Řeky, tygři a čaj – zažijte to nejlepší z Bangladéše

Getty Images

Bangladéš je jako zelený smaragd v jihoasijské truhlici turistických pokladů. Odměňuje nebojácné cestovatele, kteří jsou dost odvážní na to, aby se ponořili do víru chaosu, procházeli se po nezmapovaných silnicích a objevovali venkovská území.

Od bujného tropického pobřeží až po zalesněné kopce, od bouřlivých měst až po klidné čajové plantáže, tento dosud zcela neprozkoumaný jihoasijský národ nabízí bohatý ukázkový tác rozmanitých potěšení indického subkontinentu.
 

Nejlépe zažijete Bangladéš z cest po vodních hladinách. © Jakir Hossain Rana / EyeEm / Getty Images

Navzdory svým nesčetným ctnostem leží Bangladéš mimo hlavní turistickou mapu, která přesahuje hranice většiny návštěvníků sousední Indie, a to i přes snadné hraniční přechody mezi oběma zeměmi. To však dělá z Bangladéše ve skutečnosti skvělé místo určené pro dobrodruhy, kterým nevadí, že vymění komfort za jedinečné zážitky. Pokud se ve zmíněných řádcích nacházíte, pak vám přinášíme některé z nejlepších způsobů, jak zažít tuto jedinečnou destinaci. Možná se vám přihodí, že na některých místech budete dokonce jediným cestovatelem ve městě.
 

Poznejte chaos a davy hlavního města Dháky. © Dmitry_Chulov / Getty Images

Dostaňte se Dháce pod kůži

Jakmile jednou vstřebáte atmosféru chaosu, mánie a znečištění bangladéšského bouřlivého hlavního města Dháky, odhalí se vám tato metropole ve svém lepším světle - s fascinujícími čtvrtěmi, přátelskými lidmi, rozmanitou kulturou a vynikající kuchyní. Jediné, co musíte udělat, je zbavit se zábran a dovolit si na chvíli zabloudit uprostřed milionů lidí, kteří plují přeplněnými ulicemi. Udělejte si ranní procházku podél rušného přístavu Sadarghat, odkud vyplouvají trajekty. Projděte se také rikšou přes rušné trhy Staré Dháky, poučte se o historii a dědictví Bangladéše v Národním muzeu, sdílejte obědový stůl s neznámými lidmi v proslulé Star Hotel & Kebab a pak se vydejte na nákupy oděvů a suvenýrů do elegantních a vytříbených butiků jako je Aarong a Jatra.
 

Západ slunce nad řekou Padma. © Anirban Mahapatra / Lonely Planet

Plavba nekonečnou řekou

Žádný výlet do Bangladéše není kompletní bez plavby po rozsáhlé řece Padma (také nazývané Meghna nebo Brahmaputra v různých místech podél jejího toku). Je to jedna z největších řek Jižní Asie měřící více než deset kilometrů v jejím nejširším bodě. Díky ní načerpáte neuvěřitelný zážitek z plavby nekonečnými vodami a nejlépe ji využijete na cestě z Dháky do odlehlého města Barisal. Co se týče dopravních prostředků, můžete si vybrat mezi legendární velmi obdivovanou lodní dopravou takzvanou raketou (Rocket), která se datuje k počátku dvacátého století, nebo využijte shluku mohutných člunů, které zajišťují spojení každou noc z přístavu mola Dháka Sadarghat.
 

Zastavte se u čajových stánků Srimangalu, abyste ochutnali slavný sedmivrstvý čaj. © Anirban Mahapatra / Lonely Planet

Šálek čaje v Srimangalu

Kopce kolem Srimangalu, ospalého města, které se nachází na bangladéšském severovýchodě, jsou domovem několika čajovým plantážím, které produkují výraznou a aromatickou formu regionálního čaje. Velmi populární mezi místními obyvateli je čaj většinou podávaný s mlékem a cukrem, i když někteří dávají přednost syrovému výluhu ochucenému kořením, jako je zázvor nebo kardamon. O šálek tohoto omlazujícího nápoje můžete požádat v každém stánku s čajem, který lemuje ulice Srimangalu. Pro speciální příležitost k popití zmíněného místního nápoje si můžete naplánovat zastávku během jednodenní exkurze na místo Nilkantha Tea Cabin, které je proslulé servírováním sedmivrstvého čaje - každá vrstva oplývá jinou barvou a chutí. Čaj se podává okouzleným turistům a místním patronům.
 

Zasurfujte si nebo si užijte procházku během západu slunce na pláži Cox's Bazar. © Anirban Mahapatra / Lonely Planet

Surf v Cox’s Bazar

Zatímco nejoblíbenější destinace v Bangladéši není žádnou náplastí na ultramarínové vody sousedního Thajska nebo indických Andamanských ostrovů, pláž Cox's Bazar nedávno přišla do centra pozornosti světové surfovací komunity. Tento sto dvacet pět kilometrů dlouhý úsek pláže pomalu konkuruje Havaji, Austrálii nebo Jižní Africe, jelikož přináší parádní vlny a probouzí zde kulturu surfování. Celý příběh Cox´s Beach začal návštěvou západních surfařů, kteří následně místo vyzdvihli a propagovali mezi surfařskými nadšenci, díky kterým se zde v posledních letech surfařská komunita formuje. Jednou za čas se tu pořádá i neformální soutěž, jejímž cílem je povzbudit místní surfaře, kteří se mohou na celé slávě Cox´s Beach podílet. Neváhejte tedy a vezměte surfovací prkno s sebou. Ponořte se do vln nebo se prostě poflakujte na písku a sledujte všechny aktéry na vlnách. Ať tak či onak, máte o důvod víc, proč si tuto fascinující zemi zamilovat.
 

Vydejte se k Sundarbans za stopami nepolapitelného tygra bengálského. © Mohd Elias / Getty Images

Stopování tygrů v Sundarbans

Mangrovy Sundarbans se rozprostírají na jižním pobřeží Bangladéše podél bahnitých ústí řek, kde některé z největších subkontinentálních řek odtékají do Bengálského zálivu. Tyto mangrovové džungle - největší svého druhu na světě - jsou domovem hojného množství volně žijících živočichů, včetně asi stovky bengálských tygrů, kteří se potulují po plochách mezi vodními stezkami. Zdejší tygři jsou nepolapitelní, ale času od času se je podaří zpozorovat, tudíž rozhodně stojí za to vydat se na jednodenní nebo dvoudenní lodní výlet po safari přes bahnité kanály delty. Při vašem pozorování dalekohledem nezapomeňte špehovat také obrovské krokodýly vystavené sluníčku na březích řek nebo veselé sviňuchy, které proskakují vodami kolem vás.
 

Zářící Dhatu Jadi (Zlatý chrám) v Bandarbanu. © Michal Knitl / Getty Images

Prozkoumejte Chittagong Hills

Daleko od shonu bangladéšských zběsilých měst najdete nedotčené kopce Chittagong Hills, které jsou domovem mnoha domorodým národům, jejichž způsob života se po staletí téměř neměnil. Stojí za to vytrpět byrokracii spojenou s povolenkami a jinými opatřeními, abyste se do těchto starodávných kopců dostali. Jejich návštěva vás přiblíží k tradiční bengálské kultuře a dá vám vzácnou příležitost k interakci s buddhistickými a animistickými kmenovými komunitami. Dostanete šanci poznat jejich fantastické tradice, zvyky i kuchyně. Osady Bandarban a Rangamati vám nabídnou vhodnou základnu k poznání regionu, kde si můžete najmout průvodce a zajistit výlety do mnoha vesnic, tržišť, k jezerům a řekám.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Bangladéš? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Bangladesh. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Roadtrip západem USA - hazard, pouště a rudé skály Nevady

Další článek

Fototrip - Malajsie

Související články

Články

Cestování po ostrovech u pobřeží Kambodže

Malebné ostrovy rozkládající se v tyrkysových vodách Thajského zálivu jsou jedněmi z nejméně dotčených míst Kambodže. Na žádném z nich nejsou zpevněné silnice, bankomaty ani nepřetržitá dodávka elektřiny, avšak co ostrovům chybí na vybavení, to mnohem víc než dostatečně vynahrazují svou přírodní krásou. Zástavba však neúprosně čeká a budete muset přijet co nejdříve, abyste poznali zdejší poklidnou atmosféru dřív, než bude zdevastována záplavou plánovaných luxusních resortů. Ostrov Koh Rong, ležící dvě a půl hodiny plavby od pevniny, je skutečně nádherný, s dokonalými plážemi s bílým pískem a mírnými, akvamarínovými vlnkami. Na tomto ostrově o rozloze 78 km2 se rozkládá 43 kilometrů pláží a je plný možností na potápění, šnorchlování a túry v džungli. Koh Rong je nejzastavěnějším…

Články

Džajpur - růžové hlavní město v Rádžasthánu

Chystáte se do Indie a ještě nejste rozhodnuti, jaké město navštívíte. Hledáte propojení moderního místa s architektonicky nádhernou historií, ze které se Vám nebude chtít odjet? Pak si rozhodně přidejte do svého cestovatelského plánu Pink City – město s duší! Jsem rád, že jsem si jej mohl přidat do své sbírky, protože se tam rozhodně vrátím a věřím, že vás bude tento článek inspirovat k jeho návštěvě také. Džajpur - město kontrastů Historické město Džajpur doslova dýchá historií. Jeho přívlastek Pink City, tedy Růžové město, vzniklo postupně v minulých časech za vlády hinduistického panovníka, kdy maháradža, který nechal natřít tehdejší hradby města do červena. Přenádherný dojem z dochovaného historického…

Články

Za odpočinkem do Barmy aneb 3 mámy na cestách

Barma uchvátí každého cestovatele svými dech beroucími památkami zlatě se třpytícími ve slunci a svými milými, usměvavými a velmi pohostinnými obyvateli. Neváhejte a jeďte se na vlastní oči přesvědčit! Znáte to, milujete je nade vše, ale občas si od nich potřebujete odpočinout. Mluvím o dětech a manželech. Protože se blížily mé kulatiny se čtyřkou na začátku, zasloužila jsem si odpočinek delší a vzdálenější než klasické eurovíkendy. A tak jsme si tři kamarádky matky koupily letenky do Barmy na 12 dní.…

Články

Spaľovač mŕtvol z indického Váranasí

Daj, daj peniaze pre chudobných! Diabolsky vyzerajúci spaľovač mŕtvol sa rukami špinavými od popola naťahoval po manželovej fotoveste s vreckami. Oči mal podliate krvou od večného dymu z kremačných ohňov a zuby červené od žuvania betelu. Musíš prispieť! postavil sa nám rozhodne do cesty. Manikarnika ghát je jedným z najznámejších, najpozoruhodnejších miest v indickom svätom meste Váranasí. Ich počet sa na ôsmich kilometroch posvätného brehu na vonkajšom ohybe rieky Gangy mení. Sú gháty kúpacie, také, kde sa perie, pri niektorých stoja chrámy, a tak tam veriaci chodia vykonávať rituálny…