Řím - zářivé a šťastné město

©

Jak už jeho přezdívka napovídá, Věčné město nikdy nevyjde z módy. I v roce 2016 vedou všechny cesty do Říma. Poté, co papež František vyhlásil Svatý rok Milosrdenství, míří do Itálie kroky mnoha poutníků, ale k takové cestě by se našly i světštější důvody. Bylo zrenovováno majestátní Koloseum, vyčištěna Fontána di Trevi, a abyste se navnadili ještě více, účinkuje Řím také ve dvou filmových trhácích: remaku filmu Ben Hur a nejnovější bondovce Spectre.

Řím je velmi osobité hlavní město. Každé zákoutí má své kouzlo, které vyzařuje z prosluněných piazzas, velkolepých starobylých budov, kostelů plných mistrovských děl i ulic, kterými se prohánějí Italové na mopedech Vespa. A rok 2016 je obzvláště vhodná doba pro návštěvu Říma. Papež František totiž vyhlásil oficiální Svatý rok Milosrdenství, a tak do města míří procesí poutníků. Ale je to skvělý rok i z poněkud prozaičtějších důvodů – po rozsáhlé rekonstrukci bude konečně odhalena majestátní budova Kolosea.

Tento starověký římský stadion byl několik let obklopen lešením a zakrývacími plachtami a teď se konečně ukáže v celé své obnovené kráse. V roce 2013 uzavřelo italské ministerstvo kultury a turismu dohodu o spolupráci se společností Tod’s, která prodává luxusní zboží z kůže a která na renovaci Kolosea věnovala 25 milionů eur. Celá armáda archeologů a opravářů od té doby s nesmírnou péčí pracovala na očistě této 2000 let staré budovy. Kvůli ochraně této starobylé stavby používali restaurátoři pouze vysokotlaké vodní trysky.

 
Fontána di Trevi © dmg33/Budget Travel Fontána di Trevi © dmg33/Budget Travel 
 

V tomto roce bude v celé své zpěněné nádheře odhalena také Fontána di Trevi, jež prošla renovací financovanou luxusní značkou Fendi, která zaplatila také vyčištění dalších čtyř velkých fontán. Po celá staletí nevypadaly významné římské památky tak nádherně. Ale to ještě není vše. V tomto roce čekají Řím také hotové filmové žně. Představte si, že jste ve starověkém Římě a sledujete závody vozatajů v Circo Massimo (Circus Maximus) – na filmová plátna dorazí remake snímku Ben Hur. Když už tu budete, můžete navštívit filmové studio Cinecittà. Poslední bondovka Spectre se částečně odehrává v Římě – uvidíte vzrušující automobilovou honičku po břehu řeky Tiber. Kdybyste snad potřebovali povzbuzení k toulkám římskými ulicemi, tyto nejnovější filmové trháky vás spolehlivě navnadí.

 
Noční pohled na řeku Tiber s Ponte Sant Angelo a bazilikou St. Petra ©r.nagy/Shutterstock Noční pohled na řeku Tiber s Ponte Sant Angelo a bazilikou St. Petra ©r.nagy/Shutterstock  
 

Zážitky, které změní váš život

Pohlédněte na okrové panorama Říma z některé z mnoha vyhlídek a pokuste se spočítat dómy a kopule, které se jako ostrovy vynořují z tohoto neuspořádaného zlatého města. Projděte se kolem jedněch z nejnádhernějších staveb světa a ochutnejte jednu z nejlepších zmrzlin na světě. Usrkávejte kávu nebo campari na prosluněných náměstích a nechejte se uchvátit bohatou a všudypřítomnou historií Říma.

Ruiny Fora Romarum ©S.Borisov/Shutterstock Ruiny Fora Romarum ©S.Borisov/Shutterstock 
 

O čem se mluví

Bude současný magistrát spravovat Řím tak, jak si zaslouží? Předchozí správa se zdiskreditovala všudypřítomnou korupcí, kdy vlivní úředníci zpronevěřovali peníze určené na služby a údržbu města.

Nejbizarnější podívaná

Hoďte si mincí mezi Muzeem duší v očistci (Museo delle Anime dei Defunti; Lungotevere Prati 12), věnovaným ztraceným duším v zásvětí, kde můžete vidět vypálené otisky rukou na modlitebních knihách a podobné věci, a mezi Kapucínskou kryptou pod kostelem Santa Maria della Concezione dei Cappuccini (Via Veneto) s řadou podzemních kaplí vyzdobených lidskými kostmi.

Nejlepší nákupy

Jestli se dokážete odtrhnout od památek, romantických toulek městem a zdejší kuchyně, zjistíte, že Řím je báječným místem pro nákupy. Je tu spousta nezávislých obchůdků, kde si můžete koupit například ručně vyráběné parfémy nebo ručně malovaný papír. To nejúžasnější na římských nákupech jsou ale zdejší řemeslníci. V zapadlých a zaprášených dílnách tu vyrábějí rámečky na obrazy nebo šijí boty. Můžete si u nich nechat vyrobit nějaký předmět z kůže nebo vyrýt mramorovou tabulku. 


 Best in Travel 2016

Přečtěte si více o destinacích nominovaných do Best in Travel 2016. Zajímá vás, kam za nejzajímavějšími výročími, kde hledat nejlepší místa pro dobrodružné poznávání přírody pro celou rodinu, na kterých železničních trasách vás čeká zajímavý zážitek v nočním vlaku, kde si objednáte nejlepší hamburgery nebo které stavby 20. století jsou považovány za nejikoničtější? Je v knize zastoupena i Česká republika? Všechny otázky vám zodpoví tato tištěná publikace. 
  • Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika. 
Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Nejlepší místa, kam se podívat v dubnu 2016

Další článek

Svěží jaro na Maltě a na Gozu

Související články

Články

Bydli u mě, mám dobrou pojistku

Sdílená ekonomika plní titulky hlavních světových médií, je to oblíbené téma dneška. Dává prostor uhnaným městským duším navrátit se mezi „normální“ a socializovat se. Trend. Aniž bych měla tušení, že se zařazuji mezi tuto skupinu trendy lidí (což je to nejhorší označení, jakého se kdy skupině lidí může dostat), stala jsem se před téměř dvěma lety AirBnB hostitelkou. Malý volný byt v Praze, přímo na metru trasy A, 10 minut do centra a chuť stát se nejlepším hostitelem na světě. To byly mé originální pohnutky. Pravděpodobně čekáte pointu ve stylu „na nejlepší hostitelku už opravdu neaspiruji“. Ale zklamu vás. Ubytovávat ve svém bytě lidi, přesněji nadšené lidi, kteří…

Články

Vzrušení v letadle: odlehlá, zvláštní a vyloženě děsivá letiště

V souvislosti s pamětním letem slavného dvouplošníku 1917 Curtiss JN-4 „Létající Jenny“, který sponzoruje Lonely Planet, jsme se ponořili do zkoumání historie letectva a jeho vlivu na změny ve způsobu cestování. Od průkopnických dob aviatiky se z cestování letadly vyvinul nejrychlejší způsob přepravy. Nicméně některé destinace i nadále nenechají piloty klidně spát… Nervózní cestující by ve čtení pokračovat neměli. Patříte-li k těm, komu se opotí dlaně při slovech „palubní posádko, připravte se na přistání“, budete z pomyšlení na přílet na letiště proslavené extrémní odlehlostí, znepokojivě krátkou ranvejí nebo obklopené překážkovou dráhou hor pravděpodobně vyděšenější…

Články

Užijte si Budapešť v termálních lázních

Budapešť se rozkládá na síti téměř 125 termálních pramenů a „dát si koupel“ je součástí zdejšího života už od dob, kdy lidé chodili v tógách. Žádné ze současných lázní sice nepocházejí z římských dob, ale některé jsou dědictvím turecké okupace, další jsou secesním zázrakem a najdete tu i nablýskaná moderní zařízení honosící se všemi nejnovějšími vymoženostmi. Jaké lázně si vyberete, záleží jen na vašem vkusu a na tom, co hledáte – zábavu, léčbu na kocovinu nebo úlevu od něčeho vážnějšího. Přinášíme základní tipy, které byste měli vzít v potaz při plánování návštěvy v budapešťských lázních, a také náš výběr těch nejlepších z nich.   Co byste měli vědět,…

Články

House-sitting aneb hlídání domu

Takže vy chcete cestovat po světě, ale nemáte peníze? Moc byste chtěli vzít na cesty děti, ale potřebujete místo, kde se mohou proběhnout? Pokud jste flexibilní, co se lokality a doby trvání týče, může být jízdenkou k dlouhému a levnému pobytu v cizině tzv. house-sitting, nabízející ubytování zdarma a možnost žít v cizí zemi jako místní. Jediné, co musíte na oplátku udělat, je posekat trávník, zalévat květiny nebo se postarat o domácí mazlíčky. Kdo se může starat o domy? Rychlý průzkum webových stránek nabízejících house-sitting ukazuje, že pokud jde o bezpečnost, věk a zkušenosti trumfují mládí a krásu. Někteří majitelé se zdráhají pustit si do domu děti, které by sahaly na jejich věci nebo mučily chlupaté mazlíčky, takže pro rodiny s malými…