Průvodce po Azorách pro začátečníky

LP

Když z okénka letadla poprvé zahlédnete Azorské ostrovy, vyrazí vám dech. Není divu, že se toto portugalské souostroví označuje jako „evropská Havaj“ či „ostrov barev“.

S naším průvodcem pro začátečníky si výlet na Azory užijete na maximum © Maya Karkalicheva / Getty Images


Devět hlavních Azorských ostrovů – São Miguel, Santa Maria, Terceira, Graciosa, São Jorge, Pico, Faial, Flores a Corvo –, které jsou rozeseté uprostřed oceánu na půli cesty mezi USA a pevninským Portugalskem, jsou příslibem milostného dobrodružství, které čeká na naplnění.
Od zelených polí s volně se pasoucími dobytčaty (o nichž místní mluví jako o „šťastných krávách“) přes laguny v ústí vyhaslých sopek po termální jezírka, v nichž se můžete koupat a vnímat teplo vycházející z hlubin země, či lahodnou svěžest kuchařských surovin: toto je dovolená, na niž se budete chtít vracet rok co rok.

Kdy je nejlepší jet na Azory?

Azorské ostrovy jsou celoroční destinací – rozhodující je, co chcete dělat a jaký máte rozpočet. V létě přijíždí mnoho návštěvníků z pevniny, aby si užili krásnou přírodu ostrovů nebo navštívili příbuzné. V kombinaci s cestovním ruchem z jiných zemí je to nejrušnější a nejdražší sezona.

Hledáte-li klidnější a levnější zážitky, zaměřte se na vedlejší sezony (jaro a podzim), protože v zimě může být počasí nepříjemné. Nezapomeňte, že souostroví leží uprostřed oceánu a je více vystaveno zimním bouřím, které se v Atlantiku tvoří – ty mohou ovlivnit přejezdy (a vaše plány!).

Ať už navštívíte ostrovy kdykoli, připravte se, že během jednoho dne zažijete všechna roční období. Můžete vstávat do slunného a teplého dne, ale během horské túry se dočkat nižších teplot, deště, ba dokonce nulové viditelnosti. Pláštěnka v batohu se tak lehce stane vaším nejlepším kamarádem.

V létě se teploty běžně pohybují v rozmezí 20 až 26 °C, ve vedlejších sezonách nejčastěji od 16 do 21 °C a v zimě kolem 12 až 18 °C. Mějte však na paměti, že konkrétní teploty se mohou lišit v závislosti na ostrově a na denní době.

Kráterová jezírka dokládají sopečnou minulost Azorských ostrovů © Vicky SP / Shutterstock

Příjezd na Azory

Největším z Azorských ostrovů je São Miguel, který slouží jako přestupní uzel na ostatních osm. Letiště Ponta Delgada přijímá mezinárodní lety z USA, Kanady, Španělska, Francie, Kapverd, Německa a Bermud (sezonně). Mezinárodní lety u USA a Kanady přijímá rovněž letiště Terceira. Z jiných destinací je nejsnazší spojení přes Lisabon či Porto na portugalské pevnině.
Z ostrova São Miguel létají spoje místních aerolinií SATA na všechny ostrovy Azor. Společnost SATA nabízí rovněž letenku Azores Air Pass, která umožňuje cestovatelům navštívit až tři ostrovy za sníženou cenu.

Další způsob dopravy nabízejí trajekty – Atlanticoline spojuje ostrovy Terceira, Graciosa, São Jorge, Pico, Faial, Flores a Corvo. Mějte na vědomí, že vaše plány může letecký či lodní spoj změnit, protože letové i plavební řády může narušit počasí či podmínky na moři. Pokud plánujete navštívit víc než jeden Azorský ostrov, je dobré být flexibilní, což se týká především zimy.

Cestování mezi ostrovy

Nejlepší způsob poznávání krásných Azorských ostrovů nabízí pronájem auta. K vidění a dělání tu je toho tolik, že svoboda cestovat vlastním tempem a navštívit víc míst mimo běžné trasy je základem pro to, abyste si cestu užili co nejlépe. Pronájem auta vám umožní také snazší pohyb po větších ostrovech, jako je São Miguel (759 km2), Pico (446 km2) či Terceira (403 km2).

S půjčeným autem se dokonce můžete na trajektu přeplavit mezi některými ostrovy, například v trojúhelníku Pico – Faial – São Jorge. Na všech ostrovech (výjimkou je Corvo) jezdí rovněž autobusy hromadné dopravy.

Jakmile dorazíte do požadované destinace, prozkoumávejte ji pěšky, abyste plně poznali její kouzlo. Projděte se po prašných cestách, ponořte se do přírody a nechte se ohromit zvuky ptáků i tekoucích vodopádů, vůní květin a vlhké vegetace.

Nejlepší aktivity na Azorách

Sopečné vrcholky Azor přispívají k jejich neuvěřitelné kráse © Marco Bottigelli / Getty Images

Podívejte se, jak sopky utvářely krajinu i historii ostrovů

Sopečná povaha Azor je architektem jejich půvabu a projevuje se tmavým jádrem kamene používaného na starých stavbách i černým pískem na plážích. Při návštěvě ostrova São Miguel to můžete pocítit na vlastní kůži. Termální prameny bohaté na železo poskytují teplo, která vychází z vnitřních hlubin ostrova.

Stejné teplo pomáhá vařit tradiční Cozido dos Açores (azorský guláš) v oblasti Furnas. Tento místní pokrm se připravuje pět až sedm hodin pod zemí a výsledek v sobě spojuje šťavnatou zeleninu a maso s kouřovým sirným nádechem. Další ostrovy, jako je Terceira nebo São Jorge, nabízejí přírodní nádrže vyhloubené časem v kameni. Vlévá se do nich čerstvá voda z Atlantiku, která je zároveň ohřívaná sopečnou horninou.

A když už jsme u sopek, na ostrově Faial najdete Vulcão dos Capelinhos. Pustý vzhled tohoto místa je důsledkem sopečného výbuchu v padesátých letech 20. století, který mají starší obyvatelé ostrovů stále v paměti.

Několikadenní túry

Azory jsou nepochybně rájem těch, kdo se chtějí ponořit do přírody a zažít její syrovost. Na všech ostrovech jsou pěší stezky, které vás zavedou hluboko do jejich divokého nitra a odhalí vám jezírka vzniklá uvnitř vyhaslých sopek či vodopády, které stékají z vrcholků hor, jako je tomu na ostrově Flores. Dalším místem, které na Azorách musíte vidět, je Hora Pico na stejnojmenném ostrově. Zdolání nejvyššího bodu Portugalska obnáší náročný výstup, ale odměna stojí za to – za jasného dne vás čeká nezapomenutelný výhled.

Na ostrově Pico navštivte také místní vinice, které jsou součástí krajiny, jež byla prohlášena za součást Světového dědictví UNESCO. Při sklence vína se můžete kochat výhledem na oceán a pozorovat hravé delfíny nebo živoucí obry, velryby. Spojte pozorování velryb s návštěvou čajové továrny

Na ostrově São Miguel se můžete vydat pozorovat velryby, navštívit sýrárny, ananasové plantáže nebo čajovou továrnu Gorreana. Jedná se o nejstarší a v současné době i jedinou čajovou plantáž v Evropě. Výrobnu i muzeum si můžete prohlédnout zdarma a podívat se na stroje, které vyrábějí čaj již od roku 1840 – na konci exkurze si připijte šálkem čaje.

Sluneční paprsky ozařují přímořské útesy ve městě Ponta Delgada © Boule / Shutterstock

Odpojte se od světa

Pokud je vaším cílem uniknout a odpojit se od světa, takový klid vám poskytnou azorské „fajãs“ – přímořské vesničky u velkých útesů.
Nejlepším místem je Fajã da Caldeira de Santo Cristo na ostrově São Jorge. Je obtížně přístupná, dostanete se sem pouze pěšky po stezce Caldeira de Santo Cristo, která začíná u vyhlídky Serra do Topo. Při sestupu se postupně objevuje vesnice, její domy, kostel a velká laguna táhnoucí se poblíž moře. Můžete sem rovněž dorazit na čtyřkolce z vesnice Fajã dos Cubres; výlet si můžete zamluvit při rezervaci ubytování. 

Ve vsi Fajã de Santo Cristo mobilní a internetové připojení téměř neexistují, takže máte prostor pro zklidnění. Je to ideální místo k odpočinku, dohánění četby, zkoumání laguny na kajaku či ochutnávání škeblí v O Borges, nejstarší restauraci v těchto místech.

Kolik je potřeba času k návštěvě Azor?

Záleží na tom, co chcete dělat! Pro první návštěvu je skvělou volbou ostrov São Miguel. Nabízí širokou škálu aktivit, rozmanitou krajinu a skvělé stravovací i ubytovací podniky. Pět dní by na jeho prozkoumání mělo stačit.
Pokud však chcete skutečně zažít bohatství tohoto souostroví, vyhraďte si dva až tři týdny na to, abyste mohli cestovat z ostrova na ostrov a pochopit, čím se odlišují a díky čemu patří k nejkrásnějším destinacím v Evropě.

Kolik peněz na Azorách utratíte?

Azorské ostrovy jsou destinací pro všechny typy cestovatelů. Na výběr máte od pětihvězdičkových hotelů v Pontě Delgada, hlavním městě ostrova São Miguel, po ubytování u místních na Flores. V závislosti na vašem rozpočtu se snadno vejdete do ubytování, stravování, ba dokonce i některých organizovaných výletů po ostrovech.
Pronájem auta může váš rozpočet ovlivnit kladně, ale také záporně, zvláště pokud cestujete ve vrcholné sezoně. Vzhledem ke zvýšené poptávce ceny rostou a nabídka je nižší, takže plánujte předem a rezervujte s co nejdříve.

Toto jsou průměrné denní náklady, které můžete očekávat:
•    Čtyřhvězdičkový hotelový pokoj pro dva: od 150 EUR
•    Společná ložnice v hostelu: od 45 EUR
•    Plně vybavený apartmán: od 100 EUR
•    Pronájem auta: od 90 EUR za malé auto
•    Guláš „Furnas“ pro dva: 30 EUR
•    Káva: 1 EUR
•    Pivo: 1,50 EUR
•    Koupel v termálních pramenech: 8 EUR

V zájmu ochrany přírody je nařízeno držet se výhradně značených stezek © Jose A. Bernat Bacete / Getty Images

Příroda volá po bezpečnosti

K nejlepším zážitkům na Azorách patří objevování rozmanitých sopečných kráterů a lagun ukrytých ve vnitrozemí ostrovů. Jsou to mimořádné ekosystémy, jež vyžadují, aby se k nim přistupovalo s rozvahou.

Respektuje místní krajinu tím, že ji budete prozkoumávat, aniž budete rušit zvěř či ničit rostliny – nejjednodušší je držet se značených stezek. Mnohé z nich slouží k ochraně vegetace a zabránění eroze půdy, ale také k ochraně vaší bezpečnosti, protože se vyhýbají nestabilnímu nebo kluzkému terénu.

A přestože jezírka vypadají jako lákavé místo pro osvěžující koupel, většina z nich je z bezpečnostních důvodů ke koupání a plavání nevhodná. Vždy se řiďte informačními nápisy umístěnými u každého jezírka.

V neposlední řadě mějte na paměti, že počasí se může během chvilky měnit, především ve vyšších polohách. Než se vydáte na delší túru, zkontrolujte předpověď počasí, abyste se uprostřed výpravy neocitli v nepříjemné situaci.

Co si zabalit při návštěvě Azorských ostrovů

Pokud hodláte ostrovy důkladně prozkoumat, je nutné si kromě běžného ošacení přibalit také speciální turistické vybavení:
•    Nepromokavé trekové boty
•    Lehkou bundu do deště
•    Lehkou a prodyšnou teplou mikinu
•    Batůžek a láhev na vodu
•    Trekingové hole
•    Fotoaparát nebo kameru

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Samoa II. – ostrov Upolu - exotika podepsaná zemětřesením, agresivními psy a dokonalými vodopády

Další článek

Best in Travel 2024

Související články

Články

Za papoušky na Kanárské ostrovy

Slovo „loro“ ve španělštině znamená papoušek, a právě Loro Parque je jednou z atrakcí, kterou byste na největším ostrově Kanárů rozhodně neměli vynechat. Tenerife je nejlidnatějším a svou rozlohou také největším ostrovem kanárského souostroví, které na mapě najdeme severo-západně od Afriky v Atlantském oceánu. Ano, přesně tak, od Afriky. Na tomto ostrově najdeme od všeho něco. Ať už je to pláž se žlutým pískem (na Kanárských ostrovech jsou výhradně…

Články

Madeira aneb jak se chodí kanálem

Madeira má mnoho přízvisek: ostrov věčného jara, květinový ostrov, ráj v Atlantiku a další. Největší půvab Madeiry však spočívá zřejmě v tom, že si pro vás vždy přichystá nějaké překvapení. Vytékající lávu a sopečné pumy hvízdající kolem hlavy už ale nečekejte. Madeira sice vyrostla z mořského dna díky sopečným výbuchům a výlevům lávy, avšak minimálně 6500 let tu panuje klid. Tedy určitě vulkanický klid. Co to tu hoří? Klid na Madeiře panoval celá tisíciletí. Občas došlo k sesuvu, občas k povodni, ale nikoho to moc nevzrušovalo. Není ani divu. Zvířata pravděpodobně žila v takové harmonii s okolní přírodou, že je takovéto události nevyvedly z míry. No a lidé? Ti na Madeiře vůbec nežili! Alespoň v patnáctém…

Články

Proč jsou Azory tajnými evropskými ostrovy dobrodružství

Pro zasvěcené cestovatele představují portugalské Azorské ostrovy již dlouho lákavý bod na radaru zajímavých destinací. Uznání ze strany UNESCO a dalších organizací přispělo k tomu, že tento bod bliká ještě mnohem jasněji. Azorské ostrovy jsou magnetem pro milovníky dobrodružství © Westend61 / Getty Images Většina lidí o tomto odlehlém souostroví uprostřed Atlantiku ví však stále málo, pokud vůbec něco. A přesto je těžké představit si místo, které je lépe uzpůsobeno milovníkům přírody, vyznavačům adrenalinových…

Články

Zapomenutý ráj v Atlantiku, to jsou Azory

“Ne, já chci na ten Island. Azory, o těch jsem nikdy neslyšela. Kde to vůbec leží?” prudce reaguji na přítelův nápad si užít letošní dovolenku na Azorském souostroví. Chtěli jsme letět sice na Island, ale propásli jsme akční letenky a právě dnes večer Ryanair nabízel pouhé 4000 Kč za zpáteční lístek do Ponta Delgada, město na největším ostrově Sao Miguel. Sice z Frankfurt-Hahn, ale to se nějak vyřeší. “Jééé, tak to jedeme!” vykřiknu při pohledu na první obrázek z Azor. Teď musím přiznat, že jsme nelitovali ani minutku a věřím, že ani vy nebudete. Proč? Stejně tak jako já jsem měla jenom matné povědomí o existenci 9 ostrůvků patřících Portugalsku, ani jiní turisté zatím Azory neberou útokem. Vskutku…