Peru - země plná záhad a všech možných NEJ

©

Destinace Lima. Pokud tak koukáte po letenkách a cítíte, že by to chtělo zase něco nového poznat, další kontinent, další kultury, záhady a neobyčejnosti, pokud máte za sebou nějaký ten výlet do Asie, je čas na latinskou Ameriku. Kontinent, se kterým se lidem v hlavě spojí plno toho dobrého a nedobrého. Machu Picchu, drogy, Cobacabana, zemětřesení, příroda, bezpečnost. Zachovejte klid a klikněte na GO při kupování letenek do Peru.

Peru památky
Peru je země plná kontrastů. Její historie a kultura je nesmírně bohatá. Navíc Peru je hrdě držitelem několika NEJ. Největší písečné duny na světě, nejvýše položené jezero, největší město, kam nevede silnice, nejhlubší kaňón na světě. A nevyřešených záhad zde také najdeme několik. Obrazce v Nasce, nikdo dnes neví, za jakým účelem zde dávné civilizace na vyprahlé planině tvořili na milimetr přesně obrazce, které jsou navíc vidět jen z ptačí perspektivy. Machu Picchu, zase se ptáme: kdo přesně tento komplex vybudoval, proč o něm nejsou žádné písemné doklady, jak to, že sem nikdy nedosáhla moc Španělů, kam zmizeli? Architektura je trochu matoucí. Tak daleké země a kolikrát tak podobná Evropě? Ale v mnohem pompéznější formě. Má člověk obdivovat nebo vidět za touto pompézností agresivitu kolonizátorů?

Peru Laguna Paracas

Kam se vlastně vydat v tak velké zemi?

Z Limy je celkem dobré se po příletu přemístit někam dále. Jeden aklimatizační den po dlouhém letu je dostačující. Čtvrti Miraflores a Barranco jsou bezpečné a dá se zde obdivovat pobřeží, které lemuje hlavní město. Úplné centrum, Plaza de Armas, je asi nejbezpečnější částí města s různorodou atmosférou, mísí se zde turisté, samotní Peruánci si zde užívají metropolitní náladu, obchody nabízí nepřeberné množství zboží, od oblečení, přes typické peruánské cetky, po jídlo a to vše je doprovázeno hudbou z ulice.  Na ulicích od pouličních prodejců koupíte všechno, sladkosti, simku, kapesníky, květiny, noviny, limonády.  Obecně většina centrálních ulic a náměstí žije. Lidé žijí venku, posedávají po lavičkách, jedí, debatují, prodávají.

Peru Canyon Colca

Pouštní oblasti

Paracas je národní park, pouštní. Velké procento Peru je tvořeno pouští, ale stále je to obdivuhodná část. Na kole v poušti? I to se dá. Paracas je propojeno několika kilometry silnice a hostely jsou zvyklé turistům půjčovat kola. Zní to trochu šíleně, ale dá se to ušlápnout. Pozitivní motivace jsou laguny a zátoky, kam už opět sahá oceán a tak mimo rozsáhle písečné planiny je najednou vidět i krásně tyrkysový oceán a čeká na vás pár restaurací s nabídkou denního menu. Podloží zde dělá divy, a tak se zde nachází ojedinělá pláž s červeným pískem. V poušti jsou i oázy a jedna se právě nachází nedaleko od městečka Ica. Ať někomu písek sedí či nesedí, tohle místo by nemělo chybět v itineráři. Kde jinde spatříte největší písečné duny na světě a můžete se na ně i vyšplhat? Pouze v Peru.

Peru pouštní oblasti

Nascou a jejím obrazci se zabývají vědci a záhadologové po desítky let. Tento unikátní úkaz je vidět pouze s výšky. Dneska už je v Nasce několik společností, které nabízí přelet nad těmito obrazci. Většinou se cena pohybuje kolem 70-90 USD na osobu. Může to být značný zásah do rozpočtu, ale tento zásah stojí určitě za to. Samotný let je velkým zážitkem a výhledy do krajiny jsou uchvacující a obrazce jsou opravdu velmi dobře vidět. Piloti se snaží, aby vždy obrazce viděli všichni účastníci letu a tak letadlo klopí do několika úhlů.

Peru Nasca

Koloniální města

Arequipa je druhé největší město Peru. S Limou má ale pramálo společného. Arequipa je přezdívaná jako bílé město. Ulice jsou tvořeny bílými domky, které jsou ale často namíchané s další barvou a tak vznikne barevná alej domků. Arequipa už odhaluje mocné Andy se zasněženými vrcholy. Mimo And se zde za městem rýsují sopky, ta nějvyšší s téměř 6000 metry, El Misti. Arequipa poskytuje výchozí bod pro treky do El Canyon Colca. Všude se vás snaží nalákat na turistické skupiny, opět straší s různým nebezpečím, které může nastat. Nevěřte tomu a vydejte se po své vlastní ose. V Arequipě si ještě vyzvedněte mapku, poptejte se, kam můžete jít, kde se dá přespat a nasedněte na autobus do Cabanaconde, což je poslední zastávka před túrami v Andách.

Peru Arequipa

Tak, jako Arequipa slouží pro vyjetí do Colcy, tak Cusco, nazývaným pupkem světa, slouží jako odrazový můstek pro Machu Picchu. V Cuscu už narazíte na pozůstatky dříve tak mocné incké civilizace.  Ano, kolonizace udělala své, ale Cusco si i dodnes nese příchuť něčeho tak mocného a pro Evropany neznámého. V Cuscu se dá trávit několik dní, plno lidí jen spěchá za jedním ze sedmi divů světa, ale samotné město a cesta na Machu Picchu je plná inckých rozvalin, které se musí vidět. I přes tyto všechny rozvaliny vás ale Machu Picchu dostane do obrovského údivu a budete před ním dlouho stát, než si opravdu uvědomíte, že jste tam a nesníte. Cest na Machu Picchu je několik, drahé treky, drahý vlak nebo místní levnější autobusy. Volte trasu taky s ohledem na roční období a počasí, některé cesty se stávají za deště hodně nebezpečné.

Peru Cusco

Co jsme ještě neviděli? Džungli

Město Iquitos je největší město na světě, kam nevede silnice. Volba dopravy je jasná, letecká. Od oceánu, přes pouště, koloniální města, hory, horskou džungli se dostáváme do nízko položené, amazonské, džungle. Rikša jako pozemní taxi, loďka jako vodní taxi. Do okolních vesniček vede cesta jen po vodě. Vesničky lákají návštěvníky na různé farmy, jako třeba motýlí a jak z motýlů všech barev, tak života na vesnici blízko břehů Amaznoky vám budou přecházet oči.

Peru Amazonka

Pár všeobecných postřehů

Dopravní sít po Peru je velmi hustá, autobusové spoje fungují na všech trasách. Je mnoho společností a mnoho úrovní služeb, ze kterých se dá vybrat. O ceně všeho se dá smlouvat, takže i o ceně dopravy. Nejvýhodnější varianta je ta, se kterou cestují místní obyvatelé. Služby pro turisty jsou často několikanásobně dražší a nenabídnout tolik zábavy, postřehů, průniku do místní kultury.

Trh je dalším místem veškerého dění. Najde se zde vše, od jídla po hřebeny. Je to skvělé místo na snídani, svačinu, oběd, večeři, na bylinky, ovoce, zeleninu, maso, čerstvé džusy, suvenýry. Ranní trh tepe energií, nestaví se, ale vy se určitě zastavte a ochutnávejte, bude to to nejlepší a nejlevnější jídlo.

Peru jídlo

Znalost španělštiny je velkou výhodou, máte tak blíže k místním a místní to ocení. Při smlouvání vidí, že vás jen tak neobalamutí a nedojde později ke sporům, dozvíte se plno praktických a kulturních informací, které, hlavně ve vesnicích, by vám nikdo jinak nesdělil. Čísla jsou opravdu nezbytností. Tak neváhejte otevřít slovník, koupit letenky a vydat se za jihoamerickým dobrodružstvím!

Peru Cusco 2

Autorka článku a fotografií Lenka Kuřátková - učitelka cizích jazyků na volné noze, která využívá každého volna k objevování různých částí světa. Na jih Španělska se vrací stále, ale vydává se třeba i do hloubky sumaterské džungle či džungle japonských megaměst.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Peru? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Peru poznáváme. 


Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lenka Kuřátková

Předchozí článek

Itálie, jak ji neznáte

Další článek

Itálie – tipy na lyžařskou pohodu

Související články

Články

TOP 10 destinací, kde získáte nejvíc v roce 2017

Stalo se již tradicí, že Lonely Planet vytipuje a představí kolekci trendů, destinací a zážitků pro příští rok. Je jen na vás, kam se vydáte, ale rádi vám vybrané destinace postupně představíme. Jako další Best in Travel 2017 prezentuje 10 destinací, kde získáte nejvíc a které odborníci Lonely Planet doporučují pro rok 2017. NEPÁL Nepál se pomalu vzpamatovává z ničivého zemětřesení a krize způsobené vážným nedostatkem pohonných hmot, kvůli nimž bylo cestování po zemi problematické. V současné době zůstává báječnou destinací pro cestovatele s omezeným rozpočtem, kteří si mohou projít nejlepší ze světoznámých trekingových…

Články

Incké památky v okolí Cuzca

Peru bylo kdysi domovem největší indiánské komunity na americkém kontinentu. Tito indiáni osidlovali horské oblasti Jižní Ameriky po několik dekád a založili Inckou říši. Jejich hlavním centrem se stalo město Cuzco na jihu And, kde lze dodnes obdivovat starodávné incké památky. Peruánský chlapec s jehňátkem ©Martina Libřická & Pavel Zrzavý   Peru je v poslední době velmi navštěvovanou zemí dostupnou pro turisty. Kromě historických památek a velkolepých staveb nabízí návštěvníkům i velmi zajímavý kulturní šok. Polovinu obyvatel Peru tvoří indiáni, nejčastěji se jedná o kmeny…

Články

Žhavější než chilli paprička

„Město hudby“ umí předvést zajímavý trik: naplní vaše očekávání, a zároveň je zklame. Ano, duše tohoto města je stále venkovská, ale Nashville zároveň zažívá příliv bohatších vrstev, které se sem stěhují za nízkými náklady na život a pracovními příležitostmi v rychle se rozvíjejícím technologickém, zdravotním a automobilovém průmyslu. Zpěváci na dolní Broadwayi sice stále pějí o zlomených srdcích a smůle, ale všichni ostatní si v tomhle jižanském městě užívají parádně rozjetý večírek. Jestli jste si mysleli, že je Nashville plný kytar, bujných hřív a zlomených srdcí, máte pravdu. Country je stále duší tohoto města a díky hvězdám, jako je Taylor Swift, která se dokázala prosadit i za hranicemi Tennessee, je tohle kdysi trochu nudné místo najednou obrovsky populární.Ale když nakouknete…

Články

Mayská riviéra aneb dovolená v Karibiku v mexickém stylu

Mexiko je báječným místem pro odpočinek a v posledních letech se stává stále populárnější destinací i pro Evropany a Čechy všeobecně. Tato překrásná země totiž nabízí svým návštěvníkům vskutku nevšední zážitky. Pokud se rozhodnete Mexiko navštívit, čeká vás kultura a bohatá historie, vynikající mexická kuchyně, překrásná fauna i flóra a báječní lidé – a ještě mnohem víc. Odlehlé zátoky Mayské riviéry.   Nejvhodnější období je od listopadu do konce května, kdy se teploty přes den pohybují mezi 27–33 °C a přes noc málokdy klesnou pod 20 °C. Teplota vody je také velmi příjemná, okolo 24 °C. Letenky do Cancúnu se dají v průběhu roku sehnat za výhodné ceny. I díky tomu…