Objevte i ostatní Emiráty - nejlepší jednodenní výlety z Dubaje

© Lonely Planet

Už jste vyzkoušeli všechny dubajské zábavní parky, prošli se historickou čtvrtí Al Fahidi a překonali strach z výšek při pohledu z Burj Khalifa a stále vám zbývá několik dní dovolené? Tak co třeba prozkoumat některé ze sousedních emirátů?

Z turistického hlediska zde najdete snad všechno, co vás jen napadne - od mešit a muzeí, přes horské cyklotrasy a zipliny, po průzračně čisté moře plné pestrobarevných tvorů. To všechno s perfektní dostupností přímo z Dubaje. Tak neváhejte a vyberte si některý z tipů podle svého gusta a vydejte se i za jinými krásami Spojených arabských Emirátů, než je supermoderní Dubaj. 

Výlety z Dubaje_1Jen pár minut jízdy z Dubaje a čekají na vás úplně nová dobrodružství © WIN-Initiative / GettyImages

Tradiční i moderní architektura a umění v Abu Dhabi

Velká mešita šejka Zayeda se svými kopulemi z oslnivě bílého mramoru je něco, co byste si při návštěvě Spojených arabských emirátů rozhodně neměli nechat ujít. Tato dechberoucí nádhera a zároveň největší mešita v zemi se nachází asi 90 minut jízdy z centra Dubaje a je možné ji navštívit i jako ne-muslim, ať už zcela samostatně, nebo v rámci prohlídky s průvodcem. Organizované prohlídky se pořádají každý den kromě pátku, ten je totiž v Emirátech dnem hlavních modliteb pro místní. Zapáleným milovníkům umění a architektury, kterým ale tradiční styl příliš neimponuje, místo toho nabízí Abu Dhabi něco poněkud více moderního - nově otevřenou galerii Louvre Abu Dhabi na ostrově Saadiyat. Jde o jednu z několika prestižních poboček pařížského Louvre a díky tomu je zde vystaveno více než 600 uměleckých předmětů z jeho rozsáhlých sbírek. Budova galerie je však i sama o sobě uměleckým dílem, které vzešlo z rukou významného francouzského architekta Jeana Nouvela, držitele prestižní Pritzkerovy ceny. 

Jak se sem dostat:Na cestu z Dubaje do Abi Dhabi si můžete vzít taxi (asi 300 dirhamů za jednu cestu), nebo jet jednou z autobusových linek E100 a E101 (25 dirhamů za jednu cestu). Vzhledem ke zdejším cenám benzínu není vůbec špatný nápad ani pronájem auta.

Výlety z Dubaje_2Rozjeďte se po hladině ohromující přehrady Hatta © clicksbyabrar / GettyImages

Trekování a horská kola v Hatta

Půvabná dubajská enkláva Hatta, která spočívá v lůně skalnatého pohoří Hajar, je jako stvořená pro outdoorové aktivity. Sportovní centrum Hatta Mountain Bike Trail Centre nabízí 50 km singltrekových tras různých obtížností. Kolo si můžete půjčit na pobočkách agentury Adventure HQ (cena 100 dirhamů na 3 hodiny), v některých cykloobchodech v Dubaji, anebo v půjčovně Showka Cycles po cestě do Hatta (ceny od 75 dirhamů za hodinu). Pro pěší turisty je tu potom hlavně devítikilometrová stezka, která vychází z přilehlého kempu, vede kolem skanzenu Hatta Heritage Village a končí u přehrady Hatta. K tomu, abyste výlet příjemně završili a užili si nádhernou vodu v přehradě naplno, je ideální si pronajmout ještě kajak nebo šlapadlo a vyrazit po nedozírné hladině.  

Jak se sem dostat:Hatta leží 135 km jihovýchodně od Dubaje a nejsnáze se sem dostanete pronajatým autem. 

Starověká i dobrodružná Mleiha

Mleiha se nachází v centrální oblasti emirátu Sharjah a jde o jedno z nejvýznamnějších archeologických nalezišť v zemi. Zdejší návštěvnické centrum představuje dějiny celého regionu počínaje starší dobou kamennou, a také nabízí komentované prohlídky hrobek z doby bronzové a pevností předislámského období. Máte-li ale chuť spíš na trochu dobrodružství, pak se vydejte za neustále se měnící krásou písečných dun. Vyšlápněte si do pouště s některou z mnoha výprav, královstvím písku vás provede zkušený průvodce z řad místních nomádů. Nebo se vám pěšky moc nechce? Nevadí. V tom případě natúrujte 4WD džíp nebo čtyřkolku, osedlejte moderní fat bike (kolo se širokými pneumatikami), anebo si rovnou skočte s padákem z některého z okolních vysokých vrcholů – nabídka je pestrá a adrenalinu na rozdávání.

Jak se sem dostat: Mleiha leží 75 km na východ od Dubaje. Dá se sem dojet samozřejmě pronajatým autem, ale archeologické centrum nabízí vlastní zpáteční odvoz, cena je 110 dirhamů za dodávku.

Výlety z Dubaje_3Dlouhá a klikatá silnice vedoucí na vrchol Jebel Jais, nejvyšší horu Spojených arabských emirátů © Deepu B Pillai / Shutterstock

Zábava na Jebel Jais nabitá adrenalinem

Ostře řezaný půvab skalnatého Jebel Jais, nejvyššího vrcholu Spojených arabských emirátů (1934 m), naleznete v emirátu Ras Al Khaimah. Abyste si opravdu vychutnali zubatou nádheru Hajarských hor, půjčte si auto a vyrazte sem po zrádně se klikatící silnici, která ovšem nabízí neuvěřitelné výhledy. Příležitost zastavit a v klidu se rozhlédnout máte nejenom na mnoha odpočívadlech podél silnice, ale od konce roku 2017 také na nově otevřené vyhlídkové plošině, která otevírá velkolepá panorámata. Můžete se také vydat na jištěnou cestu via ferrata, první svého druhu na Blízkém východě, jejíž součástí jsou i tři vzrušující přejezdy po zipline. A pokud je vám tento druh aktivity blízký, pak vás jistě zaujme i nejdelší zipline světa, která zde byla otevřena pro veřejnost právě nyní, na počátku února 2018. 

Jak se sem dostat: Z Dubaje k Jebel Jais je to 160 km cesty a žádná veřejná doprava sem nejezdí. Nejlepší možností je tedy půjčení auta.

Výlety z Dubaje_4Projděte se ve stínu datlových palem oázy v Al Ain © MANIN Richard / GettyImages

Oáza Al Ain – tradiční zásobovací stanice na obchodní cestě 

Oáza Al Ain, jejíž základ tvoří na 147 000 datlových palem, je součástí světového kulturního dědictví UNESCO. Tato historická lokalita bývala odpradávna významnou zastávkou a zdrojem zásob vody a odpočinku pro karavany cestující po obchodní stezce napříč Arabským poloostrovem. Mnohé z kulturního dědictví tu zůstalo zachováno, mnohé moderní bylo přidáno, a tak se dnes můžete procházet městem se skrytu příjemného stínu mohutných palem, prohlédnout si důmyslný zavlažovací systém kanálů zvaný falaj, který zde funguje po tisíciletí, také ale navštívit zdejší supermoderní ekocentrum, nebo unikátní ZOO, kde uvidíte mimo jiné i bílé tygry a chráněné bílé lvy. Určitě se zastavte v bývalém prezidentském paláci, jenž sloužil do roku 1966 jako sídlo první hlavy Spojených emirátů, šejka Zayeda, a dnes je zde rozsáhlé muzeum. Zajímavá a velmi fotogenická je potom pevnost Al Jahili, která byla vybudována v roce 1891 k obraně drahocenné oázy a jejích sadů a plantáží.    

Jak se sem dostat:Al Ain leží zhruba 150 km na jihovýchod od Dubaje, na hranici s Ománem. Dostat se sem můžete pouze v rámci organizovaného zájezdu, nebo vlastním (půjčeným) autem.

Výlety z Dubaje_5V kavárně Muzea islámské civilizace si v klidu vychutnejte šálek čaje © John Elk / GettyImages

Exkurze po muzeích v Sharjahu

Sharjah, hlavní město stejnojmenného emirátu, ležící pouhých 30 km od centra Dubaje, je právem považováno za kulturní centrum celé země. Vždyť na jeho území se nachází přes 20 různých muzeí a galerií! Nejlépe uděláte, pokud začnete prohlídkou Muzea islámské civilizace (Museum of Islamic Civilization, vstupné 10 dirhamů), které vystavuje na 5000 nejrůznějších artefaktů muslimského světa. Potom zajděte do Muzea arabského dědictví (Heritage Museum, vstupné 10 dirhamů), které vám pomůže lépe nahlédnout do kultury Emirátů. Milovníci moderního arabského umění si pak mohou udělat ještě menší zacházku a přidat Muzeum umění (Art Museum, vstup zdarma), které nabízí ve svém programu i občasné workshopy. 

Jak se sem dostat: Mezi Dubají a Sharjahem funguje veřejná doprava – autobusové linky E303, E303A, E304, E306, E307, E107A, jedna jízda stojí 10 dirhamů. Samozřejmě můžete použít i taxi, jízda by měla stát okolo 90 dirhamů jedním směrem.

Výlety z Dubaje_6Moře omývající břehy Fujairahu skrývá mnohem víc podmořského života, než vody dubajské 
© Christopher Adolph / STOCK4B / GettyImages

Fujairah a podmořské bohatství

Emirát Fujairah se táhne podél pobřeží Ománského zálivu, který má mnohem větší viditelnost a bohatší podmořský život, než nabízí dubajské břehy. Asi 100 m od pobřeží u města Al Aqah vystupuje z tyrkysového moře skalnatý ostrůvek Snoopy Island, který se stal populární lokalitou ke šnorchlování díky školkám roztomilých klaunů a pravidelnému výskytu mořských želv. Můžete využít také celodenní vstupenku na pláž, kterou prodává Sandy Beach Hotel, kde funguje i půjčovna vybavení (150 dirhamů). Potápěčská centra, jako například The Dive Centre, nabízejí jak potápění v blízkosti pobřeží, tak také výlety lodí k populárním lokalitám jako Dibba Rock, Coral Gardens, nebo několika různým vrakům (cena 380 dirhamů, včetně dvou ponorů).

Jak se sem dostat: Cestou do Al Aqah budete muset přejet celou zemi na šířku, leží asi 165 km severovýchodně od Dubaje. Abyste se sem dostali, pronajměte si auto, anebo zkuste požádat v The Dive Center o hromadný odvoz, který centrum příležitostně organizuje.

Výlety z Dubaje_7Klidný záliv Khor Kalba za východu slunce © DionellDatiles / Shutterstock

Arabská divočina v Kalbě

Kalba je enklávou Sharjahu, ležící na východním pobřeží a hranici s Ománem, perfektní místo, pokud obdivujete divoká zvířata. Pro pozorování ptáků jsou pak nejlepší mangrovové porosty v zálivu Khor Kalba, které jsou domovem nádherných ledňáčků proměnlivých. Až sem za nimi vyrazíte, nezapomeňte si přibalit dalekohled. Na okraji města Kalba potom navštivte rezervaci Al Hefaiyah Mountain Conservation Centre, kde je k vidění kriticky ohrožený levhart arabský, vlk arabský, mohutný kopytník tahr arabský, nebo kočkovitá šelma karakal. A za ptáky můžete zamířit ještě jednou, tentokrát za těmi dravými, kteří jsou v Arábii považování za velkou cennost. Sokolnictví tu má dlouhou tradici, neboť vycvičení dravci, kteří dokázali spatřit a ulovit kořist mezi písečnými dunami, sloužili beduínům k lovu. Ukázky dravců můžete zhlédnout v nedalekém Centru dravců (Bird of Prey Centre), konají se ve zdejším venkovním amfiteátru dvakrát denně, s výjimkou pondělí.

Jak se sem dostat: Kalba leží 130 km východně od Dubaje, takže si jednoduše půjčte auto a vyrazte objevovat zajímavosti východního pobřeží Spojených arabských emirátů.

Výlety z Dubaje_8Skalnatý cíp poloostrova Musandam zalitý sluncem © Mark Daffey / GettyImages

Obeplujte poloostrov Musandam

Poloostrov Musandam, skalnatá enkláva Ománu, proslul hlubokými zálivy a úžinami podobnými severským fjordům, díky kterým je někdy označován jako „Arabské Norsko“. Mnoho společností zde provozuje vyhlídkové plavby, často na tradičních, dřevěných plachetnicích dhau (angl. dhow), které jsou nezřídka doprovázeny skotačivými delfíny. Plavby zpravidla zahrnují okruh podél pobřeží, bohatý oběd formou bufetu a samozřejmě dostatek času ke koupání a šnorchlování. Lodě vyplouvají buď z přístavu Dibba na východním pobřeží, nebo potom z Khasabatu na severní výspě poloostrova. Ty nejkrásnější i nejdramatičtější scenérie se vám ukážou především kolem severního přístavu.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Dubaje? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Dubaj do kapsy.


Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Booking.com
Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Čemu se chtě nechtě přiučíte na Tenerife

Další článek

Vanuatu - hlavní ostrov Efate - 2. část

Související články

Články

Fototip – mrakodrapy singapurské Marina Bay

Singapur je supermoderní velkoměsto, s mrakodrapy předhánějícími se v cestě do oblak. Asi nejhezčím místem, kde to vše pozorovat (a fotit) je zátoka Marina Bay. Nejhustší zástavba pokrývá jižní část ostrova, na němž leží většina tohoto miniaturního městského státu. A právě zde, v části Central Business Center se k nebi tyčí nejvíce mrakodrapů. Na jeho okraji stojí hotel a integrované středisko (což je eufemismus pro kasino) Marina Bay Sans, pozoruhodné místo…

Články

10 možností, jak levně poznat Dubaj

Dubaj s jeho pětihvězdičkovými hotely dominujícími siluetě města a nakupováním, kterému se věnují novinové titulky, je místem zábavy pro bohaté a slavné. Chcete bezplatné nápoje, lodní projížďku téměř zdarma a nejlepší výhledy na celé město? Tady je návod, jak na to. Trocha místních znalostí vám totiž v Dubaji zpřístupní spousty levných zážitků. Mnohé z nich můžete najít na obou březích zálivu Creek – ve čtvrtích Bur Dubai a Deira, kde byl založen původní malý obchodní přístav Dubaj.  Gurmánské jídlo téměř zadarmo Dubaj jako tavicí kotlík světových kultur je…

Články

Abú Dhabí – menší bratr slavné Dubaje

Druhé největší a zároveň hlavní město Spojených arabských emirátů leží na břehu Perského zálivu jihozápadně od Dubaje a většina cestovatelů se do něj, stejně jako já, dostane díky přestupu mezi lety Etihad Airways. Proslavila ho hlavně Zayedova mešita – jedna z největších na světě – a supermoderní závodní okruh Formule 1. Přistávám na obrovském letišti, kde zrovna budují další runway (Dubaj už přestává stačit), a sleduji obrovské pouštní město, ozářené vycházejícím sluncem. Na pobřeží se v dálce tyčí majestátní mrakodrapy, tady kolem letiště jsou zatím jen připravené ulice, bez domů. Tomu říkám urbanistické plánování…

Články

Dubaj – město s extrémními „NEJ“

Pořád se o ní mluví a všichni ji chtějí vidět na vlastní oči. Jaká je Dubaj – arabská metropole se západním šmrncem? Jaké je velkoměsto na pobřeží Perského zálivu, které během posledních padesáti let takřka vyrostlo na poušti, a to do závratných výšek? Bezesporu je to město extrémních „nej“. Jaká to jsou? Pojďme si je představit. 1. Burj Khalifa– nejvyšší budova světa Dubajská Burj Khalifa je se svou výškou 828 m od roku 2008 nejvyšší budovou světa. Má celkem 163 nadzemních pater, nejvíce na světě. Chlubí se také nejvýše položeným obývaným patrem, nejvýše položenou vyhlídkovou terasou, restaurací, mešitou i nejrychlejšími…