Neuspořádané zápisky z Mexika

J. Houdek

Také se vám stává, že po návratu z delšího pobytu v nějaké zemi vám v paměti jako zářící diamanty vyvstávají vzpomínky na některé konkrétní zajímavosti? Je to jako když letmo a na přeskáčku znovu pročítáte vám už dobře známou knihu a vybíráte si jen ty nejzajímavější pasáže. Zastavme se nyní nad několika z mexických vzpomínek a zajímavostí.

Radost až do rána

O zdejších svérázných veselých Dušičkách, čili o Día de los muertos, toho dozajista víte už spoustu, protože nejeden časopis o cestování právě tento svérázný svátek mrtvých popisoval. Nakonec účastnil se ho dokonce i James Bond. Tato bujará oslava, kdy se často pořádají pikniky přímo u hrobů nedávno zesnulých, však není jediná kuriózní radost až do rána, kterou si Mexičané dopřávají. Veselých svátků je tu dost. Pojedete-li do Mexika na samém počátku podzimu, určitě si nenechte ujít noc z 15. na 16. září. Téměř v každém městě a městečku vyjdou starostové na balkóny radnic, aby symbolicky zopakovali výzvu slavného pátera Hidalga z roku 1810, výzvu, která zahájila boj o mexickou nezávislost. A pak se celou noc oslavuje, hoduje, tančí se na ulicích, zpívá v restauracích… prostě Mexičané se umějí veselit a s chutí najíst.

Noche de Rábano – takový svátek jinde nenajdete

Zavítáte-li třeba do města Oaxaca, určitě navštivte jednu ze zdejších restaurací. Ty s nejlepšími kuchaři a s nejširší nabídkou najdete zpravidla na Zócalu, což je centrální náměstí s altánem uprostřed, který je tady obklopen velkými platany a ozdobnými lavičkami. Právě tady to naplno žije, zde se každý večer rádi scházejí místní i turisté. A nejenom to - koná se tady i proslulá “Noche de Rábano” - Noc ředkviček. Je to místní tradice, která se v Oaxace provozuje vždy těsně před Vánoci - 23. prosince. Různorodě se v tuto noc zdobí ředkvičky, někdy jde opravdu o výtvory výjimečné a originální. Tančí se a zpívá. Akce trvá jen pár hodin, ale přitahuje většinu obyvatel Oaxacy. Bez návštěvy Noci ředkviček v Oaxace prostě Vánoce nezačnou ani náhodou…

Užívejte si kdykoli

To v malebném městečku San Miguel de Allende najdete centrální park, který naplno ožívá každý večer. Hned naproti proslulé Parroquie (zdejší krásný chrám proslulý svou růžovou barvou) leží nevelký park s besídkou uprostřed, park oficiálně označovaný za Jardin Principal, ale z místních mu tak nikdo neříká ani náhodou, pro všechny žijící v San Miguel de Allende je to prostě jen „Jardin“. Tady je fiesta s každým západem slunce. Ozývá se odtud každý večer smích, několik párů mladých lidí tančí, zatímco jim čtyři mariachi k tomu hrají energickou skladbu, všichni dohromady si tu spontánně vytvářejí malý, soukromý karneval, jakousi vlastní mini-radost nahodile oslavující jen tento jediný, okouzlující večer. I když je třeba začátek května a místní fiesta se tu koná obvykle až na úplném konci září… Tak proč si nezatancovat už teď, s předstihem? Pokud si chcete tuto slavnostní atmosféru naplno užít, zde najdete velice pestrou nabídku zájezdů do Mexika.

Čokoláda – nápoj z ráje

V Mexiku nikdy nesmíte zapomenout ochutnat místní čokoládu. Na zdejších trzích s potravinami můžete koupit čokoládové tyčinky (primárně používané k výrobě horké čokolády). V celém Mexiku má čokoláda mimořádný význam, a to již od pradávných dob. Jedná se o mimořádně oblíbenou potravinu, kterou zbožňovali už Aztékové, čokoláda se tady totiž po staletí běžně používala i jako lék, navíc kakaová semena tu bývala kdysi dávno i platidlem místo peněz. Z tohoto hlediska je proslulá zejména Oaxaca. Čokoláda připravená v Oaxace je v Mexiku známá také tím, že je skoro vždy ochucená skořicí a mandlemi a často je připravená s horkým mlékem. Nejznámější mexickou firmou, která čokoládu prodává, je El Mayordomo, v Oaxace (kde firma s touto značkou sídlí) mají dokonce i obchod, v němž můžete přímo a naživo vidět, jak se připravují různé druhy čokolád.
TIP: Vydejte se na poloostrov Yucatán a poznejte místní památky, gastronomii a kulturu s českým průvodcem žijícím přímo v Mexiku.

 

Co takhle dát si tamales?

Sbíhají se vám sliny? Jak by ne... Stačí se projít centry měst, jen letmo ucítit vůně linoucí se z kuchyní restaurací a okamžitě dostanete hlad i chuť. Nabídka je široká. Burritos určitě důvěrně znáte. Zkuste ale ochutnat něco, co v Evropě nenajdete - třeba tamales. Pod tímto záhadným názvem se skrývá kukuřičné těsto s nádivkou vytvořenou z mletého masa, ovoce, zeleniny, několika druhů sýrů, chilli papriček a kukuřičných listů. Vše se ohřívá v páře, kukuřičné listy se pak těsně před konzumací odstraňují. Tamales má dlouhou tradici, je to jídlo doslova a do písmene z úsvitu dějin. Tento pokrm odnepaměti připravují mexické indiánské kmeny, traduje se dokonce, že právě tamales kdysi nabízeli pohostinní Aztékové a Zapotékové dobyvatelům, kteří sem připluli ze Španělska hledat zlato.

Opuncie jako lahůdka

Tequilu taky známe všichni a víme, že se při její výrobě používá šťáva z agáve. Jenže sukulenty se v Mexiku nevyužívají jen k přípravě kořalky, ale také se jedí. Velice populární jsou kupříkladu opuncie smažené na pánvi spolu s cibulí, rajčaty, několika chilli papričkami a česnekem. Nikomu ale neradíme, aby se o přípravu a nakrájení opuncie na kousky pokoušel sám, osobně. Jen mexičtí kuchaři mají dostatek zkušeností a zručnosti, jak pichlavé kaktusy okrájet tak, aby sami sebe nezranili. Turista ze střední Evropy by mohl skončit u lékaře. Takže tuto pochoutku doporučuji ochutnávat jen v restauraci, kde ji připraví odborník.

Artesanias a obsidián

Co si přivézt jako suvenýr? Určitě nějaký místní rukodělný umělecký předmět, jsou to takzvané "artesanias", které je možné v Mexiku koupit na speciálních trzích uměleckých řemesel, které se konají skoro v každém městě nebo městečku. Ve velkých metropolích se ještě můžete po zajímavých kouscích poohlédnout také ve státních obchodech Fonart, kde jsou pevně stanovené ceny. Na trzích se většinou smlouvá. V lidnatějších městech se tyto trhy - "mercados" - konají skoro denně, místní řemeslníci, ale také potomci indiánů na nich nabízejí nepřeberné množství pro nás třeba i exotických kusů oblečení, které jsou krásné, barevně pestré, příjemné na nošení a ručně dělané. Prodejci je většinou poskytnou za zlomek ceny, kterou byste byli nuceni zaplatit v Evropě ve specializovaných obchodech s cizokrajným zbožím. Pokud byste si chtěli přivézt šperky nebo něco opravdu originálního, na těchto trzích často narazíte i na řemeslníky, co nabízejí obsidián, z něhož Mexičané vyrábějí půvabné a velmi rozmanité šperky, figurky zvířat, ba i amulety, které vypadají velice elegantně. Místní indiáni odnepaměti věří, že šperky a figurky z obsidiánu zaženou jakoukoli zlou sílu. A pokud vás hledání suvenýrů unaví, můžete u ovocných stánků, kterých bývá na každém trhu dostatek, požádat o vymačkání džusu z čerstvého manga nebo papáje. Je to chutné, čerstvé a pro nás i mimořádné a velice lahodné pití; osvěží vás jako nic jiného.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Mexika? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Mexico. 


Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Jiří Houdek - CK GO2

Předchozí článek

Představujeme - Bangladéš

Další článek

Sibiřské přivítání - nejlepší průvodci po nejdelší vlakové trati světa

Související články

Články

Největší zajímavosti Peru jako na dlani

Když se řekne Perú, většině z nás naskočí jen Machu Picchu a Inkové. Tato země toho ale nabízí mnohem, mnohem více. Strávili jsme tu bez pár dnů skoro 3 měsíce a ani to nestačilo k trochu detailnějšímu prozkoumání. O Machu Picchu zde tedy řeč nebude, ale dozvíte se o dalších zajímavostech, která tato země může nabídnout. Víte například, že v Peru najdete druhý nejhlubší kaňon na světe, který je dvakrát hlubší než slavný Grand Kaňon? Nebo třeba třetí a čtvrtý nejvyšší vodopád světa? Nebo také horu z loga slavného studia Paramount? Ano je to tak. Země se přirozeně dělí na tzv. costa (pobřeží), sierra (hory) a selva (džungle).…

Články

Yucatán – perla Karibiku

Na polostrově Yucatán v Mexiku, najdete všechno, co si k ideální dovolené můžete přát: naprostou jistotu slunečního svitu, velmi dobrou vybavenost pro turisty umožňující pohodový odpočinek na pláži i v restauracích a barech, nenapodobitelně krásnou přírodu karibského pobřeží a “úlomky” poutavé historie, které nám tu připomínají svébytné památky, a to jak z dob dávných indiánských civilizací, tak i z dramatického období španělských dobyvatelů – conquistadorů. Pro turisty nejpopulárnějším místem je na Yucatánu Mayská riviéra, což je asi 140 km dlouhý úsek pobřeží, který se táhne na jih od Cancúnu a nabízí velkolepé pláže s bělostným pískem, lemované palmami, a široké často až kolem 60 metrů. Playa del Carmen Centrum Mayské riviéry je bezpochyby…

Články

Mayská riviéra aneb dovolená v Karibiku v mexickém stylu

Mexiko je báječným místem pro odpočinek a v posledních letech se stává stále populárnější destinací i pro Evropany a Čechy všeobecně. Tato překrásná země totiž nabízí svým návštěvníkům vskutku nevšední zážitky. Pokud se rozhodnete Mexiko navštívit, čeká vás kultura a bohatá historie, vynikající mexická kuchyně, překrásná fauna i flóra a báječní lidé – a ještě mnohem víc. Odlehlé zátoky Mayské riviéry.   Nejvhodnější období je od listopadu do konce května, kdy se teploty přes den pohybují mezi 27–33 °C a přes noc málokdy klesnou pod 20 °C. Teplota vody je také velmi příjemná, okolo 24 °C. Letenky do Cancúnu se dají v průběhu roku sehnat za výhodné ceny. I díky tomu…

Články

Mexický kaleidoskop zajímavostí

Vyjmenovat všechny krásy Mexika je stejně nemožné, jako spočítat hvězdy v noci na obloze: stále slunné letovisko Acapulco, indiánské pyramidy v Chichén Itzá, podmořské jeskyně v Dos Ojos, katedrála v Guadalupe, muzea a galerie v Mexico City, průzračná, tyrkysově zbarvená a nádherně čistá mořská voda na všech plážích a mnoho dalších, stejně přitažlivých zajímavostí i památek najdete právě zde – ve středoamerické zemi, v níž si můžete naplno užít jak slunce, tak i příjemně teplou vodu Karibiku i Tichého oceánu. Každá pláž v Mexiku, katedrála, park, domorodý trh, archeologické naleziště, hacienda… to vše zde upoutává svým půvabem. Potřebujete si odpočinout? Zapomenout na shon? Sotva najdete lepší místo než Mexiko. Objednejte si zájezd do Mexika, vypněte mobilní telefon a odleťte s někým, koho milujete, alespoň…