Osm běžných technických pohrom na cestách

©

Něco takového jsme zažili všichni. Jste 500 mil od civilizace na treku v horách, když zahlédnete vzácného tvora nebo se vám otevře úžasný výhled. Vytáhnete digitální foťák, abyste udělali životní snímek, zmáčknete tlačítko „on“ a… nic. Vybitá baterie a nejbližší obchod je tři dny cesty odsud s karavanou jaků.

Je to čím dál větší problém současného cestování. Taháte s sebou všechny ty kabely, baterky, doplňky a zařízení, jedno vždycky přestane fungovat v tom nejnevhodnějším okamžiku. Ale každý problém má své řešení a následující seznam je tu od toho, aby vám pomohl. Některé nápady budou asi samozřejmé, ale stojí za to na ně pamatovat při přípravě na cestu.

1. problém: vybitá baterka ve fotoaparátu (nebo v mobilu)…

… a jste kilometry daleko od obchodu.

Řešení: není třeba říkat, že je nutné nabíjet baterky do foťáků a mobilů, kdykoli je to možné, protože nikdy nevíte, kdy budete mít další možnost je dobít, zvláště když někde táboříte nebo cestujete v odlehlých oblastech. Nejlepší způsob, jak se vyhnete problému s vybitou baterkou, je mít s sebou rezervní. Nabitou rezervní baterii mějte v batohu zabalenou do fleecového obalu, jelikož chladné počasí ji může vybít, i když ji nepoužíváte.

Polaroid
Fotoaparát Polariod - photo: Pawlovski - Creative Commons Attribution licence
 

Dalším technickým řešením, zvláště pro táborníky, je mít s sebou univerzální solární nabíječku. Na Festivalu Obzory nás zaujal Nomád od Goal Zero.

2. problém: plná paměťová karta…
… a pořád jste v terénu.

Řešení: jakmile zaplníte paměťovou kartu, potřebujete přetáhnout fotografie do počítače a uvolnit místo na kartě. Ale když jste uprostřed ničeho bez přístupu k počítači, jediný způsob, jak udělat potřebné místo na kartě, je vymazat jiné fotky – ne zrovna ideální situace.

Stejně jako u potíží s baterií, i tady je nejjednodušším řešením mít s sebou náhradní kartu, kterou můžete vyměnit, když je ta hlavní plná. Mít dvě karty má i další výhodu: pokud jste udělali nějaké citlivé fotografie a najednou přecházíte hranice, kde je pohraniční kontrola trochu víc šťouravá, prostě jen z fotoaparátu vytáhněte kartu s citlivými obrázky a vyměňte ji za náhradní kartu.

3. problém: nechali jste nabíječku k notebooku…
… v zásuvce v hotelovém pokoji, odhlásili se a odjeli z města.

Řešení: teď mluvím z vlastní zkušenosti. Cestoval jsem po západním Mongolsku. Když jsem balil, zapomněl jsem nabíječku v zásuvce a zjistil jsem to až po desetihodinové jízdě autobusem. Naštěstí jsem věděl o někom z toho posledního města, kdo měl jet mým směrem, takže jsem mu zavolal a on mi nabíječku přivezl další den.

Od tohoto zážitku vždycky, když se odhlašuji z hotelu, důkladně kontroluji pokoj, abych se ujistil, že jsem tam nic nenechal. Další rada: než odjedete, vždy si vezměte vizitku hotelu, abyste měli telefonní číslo pro případ, že zjistíte, že se vám něco nepovedlo. Můžete tam zavolat a domluvit se, že vám cennosti třeba uloží nebo pošlou za vámi.

Notebook po smrti

4. problém: ztracené nebo zničené vybavení…
… ať je to hlavní přístroj nebo náhradní, kabel nebo nabíječka.

Řešení: ztratit nebo rozbít si vybavení na cestě není žádná legrace. Může se to stát kdekoli a kdykoli, takže nejlepší rada je prostě být opatrný na své věci. Někteří výrobci, jako třeba Lowepro, se specializují na ochranné cestovní brašny navrhnuté tak, aby chránily laptopy a fotoaparáty.  

Další dobrá věc je uzavřít cestovní pojištění, které se vztahuje i na elektroniku. Pečlivě si přečtěte podmínky, abyste věděli, co je pojištěním kryto, a co už ne. Mějte u sebe seznam vybavení, abyste v případě nutnosti mohli pojišťovně nahlásit, co bylo zničeno nebo ztraceno. Při balení na cestu dejte veškerou elektroniku na hromadu a vyfotografujte to. To vám pomůže dokázat, co jste s sebou měli, v případě, že budete muset vyplnit policejní hlášení (i když ne všechny pojišťovny berou fotografii jako důkaz). Také si schovejte účtenky nebo jiný doklad, že jste vybavení koupili nebo jste majitelem.

5. problém: odlétáte za dvě hodiny, ale…
… nemůžete si vytisknout palubní lístek, protože v hotelu nejde elektřina. 

Řešení: mnoha aerolinkám stačí, když ukážete palubní letenku staženou ve smartphonu. Je to dobrá záloha, pokud nemáte přístup k tiskárně. Nemáte-li smartphone, můžete si vyfotit obrazovku počítače (tzv. print screen).

Většina aerolinek je dnes schopna dohledat vaší rezervaci podle jména. Ale i tak je dobré mít napsané rezervační číslo vaší letenky. Pamatujte na to, že někteří dopravci (zejména Ryanair) se stále řídí předpisy 20. století a vyžadují vytisknutou letenku, a pokud ji nemáte, dostanete vysokou pokutu. Když si rezervujete let, pečlivě si pročtěte pravidla.

6. problém: vybitá baterie v GPS…
… a vy jste ztraceni na Sahaře.

Řešení: GPS je skvělý nástroj pro navigaci. Ale když se jí vybije baterie, je užitečná jen jako těžítko. Každý, kdo se vydává na pořádný trek a potřebuje navigaci, měl by mít také starý dobrý kompas (a vědět, jak se používá). Také si zabalte náhradní baterie – většina GPS jednotek stále funguje na staromódní baterie AA nebo AAA.

KompasKompas. Foto mikou07kougou. Creative Commons Attribution licence

7. problém: nemůžete se dostat k souborům nebo fotkám, protože…
… váš laptop ukradl makak.

Řešení: v tomto případě musíte být připraveni a zorganizovat si dokumenty a fotografie, protože ne vždy budete mít přístup ke svému počítači.

Jedním ze skvělých řešení je uložit soubory na nějaký cloudový server, jako je dropbox, kam můžete ukládat dokumenty a fotografie zdarma. Na nahrávání fotografií jsou dobré také Picasa a Flickr. Takže když váš počítač vypoví službu, vaše soubory jsou pořád v bezpečí a můžete si je stáhnout z jiného počítače. Důležité dokumenty nebo fotky si také můžete poslat e-mailem nebo je uložit na paměťovou kartu (i když tu také můžete ztratit).

8. problém: nejběžnější high-tech pohroma, kterou lidstvo zná…
… je když vám smartphone spadne do vody.

Řešení: technicky způsobilí občané objevili pár různých triků, když se snažili zachránit utopené telefony. Až telefon vylovíte, vypněte ho, otřete a na 24 hodin zahrabejte do nevařené rýže. Rýže absorbuje vlhkost z vnitřku telefonu. Taky můžete zkusit dát telefon do igelitového pytlíku se suchým ledem.

„Nešikové“ mezi námi by se měli více zaměřit na prevenci. Několik společností vyrábí nepromokavá pouzdra na iPhone/smartphony, třeba Lifeproof a Otterbox.

Máte také historku o tom, jak vám něco vypovědělo službu na cestě (a řešení)? Podělte se s dalšími cestovateli zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika

Napsal: Michael Kohn

Předchozí článek

House-sitting aneb hlídání domu

Další článek

Zelené tajemství Pacifiku

Související články

Články

Nejhorší cestovatelské rady na světě

Poučte se z chyb druhých prostudováním našeho výběru deseti klasických i novodobých příkladů opravdu špatných cestovatelských rad. „Neutrácejte peníze za balenou vodu! Piju vodu z kohoutku a je mi dobře,“ chlubil se jeden z hotelových hostů v Káthmandú. Viděli jsme ho znova až po třech dnech a vypadal, že je tak o 3 kila lehčí. „Před příjezdem na místo si nikdy nerezervuju pokoj. Je lepší nejdříve zajít do všech hostelů, pak se…

Články

Jak cestovat nalehko – rady od mistra v balení

Malé a lehké zavazadlo je nezbytností pro každého světoběžníka, který chce minimalizovat chaos spojený s cestováním. S malým batohem můžete stihnout japonský vlak, který odjíždí opravdu přesně. Můžete se vtěsnat do jediného autobusu (či na jeho střechu) jedoucího do další vesnice v Indii. Nebo, jak jsme se dozvěděli, umožní vám kompaktní zavazadla v situaci, kdy se snažíte vyplatit svého průvodce z vězení, nacpat šest objemných cestovatelů do maličké rybářské loďky, jež vás doveze k bungalovu na opuštěném ostrově právě včas, abyste mohli sledovat západ slunce. Součástí balení jsou samozřejmě hluboce osobní rozhodnutí. Každý má svoje vlastní představy o pohodlí a stylu. Avšak pokud se budete držet několika jednoduchých, praxí osvědčených zásad cestování nalehko, můžete ušetřit na velikosti a váze. Ne vždy to sice zachrání vaši cestu, ale rozhodně tím ulehčíte…

Články

10 tipů, jak si užít hostel naplno

Ubytování v hostelech může být díky spoustě nových známých z celého světa zábavné, zároveň ale vyžaduje spoustu kompromisů – musíte se poprat třeba s kakofonií chrápání, občasnými intimnostmi či nepříjemným zápachem. Máme pro vás pár ověřených tipů, jak na to, abyste se s hostely na svých cestách popasovali co nejlépe. 1. Sprchy Představte si, že stojíte v chodbičce a už dobrých dvacet minut čekáte na šanci osprchovat se v jedné ze dvou sprch v celém hostelu. Za vás se nahrne dalších pár lidí a ještě prodlouží frontu, chlapíkovi před vámi dojde trpělivost a bouchá na dveře jedné ze sprch. Po celé věčnosti se jedny…

Články

Na co dát pozor: skryté náklady levných letenek

Co se týče hledání nejlevnějších letů, jsou cestovatelé rozmazlováni širokou nabídkou. Díky levným dopravcům, nabízejícím stále více tras po celém světě, a webovým stránkám, jako jsou Jetradar, Skyscanner a Hipmunk, je jednodušší než kdy dříve porovnat ceny nabídek a zákazníci si zvykli na nižší ceny (a výše zmíněné jisté výhody pro cestující). Ale než zmáčknete tlačítko „koupit teď“, položte si pár jednoduchých otázek, abyste odhalili potenciální skryté náklady, které by vás mohly nepříjemně zaskočit. Jaká je reálná cena letu? Při hledání nejlevnější ceny snadno přehlédnete nebo zapomenete na reálnou cenu konkrétního letu. Zvažte některé zřejmé záludnosti: je levný i zpáteční let? Zahrnuje uvedená cena poplatky? Jak se rychle snažíte proklikat k cíli, ujistěte se, že jste si nezaškrtli služby, které…