Objevování berberských měst a kultury Tuniska

LP

Společenství tuniských Berberů bylo dlouhou dobu za vlády Bena Aliho ignorováno a umlčováno. Od revoluce v roce 2011 se však kultura a tradice domorodých obyvatel této oblasti stále více prosazuje díky šíření berberských organizací, které se snaží zachovat své sociální a kulturní dědictví.

Tyto skupiny pomohly vyvolat vážný zájem o různé jazyky Berberů (říkají ji si Amazigh), stejně jako o jejich jedinečnou kuchyni, propracovaná řemesla a fascinující architekturu – a to nejen mezi Tunisany, aby se dozvěděli něco o svém berberském původu, ale také mezi návštěvníky, kteří mají zájem o poznávání kulturního dědictví země.

Berberská architektura používá skládané struktury, jako jsou například tyto klenuté místnosti určené pro ukládání obilí. © Alison Lyons Photography / Getty Images

Staleté berberské vesnice se rozkládají po celé délce i šířce Tuniska. Jako strategie, jak se bránit před útočníky, byly berberské osady buď postaveny na opevněných vrcholcích hor, nebo vykopány do země v podobě troglodytových obydlí, které byly ukryty ve skále. Dnes staré kamenné budovy mnoha z těchto vesnic a měst zůstaly z velké části opuštěné, protože se jejich obyvatelé přestěhovali do nově postavených satelitních měst a moderních budov.
Tajuplná troglodytová obydlí a impozantní ksary (obydlí připomínající pevnosti typické pro berberskou architekturu) byly mezitím použity jako filmové lokace v nesmírně populární sérii Hvězdných válek. Díky stříbrnému plátnu zde vzrostl cestovní ruch a nevyhnutelně přinesl i autobusové zástupy turistů, kteří touží proniknout do populráních filmových lokalit. Starobylé kamenné budovy byly obnoveny a přeměněny na penziony nebo muzea, čímž byla zachována jedinečná berberská architektura a dědictví. Nezáleží na tom, ve kterém místě Tunisko navštívíte. Jeho berberská města, místa a atrakce vás pozvou k prozkoumání této fascinující kultury a tradic svých původních obyvatel kdekoli po zemi.

Písmenka z berberské abecedy jsou namalována na pruzích schodů ve městě Kesra v centrálním Tunisku. © Lauren Keith / Lonely Planet

Centrální Tunisko: Vychutnejte si panoramatický výhled z míst Takrouna a Kesra

Takrouna je pravděpodobně nejnavštěvovanější berberskou vesnicí v Tunisku snad proto, že k ní vede snadná cesta z metropole Tunisu vzdálená jen 90 kilometrů. Tato téměř zcela opuštěná vesnice je posazena dvě stě metrů nad mořem na úzkém skalnatém výchozu a cesta k vrcholu si žádá náročné stoupání po sérii schodů. Jakmile však dosáhnete vrcholu, bude vám odměnou oslnivé panorama do vod Hammámetského zálivu na východě a hory Djebel Zaghouan na severu. Směrem k jihu jsou aluviální nížiny Kairouanu pokryty úhlednými geometrickými řadami olivových hájů.
Vezměte si ke svému výhledu o sto osmdesáti stupních sklenku horkého mátového čaje z terasy Le Rocher Bleu - rustikální kavárny s kamennou podlahou pokrytou zářivě barevnými berberskými koberci. Během návštěvy nahlédněte i do vedlejšího ekologického muzea (otevřeno pouze na vyžádání - zeptejte se v kavárně). Muzeum Dar Gmach se skládá ze dvou malých místností se sbírkou exemplářů berberské keramiky, nástrojů a dalších předmětů pro domácnost.
Město Kesra leží v tuniském vnitrozemí na vrcholu skalnaté hory, která se táhne klikatou cestou procházející lesem borovic halepských. Kesra je nejvýše položenou berberskou vesnicí v zemi. Není divu, že i k ní vede mnoho schodů, než se dostanete na vrchol. Útěchou vám budou pestrobarevně namalované schody zdobené písmeny z berberské abecedy, které vás od fyzického úsilí rozptýlí. V centru starého města je stará byzantská pevnost přeměněná na Muzeum tradičního dědictví. Zde si můžete prohlédnout ukázky berberské keramiky a textilu, zatímco vám informační panely nabídnout zákulisní pohled na tradiční tkaní a rituály prováděné při významných životních událostech jako narození, obřad obřízky, svatby a pohřby.

Ostrov Džerba má jen jedno berberské město, které je proslulé svou hliněnou keramikou. © Authentic Travel / Shutterstock

Sledujte hrnčíře v zápalu práce v Guellala na ostrově Džerba

Guellala je jediné berberské město na ostrově Džerba a je známé pro svou hliněnou hrnčířskou výrobu, která má už staletí hlubokou tradici. V jižní části ostrova byla Guellala domovem stovek hrnčířů, ale dnes je jich v dílnách při práci vidět jen hrstka. Na kopci s výhledem na město se nachází Muzeum Guellala, krásná obílená budova s okouzlujícím kolonádovým nádvořím naplněným květinami bugenvilea. Stálá expozice zahrnuje rozsáhlou sbírku tradičních nástrojů, oděvů a každodenních předmětů používaných v minulosti ostrovany. Na výstavě jsou také postavy v životní velikosti, které vycházejí z každodenního života jako rybaření, tkaní a výroba olivového oleje, ale i svatební obřady. 

Unikátní architektura Sahary se nese ve znamení hlubokého kopání. To proto, aby v létě chránila před sluncem a v zimě zůstalo teplo. © Ethel Davies / robertharding / Getty Images

Brány do tuniské Sahary: Matmata, Tamezret a Toujane

Jihozápadně od pobřežního města Gabes leží Matmata, posazená na okraji pouště Sahary v nadmořské výšce 600 metrů a s výhledem na pohoří Dahar. Matmata je známá svými troglodytovými domy vykopanými do skály v sérii velkých jám propojených skrytými chodbami a nádvořím pod širým nebem. Tato jedinečná metoda berberské stavby chránila své obyvatele před spalujícím sluncem i při zachování tepla v zimě.
Několik berberských rodin otevírá své domovy návštěvníkům (za malý dar). V Dar Taoufik na cestě do Tamezretu můžete prozkoumat podzemní komory, vidět tradiční nástroje a hrnce z kameniny a ochutnat místní olivový olej, med a čerstvě upečený chléb tabouna.
Matmata je také jednou z nejoblíbenějších destinací na jihu Tuniska jako místo filmového natáčení prvního filmu Hvězdných válek. Hotel Sidi Driss byl přeměněn na dům Luka Skywalkera a dnes vítá příležitostné návštěvníky i nocležníky ve svých prostých pokojích.
Rekvizity připomínající roboty používané ve filmu jsou vystaveny jako testament na nádvoří hotelu, zatímco pokoje ve stylu jeskyní zdobí fotografie George Lucase, Marka Hamilla a Harrisona Forda pořízené během natáčení.

Tunely v těchto podzemních městech byly kdysi využívány k obraně. © Valery Bareta / Shutterstock

Nedaleko se nachází Tamezret, převážně opuštěné berberské město rozpadajících se kamenných domů s jasně modrými okny a dveřmi. Pod hutným kopcovitým městem je nepoužívaná staletá série horizontálních a vertikálních tunelů, které byly kdysi určeny pro obranné účely. Prohlédněte si symboly ryb, cikcak trojúhelníky nebo otisky dlaní malované nebo vtisknuté na stěnách a nade dveřmi.
Tyto berberské symboly mají ve skutečnosti křesťanský původ. Mongi Bouras, zakladatel a kurátor městského berberského muzea, vám může ukázat příklady tradičních šperků, oděvů a svatebních kostýmů, stejně jako ručně vyšívanou obuv, kterou sám vyrábí. Máte-li zájem o poznávání místní kuchyně, zeptejte se ho na tradiční berberské večeře, které hostí.
Toujane, další krásná berberská vesnice, je vzdálená 45 minut jízdy. Většina obyvatel nyní žije v Toujane Nouvelle - novém městě moderních budov. Stará vesnice je postavena na okraji kopce s výhledem do údolí a je tvořena zděnými sloučeninami, které skrývají vnitřní nádvoří s klenutými dveřmi. Podívejte se skrze jejich brány a možná si všimnete berberských žen, které jsou zaneprázdněny prací na tkalcovských stavech. Sledujte bedlivě vaše kroky - jámy v zemi na okraji obce odhalují prázdné domy troglodytů. Několik obchodů na hlavní silnici nabízí barevné koberečky a starý olivový mlýn je příkladem mnoha tradičních mlýnů s kamennými lisy, které se kdysi používaly k přeměně místních oliv na štiplavý olej. Nazujte i turistické boty a vydejte se na skalnatou stezku lemovanou tymiánem a rozmarýnem do kopce na vrcholku hory pro tři sta šedesáti stupňový výhled v dáli na pohoří Dahar.

Nádvoří Ouled Soltane ve městě Ksar, opevněná sýpka. © Dark_Eni / Getty Images

Hluboký jih: Saharská města Ksar Ouled Soltane, Douiret a Chenini

Tataouine je známé pro fanoušky Hvězdných válek jako město, které svým jménem inspirovalo dům Luka Skywalkera, i přestože většina pouštních scén z filmu byla natáčena v okolí města Matmata. Berberské město Tataouine je v podstatě bránou do dalších populárních destinací v Sahaře. Jeho nejzajímavější atrakcí jsou rušné trhy, které se konají každý pondělí a čtvrtek, ale jinak toto místo většinou využívají cestující jako odrazový můstek do země berberských hradišť. 
Zamiřte na jih a za 24 kilometrů dojedete do Ksar Ouled Soltane, jedné z nejoblíbenějších atrakcí v okrese Tataouine díky jejím impozantním a pozoruhodně zachovalým pouštním hradům. Výjimečnou stavbou této starobylé pevnosti je víceúrovňová budova, která stoupá do čtyř pater s klenutými střechami a několika nádvořími spojenými vnějšími schodišti. Na každém podlaží opevněného silnostěnného hradiště je prostor, který slouží k bezpečnému uchovávání cenných zrn a potravinářských zdrojů pryč od potenciálních zlodějů nebo lupičů. Fanoušci Star Wars tuto budovu rozpoznají jako základnu pro otroky, která byla domovem Anakina Skywalkera v epizodě Skrytá hrozba.
Jihozápadně od Tataouine stojí Douiret, další horská berberská vesnice, která je z velké části v troskách, ale stále korunovaná téměř nepostřehnutelným ksarem, který vypadá, jako by byl vytesán z horské skály. Mezi kamennými budovami a několika troglodytovými domy stojí bíle omítnutá mešita v ostrém kontrastu k základu města.
 
 

V Chenini, opevněné berberské vesnici, stojí bíle malovaná mešita. © Leonid Andronov / Getty Images

Chenini je další populární zastávkou na turistickém okruhu. Zřícenina hradu z dvanáctého století pokrývá úzký hřeben na vysokém vrcholku hor obklopený několika terasami opevněných hradeb.
V těchto zdech se nacházejí troglodytové obydlí s kamennými nádvořími a klenutými výklenky, které kdysi sloužily jako sýpky. Zůstaňte až do západu slunce a užijte si i pohled na kamenné vrcholky hor.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Tuniska? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Africa. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Fotobonboniéra - Havaj

Další článek

Představujeme Borneo

Související články

Články

Údolí růží - objevte marocký svátek květin

Rozbřesk barví pohoří Atlas dočervena a sběračky růží z Hdidy se chystají do práce. V pantoflích a dželabách kráčejí po prašné cestě dolů k polím a zanedlouho mizí v listoví. Vydejte se do odlehlého údolí hluboko v pohoří Atlas na květinový festival, jenž nemá obdoby © Lottie Davies / Lonely Planet Nad stezkou se pohupují ovocné stromy obsypané fíky, datlemi a pomeranči. Z oranžové půdy vyráží ječmen a vojtěška, které zavodňují zavlažovací kanály vedle stezky. Převislé…

Články

Pět zážitků, které zpestří dovolenou v Tunisku

Fascinující písčité pláže, příjemné teplé počasí a dostupnost z Evropy činí z Tuniska atraktivní dovolenkovou destinaci. Přímořská letoviska jsou rozeseta podél Středozemního moře, s členitým podbřežím dlouhým přes tisíc kilometrů. Příjemné a teplé počasí je tu navíc celý rok, s koupací sezonou od května do října. Plážová pohoda rozhodně není to jediné, co může nejsevernější africká země nabídnout. Byl by to skoro hřích prosedět celou dovolenou jen na pláži. Nechte se zlákat jednou z následujících aktivit, které učiní váš pobyt v Tunisku nezapomenutelným: Procházka starobylou medínou V Tunisku najdete…

Články

Cyklotrip do Antiatlasu, kraje žulových skal

Vysoký Atlas v čele s nejvyšším bodem severní Afriky, horou Džebel Tubkal, je jedním z největších lákadel Maroka. Do Malého Atlasu (neboli Antiatlasu) zamíří jen zlomek turistů, a to je škoda! Kraj rudé žuly Ani Malý Atlas není zas tak malý – nejvyšší horou je osamělý vulkanický vrchol Džebel Sirúa, zvedající se nad město Sirúa a dosahující nadmořské výšky 3 304 m n. m. Druhou populární destinací je okolí údolí Ameln – masivy Džebel L´Kest, Adrar Mkorn či Džebel Aklim. Tato oblast je z velké…

Články

Maroko očima nomádů - digitálních i berberů

Hory dosahující výšky přes 4000 m. n. m. Koupání na pobřeží Atlantiku. Návštěva filmových studií, kde se točila například Mumie, Hra o trůny nebo Gladiátor. Nocování v písečných dunách Sahary. Mírně nepohodlná projížďka na velbloudech. To není scénář z cestovatelského dokumentu, ale reálný výlet na africký kontinent do Maroka. Ale nebezpečí ani nemocí se tady bát nemusíte. Ačkoliv je Maroko africkou zemí, tak díky stabilnímu režimu (konstituční monarchie s králem Mohamedem VI.) vám tu nic moc nehrozí. Maximálně ve městech narazíte…