Praktické: Co se vyplatí vědět při výletu na pevninskou Malajsii

©

Chystáte se podniknout cestu po pevninské Malajsii? To je dobrá volba. Malajsie nabízí mix krásných ostrovů s vynikajícími destinacemi pro potápění, panenské deštné pralesy, čajové plantáže i koloniální města. Ať už rady na cestu čerpáte z tištěných průvodců či blogů, těchto pár bodů stojí za to si před odjezdem připomenout.

Na Langkawi je možné dostat se letecky nebo lodí z Malajsie i Thajska.

Na Langkawi je možné dostat se letecky nebo lodí z Malajsie i Thajska.

Cestovat po Kuala Lumpur se dá téměř zdarma

Hromadná doprava v KL je levná. Při prozkoumávání centra ale za ni nemusíte zaplatit ani ringgit. Fialové autobusy, které operují na čtyřech různých linkách, vás vezmou po nejdůležitějších místech okolo centra zcela zdarma. Hledejte Go KL busy.

Další peníze můžete ušetřit při cestě na letiště. Ukazatele vás snadno navedou na KLIA rychlý a pohodlný transport za 50 ringitů. Autobusy z hlavního městského hubu a přestupní stanice Sentralu ale na letiště jezdí za 10 až 11 ringitů. Cesta trvá místo 30 minut zhruba hodinu, zběsilý řidič vás ale zvládne přivézt během 40 minut. Hledejte express coach.

Netřeba kupovat balenou vodu. Čepujte v refill automatech

Dva litry balené vody vás přijdou v Malajsii průměrně na 2 ringity čili 12 korun. Není to investice, která by vás zruinovala. Přesto se dá pít ještě levněji. Větší města mají po centru rozestavěné refill automaty, kde za litr vody vydáte 20 centů. Automaty navíc obvykle dávkují větší množství, než si objednáte, a tak s navoleným litrem hravě naplníte 1,5 litrovou láhev.

Mašinka, která vás nenechá žíznit.

Mašinka, která vás nenechá žíznit. 

Kartou zaplatíte. Ale jen nad 50 ringgitů

Až budete přemýšlet, kolik peněz mít s sebou v hotovosti, mějte na paměti, že na řadě místech můžete pohodlně zaplatit kartou. Ale až od částky 50 ringgitů. Pro orientaci – klasický baťůžkář si vystačí denně se 120 až 150 ringity (se započítanými noclehy v běžném guesthousu i přesuny).

Na Langkawi vyražte z Kuala Perlis

Na nejkrásnější souostroví východního pobřeží se dostanete z malajské pevniny lodí z George Townu, Kuala Kedahu nebo Kuala Perlis. Nejkrásnější je cesta z Kuala Perlis. Region je navíc příjemně venkovský, plný vápencových kupolí i rýžových políček a stojí za denní výlet na skútru. Kuala Kedah je rybářská vesnice, do níž se dostanete místní dopravou z Alor Setar. Po cestě lodí vás ale podobné malebné výhledy na roztroušené ostrůvky v okolí nečekají. Loď z GeorgeTownu je nejdražší varianta.

Langkawi je soustroví 99 ostrůvků porostlých džunglí  tyčících se nad azurovou mořskou hladinou.

Langkawi je soustroví 99 ostrůvků porostlých džunglí  tyčících se nad azurovou mořskou hladinou.

Proti klimatizaci bojujte zásobou šátků

Mít v baťůžku rozměrný šátek je univerzální bingo. Zahalíte se jím při návštěvě mešity, sednete si na něj na pláži, smotaný pod hlavu může posloužit jako polštář. Při cestování autobusy ale stejně dobře nahradí pokrývku. Klimatizaci mají Malajci, podobně jako další jihoasijské národy, rádi nastavenou hodně pod dvacet stupňů. Hodí se proto mít po ruce jeden šátek na nohy a druhý na trup. A zbývá-li vám v batohu místo na erární ponožky nebo silonky (zabírají minimum prostoru a pod letní šatičky přijdou vhod), s jejich přibalením neprohloupíte.

Telefon nebo fotoaparát bez adaptéru nedobijete

V Malajsii budete podobně jako ve Velké Británii a Irsku potřebovat adaptér s trojicí obdélníkových kolíků. Výhodou je, že tento typ redukce bez problémů využijete i v nedalekém Singapuru, případně v Indii, Srí Lance či Hongkongu. Zapomenete-li si adaptér, snadno ho seženete v jakékoliv elektro prodejně za cenu pod 10 ringitů.

Malajsie je vyspělá země, původní obyvatelé zvaní

Malajsie je vyspělá země, původní obyvatelé zvaní "orang asli" si však vystačí ve svých domovech s málem.

Malajsie je téměř u rovníku. Spálíte se, i když je pod mrakem

Zkušený cestovatel do teplých krajů to dobře ví. Přesto není od věci připomenout, že nejjižnější cíp Malajsie dosahuje pouhého jednoho stupně zeměpisné šířky. Slunce tam pálí, i když je pod mrakem. Uši se vám začnou loupat, ani nevíte jak. Poctivě se mažte, nechcete-li naříkat, jak vás ramena od krosny řežou do spáleného krku a ramen.

  • Martina Pelcová cestuje po světě jako nadšená couchsurferka. Každý rok se snaží poznat alespoň dvě nové země. Nyní pracuje jako PR specialistka, dříve působila jako rozhlasová reportérka.


Před dovolenou se vždy hodí tipy ostřílených cestovatelů, kteří se rádi podělí o svoje zkušenosti. Více tipů od nás najdete v průvodci Lonely Planet Malaysia, Singapore & Brunei.

Napsal: Martina Pelcová

Předchozí článek

Ta nejtradičnější Kuba ve Valle de Viñales

Další článek

Báječná dobrodružství v zemi syrové krásy

Související články

Články

Chutě a vůně ulic světa

V ruce máte letenku a stojíte na přeplněném, uspěchaném a neomylně čistém letišti. Cestujete daleko, dál, než většina sousedů a vašich známých kdy byla. A už teď víte, že kromě nádherných výhledů, nevšedních zážitků a často i nápisů v pro vás nesrozumitelném písmu bude ve vaší dovolené z velké části dominovat jídlo. Protože ochutnávání exotického jídla je prostě zážitek a k cestování patří. „Street food neboli jídlo z ulice je vlastně kulinářské mistrovství. Je to taková malá reality show – kuchař má v ,přímém přenosu‘, za přihlížení diváků, kteří jsou zároveň platícími zákazníky, a v reálném čase vykouzlit skvělý oběd nebo večeři,“ vysvětlovala mi nedávno jedna slečna na Street Food Festivalu…

Články

Osm běžných technických pohrom na cestách

Něco takového jsme zažili všichni. Jste 500 mil od civilizace na treku v horách, když zahlédnete vzácného tvora nebo se vám otevře úžasný výhled. Vytáhnete digitální foťák, abyste udělali životní snímek, zmáčknete tlačítko „on“ a… nic. Vybitá baterie a nejbližší obchod je tři dny cesty odsud s karavanou jaků. Je to čím dál větší problém současného cestování. Taháte s sebou všechny ty kabely, baterky, doplňky a zařízení, jedno vždycky přestane fungovat v tom nejnevhodnějším okamžiku. Ale každý problém má své řešení a následující seznam je tu od toho, aby vám pomohl. Některé nápady budou asi samozřejmé, ale…

Články

Madeira aneb jak se chodí kanálem

Madeira má mnoho přízvisek: ostrov věčného jara, květinový ostrov, ráj v Atlantiku a další. Největší půvab Madeiry však spočívá zřejmě v tom, že si pro vás vždy přichystá nějaké překvapení. Vytékající lávu a sopečné pumy hvízdající kolem hlavy už ale nečekejte. Madeira sice vyrostla z mořského dna díky sopečným výbuchům a výlevům lávy, avšak minimálně 6500 let tu panuje klid. Tedy určitě vulkanický klid. Co to tu hoří? Klid na Madeiře panoval celá tisíciletí. Občas došlo k sesuvu, občas k povodni, ale nikoho to moc nevzrušovalo. Není ani divu. Zvířata pravděpodobně žila v takové harmonii s okolní přírodou, že je takovéto události nevyvedly z míry. No a lidé? Ti na Madeiře vůbec nežili! Alespoň v patnáctém…

Články

20 věcí, které lze v Singapuru podniknout zadarmo

Singapur je možná nejdražší zemí, kterou v jihovýchodní Asii můžete navštívit, ale nabízí spoustu věcí, které můžete vidět a dělat a nezatížit přitom svoji peněženku. Přinášíme pár našich nejoblíbenějších singapurských aktivit dostupných zdarma. V Baba House zakuste peranakanskou historii Baba House, nádherně rekonstruovaný peranakanský dům kousek od Chinatownu, můžete navštívit pouze při hodinové prohlídce, která je zdarma. Nabízí skvělý pohled do života bohaté místní rodiny v Singapuru 20. let minulého století. Prohlídky jsou pouze na objednávku…