kvetoucím období v Great Smoky Mountains. Zaručeně se tu však po azalkách poohlédněte: v parku roste devět druhů rododendronů a azalek. Ohňové azalky začínají kvést v nižších nadmořských výškách dříve okolo dubna a května, zatímco ve vyšších polohách je rododendron fialový na svém vrcholu v červnu. To je jen začátek dlouhého seznamu divokých květů, které se v této oblasti nacházejí
Nezmeškejte Spring Wildflower Pilgrimage - týdenní festival s túrami po boku průvodce oslavující rozmanitost raných květin v parku, kde rostou trojčetky, orchideje, kosatce a mnoho dalšího.

Fialová lupina (Lupinus texensis) je národní květinou Texasu a najdete ji opravdu všude. © Gallo Images / Getty Images

Hill Country, Texas

Jaké je první slovo, které vás napadne, když se řekne Texas Hill Country? Dobře, možná to bude grilování. Hned poté se vám ale pravděpodobně vybaví fialové lupiny. Neexistuje žádné speciální místo, kam za nimi vyrazit. Začít můžete v Austinu v Lady Bird Johnson Wildflower Center. Pokračovat můžete do okolí Burnetu, kde se každoročně v dubnu koná festival Bluebonnet Festival. 
Místní města se spojila, aby vytvořila samostatnou smyčku kolem oblasti Highland Lakes, prozkoumejte však i vedlejší cesty jako je Hwy 16 severně od města Llano směrem k tajemně pojmenovanému hřbitovu Baby Head, kde byste měli narazit na škálu lupin smíšených s indiánskými štětci a krásnoočky. 

Bažiny blatouchů bahenních v Cranberry Glades dokazují, že i močály můžou být překrásné. © LarryKnupp / Getty Images

Cranberry Glades, Západní Virginie

Ne každá destinace s divokými květinami musí nutně nabízet rozsáhlé palety barev, některé z nejzajímavějších a nejrozmanitějších míst vyžadují trochu větší uznání pro jemnou až bizarní krásu. Pokud chcete vidět například masožravé rostliny, je třeba, abyste se obvykle vydali na rašeliniště. Botanická oblast Cranberry Glades Botanical Area v Západní Virginii se pyšní největší plochou bažin – čítá čtyři samostatné rašeliniště s vybudovanou půlmílovou promenádou, abyste se mohli pokochat ekosystémem, aniž byste způsobili přílišné škody (nebo se propadli do bažin). Pátrejte po drobných rosnatkách s jejich lesknoucími se kapkami smrtící lepkavosti, masožravé lážkovce rádže a fialové lemované orchideji. Spatříte tu i zlatý blatouch bahenní a samozřejmě brusinky. 

Přijďte v pravý čas a kalifornský státní park Anza-Borrego Desert překvapí vás svou hojností. © Ron_Thomas / Getty Images

Státní park Anza-Borrego Desert, Kalifornie

Pokud si myslíte, že pouště nejsou domovem divokých květin, vydejte se na výlet do Státního parku Anza-Borrego Desert. Nebudete sami: tisíce turistů s kamerami v rukou navštěvují tento park v Jižní Kalifornii v naději, že zachytí květy na jejich vrcholu bujení. Vychytejte ten správný čas a pouštní země se před vámi promění v purpurově zbarvený koberec verbeny. Podívejte se blíž, abyste spatřili fialové svazenky (Phacelia), pouštní prvosenky a lilie a vysoké vřetenovité kaktusy (Ocotillo) s jejich vystupujícími šarlatovými květy jako vynález doktora Seusse.
Ponořte se do stezek postranních kaňonů, které vedou k původním palmovým oázám, sledujte přitom neonově žluté květy echinokaktusů, květy takzvaných miniaturních rohoží (Nama demissum) a nepolapitelné průsvitné květy duchů (Mohavea confertiflora). 

Lupina se každoročně těší oslavám v drsných horách White Mountains ve státě New Hampshire. © Noppawat Tom Charoensinphon / Getty Images

White Mountains, New Hampshire

Hory White Mountains ve státě New Hampshire představují nejdrsnější hory Nové Anglie. Jsou také nejpozoruhodnější pro divoké květy s řadou druhů, které jsou mnohem častěji k vidění dál na sever Kanady. Každoroční oslava Celebration of Lupines, která se koná pokaždé v červnu ve Franconia Notch, oceňuje spolehlivě okouzlující modré, růžové a bílé barvy oblíbených místních lusků. Turisté můžou následovat přední stezky pro ideální pozorování divokých květů - tj. stezky na Mt Washington, Mt Jefferson, Mt Eisenhower a Mt Clay. Následujte také stezku Alpine Garden na Mt Washington, nejvyšší a také nejlepší ze všech stezek nabízející vysokohorské květiny regionu, včetně alpských azalek a hlaváčů.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet.

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.


 

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Lichtenštejnsko - Alpské potěšení pro milovníky outdooru

Další článek

Fototrip - Istanbul – město na pomezí kontinentů

Související články

Články

Austrálie - země divokých tvorů I. část

Australská flóra a fauna jsou patrně těmi nejpodivnějšími živými organismy, se kterými se můžete na zemi setkat. Je to proto, že Austrálie byla po velmi dlouhou dobu zcela odloučena od vlivů ostatních kontinentů – minimálně po dobu 45 milionů let. Města jako Sydney nicméně zachovala mimořádné fragmenty původního přírodního prostředí, které jsou relativně snadno dostupné. (Dr. Tim Flannery) Zásadně odlišná Austrálie Existují dva skutečně zásadní faktory, které jsou důležité pro vysvětlení australské přírody, její půdu a klima. Oba jsou jedinečné. Na ostatních světadílech se v nedávné minulosti do tvorby nové půdy aktivně zapojovaly procesy, jakými jsou vulkanismus, formování pohoří…

Články

Safari v národní rezervaci Masai Mara v Keňi - I. část

Když na safari, tak do Keni. Alespoň tak jsem si to myslela, když jsem plánovala svoji první cestu za divokými zvířaty. Nikde nenajdete větší koncentraci zvířat než v Masai Maře v období velké migrace. Z Evropy je to nejbližší destinace tohoto typu. Problém je tu jediný: tyto informace si kromě vás přečtou v každém průvodci všichni turisté, kteří mají o návštěvu safari zájem. Rok od roku zde počet cestovatelů narůstá. Raději s cestovní kanceláří V průvodcích se také dočtete velmi důležitou informaci, že není radno vydávat se na safari na vlastní pěst. Pravděpodobnost, že najdete na místě kancelář nebo agenturu, která se o vás postará a pronajme vám bezpečné auto, je velmi nízká, i když je jich tu nepřeberné množství.…

Články

Národní parky na jihozápadě USA

Spojené státy nejsou známé pouze svými moderními velkoměsty, obdivované mohou být právě především pro své národní parky. Jedny z nejkrásnějších parků se nacházejí na hranici čtyř států – Kalifornie, Utah, Arizona a Nevada. A svou diversitou mohou nabídnout každému návštěvníkovi něco významného a nevšedního. NP Grand Canyon Představte si krajinu plnou překrásných luk, hájů a květin, lesů s voňavými obrovskými jehličnany obklopující hory a skály, které se tyčí až do nebes, ale také vyprahlé pouště a pláně, kde přežijí jenom ti nejpřizpůsobivější. Kaňony staré miliony let, krátery, nezvyklé barevné kamenné…

Články

Írán - krásy Persie

Země, která je pro mnoho lidí velkou neznámou, leží kdesi mezi Irákem a Afganistanem a není považována za příliš bezpečnou. Ovšem Írán, kterému dominují rozlehlá pohoří a neobydlené pouště, překvapí neuvěřitelně milými a pohostinnými lidmi, kteří vždy rádi pomohou, krásnou přírodou a památkami z doby mocné Perské říše i ze středověké a moderní Persie. Předsudky „Írán?!“ „Nezbláznil ses?“ „To jako vážně?“ Takových a dalších podobných reakcí jsem před odletem slyšel víc než dost. Lidé mají Írán zařazený do kategorie nebezpečných zemí, nicméně po pár dnech pobytu pohostinnost místních jistě každého přesvědčí o opaku. Lidé si turistů váží a dávají jim…