Omán – procházka nad jedním z nejhlubších kaňonů světa

Jdete po úzké cestičce – vlevo skála vysoká něco přes 300 metrů a vpravo propast hluboká více než jeden kilometr a vy jste někde zhruba uprostřed. Dá se odhadnout maximálně 100 až 200 metrů kam cesta povede. Tak takto nějak vypadá procházka po známém hiku s názvem Balcony walk kousek od nejvyšší hory Ománu Jebel Sham.

Pouště, pláže, tropy a hory na území o velikosti Německa

Než se cestičku opět vydáme, zastavíme se nejdřív u samotného Ománu, země, která u nás není moc známá. A je to škoda, jedná se totiž o naprostý skvost. Rozkládá se cca 150 kilometrů východně od nablýskané Dubaje a na rozdíl od ní zde nenajdete dechberoucí stavby typu Burdž Chalífa nebo hotelu ve tvaru plachetnice. Omán je především o přírodě a pohostinných lidech.

Na území, které je podobně velké jako Německo, jsou pouště s jedněmi z nejvyšších dun, nádherné pláže, kam chodí želvy klást vajíčka, oázy uprostřed vyprahlé krajiny a na jihu tu mají dokonce tropy. To je na jednu zemi celkem dobrý výčet, ke kterému bych ještě rád přidal hory na severu země. Ty mě asi zaujaly ze všeho nejvíce.

V Ománu najdete všechno – od nádherných pláží, přes obrovskou poušť až po vysoké hory.
Pláž kousek od města Ras al Hadd.
 
 

 

Hory očividně zajímají i místní, ti v nich tráví veškeré volné chvíli. Chodí na treky nebo minimálně v nich kempují (místní národní sport) a při tom popíjí čaj. Bohužel jsem neměl dostatek času k dlouhým trekům, musel jsem si zvolit jenom jeden a tím byl trek Balcony walk hned vedle nejvyšší hory Ománu Jebel Sham. 

Balcony walk je vlastně taková úzká cestička, která se kroutí nad kaňonem Nakhr Canyon. Nachází se asi 45-60 minut jízdy od města Al Hamra. Připravte se, že svůj vůz pěkně potrápíte, stoupání tu jsou strmá. Na různých fórech se dočtete, že je nutné disponovat vozem s pohonem všech kol. Osobně jsem ale viděl několik vozů s předním náhonem. Tak to asi nutnost není.

Asi 45-60 minut jízdy od města Al Hamra se nachází jeden z největších kaňonů světa – Nakhr Canyon.

 

I když průvodci (jak knižní, tak i místní) cestu ke kaňonu doporučují pouze ve vozidle s pohonem všech kol,
tak cestu zvládnete v pohodě s předokolkou.
 

Cesta končí u jezírka s jeskyní a vodopádem vysoko nad kaňonem

Trek Balcony walk není moc dlouhý a i když to ze začátku nevypadá, náročný také ne. Měří 10 kilometrů - 5 kilometrů jdete tam a pak 5 kilometrů tou samou cestou nazpátek. To ale vůbec nevadí, protože výhledy na hluboký kaňon se jen tak neokoukají. ​​​​​​

Trek Balcony walk je úzká cestička zařízlá v horském masivu.
Na jedné straně máte vysokou skálu a na druhé propast hlubokou až 1500 metrů.
 

 

Jediný úsek, kde v průběhu treku Balcony walk narazíte na zábradlí. Měří asi 20 m. Zbytek je bez zábradlí.
Ale nemusíte se bát, vše se dá zvládnout úplně v pohodě.
 

 

Tak a teď se vrátíme na úvod. Psal jsem, že je cesta poměrně nepřehledná - vidíte cca 100 - 200 metrů kam půjdete, dál ne. Ale nebojte, není se kam ztratit. Uhnout se z cesty nedá, není kam. I když to vypadá, že trek končí opuštěnou vesničkou s terasovitými políčky hlouboku ve skalním masivu, tak to není pravda. Pokračuje dál až k jezírku s jeskyní, kam né všichni dojdou. 

Mně se to naštěstí povedlo. Cestou jsem potkal místní, kteří cestu k jezírku znali. Sám bych si netroufl, relativně pohodlná cesta se těsně před samotným jezírkem změní v lehké horolezení. Každopádně sázka na místní se vyplatila. Nic podobného jsem v životě neviděl - jezírko s obrovskou jeskyní pod vodopádem, který ční nad hlubokým kaňonem. Krása.

Na konci Balcony walk se nachází jezírko, ke kterému ne všichni dojdou.

 

Poslední část Balcony walk vedoucí k jezírku a měřící cca 500 metrů je tou nejnáročnější částí cesty. Trochu si zahorolezíte. 
 

 

Vyplatí se připojit k místním ománcům, kteří poslední část treku k jezírku znají. Bez nich bych si netroufl, není jasné kudy se má jít.

 

Déšť se sluníčkem umí potrápit

Cesta směrem tam je jednoznačně jednodušší. Je z kopce. Cesta zpět je do kopce. Pokud jsem vás nalákal, chtěl bych vám dát jednu radu. Vyražte brzy ráno. Jednak budete na cestě skoro sami a tím pádem se nebudete muset probíjet skupinkami turistů a druhak - teploty jsou ráno relativně příjemné. Naopak teploty kolem poledne (byl jsem tam v listopadu) stoupaly vysoko nad 30 °C a jelikož jste defakto uprostřed obrovské skály, není se před sluníčkem kam schovat. V létě si tu teplotní výheň ani neumím představit. 

A když už jsem u těch upozornění. Dejte si pozor i na déšť, který je v Ománu a především v horách extrémně nebezpečný. Neprší zde často, ale když začne, tak se dějí věci. Jelikož je země většinu doby vyprahlá, absolutně neabsorbuje vodu a to vyvolává bleskové povodně. Každý rok se několik desítek lidí utopí. Ptal jsem se místních a ti mi říkali, že když hodně prší, tak na Balcony walk padají kameny a objevují se vodopády. Tak pozor. 

V Ománu si dávejte dobrý pozor na počasí. Sluníčko vás umí pěkně vypražit a naopak déšť pěkně spláchnout. 

 

V Ománu zase tak často neprší a když ano, je to velmi nebezpečné. Častým jevem jsou bleskové povodně.
Koryto vyschlé řeky, které prý může být plné po pár minutách deště.
 

 

Dechberoucí výhled na kaňon Nakhr Canyon

Pokud si na trek netroufáte, tak i tak se k hoře Jebel Sham vyplatí vyrazit. Cesta se po místních kopcích po různu kroutí nahoru dolu a až se dokroutí k místu, kde je naprosto dechberoucí výhled na celý kaňon Nakhr Canyon. Stačí jenom vystoupit z auta, popojít pár metrů a je to. Nic fyzicky náročného a naopak něco, na co dlouho nezapomenete. 

Příklad byste si asi brát neměli, ale jestli nemáte pohorky,
tak Balcony walk zvládnete i v obyčejných plátěných teniskách.
 

 

Pokud nemáte dostatek času, ale i tak nechcete přijít o kaňon Nakhr, řešením je výlet autem.
Silnice se vine kolem jeho okraje a právě odsuď jsou ty nejlepší výhledy.
 

 

Jak jsem psal, v Ománu jsem byl 9 dnů. Cestoval jsem po většinu času stopem. Navštívil jsem poušť, želví pláže a slavné wádí. Vše jsem sepsal společně s praktickými rady - jak vyřešit vízum, jak cestovat po Muscatu anebo jakého operátora si zvolit, do svého cestopisu nebo na článek 6 důvodů, proč dovolenou strávit v Ománu.

Autor článku a fotografií Honza Macháček kromě Ománu procestoval dalších 42 zemí světa, každý rok navštíví minimálně jednu poušť, přednáší na cestovatelských festivalech a před dvěma lety založil unikátní cestovatelský web Cestolet.cz. Kde během minuty najdete vše důležité (víza, bezpečnost, počasí a tipy, kam vyrazit), kteří sdílí své příběhy a tím pomáhají ostatním s plánováním jejich cesty. Jeho projekt Cestolet můžete sledovat i na Facebooku a Instagramu. 

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace o Ománu? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Oman.

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Booking.com
Napsal: Cestolet

Předchozí článek

8 věcí, za kterými se vydat do hlavního města Litvy

Další článek

Nejlepší jednodenní výlety v okolí Jeruzaléma

Související články

Články

10 možností, jak levně poznat Dubaj

Dubaj s jeho pětihvězdičkovými hotely dominujícími siluetě města a nakupováním, kterému se věnují novinové titulky, je místem zábavy pro bohaté a slavné. Chcete bezplatné nápoje, lodní projížďku téměř zdarma a nejlepší výhledy na celé město? Tady je návod, jak na to. Trocha místních znalostí vám totiž v Dubaji zpřístupní spousty levných zážitků. Mnohé z nich můžete najít na obou březích zálivu Creek – ve čtvrtích Bur Dubai a Deira, kde byl založen původní malý obchodní přístav Dubaj.  Gurmánské jídlo téměř zadarmo Dubaj jako tavicí kotlík světových kultur je…

Články

Objevte i ostatní Emiráty - nejlepší jednodenní výlety z Dubaje

Už jste vyzkoušeli všechny dubajské zábavní parky, prošli se historickou čtvrtí Al Fahidi a překonali strach z výšek při pohledu z Burj Khalifa a stále vám zbývá několik dní dovolené? Tak co třeba prozkoumat některé ze sousedních emirátů? Z turistického hlediska zde najdete snad všechno, co vás jen napadne - od mešit a muzeí, přes horské cyklotrasy a zipliny, po průzračně čisté moře plné pestrobarevných tvorů. To všechno s perfektní dostupností přímo z Dubaje. Tak neváhejte a vyberte si některý z tipů podle svého gusta a vydejte se i…

Články

Dubaj – město s extrémními „NEJ“

Pořád se o ní mluví a všichni ji chtějí vidět na vlastní oči. Jaká je Dubaj – arabská metropole se západním šmrncem? Jaké je velkoměsto na pobřeží Perského zálivu, které během posledních padesáti let takřka vyrostlo na poušti, a to do závratných výšek? Bezesporu je to město extrémních „nej“. Jaká to jsou? Pojďme si je představit. 1. Burj Khalifa– nejvyšší budova světa Dubajská Burj Khalifa je se svou výškou 828 m od roku 2008 nejvyšší budovou světa. Má celkem 163 nadzemních pater, nejvíce na světě. Chlubí se také nejvýše položeným obývaným patrem, nejvýše položenou vyhlídkovou terasou, restaurací, mešitou i nejrychlejšími…

Články

Abú Dhabí – menší bratr slavné Dubaje

Druhé největší a zároveň hlavní město Spojených arabských emirátů leží na břehu Perského zálivu jihozápadně od Dubaje a většina cestovatelů se do něj, stejně jako já, dostane díky přestupu mezi lety Etihad Airways. Proslavila ho hlavně Zayedova mešita – jedna z největších na světě – a supermoderní závodní okruh Formule 1. Přistávám na obrovském letišti, kde zrovna budují další runway (Dubaj už přestává stačit), a sleduji obrovské pouštní město, ozářené vycházejícím sluncem. Na pobřeží se v dálce tyčí majestátní mrakodrapy, tady kolem letiště jsou zatím jen připravené ulice, bez domů. Tomu říkám urbanistické plánování…