Průvodce San Franciscem pro začátečníky

Shutterstock

San Francisco zabírá v národním povědomí mimořádné místo: od mytické zlaté horečky přes léto lásky a osvobození homosexuálů až po současný technologický boom. Dlouhý příběh „chladného šedého města lásky“ nějakým způsobem zahrnuje kontrakulturu i kulinářskou revoluci, barové zapadáky i „dot com“ horečku, námořníky i psychonauty – kvanta zážitků, které sahají do dáli jako ikonický most Golden Gate, jenž se táhne od velkoměsta k mohutným sekvojím na druhé straně zálivu.

Pohled od De Youngova muzea, Golden Gate Park, San Francisco. © rhkamen / Getty Images


Bez ohledu na dojmy, jaké budete mít při příjezdu, San Francisco je jistě změní a vyvrátí. Navzdory mohutnému zvelebování v posledních letech si San Francisco zachovává jistou záhadnost, kterou podporuje zářivě bílé panorama zahalené v oparu. Nejde o nejzápadnější bod kontinentálních USA – tato čest patří mysu Alava ve státě Washington –, ale San Francisco vždycky nějak působilo, jako by se rozkládalo na hraně Ameriky a označovalo jakýsi okraj či zlomový bod. Přinejmenším bylo západní konečnou destinací Lincolnovy dálnice, původní hlavní transamerické silnice, která v době raného automobilismu přivedla na západ celé generace.

Pokud jste na návštěvě San Francisca poprvé, jistě máte dlouhý seznam všech zajímavostí, jež musíte poznat, a nevíte, jak je seřadit – ať už toužíte po starosvětských pokrmech, jako je omeleta Hangtown fry, jízdě klasickou lanovou tramvají, návštěvě Alcatrazu, rytmech beatové generace, nostalgii z šedesátých let, návratu kalifornské pohody z let sedmdesátých nebo po atmosféře seriálu Party of Five z devadesátek. To je na San Franciscu báječné – je to město, které obsahuje mnohé a láká k tomu, abyste se vraceli znovu a znovu, protože v jeho proslulých čtvrtích budete vždy nacházet malé kousky sebe samých.

Nejste si jisti, odkud začít? Stačí číst dál.

Statistika

Počet obyvatel: cca 883 305
Počet návštěvníků za rok: kolem 25 milionů
Denní rozpočet: 50 až 300 USD plus ubytování 
Nejlepší období k návštěvě: duben–květen nebo září–říjen; léta jsou často mlhavá a chladná.
Počet restaurací: 4 415

Klasický pohled na historické lanové tramvaje jedoucí po proslulé California Street v ranním světle ©canadastock/Shutterstock

Čtvrti a zajímavosti

Fisherman’s Wharf

Rybářské přístaviště, které je městskou atrakcí číslo jedna, byste mohli označit za turistickou past, ale to se ve skutečnosti týká pouze nabídky plodů moře v tomto pásu funkčních skladišť a bizarních zajímavostí. Fisherman’s Wharf nedávno přežil požár o rozsahu fotbalového hřiště a nadále zpracovává obrovské množství ryb a plodů moře pro město, které bere stravování hodně vážně (ještě před pár lety mělo San Francisco nejvíc restaurací na hlavu v celé zemi). Hojnost přístaviště neobdivují jenom lidé – lachtany si můžete prohlédnout a poslechnout na molu 39. Poté se vydejte do Musée Mécanique a podívejte se na staleté arkádové hry, které poukazují na dlouhou tradici pohodářství v San Franciscu.

Pak si prohlédněte plachetnice u mola Hyde St Pier a v muzeu Maritime National Historic Park, abyste se dozvěděli víc o námořních vazbách města – které se mimochodem podílely i na jeho pověsti metropole LGBTQI Ameriky.
Alcatraz nabízí odrazový můstek k poznávání složité sanfranciské historie zločinu a trestu, ale připomíná také svou vlastní roli v hnutí za práva původních obyvatel – v letech 1969 až 1971 byl Alcatraz okupován aktivistickou skupinou s názvem Indians of All Tribes. Dopřejte si prohlídku s výkladem, při níž se o dlouhých a barvitých dějinách jedné z nejslavnějších věznic na světě dozvíte víc.

Most Golden Gate

Nejefektnější sanfranciská ikona, zářivě oranžový most Golden Gate Bridge, se tyčí do výšky 80 pater nad chladnou temnou vodou. Navštivte jej v poledne nebo v časném odpoledni, kdy bude výhled nejjasnější. Pokud by vás zajímalo, díky čemu přesně nejslavnější sanfranciská stavba stále stojí, zastavte se v uvítacím centru v Presidiu – bývalém armádním komplexu –, kde si můžete prohlédnout průřez tisícovkami těsně spletených drátů, které most drží od roku 1937. Presidio rovněž nabízí několik báječných vyhlídkových míst, z nichž uvidíte nejen Golden Gate, ale i další okolní scenerie, jako je Chrissy Field či části panoramatu centra města.

Po mostě se můžete vydat pěšky, na kole či autem a přitom se kochat širokými výhledy na panorama centra města a Pacifik. Toužíte-li po speciálním úhlu pohledu, můžete dokonce proplout pod mostem. Zvláště děti nadchne prohlídka Golden Gate a okolí v hasičském vozu – vzpomínka, která vám utkví na desetiletí.

Lanové tramvaje

Před téměř 150 lety byly sanfranciské typické lanové tramvaje výkřikem moderní techniky. Dnes jsou turistickou atrakcí a významnou součástí sítě hromadné dopravy, kterou v roce 1953 zvěčnil George Cory v písni se slovy „Srdce jsem nechal v San Franciscu / vysoko na kopci, volá mě / tam, kde malé tramvaje stoupají na půl cesty ke hvězdám. / Ranní mlha možná přinese chlad, ale to nevadí“. 

Nyní jsou tyto půvabné malé vozy národní historickou památkou na kolech. Zachovala se jen hrstka původních tras, pojmenovaná podle ulic, jimiž vedou: California, Powell-Mason a Powell-Hyde. Největší davy cestujících – dokonce s frontami na nástup do vozu – očekávejte na linkách Powell St. Zkuste využít ráno před dopravní špičkou, kdy si většina turistů ještě vychutnává snídani v nedalekých podnicích, jako je Lori’s Diner, nebo si zvolte méně frekventovanou linku California Street. Pokud se chcete o sanfranciských nadčasových tažných koních dozvědět víc, zastavte se v Cable Car Museu – děti jsou z něj vždy nadšené.

Vesuvio Cafe s knihkupectvím City Lights Bookstore v North Beach, San Francisco © travelstock44 / Alamy Stock Photo

Chinatown, North Beach a Coit Tower

Sanfranciská Čínská čtvrť bývala největší v zemi, díky čemuž se z ní stalo nejen politické, ale i kulturní centrum. A přestože se místní čínsko-americká populace z větší části přesunula do čtvrtí Richmond a Sunset a na předměstí v oblasti širšího zálivu, stačí sem dorazit v únoru, a uvidíte, jak stará Čínská čtvrť ožívá. Ve vrcholné formě a plná kouře je při pořádání každoročního průvodu v rámci oslav lunárního Nového roku, kdy práskají petardy a celé město se schází, aby si užilo dračí tance a exkurzi v pekárně koláčků štěstí. Dalším skvělým obdobím k návštěvě jsou Vánoce, kdy řada vynikajících sanfranciských dim sum restaurací nabízí speciální menu.

Energii doplňte v Caffe Trieste v North Beach, což je sanfranciská „Italská čtvrť“ a rodiště kavárenské kultury západního pobřeží. Přestože se město jako celek od příchodu velkých technologických firem dost změnilo, North Beach zůstává oblastí, kde můžete zahlédnout starosvětské San Francisco. Stačí vypozorovat, kde se ve větší míře scházejí uhlazení gentlemani v bekovkách a kde ani náhodou neuvidíte fleecovou mikinu – to je jisté znamení, že jste narazili na místní hospůdku, která odolala zkoušce časem.
Hned za rohem zajděte do proslulého knihkupectví City Lights. Toto posvátná literární území je nedílnou součástí čtvrti od roku 1953, kdy knihkupectví založil velký beatnický básník Lawrence Ferlinghetti. A hned vedle je další významná památka sanfranciského beatnického odkazu, Vesuvio Cafe, kde se scházeli velikáni jako Jack Kerouac, Dylan Thomas, Allen Ginsberg či Bob Dylan. 

Pokud vás nelákají knihy ani pivo, využijte kofeinový rauš při výšlapu ke Coit Tower. Tato artdecová památka se tyčí na vrcholu Telegraph Hill a je z ní úchvatný výhled na město, nemluvě o sérii interiérových fresek, které zachycují barvité výjevy ze života ve „zlatém státě“ a vznikly téměř před stoletím díky programu zaměstnanosti Works Progress Administration. Poté se vydejte ke schodišti Filbert Street. Po těchto zpola utajených dřevěných schodech jako byste sestoupili ze San Francisca do jiného světa, kde vás uvítají mazlivé kočky, zatímco v korunách stromů skřehotají divocí papoušci. Je to ideální trasa, kterou si zkrátíte cestu na nábřeží Embarcadero. 

Japonská čajová zahrada v parku Golden Gate, Kalifornie, USA. ©Tupungato/Shutterstock

Golden Gate Park

Park Golden Gate je pro San Francisco tím, co je Central Park pro New York, ba víc. Rozkládá se na ploše třinácti čtverečních kilometrů a sahá od nejznámějších sanfranciských čtvrtí až k bělostnému pobřeží Tichého oceánu. Najdete v něm vše, od formálních viktoriánských zahrad v květinovém skleníku po výrazné pagody Japonské čajové zahrady. Milovníci umění by neměli vynechat Muzeum M. H. de Younga, které se vyjímá jako zářivá měděná dominanta a oslní, i když do něj nevkročíte. Kalifornská akademie věd přitakává kalifornskému étosu zaměřenému na ochranu přírody budovou planetária porostlou květinami. Uvnitř najdete deštný les a rozmanitá živá zvířata, která potěší všechny věkové kategorie.

I když vynecháte hlavní zajímavosti, procházkami parkem Golden Gate lehce strávíte celý den. Ostatně bezcílná toulka se někdy může stát klíčem k tomu, abyste tento zelený prostor zažili jako místní a mohli se věnovat nekonečnému pozorování lidí, což vás může naladit na jedinečnou atmosféru města.

SOMA, Union Square, Tenderloin

Kdysi dávno stála sanfranciská radnice na východním okraji města, ale poté se oblast zálivu (Bay) začala postupně zalidňovat a vznikly základy nových čtvrtí. Ještě před 25 lety televizní seriály jako Party of Five, které oslavovaly historické sanfranciské čtvrti dál na západ, vnímaly oblasti jako Mid-Market a SOMA (South of Market) nedaleko radnice jako kriminalitou prolezlé prostory, jež vyhledávají pouze zkrachovalí vysokoškoláci a začínající podnikatelé.

Dnes zde má sídlo Twitter a další technologické firmy a v sousedství vyrostly luxusní výškové bytové domy. Jen kousek od nádherné pozlacené kupole najdete řadu food trucků a neformálních rychlých občerstvení s polévkami ramen – kupte si burito v podniku Señor Sisig, usaďte se na lavičku a pozorujte šťastné páry, které čerstvě sezdané zrovna vycházejí z radnice.

Tato část San Francisca se v posledních letech dramaticky rozrostla a výsledkem je, že hotelové epicentrum kolem Union Square nyní hraničí s drsnou čtvrtí Tenderloin – která byla (a do jisté míry stále je) „šikmou plochou“ San Francisca. Pověst oblasti vás možná donutí sevřít pevněji tašku, ale je zde vysoká koncentrace levných etnických restaurací a módních barů, které místí i turisty lákají vkročit do dříve zapovězeného území. Blok za blokem uvidíte vše, od módních řemeslných pivovarů až po tábory bezdomovců – uvědomte si, že ty jsou důsledkem vysokých nájmů, nikoli kriminality. Mějte otevřenou, soucitnou mysl.

Nároží ulice Haight představuje směs viktoriánské a artdecové architektury, typickou pro celé San Francisco © Meghan O'Dea / Lonely Planet

Haight a Hayes Valley

Když si lidé představují San Francisco, často se jim vybavuje čtvrť , ať si to uvědomují, nebo ne. Oblast plná krásných starých viktoriánských domů, v nichž kdysi žila anonymní společenství, ale také Grateful Dead, Joan Didionová, ba dokonce Charles Manson, své bohémské kouzlo neztratila.
Léto lásky je sice dávno pryč a na jídlo zdarma od aktivistů Diggers ani LSD na každém rohu už nenarazíte, ale kontrakultura v Haight je stále živá a zdravá. Na pravidelném červnovém pouličním veletrhu Haight Ashbury Street Fair uvidíte spoustu batiky, nemluvě o záplavě nahrávek ve světoznámé pobočce Amoeba Music, kde zdarma hrály takové hvězdy, jako jsou Violent Femmes. Po západu slunce se ulice Haight rozzáří nočním životem a vy tu určitě najdete dobré pití nebo koncert – nemluvě o nějakém tom suvenýru, pokud zajdete do některého z mnoha zdejších obchůdků s marihuanou či tetovacích salonů. 

Nedaleká čtvrť Hayes Valley má naprosto odlišnou atmosféru: je plná luxusních obchodů, piano barů a módních restaurací. Sídlí zde i jedna z nejproslulejších sanfranciských restaurací – nenechte si ujít možnost ochutnat legendární pečené kuře v Zuni Cafe. Prozářené restauraci ve tvaru žehličky velí Judy Rodgersová, která uchvacuje hosty jednoduchými, dokonale připravenými jídly, jež se během uplynulých čtyřiceti let stala synonymem pro kalifornskou kuchyni. Další povinnou zastávkou je The Riddler, maličký, neuvěřitelně elegantní bar se šampaňským, jehož majitelky vám nabídnou kaviárem sypané bramborové smaženky a dokonalé bublinky. 

Duhový přechod pro chodce na křižovatce 18th St a Castro St. ©Brigitte Merle/Getty Images

Mission a Castro

Není divu, že Mission patří k nejoblíbenějším sanfranciským čtvrtím: nabízí živé pouliční umění, burritos velikosti vaší paže a celé generace mexické kultury. Tato obliba také znamená, že některé ze zdejších půvabů zastřela v posledních letech gentrifikace, ale věrní místní nedopustili, aby se potopily zdejší milované stálice, jako je Foreign Cinema a Mission Chinese. Přežívá řada prostých barů a knihkupectví, nemluvě o rušných podničcích s tacos, jako je El Farolito a La Taqueria, které nabízejí zdejší Mission Burritos – což je kapitola sama pro sebe. Vychutnejte si ranní pan au chocolate v Tartine a pak se vydejte na dlouhou a klikatou pěší prohlídku zdejších nástěnných maleb a památek. Až vás začnou bolet nohy, kupte si něco ke čtení v Alleycat Books a pak se usaďte na barovou stoličku v Phone Booth pod lustrem s nahou Barbie a dopřejte si panáka a pivo.

Západně od Mission leží další čtvrť, jejíž pověst ji předchází. Místo cesty ze žlutých cihel hledejte duhový přechod pro chodce, podle nějž poznáte, že jste našli Castro, nejstarší americkou gay čtvrť. Na sanfranciskou zemi Oz se podívejte z parku Buena Vista na vrcholku kopce, který odděluje Castro od Haight Ashbury, nebo menšího, ale krásného parku Corona Heights. Pak se vnořte zpátky do čtvrti, kde místní jako Harvey Milk kdysi navštěvovali Castro Theatre a Twin Peaks Tavern – nejstarší gay bar v SF. Objednejte si pěší prohlídku, během níž se o čtvrti Castro dozvíte místní klípky, které učebnice dějepisu obvykle neuvádějí.

Most Golden Gate, San Francisco ©Can Balcioglu/Getty Images

Co si zabalit do San Francisca

•    Vrstvy: I ve vrcholné sezoně může být v zálivu chladno a oblačno. To je bohužel pravda i v létě, kdy Karl the Fog (mlha Karl, ano, mořský opar byl v San Franciscu polidštěn jménem) bývá přítulnější než jindy
•    Rozumná obuv: San Francisco je, jak známo, kopcovité, ale stále jde o město přístupné pěším a mezi čtvrtěmi lze snadno přecházet. I když nejste od přírody chodec, možná zjistíte, že přecházíte přestupní stanice i stanoviště Uberu. Podpatky nechte doma a vezměte si něco svátečnějšího na klínku
•    Otevřenou mysl: Ať už se chystáte komunikovat s bohémskými umělci, nebo očekáváte kultivovaný zážitek ze Silicon Valley, San Francisco vyžaduje směs vstřícnosti, trpělivosti a nápaditosti
•    Velkorysý rozpočet: Jakkoli je San Francisco samozřejmě možné zvládnout levně, přiznejme si, že je to drahé město. Pokud doufáte, že se budete vozit Uberem, nakupovat, užívat si zdejší vyhlášené gastronomické scény nebo si rezervujete pokoj v prvotřídním hotelu, počítejte s vyšší útratou než v jiných velkých amerických městech nebo jinde na západním pobřeží
•    Dobrá kniha: San Francisco je město protkané příběhy. Můžete sem samozřejmě přijet a užívat si, ale zcela jiný úhel pohledu získáte, pokud si o tomto městě plném knihkupectví něco přečtete. Kromě novějších titulů (Gary Kamiya: Cool Grey City of Love, David Talbot: Season of the Witch, Rebecca Solnit: The Infinite City) je k dispozici klasika (Kerouac, Didionová, Jack London a Richard Brautigan), tedy velké množství knížek, které vám pomohou proniknout do ducha San Francisca. Vyberte si něco předem nebo po příjezdu navštivte některé ze zdejších oblíbených knihkupectví, například Green Apple Books.

Nástěnná malba ve čtvrti Mission, San Francisco ©Julien Hautcoeur/Shutterstock

Cestování po městě

Příměstský vlak BART z letiště do centra stojí jedním směrem kolem 10,20 USD. Za taxi dáte zhruba 50 USD plus spropitné. Sdílené jízdy auty Lyft nebo Uber vyjdou o něco levněji než taxi – San Francisco je domovskou hroudou obou firem.

Nejvíce praktické je cestovat po San Franciscu hromadnou dopravou (MUNI) nebo pěšky. Lanové tramvaje vám pomohou zdolat některé strmé kopce, ale jde víc o turistický zážitek v malé oblasti města než o seriózní dopravní prostředek. Časová jízdenka Visitor Passport platná na 1, 3 a 7 dní umožňuje neomezené cestování autobusy, tramvajemi, lanovými tramvajemi a metrem. Koupíte ji ve stáncích na Powell a Market St, ale i v místních lékárnách a dalších prodejních místech ve městě. Můžete využít i chytrý telefon a cestovat s pomocí aplikace MuniMobile.

Etiketa

San Francisco je uvolněné – častěji uvidíte všudypřítomné uniformy sestávající z fleecové mikiny a bagančat nebo z boa a třpytek než někoho v obleku s kravatou. Místní se s proměnlivým počasím vypořádávají díky outdoorovému ošacení, které ozvláštňují úlovky ze secondhandů, nebo se oblékají raději vtipně pohodlně než striktně podle módy. I večerní oděv se odklání od závazného a formálního směrem k výraznému a zemitému. 

Rezervujte předem

Protože je San Francisco rušné a drahé město, je moudré plánovat předem. Než si rezervujete ubytování, podívejte se na kalendář kongresů, protože během nich i dalších akcí bývají ceny často vyšší. To platí zejména nyní, kdy mnoho zdejších AirBnB a dalších krátkodobých ubytovacích kapacit vyřadila pandemie covidu. 

V nejznámějších restauracích si místa rezervujte alespoň týden či dva předem – ve vrcholné sezoně až měsíc, zvláště pokud doufáte, že získáte speciální (a někdy levnější) degustační menu, nabízená pouze v určité večery. Předem si zjistěte také informace o organizovaných prohlídkách, zejména chcete-li si zamluvit konkrétní den a čas pro zajímavosti, jako je Alcatraz, které chce vidět každý.

Koncerty, divadla a taneční představení rezervujte, jakmile je zveřejněný program – koneckonců soupeříte s místními, kteří si připlácejí za možnost využít vše, co San Francisco nabízí.
Půjčování auta v San Franciscu raději vynechejte – hromadná doprava, sdílené jízdy a vlastní nohy vás na místa, kam potřebuje, dopraví efektivněji. I když se chystáte vyrazit dál a prohlédnout si místa, jako je národní park Muir Woods nebo vinařská oblast, je často snazší objednat si organizovaný výlet než se trápit s vozidlem.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

24 nejlepších věcí, které byste v Dublinu měli poznat - špičkové rady pro nezapomenutelný zážitek

Další článek

10 tipů, kde v Evropě strávit adventní svátky

Související články

Články

Národní parky na jihozápadě USA

Spojené státy nejsou známé pouze svými moderními velkoměsty, obdivované mohou být právě především pro své národní parky. Jedny z nejkrásnějších parků se nacházejí na hranici čtyř států – Kalifornie, Utah, Arizona a Nevada. A svou diversitou mohou nabídnout každému návštěvníkovi něco významného a nevšedního. NP Grand Canyon Představte si krajinu plnou překrásných luk, hájů a květin, lesů s voňavými obrovskými jehličnany obklopující hory a skály, které se tyčí až do nebes, ale také vyprahlé pouště a pláně, kde přežijí jenom ti nejpřizpůsobivější. Kaňony staré miliony let, krátery, nezvyklé barevné kamenné…

Články

Roadtrip západem USA - hazard, pouště a rudé skály Nevady

Kasína a poušť. Pokud byste chtěli Nevadu shrnout do dvou slov, málokdo asi vybere jiná. Téměř tři čtvrtiny obyvatel Nevady žijí v oblasti Clark County, což ji dělá jedním z nejvíce centralizovaných států v USA a není divu, nehostinné podmínky a pouštní krajina nenabízí příliš mnoho možností k příjemnému žití. Vytvořily ale přírodní úkazy, za kterými to láká mnoho cestovatelů. Hledání krásy v Údolí Smrti Pokud jste cestu začali v Kalifornii, Death Valley je pravděpodobně místem, kde překročíte hranice do Nevady. Death Valley je největší národní park USA a může být těžké představit si, jak velkou rozlohu zabírá. Nepodceňujte proto přípravu na cestu, dotankování plné nádrže…

Články

Rychlý průvodce nejlepšími čtvrtěmi San Francisca

Možná je to zlatý prach nebo třpyt, ale z ulic San Francisca zkrátka sálá něco magického. Jedno z nejnavštěvovanějších měst ve Spojených státech amerických, město u zálivu, zabalilo 242 let své historie do devětačtyřiceti čtverečních mil. Od zlaté horečky až po léto lásky a přes technologický boom narušený zemětřesením a požáry město neustále znovuobjevuje samo sebe. Přesto zůstává opravdové, a to ze San Francisca dělá jednu z nejdynamičtějších metropolí na světě. V San Franciscu je mnoho odlišných čtvrtí a řada z nich opravdu stojí za prozkoumání. © Stickney Design / Getty Images San Francisco je rozděleno na asi stovku sousedství, každé svým charakterem přispívá k rozmanitosti města. Zde je seznam některých z nejpozoruhodnějších - i notoricky známých…