Prozkoumejte Hirošimu - město zasvěcené míru

GO2

Letos si připomeneme smutné výročí 75 let od chvíle, kdy lidstvo poznalo hrůzu atomového bombardování. Japonské přístavní město Hirošima, bylo 6. srpna 1945 takřka celé srovnáno se zemí. Ten den zemřelo na 70 tisíc obyvatel a stejné množství utrpělo zranění. Město a jeho obyvatelé se ovšem jen tak nevzdali svého práva na život a stejně jako bájný pták Fénix po válce opět povstali ze svého popele a zasvětili budoucnost boji proti atomovým zbraním. Neutuchající zápas obyvatel Hirošimy za lepší budoucnost bez atomových zbraní přinesl městu zasloužený titul – Město míru.

Historie v současnosti největší metropole západní části ostrova Honšú se začala psát v 16. století, kdy na pobřeží Vnitřního moře v deltě řeky Óta nechal mocný šlechtic Móri Terumoto postavit opevněný hrad. S vysokými horami v zádech, strážíc poklidné vody Hirošimského zálivu v zádech, zde rychle vyrostlo bohaté město, jehož název v češtině znamená „široký ostrov“. Proč byl pro přístavní město zvolen právě tento název, dnes již nikdo neví. Někteří z návštěvníků Hirošimy však hledají spojitost s nedalekým ostrovem Icukušima, kde se nachází slavná stejnojmenná šintoistická svatyně.

Posvátný ostrov

Jak jsme předeslali výše, návštěva Hirošimy je často spojována se zastávkou na ostrově Icukušima. Dominantou ostrova je šintoistická svatyně z 6. století, která byla v roce 1996 zapsána do Seznamu světového dědictví UNESCO. Současnou podobu dala svatyni přestavba z roku 1168, pod níž je podepsán jeden z nejvýznamnějších středověkých japonských státníků Taira no Kijomori.
Přístup do chrámového komplexu byl po dlouhá staletí obyčejným lidem zapovězen. Díky tomu se stal ostrov útočištěm početné kolonie japonských jelínků šika. Tito roztomilí strážci svatyně jsou velmi přátelští a za rýžový oplatek se vám rádi ukloní. Pokud jste si tedy v minulosti chtěli naklonit místní božstva, nezbývalo vám než připlout ke svatyni na člunu skrze předsunutou bránu torii, jež se tyčí z vodní hladiny a vytváří iluzi impozantního vznášejícího se portálu. Výsledná iluze je tak dokonalá, že pohled na „plovoucí bránu“ s nedalekou horou Misen v pozadí považují Japonci za jednu ze tří nejkrásnějších scenérií země vycházejícího slunce.

Zničující síla atomu

Po krátké zastávce na Icukušimě se vraťme zpět do Hirošimy, jednoho ze dvou měst, které na konci druhé světové války zažily hrůzné účinky atomového bombardování. Připomínky této tragické události jsou i po letech stále všudypřítomné. Jedno z bolestivých mement války, které nese i českou stopu, se nachází přímo uprostřed města. Obklopen zelení stojí v parku Míru Atomový dóm, který vyprojektoval a v roce 1915 dokončil architekt Jan Letzel. Torzo bývalého prefekturního průmyslového paláce je nejbližší stavbou od epicentra výbuchu, která se nezřítila. Dodnes je stavba, jež stejně jako Icukušima patří do Seznamu světového dědictví UNESCO, udržována ve stejném stavu, v jakém se nacházela těsně po výbuchu. Turisté mířící k Atomovému dómu se nemusí ničeho bát, míra radioaktivity v oblasti klesla na normální úroveň již v roce 1945 a památník nyní slouží jako tichá upomínka lidského neštěstí a symbol naděje na svět bez jaderných zbraní.  

TIP: Vydejte se na zájezd do Japonska a poznejte místní kulturu a památky. Vybrat si můžete z poznávacích zájezdů nebo s široké škály itinerářů. CK Go2 vám ráda sestaví itinerář na míru. 

Muzeum pro otrlé

Nedaleko Atomového dómu se nachází Muzeum míru, jehož návštěva v člověku zanechá opravdu silný dojem. Expozice věnovaná následkům atomového bombardování je velmi naturalistická. V expozici nechybí figuríny ilustrující oběti zasažené radiací, obří plátna s fotografiemi a filmovými záznamy z nemocnic či hračky a osobní předměty zesnulých dětí.
Dětským obětem bombardování je pak zasvěcen také menší památník míru přímo v parku, kde se každý rok v 8:15 koná vzpomínková akce. Při této příležitosti jsou pokládány květiny ke kenotafu s věčným plamenem, který má uhasnout teprve poté, co budou ve světě zničeny všechny atomové zbraně.

Není placka jako placka

Kompletnímu zničení na konci druhé světové války neunikl ani velkolepý Hirošimský hrad, který stál na počátku vzniku zdejšího města. Naštěstí pro nás však jeho zkáza nebyla konečná a v roce 1958 na jeho místě vyrostla dokonalá replika, která je přístupná veřejnosti.  Ostatně Hirošima je pro cestovatele pobývající v oblasti Kjóta a Ósaky ideální destinací pro jednodenní výlet. Šinkanzenem trvá cesta z Kjóta přibližně dvě hodiny, lokálními rychlíky vám jízda zabere zhruba pět hodin.

Kromě návštěvy Atomového dómu a svatyně na ostrově Icukušima je povinností každého návštěvníka Hirošimy ochutnat místní variantu zeleninové placky okonomijaki, která město proslavila po celém Japonsku. Největším rozdílem je způsob přípravy, kdy kuchař, jež jídlo ve většině případů připravuje na rozpálené plotně přímo před vašimi zraky,jednotlivé vrstvy ingrediencí na sebe kupí a nepromíchává. Budete-li mít šanci, navštivte obchodní dům Okonomimura nacházející se asi 400 metrů od Mírového památníku ve čtvrti Naka. Najdete zde několik pater plných restaurací, jež se specializují na přípravu této lahodné pochoutky. Určitě nebudete litovat!

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Japonska? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Japonsko poznáváme. 


Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Jakub Martinec - CK GO2

Předchozí článek

Fototrip - Istanbul – město na pomezí kontinentů

Další článek

Představujeme - Turecko

Související články

Články

Japonské kimono u Naritasan templu

Japonsko, země kontrastů, vynikajícího jídla a tradic, které vás pohltí. Když letíte do japonského Tokia, máte v podstatě dvě možnosti. Buď letět na letiště v Hanedě a do centra to mít jen kousek, nebo jako já, v tomhle případě, letět do Narity. Z Narity trvá cesta do centra Tokia skoro dvě hodiny. Proto jsem se pro tentokrát rozhodla strávit den v samotné Naritě a prozkoumat, co všechno nabízí. Naritu mám z japonských destinací, bůhvíproč, nejradši. Cítím se tam tak nějak nejlíp a nejvíc ze všeho mi připomíná takové to staré Japonsko.…

Články

Pár tipů na požitkářský výlet po Japonsku

Rádi byste udělali krok do neznáma a zažili vzrušující dobrodružství? Jste otevření novým a jedinečným kulinářským zážitkům? Možná jen stačí zresuscitovat slavný výrok francouzského právníka a labužníka Anthelma Brillata-Savarina: „Objevení nového jídla znamená pro lidské štěstí víc než objevení nové hvězdy.“ Až zažijete ten pocit, když poprvé ochutnáte něco typicky japonského, rázem pochopíte, kolik pravdy v těch slovech je. Vydejte se spolu s námi na cestu po Japonsku na talíři a odhalte tajemství nezvyklých barev, chutí, tvarů i vůní. Hotovou chuťovou symfonii – složenou z deseti lahodných pokrmů – vám teď naservírujeme v našem gurmánském zápisníku. Zažeňte nudu na talíři a užijte si pravé, nefalšované gastro-dobrodružství. Abyste si ale mohli každé sousto vychutnat plnými doušky a zbytečně se tak nepřipravit o zážitek z dobrého jídla, je potřeba se nejprve vzdát vlastních očekávání a veškerých zažitých představ o tom, jak by mělo jídlo chutnat…

Články

Výlet do japonského horského městečka Takajamy

Takajama (v Hepburnově přepisu Takayama), ležící v ústraní v hornaté oblasti Hida ve středním Japonsku, je místem, kde japonské dějiny a tradice hrají v 21. století významnou roli. Působivě zachovalé čtvrti, slavnostní průvod, který se zde pořádá již od počátku 17. století, rušné ranní trhy a lidová vesnice, to vše vypráví příběh o časech dávno minulých. Když k tomu přidáte muzea, prodej řemeslných výrobků a místní speciality, jež lákají k ochutnání (od hovězího masa po miso na listech magnolie), návštěva Takajamy za cestu z Tokia skutečně stojí. Tradiční japonská rikša v Takajamě © red mango / Shutterstock Nahlédněte do minulosti Takajama byla…

Články

Zažijte Japonsko s dotekem přírody

Zahrada provoněná vistáriemi, nebo bambusový les, krásně znějící ve větru? Chystáte se vycestovat do Japonska a ještě pořád tápete, kam se podívat a co si rozhodně nenechat ujít, až do této pozoruhodné země konečně dorazíte? Máme pro vás pár tipů, jak poznat Zemi vycházejícího slunce trochu jinak než podle běžných návodů, přesto však zajímavě. Zavedeme vás na místa, která ve vás vzbudí úžas a obdiv zároveň. Projděte se teď po nich spolu s námi. Magická zahrada s vůní vistárií: Kouzlo a krása rostlin spočívají v květu Co byste řekli procházce jarně přívětivou krajinou plnou omamné vůně a svěžesti? A kdyby to navíc bylo v Japonsku? Vše je možné! Nechte se svést přírodou v plném rozkvětu a kochejte se pohledem na zahradu plnou půvabu a něžnosti.…