Průzkum Srí Lanky prostřednictvím chuťových buněk

© wikimedia

Miluji jídlo a veškeré aktivity spojené se stolováním. V jakémkoli průvodci nejprve nalistuji stránku s názvem Jídlo a pití, abych věděla, na co se můžu v dané destinaci těšit. Pokud vám nevadí ostrá jídla, rýži můžete jíst každý den a nejste na nic alergičtí, máte vyhráno a po gurmánské stránce si Srí Lanku jistě užijete. Podle mě jsou to totiž tři hlavní předpoklady, aby člověk nebyl závislý pouze na ovoci. Tedy pokud také upřednostňujete stravování v místních zapadlých podnicích namísto luxusních restaurací na pláži, kde bez problémů seženete evropská jídla. Je pravdou, že tento typ stravování s sebou nese úskalí v podobě jazykové bariéry a při objednávce pokrmů občas dojde k nedorozumění. Pokud jste však ranní ptáčata, můžete posnídat například v obležení místních dělníků, pro které budete středem pozornosti.

dscn3105-typicka-snidane.jpg
Typická jednoduchá ovocná snídaně na Srí Lance
 

Rýže, kokos, chilli

Nejčastějším pokrmem, který seženete kdekoli, je rice and curry. Jedná se o levné, jednoduché a předvídatelné jídlo. V klasickém rice and curry byste měli vždy nalézt maledivské ryby. Tuto zajímavou směs čehosi s chutí ryby jsem měla možnost ochutnat pouze jednou, a to v bývalém koloniálním městečku Kandy. V zásadě se nejčastěji jedná o vařenou rýži smíchanou s masem, zeleninou nebo obojím. K tomu lžíce luštěnin, pořádná dávka nasládlé omáčky z chilli a jako ozdoba jedno volské oko. Pokud si připlatíte, dostanete navrch ještě zeleninovou oblohu a oplatku.

Neméně časté jsou roti, tedy pečivo trojúhelníkového tvaru plněné různorodou směsí od brambor po rybu. Není žádným překvapením, že náplň je vždy trochu ostrá. Další variantou jsou smažené rolky s podobnou směsí. Tuto jednoduchou snídani, svačinu nebo večeři dostanete v prosklených pojízdných vozících. Prodává se ale i v restauracích, kde vás navíc velmi často odmění ještě miskou s curry omáčkou.


dscn3791-2.jpg
Rýži, kokos a curry tvoří základ většiny jídel srílanské kuchyně
 

Nejvíce jsem se těšila na hopper a musím říct, že toto „umělecké dílo“ splnilo mé očekávání. Sledovat přípravu byl vskutku divadelní zážitek. Kuchař oceněný michelinskou hvězdou by nevěřil vlastním očím při pohledu na tmavého Srílančana ve sportovním tričku a kraťasech, jak chystá jídlo v delší dobu nemyté pánvi na neméně špinavém vařiči. Když ho navíc odděluje v provizorní kuchyni od rušné ulice pouze sklo. Já jsem si naopak atmosféru přípravy hopperu užívala. Jídlo má díky kokosu lehce nasládlou chuť a s volským okem se to někomu může zdát jako prapodivná kombinace, ale za ten zážitek to stojí!


hopper.jpg
Hopper - pro nás zcela jistě neobvyklá kombinace chuti kokosu a volského oka
 

S rýží a kokosovým mlékem se setkáte všude, jako u nás s tmavým chlebem. Zajímavým snídaňovým pokrmem mohou být také stlačené rýžové nudle plněné třtinovým cukrem.

Sladká tečka na závěr

Již při odjezdu do této asijské destinace jsem se rozhodla, že ochutnám cokoli včetně desertů. Netušila jsem však, že sehnat takový watalappan, tedy puding původně pocházející z Malajsie, bude problém. Nakonec jsem ho dostala k snídani v jednom zapadlém fast foodu po sestupu z Adamovy hory. Bohužel nadšení, se kterým jsem si pokrm objednala, nemělo dlouhého trvání. Nevím, zda za to mohla únava po výstupu nebo prostě fakt, že watalappan nevyhovuje mým chuťovým buňkám. Nedokázala jsem identifikovat složení nevzhledné, měkké hmoty, která měla lehce nasládlou, nevýraznou chuť. Tu mi spravil až jelly custard neboli jogurt z buvolího mléka, kde druhou polovinu pokrmu tvořila želatina. Byla to opravdu zasloužená pochoutka!


vytouzeny-watalpapam.jpg
Watalappan - pudingový dezert pocházející původem z Malajsie
 

Fastfood á la Srí Lanka

I na Srí Lance se setkáte s „profláknutými“ fastfoodovými řetězci typu KFC. Jediným rozdílem je, že místo hranolek vám velmi často naservírují opět rýži. Co však stojí za zmínku, jsou bufety á la Srí Lanka, kde platíte za to, co skutečně sníte. Trvalo mi asi týden, než jsem pochopila, že nemusíte sníst všechno, co před vás obsluha postaví. Z plného tácu všelijakých obložených housek, roti a dalších smažených věcí si vyberete, na co máte chuť, a ostatní si obsluha odnese. Pro mě to byla značná úleva, neboť jsem byla zvyklá z návštěv u rodičů, že co je na talíři, to se sní.


roti.jpg
Roti - plněné pečivo původem z jižní Indie, je v současné době jedno z nejrozšířenějších na celé Srí Lance.
 

Stravování na Srí Lance jistě nepatří k neopakovatelným chuťovým zážitkům, které si užijete ve vyhlášených restauracích, a ne vždy splňuje evropské hygienické normy. Ale domnívám se, že společné hodování spojuje lidi, takže i díky tomu se můžete snadněji stát součástí místní komunity.


dscn3320-2.jpg
Fast food à la Srí Lanka


Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Srí Lanky? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Srí Lanka. 



Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Markéta Matoušková

Předchozí článek

Poznejte poklady Peloponéského poloostrova: 10 největších zajímavostí

Další článek

Nejlepší místa, kam se podívat v červnu 2016

Související články

Články

Chutě a vůně ulic světa

V ruce máte letenku a stojíte na přeplněném, uspěchaném a neomylně čistém letišti. Cestujete daleko, dál, než většina sousedů a vašich známých kdy byla. A už teď víte, že kromě nádherných výhledů, nevšedních zážitků a často i nápisů v pro vás nesrozumitelném písmu bude ve vaší dovolené z velké části dominovat jídlo. Protože ochutnávání exotického jídla je prostě zážitek a k cestování patří. „Street food neboli jídlo z ulice je vlastně kulinářské mistrovství. Je to taková malá reality show – kuchař má v ,přímém přenosu‘, za přihlížení diváků, kteří jsou zároveň platícími zákazníky, a v reálném čase vykouzlit skvělý oběd nebo večeři,“ vysvětlovala mi nedávno jedna slečna na Street Food Festivalu…

Články

Srí Lanka: nirvána pro milovníky pláží

Srí Lanka naprosto zaplaví všechny vaše smysly. Vzduch je prosycen vůní jasmínu, jídlo je notně kořeněné a krajina naprosto překrásná; zářivě zelená rýžová pole, lesy pohupujících se palem a hory zvrásněné čajovými plantážemi jsou okouzlující. Ale pro mnoho lidí se Srí Lanka dá shrnout do jednoho prostého slova: pláž. Ať už jste jakýkoli plážový typ, tady najdete dokonalé pláže lemované palmami. Můžete si rezervovat hýčkání v některém z elegantních butikových hotelů u pláže, potápět se u zářivých korálových útesů, učit se surfovat v mírných písečných úžinách nebo se jen tak procházet, dokud nenajdete vlastní malý,…