Poprvé v Jeruzalémě

©

Jeruzalémské Staré město, posvátné pro židy, křesťany a muslimy, patří k nejpřednějším poutním místům na světě. A také k nejkouzelnějším – a nejdiskutovanějším – na Středním východě. Jestliže vůbec někde sedí nadužívané označení „živoucí historie“, pak je to zde.

Ale Staré město není jedinou atrakcí ve městě. V moderní části Jeruzaléma jsou muzea, památníky a tržiště, jež můžete navštívit, a také vzkvétající kavárenská, barová a restaurační scéna, kterou lze objevovat. Společně představuje stará a nová část města pro cestovatele neodolatelnou a výjimečnou destinaci.

Čtvrti a zajímavosti

Al-Haram aš-Šaríf/Chrámová hora

Jen málo míst na světě je tak nábožensky významných jako al-Haram aš-Šaríf/Chrámová hora. Vyvýšené náměstí s cypřiši na jihovýchodním okraji Starého města považují židé za místo Prvního a Druhého chrámu, také jsou zde nejposvátnější islámské stavby: mešita al-Aksá a mešita známá jako Skalní dóm. Ochranka zajišťuje, aby do mešit vstoupili pouze muslimové, ale všichni návštěvníci se mohou projít po náměstí a obdivovat dokonalé proporce, keramikou obložené zdi a blyštivou zlatou střechu Skalního dómu.

Jeruzalem

  • Náš tip: přijďte brzy (otevírá se v 7.30), abyste měli jistotu, že se dostanete dovnitř, zdrženlivě se oblečte (ne kraťasy) a nezapomeňte pas kvůli bezpečnostní kontrole.

Křesťanská čtvrť, Staré město

Ve staré části města se toho od dob Heleny, matky římského císaře Konstantina, příliš nezměnilo. Helena přišla do Jeruzaléma v roce 326, aby vyhledala místo Ježíšova ukřižování. Typickým zvukem úzkých uliček, kde žije 4500 obyvatel z dvaceti různých křesťanských církví, je stále hlaholící zvonkohra kostelních zvonů. Typickou vůní je těžký závan kadidla mísící se s tisíciletou zatuchlostí. Největším lákadlem této čtvrti je křesťanská nejsvatější stavba, bazilika Božího hrobu, postavená na Helenin příkaz, aby bylo posvěceno místo, kde byl podle ní ‒ a poté i podle milionů křesťanů ‒ ukřižován a pohřben Ježíš.

  • Náš tip: abyste se vyhnuli davům, přijďte hned po otevření (5.00 v létě, 4.00 v zimě) nebo v hodině před uzavřením (20/21 v létě, 19 v zimě).

Židovská čtvrť, Staré město

Masivní kamenné bloky Západní zdi (Kotel, Zeď nářků) jsou nejposvátnějším místem judaismu a významným místem uctívání – židé věří, že zeď kdysi podpírala Druhý chrám zničený Římany v roce 70. Sousední Jeruzalémský archeologický park a Davidsonovo centrum nabízí fascinující nahlédnutí do historie Chrámové hory a jejího okolí. Dalším významným archeologickým nalezištěm je Davidovo město hned za Hnojnou branou na jižním okraji čtvrti.

Zeď nářků

  • Náš tip: přímo na náměstí u Západní zdi (Western Wall Plaza) se nesmí fotografovat, ale obrázky můžete pořídit z vyhlídkové plošiny v uličkách mezi náměstím a Hurva Square.

Muslimská čtvrť, Staré město

Mikrokosmos Středního východu. Tato pestrobarevná čtvrť začíná u rušné Damašské brány na okraji arabského Východního Jeruzaléma a rozkládá se kolem dlouhých úzkých obchodních ulic Al Wad Rd a Souq Khan al-Zeit St. Nakupte aromatické koření, ochutnejte arabské sladkosti a obdivujte pěkné, ale bohužel chátrající fasády paláců, hrobek a karavanserájů vystavěných mamlúckými panovníky, kteří městu vládli od 13. do 16. století.

  • Náš tip: pokud jste tu v době oběda, zajděte do Abu Shukri, nejoblíbenější prodejny hummusu v Jeruzalémě, na misku kyselého hummusu s tahini s křupavým falafelem.  

Arménská čtvrť, Staré město

Obyvatelé Arménské čtvrti (je jich 1500) jsou zástupci jediné křesťanské komunity, která žije v Jeruzalémě nepřetržitě téměř dvě tisíciletí. Návštěvníci se k nim mohou přidat během bohoslužeb v katedrále sv. Jakuba (Jacquese) z 12. století a poté zajít do Citadely (Davidovy věže) u Jaffské brány, kde je dnes působivé Muzeum jeruzalémské historie.

  • Náš tip: líbí-li se vám obklady v katedrále a chcete-li si něco podobného koupit domů, zajděte do Armenian Ceramic Centre v sousední Křesťanské čtvrti.

Tržnice Machane Jehuda, centrum města

Kromě toho, že přetéká čerstvým ovocem, olivami, ořechy a zeleninou, je venkovní tržnice Machane Jehuda také dobrým místem pro nákup koření, čaje, sýrů, sušeného ovoce, tahini, chleba a sladkého pečiva. Každodenní dění můžete sledovat z některé z kaváren (my máme rádi Cafelix) a pak se vrátit po setmění, kdy se tržitě změní v hipsterskou barovou scénu.

Tržnice Machane Jehuda

  • Náš Tip: v tržnici jsou dvě vzrušující zajímavé restaurace Yudaleh a Machneyuda. Přijďte brzy (18.30), abyste ulovili stoličku u baru v Yudaleh, nebo si hodně dopředu rezervujte stůl v Machneyuda.

Muzeum Izraele, Givat Ram

Na prozkoumání úžasného Muzea Izraele budete potřebovat nejméně půl dne. Obdivujte poklady v Archeologickém křídle, nechte se fascinovat expozicí v Křídle židovského umění a života, projděte se mezi sochami v zahradě navržené Isamuem Nogučim a na vlastní oči si prohlédněte kumránské svitky od Mrtvého moře umístěné ve Svatyni knih postavené právě za tímto účelem.

  • Náš tip: využijte bezplatného audioprůvodce a popřemýšlejte o obědě ve vynikající restauraci Modern v muzeu.

Jad vašem, Har Hazikaron

Na 16 hektarech prosycených vůní borovic v jeruzalémském lese na západním okraji města se rozkládá Jad vašem – dojemný a působivý památník šesti milionům židů zabitých během holocaustu. Jad vašem znamená „místo a (věčné) jméno“ a k nejlepším částem patří Dvorana jmen (Hall of Names), kde jsou zaznamenány osobní informace o milionech obětí. Další zajímavostí je Památník dětem (Children’s Memorial), spoře osvětlená podzemní kaverna se samostatně planoucím ohněm, který se odráží ve stovkách zrcadel.

  • Náš tip: k památníku se snadno dostanete tramvají Jerusalem Light Rail (JLR); vystupte na zastávce Mt Herzl. A co vzít s sebou?
  1. Dobré neklouzavé vycházkové boty – Staré město můžete prozkoumávat pouze pěšky a uličky jsou často kluzké.
  2. Šál nebo šátek – užitečné pro ženy, které musí dodržet požadavky na uměřený oděv při vstupu do náboženských budov.
  3. Dlouhé kalhoty nebo sukni – kraťasy a minisukně nejsou povoleny pro vstup do mnoha kostelů a synagog nebo do Skalního dómu.

Kde se ubytovat

Hledáte-li ubytování s atmosférou, zvažte pobyt v některé z církevních ubytoven ve Starém městě nebo Východním Jeruzalémě. Nejlepší z nich jsou Christ Church Guesthouse, Austrian Hospice, Lutheran Guest House, Ecce Homo Pilgrim House a St George’s Guesthouse. Pohodlnější ubytování najdete v centru města, kde je také velká většina jeruzalémských kaváren, restaurací a barů. Dobré nabídky střední kategorie nabízí řetězec Atlas Hotels.

Cestování po městě

Kyvadlový autobus z Ben Gurionova letiště do centra města jezdí 24 hodin denně a odjíždí z parkoviště před příletovou halou mezinárodních letů. Cena je 41 ILS za osobu.

Abyste mohli využívat výhod efektivní městské autobusové a tramvajové sítě, kupte si v pokladně Eggedu na Centrálním autobusovém nádraží nebo od řidiče autobusu „anonymní“ („anonimi“) kartu Rav-Kav za 5 ILS a nabijte si ji na určitý počet jízd (1 jízda 6,90 ILS, 10 jízd 55,20 ILS). 

Zaujal vás Jeruzalém a Izrael? Další informace, užitečné tipy a zkušenosti dalších cestovatelů najdete v novém průvodci Lonely Planet Izrael a palestinská území.

  • Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.
 

 

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Motor britské kultury

Další článek

Abú Dhabí – menší bratr slavné Dubaje

Související články

Články

Jak si užít a přežít Transsibiřskou magistrálu

Za oknem se míhají tisíce kilometrů lesů, čas od času se vynoří některé z měst. Tak vypadá cesta na konec světa, nebo alespoň na konec Ruska, vlakem Transsibiřské magistrály. Ale ve Vladivostoku nic nekončí. Vyrazit můžete až do čínského Pekingu. Cestování na této legendární železniční trati je dokonalým zážitkem a není divu, že láká stále více nadšenců. A nejen dobrodruhů, v luxusních vozech totiž zažijí přepych i ti nejzhýčkanější cestovatelé. Důležité je ale plánovat. Navzdory všem těm romantickým obrázkům, které si spojujeme s Transsibiřskou magistrálou, není to úplně jednoduchý výlet, při němž stačí jen naskočit do vlaku a jet. Potřebujete si promyslet trasu, zajistit si potřebná víza a koupit si jízdenky. Cesta z Moskvy do Vladivostoku…

Články

Objevte nejzajímavější destinace roku 2016

Lonely Planet představuje kolekci trendů, destinací a zážitků pro příští rok. Je jen na vás, kam se vydáte, a je nám ctí vám vybrané destinace postupně představit. Best in Travel 2016 prezentuje 10 zemí, 10 regionů a 10 měst, které odborníci Lonely Planet doporučují pro rok 2016. Na 1. místě žebříčku zemí se umístila Botswana, následovaná Japonskem a USA. Kotor v Černé Hoře se umístil na 1. příčce mezi městy, a to před ekvádorským Quitem a irským Dublinem. Mezi první tři favority regionů, které Lonely Planet Best in Travel 2016 řadí mezi ty, které musíte v nadcházejícím roce…

Články

Chutě a vůně ulic světa

V ruce máte letenku a stojíte na přeplněném, uspěchaném a neomylně čistém letišti. Cestujete daleko, dál, než většina sousedů a vašich známých kdy byla. A už teď víte, že kromě nádherných výhledů, nevšedních zážitků a často i nápisů v pro vás nesrozumitelném písmu bude ve vaší dovolené z velké části dominovat jídlo. Protože ochutnávání exotického jídla je prostě zážitek a k cestování patří. „Street food neboli jídlo z ulice je vlastně kulinářské mistrovství. Je to taková malá reality show – kuchař má v ,přímém přenosu‘, za přihlížení diváků, kteří jsou zároveň platícími zákazníky, a v reálném čase vykouzlit skvělý oběd nebo večeři,“ vysvětlovala mi nedávno jedna slečna na Street Food Festivalu…

Články

10 možností, jak levně poznat Dubaj

Dubaj s jeho pětihvězdičkovými hotely dominujícími siluetě města a nakupováním, kterému se věnují novinové titulky, je místem zábavy pro bohaté a slavné. Chcete bezplatné nápoje, lodní projížďku téměř zdarma a nejlepší výhledy na celé město? Tady je návod, jak na to. Trocha místních znalostí vám totiž v Dubaji zpřístupní spousty levných zážitků. Mnohé z nich můžete najít na obou březích zálivu Creek – ve čtvrtích Bur Dubai a Deira, kde byl založen původní malý obchodní přístav Dubaj.  Gurmánské jídlo téměř zadarmo Dubaj jako tavicí kotlík světových kultur je…