Roadtrip západem USA - hazard, pouště a rudé skály Nevady

Shutterstock

Kasína a poušť. Pokud byste chtěli Nevadu shrnout do dvou slov, málokdo asi vybere jiná. Téměř tři čtvrtiny obyvatel Nevady žijí v oblasti Clark County, což ji dělá jedním z nejvíce centralizovaných států v USA a není divu, nehostinné podmínky a pouštní krajina nenabízí příliš mnoho možností k příjemnému žití. Vytvořily ale přírodní úkazy, za kterými to láká mnoho cestovatelů.

Hledání krásy v Údolí Smrti

Pokud jste cestu začali v Kalifornii, Death Valley je pravděpodobně místem, kde překročíte hranice do Nevady. Death Valley je největší národní park USA a může být těžké představit si, jak velkou rozlohu zabírá. Nepodceňujte proto přípravu na cestu, dotankování plné nádrže před vjezdem do parku je naprostá nutnost! V Údolí smrti byste mohli strávit mnohem víc času, ale ta nejlepší (a poprávu nejpopulárnější) místa zvládnete beze spěchu navštívit i za jeden den.

Na cestu do parku se vydejte brzy ráno a do itineráře si zapište písečné duny Mesquite Flat Sand Dunes, Devil’s Golfcourse, projeďte si Artist’s Drive, několikakilometrový okruh mezi skalami zbarvenými do mnoha různých odstínů, zastavte se u výhledu na Zabriskie Point, nechte se překvapit nekonečností Badwater Basin, solné pláně a nejníže položeného místa v Severní Americe. Pro perspektivu si dojeďte na Dante’s View, nenápadnou odbočku z hlavní silnice, která vám ukáže údolí z výšky a ze které si uvědomíte jeho šířku i to, jak daleko se v horkém vzduchu tetelila fata morgana, kterou jste pozorovali na Badwater Basin.

Každá ze zastávek je unikátní a zaslouží si víc prostoru ve svém vlastním odstavci. Spolu s tipem, kde před Death Valley přespat zadamo, najdete vše důležité o jeho návštěvě v tomto článku

Město hříchu, které nikdy nespí

Kromě přírody přiložil v Nevadě ruku k dílu i člověk. Jestli to zemi prospívá, či nikoliv, nechám na vás, faktem kažopádně je, že proslulé Las Vegas ročně přiláká 40 milionů návštěvníků a alespoň jednou za život  stojí za to do světa neonů a hazadů vstoupit. Jedním důvodem jsou samozřejmě kasína, každodenní nabídky zábavných show, nikdy neutuchající ruch a lákadla do světa zábavy.

Druhým důvodem jsou hotely, které nabízí poměrně vysokou kvalitu za cenu srovnatelnou s motely u dálnice - voňavé peřiny a pohodlná postel jsou po dlouhých dnech za volantem učiněný ráj. Dobrých hotelů je tu nepřeberně, my jsme zvolili SLS Las Vegas s dobrým poměrem ceny a kvality. Jenom si nezapomeňte pokoj zamluvit dostatečně dopředu, ty nejlepší nabídky rychle mizí.

Ale teď už zpátky k tomu, co Las Vegas proslavilo. Centrem všeho dění je ulice označovaná jako The Strip. Téměř sedm kilometrů kasín a hotelů nabízí zábavu pro každého, záleží jen na vás, jestli si vyberete opuletní Caesar Palace, manhattanské kulisy hotelu New York-New York nebo na chvíli zavítáte do Benátek v resortu The Venetian. Vodní kanály s gondolami, na kterých můžete plout obchodním centrem, nejsou jedinou bizarností a chvílí, kdy vám zůstane rozum stát nad děním okolo vás, bude v Las Vegas ještě mnoho.

Na otázku, jestli ve městě hříchu zažijete nejlepší party svého života, nebo jestli je to tak trochu zbytečná atrakce uprostřed pouště není vůbec jednoduché najít odpověď. My jsme ji hledali i v samostatném článku o Vegas, kde s námi můžete pokračovat na cestě městem, které snad nikdy nespí.

Ani v Las Vegas nejste ale nikdy příliš daleko od přírody. Překvapí park, který ve věhlasu trochu zastiňují jeho větší a slavnější kolegové, ale který vaši návštěvu odmění unikátní krajinou a nádhernými výhledy. Valley of Fire je pro nás takovým nevadským pokladem, který v průvodcích vypadá nenápadně, ale když na rudé skály dopadnou paprsky zapadajícího slunce, je to jako kdybyste otevřeli truhlu zlata. Na klikatých cestách jsme se tu potkali s několika málo auty podobě nadšených návštěvníků, ale jinak jsme měli tenhle kousek Ameriky skoro sami pro sebe. Protože je to státní park, ne národní, neplatí tu Annual Pass, proto si připravte 10 dolarů na vstupné a volné odpoledne i podvečer. 

Lake Mead — největší vodní nádrž v Americe

Pokud vaše cesta pokračuje do Arizony, naplánujte si ještě jednu nevadskou zastávku, hráz Hoover Dam. Ve třicátých letech byla unikátním projektem a pro tisíce dělníků vzniklo i nedaleké město Boulder City (podle původního názvu přehrady). Lake Mead, jezero, které díky hrázi vzniklo, je největší vodní nádrží v Americe a ze silnice, která lemuje jeho část, je vidět, že ho místní využívají s oblibou ve volném čase. U břehů čekají na svůj úlovek rybáři, hladinu brázdí čluny a plachetnice, občas jsme zahlédli odvážného plavce, ale v květnu voda určitě není ideální na koupání. 
Před sjezdem k Hoover Dam uvidíte ukazatele směrující na vyhlídku. Za krátké zastavení určitě stojí, je odsud vidět část jezera i známky toho, jak nízko hladina v posledních desetiletích klesla. 

Odsud už je to jen kousek k přehradě, dřív než hráz ale uvidíte policisty, kteří kontrolují, kdo a co je v autě a jestli náhodou nevezete na přehradu zbraně. Samotná prohlídka, respektive procházka po hrázi je zdarma, platí se jenom za parkování (v parkovacím domě je to 10 dolarů, pokud najdete podél cesty jiné místo, kde je možné zaparkovat, zkuste to, třeba se vám podaří ušetřit).

Z hráze je výhled na most překlenující koryto řeky (a druhý nejvyšší most v Americe), přes který přejedete o něco později do Arizony, a na druhé straně se rozprostírá Lake Mead. Tady je pokles vody nejviditelnější a okolní skály lemuje jasná linka, která skoro jako podle pravítka podává smutné svědectví o tom, o kolik je hladina nižší.
Návštěvu si můžete prodloužit ještě o nakouknutí do obchodu se suvenýry, komentovanou prohlídku hráze, nebo sbírání energie na další cestu v restauraci.

Až si přehrady užijete dosyta, vydáme se dál, roadtrip po americkém západě pokračuje na druhé straně mostu, v Arizoně, kde čekají fascinující skalní útvary a díla přírody na to, až se vám budou moci ukázat v tom nejlepším světle.

Autorka článku a fotografií Jana Kovářová miluje cestování už od chvíle, kdy si ve čtyřech letech poprvé sedla do letadla. Nejraději na cestách sbírá fotky, zážitky a tipy, jak vidět místo očima místních spíš než očima turistů. O cestách po světě, roadtripech po Evropě a životě v Anglii píše na blogu janaintheworld.com a aby vám nic neuteklo, sledovat ji můžete i na FB a Instagramu jana in the world.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se USA? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet USA (Poznáváme). 

USA Poznáváme LP

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

 

Napsal: Jana Kovářová - Jana in the World

Předchozí článek

Bílou stopou - Rakousko a novinky

Další článek

Řeky, tygři a čaj – zažijte to nejlepší z Bangladéše

Související články

Články

Když do New Yorku, tak určitě i do Queensu

Newyorský Queens byl dlouho přehlíženou čtvrtí. Zastiňoval ho samozřejmě Manhattan, menší, ale nejslavnější z pěti částí New Yorku. Přesto se ale Queens v posledních letech drápe na výsluní. Jako houby po dešti tu rostou butikové hotely i pivovary, rozrůstá se umělecká scéna a spousta věcí se děje i okolo pobřeží. Z toho vyplývá jediné – jestli vyrážíte do New Yorku, navštivte i Queens. Queens je největší z newyorských čtvrtí. Žije tu přes dva miliony lidí, ale mnohem zajímavější než velikost populace je její etnická pestrost. V Queensu se skutečně sešli lidé ze všech koutů světa – tady je to opravdový tavicí kotlík. Chcete čísla? V Queensu najdete přes stovku různých národností, lidé…

Články

Nejlepší destinace v USA, které byste měli navštívit v roce 2018

Cestovatelský tým odborníků Lonely Planet důkladně prozkoumal Spojené státy a vybral deset nejlepších dosud přehlížených, revitalizovaných a nadpozemských lokalit, které v roce 2018 skutečně stojí za návštěvu. Přírodními divy počínaje a podmanivým pobřežím a nadějně se rozvíjejícími městy konče, tyto destinace letos slibují velké věci. Inspirovali jste se a rozhodli vyrazit na cestu? Redwood Coast, Kalifornie Na kalifornském Redwoodském pobřeží ztratíte pojem o čase (i mobilní signál). Filmoví nadšenci možná poznají úchvatné prostředí z hollywoodských trháků, jako je Jurský park, E. T. Mimozemšťan a Hvězdné války. Ale působivou nádheru kalifornských sekvojových lesů, starých dva…

Články

Ze západu na východ ‒ tři státy USA, tři kultury

Přemýšlíte, že se vydáte do „země splněných snů“? Který z padesáti států USA zvolit, pokud zrovna nemáte tři měsíce dovolené k návštěvě alespoň jedné třetiny? Já jsem se při své druhé, tentokrát čistě cestovatelské návštěvě rozhodla pro tak trochu tradičně netradiční trojici. Kalifornie, Nové Mexiko a Boston. Spojené státy jsou v dnešní době turisticky lehce dosažitelnou destinací. Z Evropy se při troše plánování a sledování cen dají sehnat letenky za relativně dobrou cenu. Čím více na západ se budete ubírat, tím cena letenek pochopitelně poroste, a to hlavně v sezóně. Nezapomeňte také zažádat o tzv. ESTA,…

Články

Národní parky na jihozápadě USA

Spojené státy nejsou známé pouze svými moderními velkoměsty, obdivované mohou být právě především pro své národní parky. Jedny z nejkrásnějších parků se nacházejí na hranici čtyř států – Kalifornie, Utah, Arizona a Nevada. A svou diversitou mohou nabídnout každému návštěvníkovi něco významného a nevšedního. NP Grand Canyon Představte si krajinu plnou překrásných luk, hájů a květin, lesů s voňavými obrovskými jehličnany obklopující hory a skály, které se tyčí až do nebes, ale také vyprahlé pouště a pláně, kde přežijí jenom ti nejpřizpůsobivější. Kaňony staré miliony let, krátery, nezvyklé barevné kamenné…