Objevujte Rotterdam

© A. Hrečinová

Rotterdam, město naprosto odlišné od zbylých míst v Holandsku. Je to město moderní, pulzující, ale přesto klidné. Město, které vás přivítá mrakodrapy a jedinečným vlakovým nádražím. Je to město pro všechny, kteří milují moderní architekturu a multikulturní prostředí.

Umění a české stopy v Rotterdamu

Muzejní ostrov je místo, kde naleznete hned několik galerií. Preferujete výtvarné umění, architekturu nebo přírodní vědy? Vše tam najdete. Pokud si pořídíte muzejní kartu, do většiny míst budete moci jít zdarma. Pokud ovšem patříte mezi milovníky fotografie, navštivte Nederlands Fotomuseum. Naleznete ho v mé oblíbené ulici - Wilheminakade - nedaleko hotelu New York. Je to místo, které ocení lidé milující industriální atmosféru.. V Nederlands Fotomuseu vystavoval Josef Koudelka, přední český fotograf. Což mě dostává k dalšímu kulturními tipu - Českému centru. Rotterdam je spojnicí mezi českou a holandskou kulturní scénou. Navštivte web www.hague.czechcentres.cz a podívejte se na jejich program akcí.

Rotterdam Delshaven

Zapomenout byste neměli ani na památník T.G.Masaryka. Právě v Rotterdamu mělo setkání T.G.Masaryka s Robertem Setonem - Whatsonem osudový vliv na vznik Československa. Památník se nachází na Wijnahven, nedaleko slavné rotterdamské stavby Kijk Kubus. 

Rotterdam galerie

Jídlo ve staré továrně, dort a káva za 2 eura nebo večer na jazzu

Fenix Food Factory je bývalá továrna předělaná na prostory, kde je hned několik kaváren a bister, která se společně dělí o industriální prostory. Vyzkoušet můžete například bar POSSE.

Výhled z Fenix Food Factory budete mít na mrakodrapy, novostavby a na hotel New York. Rotterdam je největším přístavem v Evropě a není proto divu, že právě zde se nacházela spojnice s Amerikou. A věřte, že občas si v Rotterdamu jako v USA připadat budete, jen tu bude méně lidí, více pořádku a atmosféra bude o poznání klidnější. 

Rotterdam architektura

Nechcete příliš utrácet? Pak je tu pro vás HEMA. Jedná se o prodejnu, která má své vlastní bistro. Od 16.00 do 18.00 HEMA nabízí kávu a malý dort za pouhé 2 eura (a není proto divu, že právě zde jsme trávili náš čas po práci) a za stejnou cenu vám nabídne i vydatnou snídani. Dejte si croissant, veku s omeletou, džem, džus a kávu. Výhodné, že?

Večer vyražte na jazz do Jazz Café Dizzy. Každý úterní večer je věnován jazzovým koncertům a navíc se jedná podnik, kde to prostě “žije”. Pokud budete chtít navštívit jiné bary, vydejte se do ulice Witte de Withstraat, kde jich je nespočet. 

Rotterdam Posse

Na loď a nebo rovnou k moři

Fascinují vás lodě? A máte rádi sladké? Vyzkoušejte De Pannenkoekenboot a vychutnejte si plavbu spolu s pořádnou dávkou palačinek. Nebo se jen projeďte na kole do přístaviště zaoceánské lodi. Nebojte se jít na palubu a prohlédnout si její záď.

Výhodou Rotterdamu je i snadná možnost dostat se do Den Haagu nebo k moři. Do Den Haagu můžete dojet metrem nebo vlakem. Láká vás moře? Z vlakového nádraží odjíždí pravidelně vlak směrem na Hoek van Holland. U moře budete za 30 minut.

Rotterdam nádraží
Objevujte Rotterdam po svém

Rotterdam se musí zkoumat a objevovat. Nehledejte v něm historické památky, ale všímejte si detailů v ulicích. Jděte za kulturou, kterou naleznete v jednotlivých čtvrtích. Nebojte se jen tak projet po městě na kole a zapomenout na myšlenku, že se musíte vyfotit s tou nebo onou památkou, síla Rotterdamu je totiž v jeho atmosféře. Objevujte Rotterdam a věřte, že se vám město dostane pod kůži mnohem více, než si můžete myslet.

Rotterdam loď

P.S. Pokud ovšem budete chtít navštívit místo s historickým holandským nádechem, vydejte se do čtvrti Delfshaven.

Rotterdam
Autorka článku a fotografií Adéla z blogu Obrazem miluje cestování, krásná místa, design a fotografie. Proto založila blog Obrazem, kde se snaží skrze jednotlivé příspěvky – obrazy - inspirovat ostatní.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Nizozemska? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Nizozemsko.



Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Booking.com
Napsal: Adéla Lustyková Metlická

Předchozí článek

Spaľovač mŕtvol z indického Váranasí

Další článek

Výlet do japonského horského městečka Takajamy

Související články

Články

Aarhus pro začátečníky

Aarhus, druhé největší město Dánska, se již dlouho snaží vystoupit ze stínu Kodaně a jeho proměna je v plném proudu. Hlavní město Jutského poloostrova, které založili Vikingové, si získává pozornost návštěvníků a buduje si pověst stále významnější evropské destinace pro příznivce festivalů, milovníky umění a skutečné gurmány. K přitažlivosti Aarhusu přispívají i důležité pocty, jichž se mu dostává: Evropská unie mu na rok 2017 propůjčila titul Evropské hlavní město kultury a Evropský region gastronomie. Seznamte se s největšími zajímavostmi tohoto přívětivého města, kvůli kterým rozhodně stojí za návštěvu. Architektura a design Dánsko je proslulé svým úžasným designem. Znalci by si určitě neměli nechat ujít prohlídku aarhuské radnice, kterou počátkem čtyřicátých let minulého století postavil architekt Arne Jacobsen, průkopník dánského modernismu. Vzdejte hold zajímavému designu v nedalekém muzeu umění…

Články

20 nejlepších aktivit v Berlíně. A zadarmo.

Berlín je sice možná jedním z cenově nejvýhodnějších měst v Evropě, ale eura mají i v německé metropoli po několika dnech prohlídek muzeí a nočních návštěv klubů tendenci mizet. Naštěstí tu je spousta způsobů, jak si rozpočet ušetřit návštěvou několika skvělých bezplatných míst. Vyjeďte do kopule Reichstagu Reichstag je sídlem německého parlamentu, Bundestagu, a bezplatná jízda výtahem na jeho střešní terasu nabízí fantastické výhledy na celé město a pohled zblízka na moderní skleněnou kopuli, již navrhl Norman Foster a která se klene z historické budovy. Vyzvedněte si bezplatného…

Články

Gurmánská Dordogne - jak si nejlépe užít jedné z předních kulinářských oblastí Francie

Kromě velkolepých hradů a zámků, pravěkého jeskynního umění a překrásné krajiny se svěží vegetací je francouzský departement Dordogne proslulý svou tradiční kuchyní. Jedním z nejlepších – a nejbáječnějších – způsobů, jak poznávat život na francouzském venkově, je ponořit se do jeho kulinářské kultury. V oblasti najdete nepřeberné množství skutečných lahůdek od lanýžů a vlašských ořechů po znamenitá vína a čerstvé plodiny, zejména ovoce a zeleninu. Pokud se vám líbí pohled na stánky přetékající svěžími produkty a milujete zvuky a vůně francouzských trhů, budete se v Dordogni cítit jako v ráji. Nenechte si ujít báječné trhy Místní farmáři nabízejí své produkty ve stáncích, jež lemují dlážděná náměstí a křivolaké ulice Dordogne (známé také jako Périgord). Prodávají sezonní lahůdky, jako cèpe (hříbky), kaštany, kachní teriny, foie gras a konfit, vlašské ořechy, a dokonce truffes noires (černé…

Články

TOP 10 nejzajímavějších měst pro rok 2017

Stalo se již tradicí, že Lonely Planet vytipuje a představí kolekci trendů, destinací a zážitků pro příští rok. Je jen na vás, kam se vydáte, ale rádi vám vybrané destinace postupně představíme. Jako další Best in Travel 2017 prezentuje 10 měst, které odborníci Lonely Planet doporučují pro rok 2017. BORDEAUX, FRANCIE Městu Bordeaux se dříve říkalo „Spící kráska“, ale – přestože párkrát zamáčklo budík – již je vzhůru a připravené k akci. Nová vysokorychlostní železniční trať LGV Sud-Oest (LGV Sud Europe Atlantique), jež má být dokončena v polovině roku 2017, bude spojovat město s evropskou sítí…