Nové styly a chutě v srdci francouzského venkova

©

Auvergne vyvolává velmi opojný pocit závrati. Ledovcová údolí a sopečné vrchy připomínají spíše Island než srdce Francie, ale coby až příliš poklidný venkov byla oblast dlouho přehlížená. To se však mění, protože tu začali hledat útočiště francouzští turisté, unavení z přeplněných pláží. Na nový zájem zareagovalo Auvergne ambiciózními uměleckými projekty a nabídkou dobrodružství v divočině, aniž přitom ztratilo venkovské kouzlo.

Díky pravidelnému festivalu Horizons narazíte na neočekávaných místech krásné krajiny na konceptuální umění: představte si přízračné plastiky zavěšené mezi stromy, obrovské leknínové listy či světélkující vlky. Do Auvergne tak míří milovníci umění a kromě nového objevují i staré poklady kraje, které se postupně restaurují. To je skvělá zpráva pro zdejší překrásné románské kostely a středověké rozvaliny.

Pokud se někde zabydlí špičkové umění, záhy je následuje kreativní gastronomie. Tradiční horalskou kuchyni bohatou na sacharidy postupně nahrazuje kuchyně nápaditější. Způsobů, jak podnítit chuť k jídlu, nabízí kraj opravdu hodně – od procházek středověkými uličkami po pozorování dravců v horách.

Zážitky, které vám změní život

Chaîne des Puys, čtyřicetikilometrový pás kráterů a lávových kuželů, je už stovky let nečinný, ale pozoruhodná krajina Auvergne vděčí za svůj vzhled právě zdejším dávným erupcím. V Roches Tuilière et Sanadoire ční z koberců zeleně hrbolatá znělcová skaliska.

Vulkanické Auvergne ©Picavet/Getty Images.
 

Ze zdejší nejoblíbenější vyhlídky, kterou je Puy de Dôme (1465 m), můžete pozorovat struskové kužely, které se táhnou až k zamlženému horizontu. Celou oblast protínají pěší stezky, ale dobrodruzi dávají přednost pohledu zpod křídla padákového kluzáku.

Oblast Clermont­Ferrand nemá sopečný jen původ: katedrála Notre­Dame obležená chrliči je kompletně zbudovaná z tmavého sopečného kamene. Nádhernou kamenickou výzdobou se pyšní rovněž Basilique Notre­Dame du Port s propracovanými květinovými vzory vytesanými do sopečného kamene. Zajímají-li vás další architektonické skvosty, nahlédněte do románského kostela St­Jean v Glaine­Montaigut nebo se projděte po hradbách v Montpeyroux.

Na průzkum přírodní rezervace Chastreix­Sancy se vybavte fotoaparátem a mějte oči na stopkách. Na zdejších kopcích a pláních žijí horské kozy a divoké ovce, svišťové brýloví i množství dravých ptáků.

Skalní kaple Saint Michel d' Aiguilhe, Haute-Loire. ©legna69/Getty Images/iStockphoto.

O čem se mluví

Milovníci přírody si pečlivě čistí čočky dalekohledů kvůli výskytu vlků v Centrálním masivu (Massif Central). Vlci a medvědi tu byli dříve rozšíření běžně, což dokazuje i řada starých místních názvů v oblasti (např. Orcival z vallée de l’ours, „medvědího údolí“). Turisté mohou návrat vlků, kteří byli spatřeni při průzkumu okolí, vnímat jako návrat Auvergne k původní podobě. Místní chovatelé ovcí jsou pochopitelně nadšení mnohem méně.

Nejbizarnější podívaná

V Auvergne zanechala stopy i antická duchovnost. Galsko-římský chrám na vrcholu Puy de Dôme, jenž pochází zřejmě z doby kolem roku 140 n. l., byl zřejmě součástí jednoho z největších svatostánků západořímské říše. 

Charakteristický rozdíl

Nápis na tričkách a pohlednicích to vystihuje dokonale: „Ici commence l’Auvergne, ici finit la France.“ („Tady začíná Auvergne a končí Francie.“) Legendární je zdejší zarputilý humor i přátelskost, která ‒ jakkoli vyjádřená drsně ‒ probleskne při každém setkání. Zapomeňte na netrpělivé číšníky a nervózní dopravní zácpy; zde najdete neuspěchaný nadhled a řidiče klidně čekající, až silnici přejde stádo dobytka.

Místní speciality

Labužníci už dlouho vyhledávají Stezku sýrů (Route des Fromages), na níž se seznámí s pěti zdejšími sýry s chráněným označením původu. Na talířích se stále objevují hutná jídla, jako je truffade, lahodná placka ze sýra a brambor připravených v kachním sádle. Šéfkuchaři se však snaží místní kuchyni odlehčit, aniž by se zříkali tradičních chutí, takže nabízejí např. holoubata na medu či hruškový šerbet. Masožravá Francie nepůsobí jako nejlepší kandidát pro rostlinnou stravu, nicméně móda samosběru surovin obohacuje gastronomii o vegetariánské a veganské alternativy. Ekoturistická kancelář Aluna Voyages radí klientům se sběrem surovin na salát v lukách, zavede je k ostružinám či k jedlým květům: to je skutečně osvěživý způsob přípravy jídel.


French cheeses.jpgNabídka francouzských sýrů


 

Best in Travel 2016

Přečtěte si více o destinacích nominovaných do Best in Travel 2016. Zajímá vás, kam za nejzajímavějšími výročími, kde hledat nejlepší místa pro dobrodružné poznávání přírody pro celou rodinu, na kterých železničních trasách vás čeká zajímavý zážitek v nočním vlaku, kde si objednáte nejlepší hamburgery nebo které stavby 20. století jsou považovány za nejikoničtější? Je v knize zastoupena i Česká republika? Všechny otázky vám zodpoví tato tištěná publikace. 


Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Letos na cestách nejen anglicky aneb Lonely Planet slovníky

Další článek

Nezapomenutelný Peking

Související články

Články

Nejzazší hranice: návštěva Disneylandu v Paříži

Za svou kariéru spisovatele-cestovatele jsem přešel Saharu, podnikl treky v Himalájích a přežil dopravu v centru San Francisca. Ale nic z toho se nedá srovnávat s mým posledním úkolem: neohroženou výpravou do bájného království pařížského Disneylandu. No dobrá, možná trochu přeháním, ale když jsem na Disneyho webových stránkách klikl na „koupit“ a zamluvil si tak třídenní dovolenou, přeběhl mi mráz po zádech. Navzdory třiceti letům cestování po celém světě to pro mě měl být vůbec první výlet do jednoho z nejznámějších zábavních parků světa. A, pokud…

Články

Bary v Barceloně: našli jsme ty nejlepší

Barcelona je skvělé město pro návštěvu barů. Máte chuť na pivko v kouzelném lesíku obklopeném lesními vílami, nebo vprostřed týdne na karaoke, na které dohlíží z obrázků Panna Marie, nebo vaši představu o snídani šampionů naplňuje růžové víno a klobásky? Máme pro vás dobré zprávy. V Barceloně najdete toto všechno a k tomu i tradičnější nabídku podniků, kterou očekáváte od města této velikosti. Pár věcí, které byste měli mít na paměti: pokud vyrazíte hodně před 21.30, budete pít sami. A účtování? Španělskou zvláštností je systém pintxo (tapas – jednohubky spíchnuté párátky) v barech, kdy si berete jednohubky podle chuti, ale párátka si necháváte na talířku a na konci jsou vám sečtena a naúčtována.…

Články

Neskutečný svět umění v Barceloně

To, že je Barcelona město protkané uměním jako žádné jiné, se odráží na budovách, v ulicích a v mnoha slavných galeriích. Když na chvíli pomineme Antoni Gaudího, je Barcelona z hlediska architektury jednou z největších gotických pokladnic Evropy a právě převážně z těchto skvostů čerpal Gaudí a modernisté konce 19. a počátku 20. století svou inspiraci, stará pravidla a techniky přizpůsobovali novému vnímání a stavbám. Vlastní cestou se vydala katalánská gotika. Střídměji než jinde se tu zacházelo s výzdobou, a co je nejtypičtější, katalánští stavitelé upřednostňovali šířku před výškou. K úchvatným ukázkám patří Saló del Tinell v Palau Reial, Drassanes (bývalá loděnice, kde je dnes Museu Marítim) a překrásný Església…

Články

Objevte nejzajímavější destinace roku 2016

Lonely Planet představuje kolekci trendů, destinací a zážitků pro příští rok. Je jen na vás, kam se vydáte, a je nám ctí vám vybrané destinace postupně představit. Best in Travel 2016 prezentuje 10 zemí, 10 regionů a 10 měst, které odborníci Lonely Planet doporučují pro rok 2016. Na 1. místě žebříčku zemí se umístila Botswana, následovaná Japonskem a USA. Kotor v Černé Hoře se umístil na 1. příčce mezi městy, a to před ekvádorským Quitem a irským Dublinem. Mezi první tři favority regionů, které Lonely Planet Best in Travel 2016 řadí mezi ty, které musíte v nadcházejícím roce…