Rachocení, třas i úžas - nejkrásnější autobusové trasy na světě

Jeriann Keeling z Pixabay

Cesty autobusem jsou většinou, na rozdíl od vlaků, na dlouhé vzdálenosti považovány spíše za nezbytné zlo než za odměnu. Tyto kolikrát nevzhledné stroje mají pověst nepohodlných, nepříjemných a unavujících šampionů ve výběru toho nejhoršího, co vás na cestách může potkat.

Když si však vyberete tu správnou trasu, přejíždět zemi autobusem může být i skutečným potěšením nabízejícím nízkonákladový způsob výletování šetřivým turistům. K tomu si započtěte scénický pohled z postranních silnic do méně známých krajin stejně jako zaručené příležitosti k setkáním s nezapomenutelnými lidmi a zastávkami na lokální delikatesy.  
Tak tedy – připoutejte se a nechte své předsudky doma, protože vás vítáme na palubě a vydáváme se na prohlídku těch nejkrásnějších tras autobusem na světě.

Cesta z Marrákeše do Errachidie protéká nádhernými horami Atlasu. © Péter Mocsonoky / 500px

Maroko: Marrákeš → Errachidia

•    vzdálenost: 308 mil (496km)
•    odhadovaný čas: 11 hodin

Krajina, kterou míjíte skrze okénka autobusu podél této téměř pět set kilometrů dlouhé cesty, má takové kouzlo, že odvádí pozornost cestujících od obvyklého prohlížení mobilního telefonu nebo pozorování filmů. Odkryjí se vám fenomenální výhledy směrem k pouštím, které jsou ohraničené dramatickým pohořím Atlas. Tato scenérie poskytla pozadí pro nespočet filmových záběrů - od Lawrence z Arábie až po Gladiátora nebo Hru o trůny. 
Příběh tohoto skvělého putování začíná už v úchvatných tržištích jedinečné Marrákeše a rychle nabývá na dramatičnosti, když se blíží k Vysokému atlasu přes klikatý průsmyk Tizi n'Tichka (2260m).

Po projížďce skrze hedvábné horské stezky pokračuje trasa vyprahlou krajinou s kasbami z hliněných cihel a palmovými háji do Ouarzazate, přezdívaným „Ouallywood“ díky jeho filmovému studiu, kde se houfy Berberů oděných v tradičních barevných turbanech možná připojí do vaší toulavé cesty. Velkým finále je Errachidia, bývalé francouzské pevnostní město na okraji Sahary, kde na vás čeká lyžování v písku, jízdy na velbloudech a další dobrodružství v ohromné poušti.
Top tip: Pro ještě větší pohodlí zaujměte sedačku na jedné z prémiových autobusových linek na této trase jako je CTM nebo Supratours.

Tato obří cesta od pobřeží k pobřeží začíná v New Yorku a končí v San Franciscu. © IM_photo / Shutterstock

USA: New York City → San Francisco

•    vzdálenost: 2902 mil (4670km)
•    odhadovaný čas: 75 hodin

"Cesta na západ" se stala kultem, který vyústil v miliony amerických výprav počínaje migranty z období prachových bouří Dust Bowl až po potěšení hledající generaci beatniků. Ikonický obraz oblíbeného Jacka Kerouaca, který poukazoval na jeho cestu po Západě až k beatnické scéně v San Francisku, o to víc stále přitahuje nové generace dobrodruhů, kteří si zabalí tašku a projedou srdce Ameriky hledajíce dobrodružství.
Poté, co se vzdálíte zářícím světlům New Yorku přezdívaného „Big Apple“, může tato poutní cesta od pobřeží k pobřeží nabýt mnoha podob. Pokud však toužíte jít ve stopách Kerouaca  k "Friscu", je třeba zastavit – a trefně strávit divokou noc venku – v drsné polovině cesty v Denveru, kde můžete navíc protáhnout i ztuhlé končetiny z cesty pěší turistikou ve velkolepých Skalnatých horách (Rocky Mountains). Ohromná třídenní trasa společnosti Greyhound, se kterou proplouváte kukuřičnými poli Nebrasky a nevadskými pouštěmi, také nabízí volitelné zastávky v zajímavých méně navštěvovaných městech. Například Pittsburgh může být jedním z nich - domov pro avantgardní umělecká muzea umístěná v bývalých skladech matrací. Při další zastávce v Salt Lake City zase můžete slyšet světoznámý Mormonský chrámový sbor - tato pozemská odysea opravdu promlouvá za vše.
Top tip: Opravdoví nadšenci dlouhých cest toužících po zcela vydatném výletě by měli vzít v úvahu pokračování této cesty. Jednou za týden máte šanci naskočit na autobusovou jízdu se sto a více hodinami z Rio de Janeira v Brazílii do Limy v Peru. Údajně jde o nejdelší cestu jediného autobusu na světě.

Největší rarita v britské autobusové dopravě protéká nedotčenou přírodou Národního parku Dartmoor. © Jed Langdon / 500px

Anglie: Tavistock → Dawlish

•    vzdálenost: 37 mil (60km)
•    odhadovaný čas: 2 hodiny

Tato linka nese pověst nejvzácnější autobusové cesty ve Velké Británii: autobus 112 na trase Tavistock - Dawlish, který projíždí úžasným dartmoorským Národní parkem v hrabství Devon, vyjíždí v měsíci jen na soboty pátého mezi dubnem a zářím. To znamená, že ti nejvíce angažovaní nadšenci mají pouze dvě nebo tři šance tuto cestu uskutečnit, což z ní činí opravdu dobrovolnou zábavu, na kterou je třeba si počíhat mezi populárními trasami. 
Cestující, kteří jsou předem organizovaní, nebo ti, kteří mají zkrátka kliku a linku 112 chytnou, se mohou těšit na výhled z první ruky směrem ke zvlněným mokřadům hrabství Devon, které jsou příznačné jejich žulovými uskupeními a stády dartmoorských poníků.
Tato trasa vede řadou historických měst s tržišti, než narazí na pobřeží a dál se žene do města Dawlish, kde budou mít cestující dostatek času na tradiční anglickou nedělní večeři (pečené maso, brambory a zelenina se šťávou) s výhledem na pobřeží jižního Devonu. Za tři a půl hodiny vás opět vyzvou do stejného autobusu na spanilou cestu zpět.
Top tip: Malý autobus má pouze šestnáct míst, tak si rezervujte své sedadlo dostatečně dopředu, abyste mohli vyrazit – přece nebudete chtít týdny čekat na další příležitost. 

Jednou můžete porušit společenské pravidlo a špehovat ostatní cestující ze střechy autobusu v Nepálu. © Christopher Cullen / 500px

Nepál: Káthmándú → Pokhara

•    vzdálenost: 127 mil (205km)
•    odhadovaný čas: osm hodin

Každý, kdo považuje Everest Base Camp Trek Nepal za největší výzvu, by měl zkusit i tuto vinoucí se trasu na západ od hlavního města Nepálu. Aniž byste se nadáli, dost možná se vám začne v břiše ozývat snídaně. Pytlíky na zvracení se rozdávají hned na začátku legendární hippiesácké výpravy, kde pasažéři hodí svá zavazadla na střechu a mezi prsty třímají cigaretu.  
Na jednom konci linky je Káthmándú se svými uličkami ucpanými rikšami vedoucími k náměstí Durbar, které je přeplněné chrámy. Na druhém konci se nachází klidné alpské město s jezerem Pokhara. Je to jen 200 kilometrů (124 mil) coby kamenem dohodil, které vás zavedou do království Himálají. Navíc v rozhrkaném autobuse strávíte velkolepě den projížděním horskými průsmyky s třpytivě modrými řekami, které se klikatí v údolích. I když jsou výhledy okolo vás fascinující, věřte, že budete vděčni za příležitostnou přestávku, kde – až se vám opět prokrví strnulé tělo z autobusu – zasednete k vydatné porci chutného dhál bhatu  (výběr z kari s vařenou rýží). Podává se tradičně v rustikálních restauracích zasazených v malebných svazích.
Top tip: Rezervujte si ubytování u jezera Pokhara dopředu a poproste vašeho hostitele, aby vám poslal někoho, kdo vás přes vlnu hotelových překupníků dovede až do cíle.

Australská Great Ocean Road je pravděpodobně nejkrásnější pobřežní trasou na světě. © Yunsun_Kim / Shutterstock

Austrálie: Geelong → Apollo Bay

•    vzdálenost: 70 mil (112km)
•    odhadovaný čas: dvě a půl hodiny

Ani v tomto případě nemusíte zbytečně utrácet peníze za pronájem auta, abyste zažili vznešenou jízdu po Great Ocean Road ve Victorii – jedné z nejhezčích pobřežních cest. Autobus 101 odjíždí z historického přístavního města Geelong, těsně za zálivem u Melbourne, a přejíždí téměř polovinu slavné scénické trasy. Pravidelně zastavuje, aby nabral užaslé batůžkáře a solí obalené surfaře, což díky této kombinaci často vyústí v příjemnou atmosféru na palubě. 
Když se v autobusu posadíte vlevo, okouzlí vás úžasná pobřežní scenérie. Na pravém sedadle se budete pro změnu rozplývat nad zalesněnými horami. Po cestě se můžete příležitostně proběhnout po nádherných pásech písku jako je Bells Beach, abyste se protáhli. Na výběr máte i krátkou odbočku do vnitrozemí k řece Kennett, kde můžete pozorovat koaly a ruměné červy. Konečná destinace Apollo Bay je dobře umístěna pro další průzkumné cesty po Great Ocean Road včetně ikonické formace vápencových skal Dvanácti apoštolů.
Top tip: Na této trase se narazíte na spousty lákavých odboček, ale milovníci jídla by měli brát v úvahu třicetiminutovou cestu z Lornu do vnitrozemí za večeří v Brae. Pohostí vás tam uprostřed třiceti akrů zahrad v milé chutné jídelně, která je neustále vyzdvihovaná za nejlepší restauraci v Austrálii.

Argentina je proslulá svou dechberoucí krajinou. © Migel / Shutterstock

Argentina: Rio Gallegos → Ushuaia

•    vzdálenost: 360 mil (580km)
•    odhadovaný čas: 11 hodin

Čeká vás výlet na konec světa: takto zní občanské motto nejjižnějšího města světa Ushuaia. 
Tento poetický titul zároveň určuje tón velkolepé cesty, která vtiskne cestovatelům pocit, jakoby byli průkopníky v objevování země, když překračují půdu, moře a mezinárodní hranice na meandrující plavbě podél samotného konce Argentiny. Počínaje rušným přístavem města Rio Gallegos tato autobusová trasa prochází čilskou hranicí, než se dostane na trajekt, který projede bouřlivou úžinou Magellan, kde se setkává Atlantický a Tichý oceán. 
Zatímco žasnete nad mohutnou ledovcovou krajinou, která se otírá o palubu lodi, je snadné si sebe sama představit jako moderního Magellana, portugalského jmenovce úžiny, který tudy prošel v roce 1520. Poté, co se dostanete do přístavu v Patagonii, naskočte zpátky do autobusu a projeďte se romantickou přírodu Ohňové země (Tierra del Fuego). Toto souostroví ošlehávané větrem je domovem vraků proslulých lodí a zasněžených pohoří. A pak už budete ve městě Ushuaie, kde vaše dobrodružství může pokračovat s lyžováním, potápěním a výlety do Antarktidy.
Top tip: Nabídka jídelních služeb na palubě trajektu je omezená, takže si s sebou vezměte vlastní svačinu stejně jako teplé oblečení pro dobu strávenou venku na palubě.

Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět vic a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Zábava pro bohy zvaná sumó

Další článek

Fototrip v bizarních žulových krajinách Spitzkoppe

Související články

Články

Národní parky na jihozápadě USA

Spojené státy nejsou známé pouze svými moderními velkoměsty, obdivované mohou být právě především pro své národní parky. Jedny z nejkrásnějších parků se nacházejí na hranici čtyř států – Kalifornie, Utah, Arizona a Nevada. A svou diversitou mohou nabídnout každému návštěvníkovi něco významného a nevšedního. NP Grand Canyon Představte si krajinu plnou překrásných luk, hájů a květin, lesů s voňavými obrovskými jehličnany obklopující hory a skály, které se tyčí až do nebes, ale také vyprahlé pouště a pláně, kde přežijí jenom ti nejpřizpůsobivější. Kaňony staré miliony let, krátery, nezvyklé barevné kamenné…

Články

Nepál – turistická perla Himálaje

Návštěva Federativní demokratické republiky Nepál, jak zní oficiální název země od sesazení posledního nepálského krále v polovině roku 2006, je naplněním cestovatelských snů každého, kdo na svých výpravách vyhledává přírodní krásy a rozmanitost cizích kultur. Některé oblasti byly ještě do 90. let minulého století pro cizince zcela nepřístupné. Svou rozlohou maličká země, pevně semknutá svými dvěma sousedy Indií a Čínou, v sobě skrývá potenciál pro prožití mimořádně silných zážitků. Za vstupní bránu do Nepálu je bez nadsázky možné označit mezinárodní letiště v Káthmándú, kterým se do země dostává, zejména z Indie, největší počet turistů. Letiště překvapí skrovnými rozměry, ovšem po absolvování nezbytných vstupních procedur a zaplacení povinného víza můžete být do hodiny ubytovaní…

Články

Maroko očima nomádů - digitálních i berberů

Hory dosahující výšky přes 4000 m. n. m. Koupání na pobřeží Atlantiku. Návštěva filmových studií, kde se točila například Mumie, Hra o trůny nebo Gladiátor. Nocování v písečných dunách Sahary. Mírně nepohodlná projížďka na velbloudech. To není scénář z cestovatelského dokumentu, ale reálný výlet na africký kontinent do Maroka. Ale nebezpečí ani nemocí se tady bát nemusíte. Ačkoliv je Maroko africkou zemí, tak díky stabilnímu režimu (konstituční monarchie s králem Mohamedem VI.) vám tu nic moc nehrozí. Maximálně ve městech narazíte…

Články

Vlakem napříč Čínou aneb nejvýše položenou železnicí z Lhasy až do Pekingu

Když jsme se rozhodli procestovat Čínu, volba dopravního prostředku byla jasná. Čína je obrovská země a je zde mnoho vnitrostátních letů, ale jen z vlaku můžete opravdu vidět velký kus čínské krajiny. Zároveň zde máte slušnou šanci potkat místní a třeba i najít přátele (jak se podařilo nám). Naše putování začalo v Tibetu a napříč Čínou jsme vlaky dojeli až do Pekingu. Tibet Jako první jsme navštívili Tibetskou autonomní oblast. Z nepálského Kathmandu jsme letěli přímo do Lhasy a byl to ten nejkrásnější let, jaký jsem kdy zažila. Nemám zrovna moc ráda samotné létání v dopravním letadle (zažila jsem už pár turbulencí), ale přelet nad nejvyššími horami byl nezapomenutelný.…