Nejzajímavější kulturní výlety pro rodiny s dětmi

©

Cestování dětem pomáhá pochopit jiné lidi i kultury. Na těchto inspirativních výletech si rozšíří své obzory celá rodina.

Omán

Omán představuje vynikající, příjemné seznámení s Blízkým východem. Elegantní Maskat (kde výstavba podléhá přísným pravidlům tradičního designu) umožní dětem nahlédnout do staletého způsobu života: udělejte si výlet na plachetnici dhau nebo se jen posaďte a sledujte rybáře při práci. Mimo hlavní město se vydejte prozkoumat vesnice z nepálených cihel, zdolat pevnosti a hrady a navštívit súky, kde se vaše děti mohou zdokonalit v umění smlouvat. Výlet zakončete odpočinkem na pláži. Nejvíce vám však celé rodině utkví v paměti skutečně vřelé přijetí, kterého se vám od Ománců dostane.

Nejlepší dobou na cestu do Ománu je období od října do dubna, zatímco v letních měsících od června do srpna bývá nesnesitelné horko. 

Kulturní tipy_Omán

Norsko

Skandinávská kultura přitahuje cestovatele již mnoho let, ale módní design a špičková gastronomie nejsou zrovna tím, co si spojíte s dětmi. Díky rekreačním střediskům vstřícným k rodinám s dětmi a skutečnosti, že děti do osmi let cestují zdarma, však vzrůstá obliba Norska u rodin, které se s dětmi věnují populární skandinávské činnosti: lyžování. Přidejte k tomu vikinská muzea, tematické parky s trolly a pohádkovými paláci, losí safari a jízdu na saních se psím spřežením (to vše s náležitými službami zaměřenými na děti) a výlet do Norska obrátí pozornost vašich dětí na vše skandinávské.

Nezapomeňte, že vzdálenosti mezi norskými městy jsou obrovské – plánujte tedy pečlivě, abyste nestrávili příliš mnoho času přesuny.

Namibie

Pokud chcete, aby vaše děti poznaly život v jižní Africe, dokonalou vstupní branou je Namibie. Najdete zde mnoho zajímavých a cenově dostupných možností ubytování pro rodiny s dětmi, silnice jsou dobře udržované a zdravotní péče kvalitní. K největším turistickým atrakcím Namibie patří pozorování divoké přírody v národním parku Etosha, proslulé písečné duny v poušti Sossusvlei a adrenalinové sporty v Swakopmundu (všechny výlety do těchto míst se snadno dají přizpůsobit dětem), země však také nabízí vynikající příležitost něco se dozvědět o moderní kmenové kultuře – naplánujte si cestu předem a připojte se k dobře organizované návštěvě osady etnika Himbů.

Společnosti pořádající safari obvykle přijímají pouze děti starší osmi let. Pokud tedy cestujete s menšími dětmi, vyplatí se poohlédnout po možnostech půjčení automobilu.

Kulturní tipy_Namibia

Mexiko

Od průzkumu aztéckých ruin po prohlídku náměstí ve starém koloniálním městě, od seznámení s dílem malířky Fridy Kahlo po pochutnání si na vařené kukuřici od pouličního prodavače, Mexiko příjemně útočí na všechny smysly – a právě to vašim dětem navždy ulpí v paměti. Nasávejte pulzující atmosféru hlavního města Ciudad de México, plného zábavy, odpočívejte spolu s místními na pláži v Tulumu nebo se svezte vlakem Měděným kaňonem (Barrancas del Cobre; kde najdete i dobrodružný park se sedmi lanovými skluzy!). A co je nejlepší? Mexičané zbožňují děti.

Pokud můžete, načasujte si svou cestu na začátek listopadu, kdy se pořádají mexické slavnosti Den mrtvých (španělsky Día de Muertos), které nabízejí jedinečný a fascinující vhled do mexické kultury.

Kulturní tipy_Mexico

Emilia-Romagna, Itálie

Italové milují děti. Děti milují Itálii. Přinejmenším je tu pizza, těstoviny a nejlepší zmrzlina na světě, stejně jako kultura, která děti všude vítá. Ale jak uniknout davům a skutečně poznat jak moderní, tak historickou Itálii? Vydejte se do oblasti Emilia-Romagna: najdete zde parmskou šunku a parmezán pro malé labužníky, mozaiky v provincii Ravenna pro začínající umělce a fotogenickou Bolognu, jejíž minulost fascinuje historické nadšence. A neměli byste opominout pláže v Rimini, neuvěřitelné umění v provincii Ferrara a katedrálu v Modeně, zapsanou na seznamu světového dědictví UNESCO. Páni!

Museo della Storia di Bologna s funkčním modelem římského kanálu, 3D filmy a interaktivními exponáty přivádí dějiny města k životu.

Orkneje, Skotsko

Poznávání fascinujícího kulturního dědictví souostroví Orkneje předchází dobrodružná cesta, kterou musíte absolvovat, abyste se na ostrovy dostali. Jakmile vystoupíte z lodě, můžete se ponořit do historie, dlouhé pět tisíc let, počínaje pozůstatky neolitické osady Skara Brae a vikinským dědictvím v Kirkwallu a konče rolí, kterou Orkneje sehrály během druhé světové války a jež je dobře zdokumentovaná v návštěvnickém centru Scapa Flow. A až si budete chtít od lekce dějin odpočinout, můžete zajít na některou z pláží, nebo si dokonce zatancovat při tradiční lidové hudbě.

Chcete nějak zaměstnat děti na pláži? Nechte je hledat ulity kauri (trivie) neboli „groatie buckies“. 

Kulturní tipy_Skotsko

Amsterdam, Nizozemsko

Pohodové město Amsterdam nabízí spoustu zábavy pro rodiny s dětmi (i když je možná známější zábavou pro dospělé). Samozřejmě se můžete seriózně věnovat vědě v interaktivním muzeu vědy a techniky NEMO, zabývat se uměním (Rijksmuseum pořádá vynikající prohlídky pro rodiny s dětmi), a dokonce se ještě seriózněji ponořit do historie: Dům Anny Frankové (nizozemsky Anne Frank Huis) nepotřebuje představovat a v muzeu Verzetsmuseum Junior se seznámíte s příběhy čtyř holandských dětí za okupace. Můžete si však také půjčit šlapadlo a projet se po kanále, pochutnat si na lahodných holandských palačinkách, jezdit na kolech či spálit spoustu energie ve Vondelparku.

Jak Muzeum Vincenta van Gogha, tak Rembrandtův dům (Rembrandthuis) organizují aktivity pro děti. 

Nashville, Tennessee, USA 

Našli byste lepší způsob, jak rodinu seznámit s kulturou country music, než strávit víkend v Nashville? Jistě, večery v nočním podniku, kde alkohol teče proudem, možná nejsou tou pravou zábavou pro děti, ale existuje mnoho dalších způsobů, jak poznat bohaté umělecké dědictví města. Country Music Hall of Fame (Síň slávy country music) má interaktivní exponáty a poslechové kabiny a nabízí možnost vytvořit si svou vlastní rodinnou píseň; Muzeum Johnnyho Cashe zaujme malé návštěvníky promítáním filmů a v neposlední řadě děti milují prohlídku města z dvoupatrového autobusu Music City Trolley Hop-On Hop-Off. 

Poznejte Nashville z jiné stránky na Belle Meade Plantation, honosném sídle s fascinující historií a rozlehlými pozemky, jež lákají k procházkám.

Kulturní tipy_Nashville

Brisbane, Austrálie

Kvůli typickým pohodovým Australanům, milujícím pobyt v přírodě a grilování, padne výlet do Brisbane do noty rodinám s dětmi. Děti se mohou osvěžit na uměle vytvořené pláži Streets Beach (dokonalé pro malé plavce) nebo vydovádět na hřišti v městském parku New Farm Park. Odpočiňte si u grilování na South Bank Parklands, než se zajdete podívat na koaly do nedaleké rezervace Lone Pine Koala Sanctuary. Za poznáním starověké australské kultury se vydejte do Queensland Art Gallery and Gallery of Modern Art (QAGOMA), která pořádá workshopy pro děti.

Připravte své děti na návštěvu galerie v Brisbane na webových stránkách QAGOMA pro děti. 

Kjóto, Japonsko 

Návštěva města Kjóto je pro západní děti skvělým prvním krokem k porozumění japonské kultuře, protože zde najdou spoustu možností rozptýlení, když si od poznávání kultury potřebují odpočinout. Navštivte svatyni Fušimi Inari Taiša s proslulými branami torii, která představuje fascinující ukázku tradiční svatyně, a cestou na vrcholek máte příležitost spálit nějakou energii. Nebo chrám Šóren-in, v jehož překrásných upravených zahradách najdete i jezírko s rybami a bambusový les. Zajděte také do tržnice v Nišiki, staré čtyři sta let, kde si můžete koupit rozmanité japonské lahůdky, než se odeberete do nákupního střediska na nějaké běžnější jídlo. 

Piknik v Kjótské botanické zahradě. V březnu nebo v dubnu tu kvetou třešně.

Kulturní tipy_Kjóto

Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět vic a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika. 

Booking.com
Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Jaké chuťové a kulinářské zážitky vám naservírují na Kubě?

Další článek

SOUTĚŽ

Související články

Články

TOP 10 zemí pro rok 2018

Nejlepší destinace, zážitky a cestovatelské trendy pro následující rok. Experti z Lonely Planet prozkoumali celý svět, aby vám nabídli nejlákavější destinace, nezapomenutelné zážitky a trendy, o kterých byste měli vědět. Deset zemí, které byste měli v roce 2018 navštívit. 1. Chile Chile je šlachovitý pás země, oddělené od zbytku Jižní Ameriky (a světa vůbec) mohutnými Andami na východě, nekonečným Pacifikem na západě, vyprahlou pouští Atacama na severu a neprostupnou divokou krajinou Patagonie na jihu. Obyvatelé země, ať už žijí v nejextrémnějších podmínkách, nebo…

Články

Nejpoutavější nové turistické atrakce

Myslíte, že už jste viděli všechno? Tak si na svůj seznam připište tyhle neuvěřitelné nové zážitky, které si můžete dopřát od roku 2018. Ve stopách nindžů, Japonsko Japonsko se chystá pokračovat v oživování starobylého nindžovského umění pestrou nabídkou aktivit, které budou zahájeny v roce 2018. Návštěvníci si budou moci vybrat ze dvou zájezdů specializovaných na tradici bojovníků nindža, při kterých budou ubytováni na slavných místech,…

Články

Nejlepší destinace v USA, které byste měli navštívit v roce 2018

Cestovatelský tým odborníků Lonely Planet důkladně prozkoumal Spojené státy a vybral deset nejlepších dosud přehlížených, revitalizovaných a nadpozemských lokalit, které v roce 2018 skutečně stojí za návštěvu. Přírodními divy počínaje a podmanivým pobřežím a nadějně se rozvíjejícími městy konče, tyto destinace letos slibují velké věci. Inspirovali jste se a rozhodli vyrazit na cestu? Redwood Coast, Kalifornie Na kalifornském Redwoodském pobřeží ztratíte pojem o čase (i mobilní signál). Filmoví nadšenci možná poznají úchvatné prostředí z hollywoodských trháků, jako je Jurský park, E. T. Mimozemšťan a Hvězdné války. Ale působivou nádheru kalifornských sekvojových lesů, starých dva…

Články

Nejlepší nově otevřené ubytovací zařízení

Bez ohledu na výši finančních prostředků, které hodláte vydat na ubytování, vás může zaujmout náš výběr zcela mimořádných nových ubytovacích zařízení pro rok 2018. Co mají společného? Kvůli vzrušení se vám možná nepodaří usnout. Silo Hotel, Jihoafrická republika Tento neuvěřitelný butikový hotel, vybudovaný v prostorách bývalého obilného sila v komplexu V&A Waterfront v Kapském Městě, je stejně úžasný jako výhled na Stolovou horu, který nabízí. Silo kombinuje modernost s historií, kterou například připomínají geodetické vyboulené…