Opravdoví nomádi na poušti Merzouga

© Martin Rosůlek

Když jsem plánoval svůj cestovatelský výlet do Maroka, dal jsem za cíl jeden jediný zážitek. Jízdu na velbloudovi na poušti Sahara. Skutečnost, že se tam pravděpodobně setkáme se skutečnými nomády, ve mě vyvolávala neuvěřitelně nadšení. O nomádech se dnes mluví nejčastěji ve smyslu “digitálních nomádů”, tedy těch, kteří cestují a u toho pracují. Avšak původní nomádi, kočovníci v pravém slova smyslu, mě zde lákali nejvíce. Nomádství byla jejich volba životního stylu, kterou silně ovlivňovalo prostředí (typicky poušť, tundra nebo step), jež je zkrátka donutilo k pohybu. A poušť Merzouga nabízela toto své tajemství ke snadnému objevení.

Merzouga_1
Do Maroka na poušť a ještě mnohem dál

Nejdostupnější místo Sahary je zřejmě v Maroku a Egyptě. Maroko má ale tu výhodu, že zde najdete větší rozmanitost a ve chvíli, kdy vás nadále přestane lákat poušť, můžete se vypravit jinam, např. k pláži nebo rovnou do zasněžených hor v Atlasu. V Maroku nacházejí svůj domov také moderní nomádi, tedy ti, kteří pracují na dálku. Delší čas mohou zůstat ve vesničce Taghazout a odsud pracovat z místního coworking centra SunDesk. Majitelka Magda se sem přestěhovala před několika lety z Německa a vytvořila tu útulné místo pro kreativní jedince, freelancery na volné noze i podnikatele na cestách.

Po dvou týdnech v pracovním zápřahu jsme potřebovali větší oddych a rozhodli jsme se odjet do pouště Merzouga, splnit si svůj sen. Druhá poušť v Maroku s názvem Zagora je spíše kamenitá a prašná. Písečné duny, které se rozléhají kolem vás ze všech stran v Zagoře prostě nenajdete.

Merzouga_2

Organizovaný výlet z Marrakéše na poušť Marzouga

Po velkých úvahách jsme se nakonec rozhodli pro organizovaný výlet malou dodávkou namísto pronájmu vlastního auta. Rád bych se podělil o řadu zajímavých událostí, které se nám přihodily. Díky tomu si uděláte lepší obrázek o tom, jak celý výlet do Merzougy probíhal.

Merzouga_3

Různé ceny výletů, vždy proto vyjednávejte

V Marrakéši jsou nabízené túry na poušť Merzouga (3-4 dny) v různých cenových kategoriích. Rozdíly jsou někdy větší než 10 Euro. Na začátku roku 2016 se dal tento výlet sehnat i za 700 Dh (cca 70 Euro).

Cena zahrnuje:

  • Transport Marrakéš - Merzouga a zpět
  • Ubytování na 2 noci (1 noc v hotýlku, 1 noc na poušti)
  • Jídlo kromě obědů
  • Prohlídka několika zajímavých míst po cestě
  • Jízdu na dromedárdovi dohromady 60-80 minut

Merzouga_4
Cesta do Merzougy

Cesta menší dodávkou pro cca 10 lidí byla pohodlná. Líbilo se mi, že jsme cestou zastavili na řadě míst, které jsme si mohli prohlédnout a vyfotit. Nejzajímavější zastávkou byl zřejmě Vysoký Atlas, kde se téměř celoročně drží sníh. Jen si to uvědomte, o pár hodin později jste už na poušti bez jediné kapky vody. O Maroku se moc v této souvislosti nemluví, ale na tak malém prostoru je skutečná rozmanitost! Trochu jsme se koulovali a byly okouzleni místními prodejci uměleckých drobností.

Nezapomeneme ani na zastávku v městečku Ouarzazate, přezdívaném brána do pouště. Proslavilo se totiž jako místo natáčení hollywoodských filmů. Možná jste viděli některý z filmů Princ z Persie, Galdiátor, či seriál Hra o Trůny.

Merzouga_5

Čím mě Merzouga okouzlila

Pokud je to vaše “poprvé na poušti”, Merzouga ve vás vyvolá skutečné WOW. Je úžasné projíždět se na velbloudovi po písečných dunách. Cesta ke stanům trvala asi 35 minut a déle jsme skutečně jet ani nechtěli, protože sedlo není popravdě extra pohodlné. Mrzelo nás, že náš průvodce s velbloudy neuměl anglicky ani francouzsky a nemohl nám tak odpovídat na otázky nebo nám nezastavil na západ slunce. Pro samotný přejezd přes poušť se u nás setkalo více skupin, které jely pohromadě a jízda na velbloudovi tak ztrácela své magické kouzlo, kdy se cítíte sami a svobodní uprostřed pouště. Bohužel nám zalhali na hostelu, protože jsme se konkrétně ptali a byli jsme ujištěni, že skupinky s velbloudy budou max. 4-6 lidí, stejně jako o tom, že všichni průvodci mluví plynně nejen anglicky, ale také dalšími jazyky.

Merzouga_8

Byla škoda, že jsme neměli dostatek času prozkoumat poušť ve vlastním čase. Volný čas totiž žádný nebyl. Na velbloudech jsme přijeli se západem slunce (tak abychom sledovali západ slunce při jízdě). Následovala berberská večeře. Na poušti se stmívá velmi rychle a noc nám dovolila už jen koukat do ohně anebo kousek poodejít a sledovat hvězdné nebe

Noční obloha bez světelného znečištění je neuvěřitelná. Nevidíte jen hvězdy, ale sledujete celá hvězdná mračna. Jsou k vidění také padající hvězdy, které už tak skvělý zážitek jen znásobí. Pro nadšence doporučuji aplikaci pro smartphone SkyView Free.

Merzouga_6

Vůbec nejsilnější emoce jsme měli ale u ohně, když nám zpívali místní Berbeři a my si pobrukovali s nimi. Čím déle zůstanete, tím více se dozvíte z jejich nomádského života. Zajímavostí je, jak vlastně založíte oheň uprostřed pouště. Namísto dřeva se používá usušený velbloudí trus. Přestože nemá takovou výhřevnost, jedná se o dostatečné palivo, abychom tu neumrzli. Teploty klesají do mínusových hodnot. Dostali jsme teplou deku, ale upřímně nám bylo stejně chladno, přestože jsme spali ve 4 vrstvách oblečení.

Merzouga_7

Ráno vstáváte v půl páté a sedáte na velbloudy. Cestou zpět si užíváte první paprsky probouzejícího se Slunce. To bylo velmi příjemné a člověk měl čas v klidu si promítnout prožité okamžiky na poušti. Naučili jsme se vázat turban z obyčejného šátku. Pokrývka hlavy a ochrana obličeje je na poušti velmi důležitá, protože vám vítr žene zrnka písku do obličeje, aniž by byla písečná bouře nablízku. Berbeři nejsou jen nomádi, ale také kreativní umělci. Sledovat kreslení slunečným paprskem anebo barvami s cukrem bylo pro nás okouzlující.

Merzouga_9

Při cestě na velbloudovi zpět si ale s průvodcem opět nepopovídáte kvůli jazykové bariéře, on jen táhne “zvířata”, nevezme vás ani na vrchol nejbližší duny na menší přestávku a pořízení kvalitnějších fotek, jen se prostě jde směrem k autobusu. Pak před sebe rozprostře kobereček, ukáže na něj a žádá spropitné. Celá naše skupinka byla takovým jednáním zaskočena. Bohužel v Maroku jsme se během dvou měsíců setkali s podobným jednáním, kdy lidé žádali okatě o sporpitné aniž by se o ně upřímně zasloužili.

Merzouga_10

Rady a doporučení pro výlet do pouště Merzouga

Organizovaný výlet trvá dohromady čtyři dny a pokud nemáte dostatek času, je zajímavým vyvážením vidět toho co nejvíce, ale zároveň nečekejte přílišnou svobodu. My jsme zřejmě nenarazili na nejlepší túru, ale po zkušenostech v Amazonii, výletem za šamanem, prohlídek mexických pyramid či islámských mešit nabýváme dojmu, že žádná organizovaná túra nemůže autenticky vyjádřit skutečnou atmosféru z místa.

Merzouga_11

Společnost Supratours vede přímou autobusovou linku z Marrakéše do Merzougy. Nevýhodou je, že všechna zajímavá místa po cestě prostě projedete bez zastavení. Pokud se rozhodnete pro autobus anebo pronajaté auto, zarezervujte si hotel či hostel dopředu. Ceny na místě jsou vyšší. Místní totiž vědí, že z Merzougy jinam nepojedete, takže nemáte jinou možnost než se ubytovat. Stejně tak je dobré si předem zorganizovat místního průvodce do pouště, ceny na místě jsou často přemrštěné. Alternativou, která nabízí to největší dobrodružství je samozřejmě spánek v autě uprostřed dun. Poslední radou, kterou určitě nepodceňujte: Vezměte si čelovku a teplé oblečení!

Merzouga_12

Autor článku a fotografií - Martin Rosulek: spojil jsem cestování a praci na dálku v životní styl digitálního nomádství. Věnuji se online marketingu, affiliate, bloguju a píšu knihu Digitální nomád. Více o mě najdete na www.digitalninomadstvi.cz

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Maroka? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Africa. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Martin Rosulek

Předchozí článek

TOP 10 destinací, kde získáte nejvíc v roce 2017

Další článek

Jak procestovat svět velmi levně

Související články

Články

Jeden den v Jeruzalémě

Jeruzalém, hebrejsky Jerušalajm a arabsky al-Kuds, je jedním z nejzajímavějších měst světa, které rozhodně stojí za vidění. Naše první seznámení proběhlo za tmy ‒ přijela jsem okolo sedmé večer, vešla majestátní branou, z níž byly cítit zbytky historie, a prošla prázdným tržištěm k hostelu ve starém městě. Ještě před spaním jsem jako stará perfekcionistka nastudovala všechny dostupné informace o historii a pamětihodnostech v celém městě. Špatně jsem se smiřovala s myšlenkou, že město s rozlohou 125 km2 těžko projdu křížem krážem za jeden den. S předběžným plánem v hlavě, fotoaparátem v ruce, vybavena základními informacemi a plna očekávání jsem vyrazila ráno kolem osmé po snídani. Tělem i duší turistka, která musí za každou cenu vidět vše ‒ ať to stojí, co to stojí. Tady jsem ale zvolila poněkud jinou taktiku ‒ mým hlavním mottem bylo užít…

Články

Tichý africký triumf

Demokratická, pokroková, osvícená, ale především osvěživě divoká. Příběh botswanské proměny z chudé země v jeden z nejstabilnějších a nejvíce prosperujících afrických států je fascinující. V roce 2016 země slaví padesátileté výročí nezávislosti, a věru je co slavit; v neposlední řadě způsob, jakým se zemi daří vyvažovat hospodářský růst s ochranou přírodního bohatství. Připravte se na to, že vám tu často poklesne čelist a úžasem budete lapat po dechu. Plavba deltou Okavango. ©Joshua Bulpin/Lonely Planet. V roce 2016 slaví Botswana padesátileté výročí nezávislosti. Možná vás napadne něco jako „a vážně je to důvod k takovému halasu?“. Je, vážně je. Přinejmenším proto, že jde o zemi s nejdéle funkční pluralitní demokracií na kontinentu, s pokrokovými…

Články

Kdo odolá adrenalinové lahůdce, nabídce potápět se s tygřím žralokem?

Žralok tygří je jedním z nejagresivnějších predátorů podmořského světa, a přesto existují lidé, kteří se v tropických mořích dobrovolně potápí, aby se setkali tváří v tvář s touto krvelačnou podmořskou šelmou. A ani já nejsem výjimkou… Indický oceán skrývá pod hladinou neobvyklou zvířenu Jednou se na mne opět usmálo štěstí a kamarádi mě přizvali, abych se s nimi vydala do Jihoafrické republiky. Tento jižní cíp afrického kontinentu je exoticky lákavý a mnou ještě neprobádaný, a proto jsem si jedinečnou příležitost, vydat se až k…

Články

Pět zážitků, které zpestří dovolenou v Tunisku

Fascinující písčité pláže, příjemné teplé počasí a dostupnost z Evropy činí z Tuniska atraktivní dovolenkovou destinaci. Přímořská letoviska jsou rozeseta podél Středozemního moře, s členitým podbřežím dlouhým přes tisíc kilometrů. Příjemné a teplé počasí je tu navíc celý rok, s koupací sezonou od května do října. Plážová pohoda rozhodně není to jediné, co může nejsevernější africká země nabídnout. Byl by to skoro hřích prosedět celou dovolenou jen na pláži. Nechte se zlákat jednou z následujících aktivit, které učiní váš pobyt v Tunisku nezapomenutelným: Procházka starobylou medínou V Tunisku najdete…