Nové obzory v zemi vycházejícího slunce

©

Japonsko se letos možná nezařadí mezi nejvyhledávanější destinace, ale pro cestovatele, kteří chtějí zažít něco zcela neobyčejného, bude vždycky jednička. Žádné místo na světě nenaplňuje tak dokonale představu o „moderním, a přesto starobylém“. Tokio bude v roce 2020 pořadatelem letních olympijských her, a tak se ve městě horečně staví, nicméně venkovské Japonsko zůstává stále stejně klidné, elegantní a okouzlující jako jeho vznešené dřevěné chrámy.

Tokio bude v roce 2020 pořadatelem letních olympijských her

Tokio bude v roce 2020 pořadatelem letních olympijských her. ©Luciano Mortula/Shutterstock.

Možná jste v Japonsku nikdy nebyli, ale jistě víte, že patří k nejvyhledávanějším turistickým destinacím. Zdejší města jsou dokonalými ódami na futurismus. Mezi skleněnými a kovovými mrakodrapy, které se koupou v neonových světlech, projíždějí závratnou rychlostí supermoderní vlaky. Poněkud nadpozemsky působí i venkovská krajina: jako by v sobě měla něco z každého světadílu, od vysokohorských vrcholků až po sluncem prozářená pobřeží. A na každém kroku budete potkávat překrásné dřevěné chrámy, které vám pokaždé připomenou, že pod dokonale nablýskaným povrchem se ukrývají hluboce zakořeněné tradice.

Japonsko sice nezískalo pořadatelství olympijských her v roce 2016, ale jeho žádost pro hry v Tokiu v roce 2020 byla úspěšná. V hlavním městě je olympijská horečka znát už teď. Díky propracovanému územnímu plánu tu vznikne zcela nová nákupní zóna, zbrusu nová olympijská vesnice a – což je nejzajímavější – starobylý rybí trh Cukidži (kde se každý den prodá zboží v hodnotě přes 20 milionů USD) se přesune do nablýskané nové budovy, která by se měla otevírat na konci tohoto roku. Po pěti letech od osudného zemětřesení a cunami v Tohoku pomalu opadá radioaktivní paranoia a vláda se stále snaží devalvovat japonský jen: k návštěvě země, která stejnou měrou uctívá modernitu i posvátnou historii, byste lepší dobu nenašli. 

Rybí trh Cukidži

Rybí trh Cukidži. ©Curioso/Shutterstock. 

Zážitky, které vám změní život

Jednou z nejproslulejších poutních stezek na světě (hned po španělském Caminu de Santiago) je japonská Kumano Kodo nedaleko Ósaky. Už více než tisíc let procházejí poutníci nejrůznějšího původu – od rolníků až po císaře – mezi svatyněmi ukrytými v tajuplných lesích až ke třem velkolepým chrámovým komplexům v Kumanu. Náročná pouť po stezkách, jež se paprskovitě rozbíhají poloostrovem Kii, je formou spirituálního pokání. Nejčastěji volenou stezkou – a také nejstarší – je Nakaheči, která začíná na západě a vede až k 30 km vzdáleným chrámům. UNESCO zapsalo tuto síť stezek na svůj Seznam v roce 2004 a od té doby se sem vydává stále více zahraničních návštěvníků. 

Vydejte se na pouť posvátnou cestou Kumano Kodo

Vydejte se na pouť posvátnou cestou Kumano Kodo. ©Sean Pavone/Shutterstock.
 

Co zrovna letí

Zvířecí kavárny. Ano, na kočičích kavárnách není nic nového a už se rozšířily po celém světě, ale v Japonsku – zemi, která je prakticky vymyslela – dosáhly zvířecí kavárny nové úrovně: popíjejte mezi kozami, usrkávejte čaj vedle mořské želvy, udělejte si selfie se sovami a dejte si pár panáků s výhledem na tučňáky.

Víte, že…

  • V Japonsku je přes 5,5 milionu prodejních automatů, ve kterých si můžete koupit všechno možné od deštníků a cigaret až po konzervovaný chléb nebo horké nudle.
  • Japonská porodnost klesla natolik, že se dnes prodává více plenek pro dospělé než pro děti. Mimochodem – ty také dostanete v prodejních automatech.
  • Odhaduje se, že na výrobu komiksů manga se v Japonsku spotřebuje více papíru než na toaletní papír. (Překvapení: obé se dá koupit v prodejních automatech.)

Nejbizarnější podívaná

Kavárna, kde si můžete pohladit sovu? Automat na konzervovaný chléb? Zubaři, kteří pomáhají svým pacientům zdůraznit křivé zuby? Jen si vyberte!

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Báječná dobrodružství v zemi syrové krásy

Další článek

Tichý africký triumf

Související články

Články

Odlehlý protipól olympijské horečky v Riu

Všechny zraky se upírají na Rio, kde se v roce 2016 budou konat letní olympijské hry, ale jen pár mil na západ od této metropole najdete panenský pás pobřeží, který tvoří smaragdové hory, poklidné ostrůvky a téměř opuštěné pláže. Brazilská Costa Verde („Zelené pobřeží“) je rájem všech milovníků přírody i adrenalinových závisláků. Vydejte se na túru do džunglí porostlých kopců, sjeďte na kajaku odlehlé fjordy nebo si nasaďte potápěčské brýle a šnorchl a ponořte se mezi hejna ryb, z nichž některé možná uvidíte ten večer na svém talíři. V roce 2016 navštíví většina lidí Brazílii kvůli letním olympijským hrám v Rio de Janeiru, ale když se od této proslulé metropole vydáte jen kousek na západ, objevíte ráj, který je mnohem méně známý. Costa Verde („Zelené pobřeží“) je pás nedotčeného pobřeží, tvořený smaragdovými vrcholky, tichými ostrovy,…

Články

Objevte nejzajímavější destinace roku 2016

Lonely Planet představuje kolekci trendů, destinací a zážitků pro příští rok. Je jen na vás, kam se vydáte, a je nám ctí vám vybrané destinace postupně představit. Best in Travel 2016 prezentuje 10 zemí, 10 regionů a 10 měst, které odborníci Lonely Planet doporučují pro rok 2016. Na 1. místě žebříčku zemí se umístila Botswana, následovaná Japonskem a USA. Kotor v Černé Hoře se umístil na 1. příčce mezi městy, a to před ekvádorským Quitem a irským Dublinem. Mezi první tři favority regionů, které Lonely Planet Best in Travel 2016 řadí mezi ty, které musíte v nadcházejícím roce…

Články

Dublin - město, kde se zrodilo pivo Guinness

Při procházce po nábřeží řeky Liffey vás ani nenapadne, že Irsko se teprve otřepává z hospodářského propadu. Kosmopolitní Dublin zkrátka ví, jak se vzpamatovat, a díky čtyřiceti procentům obyvatel mladších třiceti let pulsuje mladistvou energií, optimismem a kreativitou. Na rok 2016 připadá sté výročí velikonočního povstání, první v řadě událostí, které vedly ke vzniku republiky; počítejte s tím, že oslavy budou dlouhé a halasné. Ještě včera byly hospodářské prognózy černé jako pinta irského piva a ve vzduchu visela hrozba další masové emigrace, ale Irsku se podařilo odrazit ode dna a jeho životaschopnost je nejviditelnější na rušných nábřežích Liffey. Diaspora jako by se převrátila a z Dublinu se stala skutečně kosmopolitní…

Články

Šinkanzenem okolo Fuji

Pokud vaší poslední zastávkou před Japonskem byla jedna ze zemí jihovýchodní Asie, připravte se na to, že při přistání a prvním střetnutí s Japonskem zažijete pocit, jako byste se ocitli na jiné planetě. Japonsko je ultra moderní země, která si ale ovšem stále silně zachovává a nese rysy své bohaté historie, vysoce vyspělé civilizace a svérázné kultury. Tokio je obrovská křižovatka, směsice veškerých módních šíleností, stále se vyznačující ikonou Hello Kitty, buddhistických chrámů a šintoistických svatyní, které jsou nabity sílou a energií přání a modliteb. Tato různorodá atmosféra je doprovázena relativním bezpečím, čistotou, ochotou a úsměvy místních obyvatel. Známé a spolehlivé japonské dráhy vás přemístí rychlostí až 300km/h do dalšího významného centra Japonska. Kyóto je o něco menší, ale zato dýchá daleko více uvolněnější náladou. Vybavíte-li si známou knihu či film Gejša, zajisté si vzpomenete na scénu, kde malá Sayuri běží oranžovým sloupovím, tzv. torri,…